Първите договори за изграждане на центрове за наука с европари ще се сключат през февруари

Кирил Гератлиев

© Анелия Николова

Кирил ГератлиевПървите договори за изграждане на центрове за наука с финансиране от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" се очаква да бъдат сключени февруари. Става въпрос за договори за четири центъра за върхови постижения, оценката на проектите по които ще бъде одобрена през следващата седмица. Очаква се в началото на март да бъде одобрена оценката и избрани и осемте проекта за центрове за компетентност, които ще се финансират с европейските средства. Това съобщи днес Кирил Гератлиев - изпълнителен директор на новата изпълнителна агенция към образователното министерство, която вече управлява оперативната програма.


С 350 млн. лева по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", плащанията от Брюксел по която са замразени от година заради редица нарушения, трябва да бъде финансирано изграждането на четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. Заради редица процедури, съдебни обжалвания на избора на оценители и връщане на проекта за оценка се забави окончателният избор кои от кандидатстващите 44 проекта да бъдат финансирани. Това увеличава риска от загуба на европейски средства за наука, тъй като страната ни има междинна цел до края на т.г. да бъдат усвоени поне 30% от европарите, или около 70 млн. лева.


"Най-трудното приключва", каза Гератлиев днес. В края на м.г. той обеща страната ни да направи всичко възможно парите да не бъдат изгубени. Сключването на договорите може да се забави заради обжалвания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK