Асоциацията на европейските журналисти за скандала в БНТ: Всеки опит за цензура ще срещне яростна съпротива

Кадър от предаването "Денят започва с култура"

© Скрийншот от БНТ

Кадър от предаването "Денят започва с култура"Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), обяви пълната си подкрепа за екипа на предаването по БНТ "Денят започва с култура". В неделя новият програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков обяви, че е замислил промени в предаването, така че то да се преориентира към лайфстайл тематиката (мнението му четете тук). От екипа пък е изискано за две седмици рейтингът да бъде удвоен.


Днес предаването започна с декларация на екипа. В нея те посочват, че са обект на натиск от страна на Кошлуков, който им давал указания какви въпроси да бъдат задавани и как да бъдат представяни определени гости. По-късно през деня се проведе и протест пред сградата на БНТ с искане Кошлуков да подаде оставка.


"Денят започва с култура" се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази – България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.
От АЕЖ подчертават, че функцията на обществената телевизия е да се грижи за информационните нужди на всяка група от обществото. Според тях предаването е алтернатива на политическите и светските рубрики на частните телевизии, които се излъчват в същия часови пояс, и именно заради това има своята публика.


"Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", допълват от АЕЖ.


В защита на предаването от асоциацията посочват още, че културната програма на БНТ подлага на обсъждане теми, "надхвърлящи строго злободневното и битовото". Освен това сутрешният блок на обществената телевизия често задавал тона на културния дебат в държавата.


"Това е нещо, с което телевизията би трябвало да се гордее, а успехът на екипа на "Денят започва с култура" да бъде пример и за други предавания, които също да се опитват да "вдигат летвата" с цел да мотивират зрителите си да се образоват, вместо да я свалят, за да търсят по-голяма, но и по-евтина популярност", допълват от Асоциацията на европейските журналисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK