Съдът окончателно отне достъпа до секретна информация на Георги Гатев

Георги Гатев (вляво) и председателят на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.

© Анелия Николова

Георги Гатев (вляво) и председателят на Бюрото за контрол над специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.Заместник- председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев ще трябва да напусне поста си. Това става известно, след като тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхърли жалбата му срещу решението на ДАНС за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация, съобщава "Капитал".


Решението е секретно и не е качено на сайта на съда. То означава, че парламентът, който избра Гатев, ще трябва да посочи нов член на бюрото на негово място. Без допуск до класифицирана информация, той не може да работи.


Допускът на зам.-председателя на НБКСРС беше отнет през юли миналата година от ДАНС по предложение на прокуратурата, след това ДКСИ отхвърли жалбата на Гатев и потвърди отнемането, след което той обжалва пред ВАС. Ако съдът потвърди решението на ДКСИ, това означава парламентът да отстрани Гатев от Бюрото за контрол на СРС, тъй като без допуск до класифицирана информация не може да бъде член на НБКСРС.
Казусът възникна след съобщение на прокуратурата през юли, в което бяха описани няколко случая, които според обвинителната институция показвали, че "член на бюрото" /без да се споменава името му/ извършил нарушения, заради които се предлага на ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация". Нарушенията се изразявали в срещи и подпомагане на магистрати да подадат заявления в НБКСРС за проверка дали са подслушвани незаконно. По-късно един от тях изрично и писмено опроверга твърденията на прокуратурата.


А председателят на НБКСРС Бойко Рашков коментира, че целта на офанзивата срещу заместника му Георги Гатев е да няма реален контрол над СРС, за да могат службите и прокуратурата да ги прилагат когато и срещу когото им е угодно.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Щом е ''секретно'' значи е съшито с бели конци и пак ще плащаме обезщетение по още едно дело в Страсбург.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  2012, Г. Гатев-роден 1949

  "Бяхте избран за член на ВСС от парламентарната квота на ДПС. Как се случи?

  Стана случайно. Не за първи път ме предлагат за член на ВСС. За мен няма значение кой го е направил. Самият факт е оценка на качествата ми. Още повече, че политически с никой не съм свързан. Навремето от БСП ме предложиха лично Червеняков и Корнезов. За мен това не беше оферта от БСП, а знак, че юристи са ме оценили като юрист."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 3. 3 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  " Бойко Рашков е роден на 28 септември 1954 г. в село Огняново, област Благоевград. Завършва е право в Юридическия факултет на Софийския университет.
  От 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София, а от 1995 г. директор на НСС. Няколко години по-късно (2001 г.) е избран за народен представител в 39-то Народно събрание, където е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието"

  Общото м/у двамата: Работили като следователи по времето наТато. Истаналото е безнадеждност за политическата и ПРАВНА с-ма в България, докато подобни комуноидни лимонки имат достъп до класифицирана информация и СРС!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Цитат:
  "Казусът възникна след съобщение на прокуратурата през юли, в което бяха описани няколко случая, които според обвинителната институция показвали, че "член на бюрото" /без да се споменава името му/ извършил нарушения, заради които се предлага на ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация". Нарушенията се изразявали в срещи и подпомагане на магистрати да подадат заявления в НБКСРС за проверка дали са подслушвани незаконно. По-късно един от тях изрично и писмено опроверга твърденията на прокуратурата."
  "Комисията за сигурност на информацията не е представила на съда доказателствата си срещу Георги Гатев"
  "А председателят на НБКСРС Бойко Рашков коментира, че целта на офанзивата срещу заместника му Георги Гатев е да няма реален контрол над СРС, за да могат службите и прокуратурата да ги прилагат когато и срещу когото им е угодно."
  "Освен това Рашков обяви, че бюрото е открило нарушения на правата на граждани, за които многократно е сигнализирало главния прокурор, но от прокуратурата са отказвали да образуват досъдебни производства. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава отказа да коментира скандала."


  Така се осигурява "спокойствие, сигурност и стабилност" в завладяната от Мафията държава!

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  "А председателят на НБКСРС Бойко Рашков коментира, че целта на офанзивата срещу заместника му Георги Гатев е да няма реален контрол над СРС, за да могат службите и прокуратурата да ги прилагат когато и срещу когото им е угодно."

  Бойко Рашков го знаем, предварително може да се предположи, каква позиция ще заеме. За мен по-интересно е, че съдът е взел страната на прокуратурата-не си е затворил очите пред очевидно неопровержимите факти, което според моето скромно мнение на лаик е обичайна негова практика. За мен този факт е по-важен от това, кой конкретно е потърпевшият, на кого служи и кой ще пръска слюнки срещу вятъра по повод на това решение.

 6. 6 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  " Бойко Рашков очаквано бе избран председател на новото Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС), а адвокат Георги Гатев става зам.-председател."

  Декември, 2013 при правителството на Орешарски.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 7. 7 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2031 Весело

  Както каза наскоро др. Рашков, нищо, включително липсата на допуск до класифицирана информация, не е попречило до днес на др. Гатев да си върши "работата", хахах... И да си получава възнаграждението, бих добавила. Те, комунягите, си знаят нещата, за какво ли им е информация... Каквато и да било. Кога ще разберем, пречи ли нещо на президентския секретар липсата й, или ще я караме по тяхному - "без съд и присъда" и докогато Бог дал?

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 8. 8 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2031 Весело

  До коментар [#1] от "Танас":

  Танасе, ти откровено ли вече защитаваш комуняги? От съд разбрахме, че не разбираш, но досега все си заставал на страната на съдиите. А днес? Ко тана?
  Честит имен ден, впрочем!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 476 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=gnAxSFhKUL4

  Клиентите му са скъпи, защото изборът предполага ресто. Рестото е информацията, която също е скъпа; а тази от актуални оперативни разработки - безценна.
  Вренето на гагата в актуални оперативни разработки има логичен смисъл на тази плоскост. Другото (твърденията за проверка за законност), са за камуфлаж, за да може с позволени от закона средства (достъп до актуални оперативни разработки), да постигне неправомерен резултат ("безценното").

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 476 Неутрално

  На снимката Георги Гатев ми изглежда като сурикат, само дето липсва видимата припряност и резките движения. Затова изгоря. Първоначалната предпазливост е преминала в усещане за недосегаемост. И е забравил, че не може да пипаш "безценното" на службите, и най-вече на ДАНС. Каква ли е истината ?!?

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#1] от "Танас":Танасе, ти откровено ли вече защитаваш комуняги? От съд разбрахме, че не разбираш, но досега все си заставал на страната на съдиите. А днес? Ко тана?Честит имен ден, впрочем!
  —цитат от коментар 8 на Непукистка


  Благодаря!
  Не защитавам никой, защото те знаят и могат да се защитят а инак си коментирам така както аз виждам нещата.
  Достатъчно съм съден, изселван а и сега мачкан по всевъзможен начин от Държавни и Общински чиновници за да не разбирам нищо.И преди и сега говоря това което мисля а то не се харесваше и не се харесва все още на хора с много високо самомнение но нарушаващи законите и увреждащи здравето на другите ежедневно. Не съм юрист но от преживяното и стоварилото ми се на главата горе-долу съм в час кое е правилно и кое не но е много зле завършили право да четат и тълкуват законите превратно както Дяволът чете Евангелието а когато се доберат до власт и поръчково да ги правят античовешки нямащи нищо общо със законността. Това Никога не съм го правил и няма да го направя. Не съм идеален но си имам някакви принципи и навици.
  Познавам някои комунисти които псуват повече от мен техните партийни велможи.
  И са прави:-) Милиционерската пасмина от БКП се пръкна.:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Цитат от http://www.novatarealnost.bg/?p=793

  "Няма да бъда пристрастен, ако стана член в Комисията по атестациите във ВСС. Поведението ми в съдебната зала е било винаги етично и няма съдии и прокурори с които да съм в конфликт. Професионалното ми отношение не ми е давало възможност да ги критикувам в залата. Но съм наясно, по обективни причини, за някои магистрати, че нямат място в Съдебната система. Знам как и откога започна нейния срив, как се кадруваше и какви хора попаднаха в нея през последните 3-4 години. И затова поисках да влеза там, където назначават, уволняват и атестират магистратите. В това котило, за което се говори какво ли не в годините. Да видя лично нещата и да се опитам да ги променя."

  Човекът има работещ морален компас и явно има поведенческа тенденция да опитва да "промени нещата", както споменава в горепосочения цитат. Прекалено морален и етичен, да дава съвети на хората как да проверяват за неправомерно подслушване. Затова е и изгорял. Неконтролируеми, некомпрометирани хора, които се опитват да променят статуквото в България, изгарят.

 13. 13 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#11] от "Танас":

  Нерде "съшитото с бели конци" (щото е секретно) дело, нере "милиционерската пасмина"... За осъждането в Страсбург, да не говорим, че там рибата още е в средата на Атлантическия океан. В случая имаме влязло в сила съдебно решение, с която се отхвърля жалбата на Гатев срещу отнемането на правото му да получава класифицирана информация. Аз го приемам и се сещам, че случаят бе обсъждан в гневния монолог на др. Рашков в НС, тоест ПРЕДИ съдът да се е произнесъл по съществото на спора, като още тогава комунягите вкараха политически контекст в цялата галимация. Един вид, горкият Гатев е бил нарочен от ГЕРБ и затова му е отнет допускът. Но-о-о, това, видиш ли, не пречело той да си върши работата в оглавяваната от Рашков комисия. Сега, по твоите думи, излиза, че не друг, а именно съдът играе по свирката на Борисов и на "светлото" Гатево бъдеще в някое топло секретно местенце е турен конец. Изумлението ми от позицията ти е още по-силно, след като знам, че си издигал независимостта на съдиите в култ. За разлика от мен. При това, без да съм гонена, изселвана и репресирана по причина на първите 6 цифри от ЕГН-то ми, но и без да имам неограничените възможности за кариера като др. Нинова. Сигурно заради това съм очаквала нещо друго от теб или поне еднакво отношение към днешните прояви на роднините или идеологическите последователи на същите, които са гонили, репресирали или изселвали (не си мисли, че не съм разбрала какво точно имаш предвид с "милиционерска пасмина" само).

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK