Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.

Фондация "Америка за България" е инвестирала над 17 млн. долара в каузи през 2017 г.

© Велко АнгеловНад 17 милиона долара е инвестирала Фондация "Америка за България" в 62 проекта и инициативи в цялата страна през 2017 г. Така общият размер на средствата, дарени от фондацията от основаването й през 2009 г. досега, вече надхвърлят 200 милиона долара, затвърждавайки позицията й като най-голямата благотворителна организация в България. От началото са подкрепени общо 756 каузи за развитие на българското образование, изкуство и култура, социална сфера, гражданско общество и демократични институции, културно наследство и туризъм, земеделие и частен сектор.


Това обяви ръководството на Фондация "Америка за България" по време на годишната си конференция днес пред над 500 партньори и гости.


И през изминалата година най-много средства - над 9 млн. долара - фондацията е дарила за инициативи в сферата на образованието и работата с деца.
В речта си пред гостите президентът и главен изпълнителен директор на "Америка за България" Нанси Шилър посочи като водещ успех за 2017 г. разширяването на програмата "Училища на бъдещето", по която са изградени високотехнологични кабинети по езици и природни науки в нови 23 училища в страната. Общият брой на подпомогнатите училища от началото на програмата е вече 68, а от 2010 г. досега фондацията е инвестирала 8.1 млн. лв. за подобряване на учебната среда, образователните технологии и преподаването за 75 000 български ученици.


<strong>Източник:</strong> Фондация "Америка за България"

© Дневник

Източник: Фондация "Америка за България"

В допълнение за последните 9 години фондацията e инвестирала 3.9 млн. лв. в целогодишната подготовка и международните участия на българските национални отбори по природни науки, включително и със специалното оборудване на две олимпийски лаборатории по биология и химия във факултетите на Софийския университет. През 2017 г. българските олимпийски отбори по природни науки участваха в 20 от най-престижните международни състезания по цял свят и спечелиха 7 златни, 31 сребърни, 47 бронзови медала и 2 почетни грамоти, припомниха от благотворителната организация.


Шилър се похвали и с ремонта на детските клиники в "Пирогов", вниманието, на което се радва детският музей "Музейко" и успешното представяне на Епископската базилика и римските мозайки на Филипопол пред ЮНЕСКО - всичките подпомогнати от фондацията.


Какво предстои


И през 2018 г. са планирани многобройни проекти, свързани с образованието и науката. През пролетта ще бъде прерязана лентата на нова сграда в кампуса на Американския колеж в София, финансирана от "Америка за България". В Софийския университет пък ще бъде изградена нова високотехнологична лаборатория за научни цели в областта на биотехнологиите, за да се задържат младите учени в България, обяви Нанси Шилър.


В сътрудничество с Академията по програмиране на "Телерик" тази година "Америка за България" ще осигури обучение по дигитални умения на ученици от 4 до 12 клас из страната. Плановете за следващите три години са по проекта да бъдат достигнати общо 56 хиляди деца от 13 града.


Други нови инициативи са насочени към бизнеса. Включват например партньорство с Тексаския селскостопански университет (Texas A&M University) за обучение на български земевладелци и също съвместно с български партньори - за създаването на онлайн платформа и навигатор за стартъп проекти и организирането на обучения за млади предприемачи в няколко града със слаба икономика - за начало Разград, Габрово и Враца.


Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Америка за България"

© Велко Ангелов

Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Америка за България"


Силата на общността


"Основният фокус на фондацията през 2017 г. беше върху създаването на стратегически партньорства на местно, национално и международно ниво – убедени сме, че успехът на България като модерна европейска нация е възможен само чрез общите усилия на институциите, бизнеса, неправителствените организации и гражданите", каза по време на форума Нанси Шилър. "Силата на общността" е мотото на тазгодишната конференция.


След като на миналогодишната си конференция фондацията обяви, че занапред ще бъде шумна и горда с успехите си, тази година Шилър обобщи, че организацията е щастлива от прозрачния начин на финансиране на инициативи, който се налага.


"Когато общността се обедини от доверие, добронамереност и общи цели, невероятни неща могат да се случат", каза тя и постави акцент върху необходимостта от гражданска активност, особено срещу несправедливостите. "Непрозрачната собственост на медии, заплахите към независимите медии и продължаващите проблеми с корупцията подчертават необходимостта от активност на всички граждани да изискват от лидерите на България демократичност", заяви Нанси Шилър и коментира, че и през тази година фондацията ще подкрепя свободните медии.


Посланикът на САЩ Ерик Рубин откри конференцията

© Велко Ангелов

Посланикът на САЩ Ерик Рубин откри конференцията


"Събрали сте се всички днес, защото разбирате колко важна роля има гражданското общество в демокрацията. Както жизненият частен сектор е от основно значение за икономическия просперитет на всяка страна, така силното гражданско общество е от съществено значение за функциониращата демокрация. Фондация "Америка за България" продължава да играе ключова роля тук в България, в подкрепа на българските неправителствени организации, образователни институции, свободните и независими медии и множество други представители на гражданското общество, и им помага да се развиват и процъфтяват", заяви посланикът на САЩ Ерик Рубин в обръщението си към участниците във форума по време на откриването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK