Съдебният съвет ще обсъжда общо становище до Конституционния съд за "вечните началници"

Съдебният съвет ще обсъжда общо становище до Конституционния съд за "вечните началници"

© Юлия ЛазароваПленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди днес общото си становище по темата за "вечните началници" в съдебната система. Проблемът бе поставен пред Конституционния съд от главния прокурор Сотир Цацаров, който се обяви "за" съдебната номенклатура.


Цацаров поиска тълкуване на чл. 129, ал. 6 от основния закон ("Административните ръководители в органите на съдебната власт, с изключение на тези по ал. 2, се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване"- бел.ред.) и отговор на въпроса: "Какъв е обхватът на израза "с право на повторно назначаване".


Същността на проблема се състои в това може ли магистрат, който два мандата е бил на ръководен пост в определен орган на съдебната власт, след това да бъде назначен за трети път в друг орган на Темида. Т.е. след 10 години началнически мандат в един съд или прокуратура, същият магистрат да бъде избран за още 10 години начало на друг съд или прокуратура като по този начин кариерата на някои магистрати се състои само в председателство.
Според главния прокурор ветото в Конституцията е само за повече от два мандата начело на един орган на съдебната власт и няма пречка след това да бъде избран за ръководител на друга съдебна институция.


В средата на октомври миналата година съдийската колегия промени практиката на предшествениците си и забрани "вечните шефове" в съда и прокуратурата. С осем гласа "за" и пет "против" бе решено, че конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата, независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт.


Прокурорската колегия също декласифицира кандидат от конкурс за апелативен прокурор във Варна, защото два мандата е бил ръководител на друг съдебен орган.


Предишният състав на ВСС не виждаше проблем в "постоянните шефове" и в мандата му бяха гласувани няколко такива назначения. Мотивът им бе, че основният закон не позволява някой да изкара три поредни мандата в един и същ съд, но проблемът отпада, ако третият и следващите мандати са в различен съдебен орган. Така се създаваше ръководна номенклатура в съдебната система.


Повече четете тук.


Конституционният съд вече допусна делото за разглеждане и поиска становища. Докладчик е Филип Димитров.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "същият магистрат да бъде избран за още 10 години начало на друг съд или прокуратура"

  може би трябва да бъде:
  "същият магистрат да бъде избран за още 10 години начЕло на друг съд или прокуратура"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK