Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, КапиталУдар в клетката на социалната тъкан. Добра идея в целофан, в който обаче са сложени змийски яйца. Няма място за страх. Критиците си служат с класически клишета, измислени в политическата лаборатория на Кремъл. Това бяха част от коментарите в продължилите над три часа дебати по Истанбулската конвенция, която съдържа редица мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.


Като домакин на обсъждането ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков призова дискусията да премине в логични, а не емоционални аргументи. Призив, който не бе чут, защото дебатите бяха съпътствани от викове, освирквания на изказващите се в защита на конвенцията, подмятания от присъстващите, без да им е дадена думата, както и спорове, които прерастваха в минискандали в аулата. От началото до края на дискусията един мъж крачеше из аулата, носейки българския флаг. Мъжът не се изказа.


Организацията на събитието беше на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която напусна дискусията, заради дебатите по вота на недоверие в парламента. Мястото ѝ на модератор бе заето от омбудсмана Мая Манолова. Поканени бяха представители на институциите, вероизповеданията, неправителствения сектор.
Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Правосъдният министър Цецка Цачева и омбудсманът Мая Манолова се обявиха за приемането на конвенцията заедно с тълкувателна декларация за успокоение на онези, които все още имат съмнения и резерви за целите и последиците от ратифицирането на документа. Тълкувателната декларация "ясно да заяви, че в България тази конвенция ще се прилага съобразно нормите и принципите на българската конституция и в която тълкувателна декларация да бъде подробно изяснено нашето българско разбиране за социалната роля на пола. Така че да не остане никакво съмнение в някакви опити за въвеждане на нещо различно от двата съществуващи биологични пола", каза Манолова.


Според някои от участниците в дебатите обаче България не може да ратифицира конвенцията със забележки.


В конвенцията е записано, че резерви се допускат само по отношение на някои от текстовете в документа.


Другото предложение освен за придружаваща декларация дойде от неправителствения сектор и бе да се изготви оценка как присъединяването към конвенцията ще въздействие върху българското законодателство. Предложение имаше и за провеждане на референдум.


Цачева повтори вече казваното от управляващите от ГЕРБ, че документът не задължава страната да въведе третия пол, да признае еднополовите бракове или да въведе в училище обучение за нестереотипни роли в обществото. Тя подчерта отново, че проблемът с домашното насилие съществува и трябва да го признаем. Министърът обясни, че 28-те държави в ЕС са подписали конвенцията, 17 вече са я ратифицирали - някои със забележки, а останалите са в процес по присъединяване. По думите ѝ понятието джендър няма пряк превод на български и се превежда като sex - пол.


Омбудсманът каза, че тя подкрепя борбата с насилието над жените отдавна и доскоро това е правела и БСП. Ироничното ѝ подмятане бе заради отказа на левицата да подкрепи конвенцията. Според нея България няма необходимото законодателство за защита от насилие, а същевременно всяка четвърта жена е жертва. Българските закони не криминализират психическото насилие, преследването, както и някои случаи на принудителни бракове например, обясни омбудсманът. Липсват и практически мерки - кризисните центровете са само 18 в страната с неголям капацитет за приемане на хора, няма и единен горещ телефон за пострадалите.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


"Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и той е аутсорснат на неправителствения сектор", допълни тя. По думите ѝ "социалната роля на пола" вече съществува в българското законодателство в Закона за равенството на половете.


Конвенцията е неприемлива според представителите на различните вероизповедания


Всички представители на религиозни общности се изказаха против ратифицирането на конвенцията. Старозагорският митрополит Киприан прочете вчерашното обръщение на Св. синод, след което залата избухна в бурни аплодисменти. Според Богдан Пенев, който представляваше католическата църква, документът е идеологическа и правна основа за полова революция.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Представителят на протестантската църква заяви, че страната няма право да променя половете и че конвенцията е "добра идея, пакетирана в целофан, но вътре са сложени змийски яйца". Той изрази убеденост, че тя няма да се ратифицира.


Фотогалерия: "За" и "против" Истанбулската конвенция >


Изненадана от аргументите против конвенцията бе посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. Тя призова всички да се съсредоточат върху истинската цел на документа - да предпази жените от насилие. Защото в противен случай има риск жертвите да станат жертви за втори път. Тя обясни, че в момента Англия си променя законодателството, което ще приключи с ратификацията на конвенцията, но дали да се ратифицира изобщо не се обсъжда.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


На критика към Цачева и Манолова за предлаганата от тях тълкувателна декларация към конвенцията, защото тя няма да има правна сила, бе основано изказването на Мадлен Кирчева от сдружението за защита правата на гражданите и държавата. Според нея документът се налага с външна преса.


Изказването на Мая Манолова, че в страната няма нужното законодателство за защита от насилие, предизвика реакцията на Боян Захариев от движение "Възраждане", който призова управляващите да променят законите. "Конвенцията е порочна, в душите си го знаем всички", коментира Захариев, който определи конвенцията като удар в клетката на социалната тъкан. По думите му ефектът от нея ще се види след години и тя ще доведе до липсата на естествен прираст и България ще изчезне.


Други изказвания против конвенцията я определиха като открита война срещу семейството, брака и половата идентичност, като ненужен и опасен документ и като троянски кон в правовия ред на страната.


Конвенцията не накърнява културните традиции


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Очаквах сериозен дебат, но тук продължава една кампания, каквато имаше и срещу закона за закрила на детето, заяви професорът по социална педагогика Нели Петрова от Софийския университет. Изказването ѝ бе посрещнато с викове "У-у-у". По думите ѝ се спекулира с понятието "джендър" и в страната наистина няма нужното законодателство за защита на жертвите от насилие и за превенция.


Идеята на ратификацията са дългосрочни и непрекъснати политики срещу насилието, заяви Мила Николова от Съюза на транспортните синдикати. Конвенцията не накърнява културните традиции в страната. "Не разбирам демонизирането ѝ", допълни още Николова. И попита как домашното насилие крепи българското семейство, а тази конвенция ще го разруши.


Според представител на "Да, България" предметът и обхватът на конвенцията са напълно ясни. Аргументите против нея пък са политически клишета, измислени в политическите лаборатории на Кремъл.


Дискусията щеше да е смешна, ако не е жестока, включи се в дебатите Георги Богданов от Националната мрежа за децата. Той заяви, че нещата не са само черни или бели и попита откъде се извади този караконджул - третия пол, в конвенция, която е срещу насилието.


Глория Филипова от фондация "Ресурсен център Билитис", която работи за премахване всички форми на дискриминация и постигане на равнопоставеност на ЛГБТИ, призова тяхната общност да не се използва като чучело. Тя отговори на изказванията преди нея, едно от които на Георги Христов от движение "Днес", според когото конвенцията урежда правата на малцинство. Филипова призова да не се измества фокусът от идеята на документа и завърши с това, че са понесли достатъчно обиди.


Законопроект за ратифициране на конвенцията е разпределен в няколко комисии в парламента. Водеща е Комисията по вероизповеданията и правата на човека.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK