Акцизната система на Агенция "Митници" била сигурна, но и няма как да се докаже обратното

Главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, директорът на Агенция "Митници" Георги КостовСистемата за обмен на информация между агенция "Митници" и НАП - Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) не е била манипулирана, но ако това се е случило, то няма как да се докаже. Това е основният извод след продължилото три часа изслушване в парламента, провокирано от данни, изнесени миналата седмица от БСП, че има риск за финансовата сигурност на страната.


Причината е, че в централизираната система за контрол на акцизните стоки не оставят следи влизанията или направените промени, защото това са параметрите, зададени при изграждането й.


Пред депутатите от вътрешната и бюджетната комисия за доклада на ДАНС и прокуратурата за заплаха за финансовата сигурност на страната от 2016 година говориха финансовият министър Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, неговият заместник Борислав Борисов, както и агентът от ДАНС по киберсигурността Николай Николов. В четвъртък председателят на парламента Цвета Караянчева поиска разсекретяване на материали по казуса, като за днешното обсъждане това вече беше факт.
Изказванията на представителите на институциите бяха белязани от противоречия, те не отговаряха на въпросите конкретно и докрай. Но от тях се разбра, че констатираните проблеми в системата, отразени в доклада на ДАНС и прокуратурата, са били отчасти отстранени. Те са свързани с това, че всички служители на Агенция "Митници" са можели да влизат с една и съща универсална парола (по това още се работи), както и че от това не остава следа. Последното е променено още лятото на 2016 година.


На практика от дискусията нямаше смисъл, защото нови данни не бяха представени. Още в петък прокуратурата съобщи, че на два пъти е отказала да образува разследване поради липса на данни за престъпление, а от друга - заседанието беше използвано за политически реплики между управляващите и опозиция ден преди дебатите по внесения от БСП вот на недоверие. По време на дебатите дори председателят на вътрешната комисия и зам.-лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска от главния прокурор коментар на мотивите на вота на недоверие. Изказването му бе посрещнато от бурни реакции от депутатите от левицата, които един през друг му казаха да се въздържа от подобни предложения, внушения и коментари. Самият Цацаров заяви, че дори и да поискат това от него, не би коментирал политически въпроси.


Цацаров: БАЦИС е развален водомер, през който не се знае какво минава


"На практика сме изчерпвали всички възможни средства за доказване - снемали сме обяснения, изисквали сме документи, стигнало се е до положение, при което е иззет и копиран целият харддиск на основния компютър. В крайна сметка изводът е системата позволява манипулация и тя така я позволява, че от нея очевидно не остават следи. За да започнем производство, трябва да имаме конкретно виновно лице", обясни още главният прокурор защо обвинението не е започнало разследване по случая. Той определи системата като "развален водомер, пред който не се знае какво минава".


"Липсата на лог файлове за одит на системни процеси, осъществяващи комуникации, достъп и други в интегрирано комуникационно устройство за наблюдение и контрол (ИКУНК), не позволяват да се определи еднозначно нерегламентиран достъп и манипулации. Производство се започва и обвинение има, когато е извършено престъпление от конкретно лице. В конкретния случай това е недоказуемо", допълни той.


Цацаров коментира задочно и изказване на представител на Българската петролна и газова асоциация - Андрей Делчев, по-рано в понеделник пред Би Ти Ви. Делчев твърди, че за определен период са били заличени компютърни маркирания на операции в БАЦИС. Главният прокурор отрече такава информация да се е появила в някои от разпитите.


"Те говорят по телевизията, но не и пред разследващите. С изключение на две от фирмите, които са подписали сигнала и са членове на тази асоциация, обективността изисква да кажем, че нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не изнесе и отрече съществуването на данни за умишлено манипулиране на системата и на загубата записи, каквото се твърди днес от представител на тази асоциация", коментира главният прокурор.


Той заяви, че прокуратурата нямала абсолютно никакви съмнения в констатациите от доклада, защото той не съдържал противоречия и прокуратурата го приемала изцяло.


Горанов и Костов: Митниците и системата работят добре


Встъпителните изказвания на Горанов и Костов изобилстваха от статистика за добрата работа на митниците и постоянния ръст в събираемостта на акцизи за фиска. Костов обясни пред депутатите, че през 2012 г. приходите от акциз са били 4 млрд. 47 млн. лв., като след въвеждането на системата БАЦИС ръстът е 23.1 процента. "Тази година приходите от акциз са 4 984 млрд. лв., а ръстът е 930 млн. лв.", каза Костов.


Иначе от изслушването на двамата се разбра, че осем от констатациите за БАЦИС в доклада на ДАНС са отстранени, последната е в процес на отстраняване, като срокът за това е 1 юли 2018 г. Миналата седмица финансовият министър каза, че всички слабости в системата са отстранени отдавна.


Това, което предстои да се оправи до края на първото шестмесечие на годината, е въвеждането на индивидуален акаунт, за да не става влизането с една и съща слаба парола от всички. До момента това е направено в 47 ИКУНК-а и предстои да се направи в останалите до 140.


Финансовият министър се съсредоточи в обвинения, че причините за проблемите в системата са в правителството преди поемането на управлението от ГЕРБ през 2009 г., както и в периода, в който партията не е била в управлението през 2013 г.


"Искам да заявя категорично, че, първо: твърдението, че от лятото на 2016 г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана, са неверни", каза министърът в отговор на обвинения на левицата.


По думите му не само през 2016 г., а впоследствие и 2017, и 2018 г. продължавали действията по усъвършенстване на системата. "Това, че 2016 г. в нея са констатирани отделени рискове, не се отрича, но е факт, че всички констатации от 2016 г. са отстранени", коментира още Горанов.


"Това, че системата работи и е от полза на българската митническа администрация, е безспорен факт и питам аз: По-добър ли е контролът и по-добър ли е бил контролът тогава, когато системата не е съществувала?"


По думите му Наредбата за монтиране на измервателни уреди в данъчните складове е приета чак през 2010 г., т.е. три години след влизането на страната в ЕС, когато е трябвало да се случи. След това е обявена поръчка за изграждане на БАЦИС през 2012 г., която е започнала да работи в началото на април 2013 г. По думите му отговорността за системата трябвало да се раздели между него и Петър Чобанов, който бе финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски.


Горанов бе попитан от Румен Гечев от БСП как не е забелязал проблема в системата от 2013 г. до 2016 г. На което министърът отговори само, че са били факт констатираните от ДАНС слабости и те са били отстранени.


Той посочи, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата се съдържа нито една от посочените в публичното пространство констатации за манипулации и за извършване на закононарушение. Данни за подобни манипулации не са налични и анонсите в тази посока Горанов окачестви като чисто политически провокации с оглед нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие към правителството.


Друго противоречие в дискусията бе, че Димитър Георгиев, шеф на ДАНС, заяви, позовавайки се на доклада на ръководената от него агенция, че влизането в ИКУНК или отдалечения достъп е ставал с една и съща слаба парола от всички митничари, което създава опасност за лесна манипулация. Зам.-директорът на Агенция "Митници" Борислав Борисов пък заяви, че всеки митничар е влизал с електронен подпис, имал е своя парола, като парола имало за всеки конкретен митнически пункт. По тази причина той отрече възможността митничар от Калотина да може да влиза в системата на Дунав мост например.


След комисията Георгиев обясни за "Дневник", че влизането в конкретен компютър става чрез електронен подпис на митничар, но след това влизането в БАЦИС става с лесна и еднаква парола, откъдето е дошла разликата в изказванията им.


БСП: Защо не се усъмнихте в обществената поръчка?


Прокуратурата е трябвало да бъде сезирана за провеждането на търга по избор на фирма по изработването на БАЦИС през 2012 г. твърдят депутатите от левицата. Консорциум "Айдом и Ай Би Ес" е спечелил обществената поръчка за изработването на системата.


От БСП зададоха въпроса и как поръчката е била приета като изпълнена, като след това са оправяни неща в системата, които все още не са готови докрай.


Представителите на Агенция "Митници" бяха попитани кой е бил в комисията, която е одобрила фирмата, изработила системата, и как тази комисия е допуснала тя да се изгради с такива слабости, както и дали е направено умишлено. Според Борислав Борисов системите в агенцията се приемат от надзорен съвет. Той отказа да коментира умисъл в това решение, но пък каза, че такъв нямало от митниците.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4717 Неутрално

  300 000 изтрити товара!?
  А с едни биткойни, какво става?!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Причината е, че в системата не остават следи влизанията или направените промени, защото това са параметрите, зададени при изграждането й."

  Ако това е така, няма как някой да ме убеди, че системата е надеждна.
  Няма висок клас система, в която да не оставят следи, просто не е сериозно.
  Така администраторът може да изтрие 100 записа и после да каже, че такива не е имало.
  Абе смех в залата си е тя система. И от личен опит го казвам.

 4. 4 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Корупционен цирк, отново...

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 646 Весело

  Експерт до експерта, мила моя майно льо!

  Най-големия (на килограми) експерт, каза, че "копирали целия харддиск на основния компютър"! Разбрахте ли - системата имала основен компютър, а той имал 1 харддиск, на който е всичко. Вие как мислите - така ли е?

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Най– лесното е да се стовари вината на настоящите управляващи. Но има една приказка, че гарван гарвану око не вади. Според мене всички са в кюпа иако наистина се вземат мерки, най–много ще я боли опозицията.

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3650 Любопитно

  от цялата работа се разбра че ударът на лидерът на БСП дрОгарката Нинова е фейк!На практика е недоказуемо това което твърди дрОгарката.Изниква обаче въпросът:Откъде знае др.Нинова за подобен пробив в системата?И значи ли че докато са били на власт с ДПС са използвали "пробойните"за свои цели?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 8. 8 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Разбрахте ли - системата имала основен компютър, а той имал 1 харддиск, на който е всичко. Вие как мислите - така ли е?
  —цитат от коментар 5 на Smoke


  Тъжното е, че няма да се учудя ако се окаже така.

 9. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Причината е, че в системата не оставят следи влизанията или направените промени, защото това са параметрите, зададени при изграждането й." 😜
  Е, не трябва да си компютърен експерт за да ти е ясно, че следи винаги остават. Какъвто и да е компютъра, каквато и да е програмата, каквато и да е операционнната система... следи винаги остават. Друг е въпроса до колко са способни компютърните специалисти на прокуратурата и ДАНС да ги намерят 💩

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Нинова играе ва банк и иска заколване на златната кокошка на политиците. КПП и митниците винаги са били безконтролни ужким заради националната сигурност. Факта бе известен на всички политици и всички заедно го замазваха и прикриваха, но Нинова не казва предисторията, тя е изненадана.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1914 Весело

  Цитат"
  "Системата на агенция "Митници" (БАЦИС) не е била манипулирана, но ако това се е случило, то няма как да се докаже. "

  Коментарът, особено за интелектуалното ниво на изреклия този бисер, е излишен!

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#6] от "stedim":"Най– лесното е да се стовари вината на настоящите управляващи. Но има една приказка, че гарван гарвану око не вади. Според мене всички са в кюпа иако наистина се вземат мерки, най–много ще я боли опозицията."

  Само Гений може да стигне до такива изводи! Понеже съм прост чиляк, можеш ли ми обясни, защо опозицията ще я боли?! :–D

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  Младеж, датата на внедряване на с-мата е - 01.04.2013! Каква символика само, нали! И няма да ти обяснявам процеса на задание и т,н, до тестване и "пускане в експлоатация" на такъв продукт, с базово значение за националната икономическа сигурност на държавата!
  Заключенията можеш и сам!

 14. 14 Профил на nikidimi
  nikidimi
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Щом няма как да се докаже дали е била манипулирана, значи е била. Само една Цаца би мислила, че ако оставиш някой до кацата с меда без надзор, няма да бръкне вътре.

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да бе да. И един магнит ..... ДАНС засекли цистерни прекосили цялата страна. Снимали ги. Абе то в държавата няма 100 места където можеш да разтовариш влакова композиция горива. За незапознатите- Инса Ойл,,Сакса София и Русе,Булмаркет за газ наПИБ, Газтрейд,Лукойл и още 2-3 места. Още има горива на цени по-ниски отколкото можеш да ги купиш на Средиземноморския пазар. Значи системата продължава да е пробита. Какво ми се правят Цацаров и Горанов на света вода ненапита. За тяхно сведение ,ако, не знаят разбира се, един от консуматорите на тези горива седи отдясно на председателя на парламента

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Още не бях прочел, че всички са влизали с една и съща парола, или поне доста потребители.
  Смехът в залата вече е плач.
  Затова Боце иска увеличение на приходите догодина.
  Ми то така може и 20 годишен план да си направиш, ще вдигаш по 100-200 милиона на година и всичко е О.К.
  А какви трябва да са реалните приходи един митничар знае...

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Владко каза че е сигурна. Той е от ГЕРБ. Приятел е на Пеевски. Не му ли вярвате?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Няма ли и някакви документи на хартия, които да се сравнят с информацията от системата? Всичко да е оставено само в електронен вид въобще не вярвам. А камери по КПП-така?
  Навремето си купих таблетки от САЩ и трябваше да обикалям гишетата с митническа декларация - хартиена и на дискета докато го освободя.
  Нещата пак опират до замитане на колосални кражби.

 19. 19 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 722 Неутрално
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Очевидно е, че възложителите на поръчката са за съд. За некомпетентност, най-малкото. Както са за съд и назначилите ги, защото не са се уверили в компетентността им. Ето конкретни лица, срещу които да се отвори разследване, Цаца!

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#13] от "batzdravo":

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":Младеж, датата на внедряване на с-мата е - 01.04.2013!
  —цитат от коментар 13 на batzdravo


  "На практика от дискусията нямаше смисъл."

  А-а, има, има:

  "По думите му отговорността за системата трябвало да се раздели между него и Петър Чобанов, който бе финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски."

  "От 29 май 2013 г. е министър-председател," (Пламен Орешарски)

  "Оглавява Агенция „Митници“ при първия мандат на правителството на ГЕРБ от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 г., когато напуска поради боледуване." (Ваньо Танов)

  Как да няма смисъл? Смисълът е, че това си е герберска уйдурма!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  "...Причината е, че в системата не оставят следи влизанията или направените промени, защото това са параметрите, зададени при изграждането й..." :)
  Смешно :)
  Означава ли, че прокуратурата няма да арестува вече фалшификатори на банкноти? Защото те си поръчват фалшиви банкноти точно да са фалшиви
  Ако системата на митниците позволява манипулация по дизайн и това е доказано, това означава че вече е доказано, че може да се манипулира. Оттук стъпките са няколко - да се повдигне обвинение към поръчалите тази система, да се поръча корекция в системата, дотогава да се въведе контролна процедура за корекции от поне двама експерти едновременно и техните стъпки да се записват.
  Ако поне едно от тези неща не е направено, да се повдигне обвинение срещу текущите ръководители, включително и министърът на финансите, ако е имало оправдание за липса на пари.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  България май е наистина имитация на държава! Системата за inventory, която използваме в нашата фирма ме кара всеки път да въвеждам username (може да си го запомниш), парола и още отговор на един от 5 различни въпроса (не могат да се запомнят от компютъра). Паролата и 5-те въпроса съм длъжен да сменям на всеки 45 дни. Системата ме изхвърля (изисква logon отново при неактивност в продължение на 15 минути). Няма такава държава! А за Цацата пак няма виновни!

 24. 24 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1065 Неутрално
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1552 Любопитно

  До коментар [#18] от "tos_buratino":

  Тук не става въпрос за лаптоп или тяблет. Тази система контролира акцизите на горивата и данъчните складове/80% от които са собственост - защо ли? - на Лукойл/.
  БАЦИС - Българска Акцизна Централизирана Информационна Система:
  http://extlb.bacis.customs.bg/core/

  И възникват следните въпроси:
  1. Защо все още не са монтирани измервателни прибори на входа и изхода в Лукойл Нефтохим- Бургас.
  2.какво се прави против монопола на Лукойл по отношение на данъчните складове?
  3. Кога Лукойл ще започне да плаща корпоративен данък и данък печалба?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1552 Весело

  И да повторя коментара си от вчерашната статия със същата тематика:
  Проблемът е "възможността "за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол""

  С други думи, всеки може с една и съща парола и администраторски права да манипулира достъпа до видеорегистратори, камери за нощно виждане и т.н., а отчета за преминали тирове се приема на честна дума...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#21] от "Един препатил":"Как да няма смисъл? Смисълът е, че това си е герберска уйдурма! "

  Не разбрах, откъде взехте повод за този коментар, но съм съгласен, особено с последното изречение! :)

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6402 Неутрално

  И тук едни лъжи и некомпетентност

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  Щяха да са смешни, ако не бяха жалки.

 30. 30 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 588 Неутрално

  ... егаси, вЕрно са главогъзи тиА У ГЕРБ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 31. 31 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 150 Разстроено

  Е това е истинското олицетворение на ситуацията в държавата...те с тая система не могат да се оправят, която е със стратегическо значение за националната сигурност, те по Бай Тошовски се скъсват последните месеци да обясняват за всичко "Е-" (правителство, комуникации между институции и т.н,)... в държава на Запад от Калотина сега щяха да хвърчат глави и оставки, без значение в какъв порядък...

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#5] от "Smoke":

  По-лошият вариант е, ако това наистина е така. Не бих се учудил. Милиционери изграждат ИТ системи..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  КРАЖБАТА НА ВЕКА.
  КТБ е сигурно малко котенце в сравнение с това.

  ОСТАВКА И В РАИРАНИТЕ ГАЩИ.

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":


  от цялата работа се разбра че ударът на лидерът на БСП дрОгарката Нинова е фейк!На практика е недоказуемо това което твърди дрОгарката.Изниква обаче въпросът:Откъде знае др.Нинова за подобен пробив в системата?И значи ли че докато са били на власт с ДПС са използвали "пробойните"за свои цели?
  —цитат от коментар 7 на Messerschmitt


  Фейк ли?
  Фейк сте вие, бандата от НДК, но този фейк струва на обществото милиарди.
  Наистина, при способностите на назначената от вас прокуратура, "на практика" тези милиарди "са недоказуеми", но остава лошото усещане, че не усещате как пълзите към едни учреждения.
  Защо ли имам усещането, че Нинова е и по-хитра от Станишев, па и по-интуитивна, та няма да връчи на обществото Пеевски да се разправя с вас, а нещо подобно на Радев, хем "независимо", хем твърдоглаво, та нещата накрая ще се сбъднат.
  Онези неща - министри у затвора, политици у кауша, митничари с тях..
  Въобще, ще достави чакана радост на средностатистическия българин, въпреки усилията на целото МВР от НДК. :)

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK