Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, КапиталУдар в клетката на социалната тъкан. Добра идея в целофан, в който обаче са сложени змийски яйца. Няма място за страх. Критиците си служат с класически клишета, измислени в политическата лаборатория на Кремъл. Това бяха част от коментарите в продължилите над три часа дебати по Истанбулската конвенция, която съдържа редица мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.


Като домакин на обсъждането ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков призова дискусията да премине в логични, а не емоционални аргументи. Призив, който не бе чут, защото дебатите бяха съпътствани от викове, освирквания на изказващите се в защита на конвенцията, подмятания от присъстващите, без да им е дадена думата, както и спорове, които прерастваха в минискандали в аулата. От началото до края на дискусията един мъж крачеше из аулата, носейки българския флаг. Мъжът не се изказа.


Организацията на събитието беше на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която напусна дискусията, заради дебатите по вота на недоверие в парламента. Мястото ѝ на модератор бе заето от омбудсмана Мая Манолова. Поканени бяха представители на институциите, вероизповеданията, неправителствения сектор.
Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Правосъдният министър Цецка Цачева и омбудсманът Мая Манолова се обявиха за приемането на конвенцията заедно с тълкувателна декларация за успокоение на онези, които все още имат съмнения и резерви за целите и последиците от ратифицирането на документа. Тълкувателната декларация "ясно да заяви, че в България тази конвенция ще се прилага съобразно нормите и принципите на българската конституция и в която тълкувателна декларация да бъде подробно изяснено нашето българско разбиране за социалната роля на пола. Така че да не остане никакво съмнение в някакви опити за въвеждане на нещо различно от двата съществуващи биологични пола", каза Манолова.


Според някои от участниците в дебатите обаче България не може да ратифицира конвенцията със забележки.


В конвенцията е записано, че резерви се допускат само по отношение на някои от текстовете в документа.


Другото предложение освен за придружаваща декларация дойде от неправителствения сектор и бе да се изготви оценка как присъединяването към конвенцията ще въздействие върху българското законодателство. Предложение имаше и за провеждане на референдум.


Цачева повтори вече казваното от управляващите от ГЕРБ, че документът не задължава страната да въведе третия пол, да признае еднополовите бракове или да въведе в училище обучение за нестереотипни роли в обществото. Тя подчерта отново, че проблемът с домашното насилие съществува и трябва да го признаем. Министърът обясни, че 28-те държави в ЕС са подписали конвенцията, 17 вече са я ратифицирали - някои със забележки, а останалите са в процес по присъединяване. По думите ѝ понятието джендър няма пряк превод на български и се превежда като sex - пол.


Омбудсманът каза, че тя подкрепя борбата с насилието над жените отдавна и доскоро това е правела и БСП. Ироничното ѝ подмятане бе заради отказа на левицата да подкрепи конвенцията. Според нея България няма необходимото законодателство за защита от насилие, а същевременно всяка четвърта жена е жертва. Българските закони не криминализират психическото насилие, преследването, както и някои случаи на принудителни бракове например, обясни омбудсманът. Липсват и практически мерки - кризисните центровете са само 18 в страната с неголям капацитет за приемане на хора, няма и единен горещ телефон за пострадалите.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


"Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и той е аутсорснат на неправителствения сектор", допълни тя. По думите ѝ "социалната роля на пола" вече съществува в българското законодателство в Закона за равенството на половете.


Конвенцията е неприемлива според представителите на различните вероизповедания


Всички представители на религиозни общности се изказаха против ратифицирането на конвенцията. Старозагорският митрополит Киприан прочете вчерашното обръщение на Св. синод, след което залата избухна в бурни аплодисменти. Според Богдан Пенев, който представляваше католическата църква, документът е идеологическа и правна основа за полова революция.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Представителят на протестантската църква заяви, че страната няма право да променя половете и че конвенцията е "добра идея, пакетирана в целофан, но вътре са сложени змийски яйца". Той изрази убеденост, че тя няма да се ратифицира.


Фотогалерия: "За" и "против" Истанбулската конвенция >


Изненадана от аргументите против конвенцията бе посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. Тя призова всички да се съсредоточат върху истинската цел на документа - да предпази жените от насилие. Защото в противен случай има риск жертвите да станат жертви за втори път. Тя обясни, че в момента Англия си променя законодателството, което ще приключи с ратификацията на конвенцията, но дали да се ратифицира изобщо не се обсъжда.


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


На критика към Цачева и Манолова за предлаганата от тях тълкувателна декларация към конвенцията, защото тя няма да има правна сила, бе основано изказването на Мадлен Кирчева от сдружението за защита правата на гражданите и държавата. Според нея документът се налага с външна преса.


Изказването на Мая Манолова, че в страната няма нужното законодателство за защита от насилие, предизвика реакцията на Боян Захариев от движение "Възраждане", който призова управляващите да променят законите. "Конвенцията е порочна, в душите си го знаем всички", коментира Захариев, който определи конвенцията като удар в клетката на социалната тъкан. По думите му ефектът от нея ще се види след години и тя ще доведе до липсата на естествен прираст и България ще изчезне.


Други изказвания против конвенцията я определиха като открита война срещу семейството, брака и половата идентичност, като ненужен и опасен документ и като троянски кон в правовия ред на страната.


Конвенцията не накърнява културните традиции


Дискусията за Истанбулската конвенция остави непримирими позициите "за" и "против"

© Надежда Чипева, Капитал


Очаквах сериозен дебат, но тук продължава една кампания, каквато имаше и срещу закона за закрила на детето, заяви професорът по социална педагогика Нели Петрова от Софийския университет. Изказването ѝ бе посрещнато с викове "У-у-у". По думите ѝ се спекулира с понятието "джендър" и в страната наистина няма нужното законодателство за защита на жертвите от насилие и за превенция.


Идеята на ратификацията са дългосрочни и непрекъснати политики срещу насилието, заяви Мила Николова от Съюза на транспортните синдикати. Конвенцията не накърнява културните традиции в страната. "Не разбирам демонизирането ѝ", допълни още Николова. И попита как домашното насилие крепи българското семейство, а тази конвенция ще го разруши.


Според представител на "Да, България" предметът и обхватът на конвенцията са напълно ясни. Аргументите против нея пък са политически клишета, измислени в политическите лаборатории на Кремъл.


Дискусията щеше да е смешна, ако не е жестока, включи се в дебатите Георги Богданов от Националната мрежа за децата. Той заяви, че нещата не са само черни или бели и попита откъде се извади този караконджул - третия пол, в конвенция, която е срещу насилието.


Глория Филипова от фондация "Ресурсен център Билитис", която работи за премахване всички форми на дискриминация и постигане на равнопоставеност на ЛГБТИ, призова тяхната общност да не се използва като чучело. Тя отговори на изказванията преди нея, едно от които на Георги Христов от движение "Днес", според когото конвенцията урежда правата на малцинство. Филипова призова да не се измества фокусът от идеята на документа и завърши с това, че са понесли достатъчно обиди.


Законопроект за ратифициране на конвенцията е разпределен в няколко комисии в парламента. Водеща е Комисията по вероизповеданията и правата на човека.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (414)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  От к'ъв зор само опряхме до Софийския университет с панаири и разправии - не разбрах !
  Нямате ли в София някоя по-голяма поляна с чист въздух!?

  [email protected]
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  От к'ъв зор само опряхме до Софийския университет с панаири и разправии - не разбрах !Нямате ли в София някоя по-голяма поляна с чист въздух!?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  По-подходящо място от Бонсови поляни нЕма!!!

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Никой не ви иска скапаната конвенция, затова искахте да я прокарате тихомълком.
  Цецка я видяхме колко струва по време на президентските избори, така че нека да не се изказва.
  Ако толкова държат на такава ратификация, нека да има референдум.
  Тогава ще се види какво мислят българите по въпроса!

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Писна ни от криворазбрана "циливилизация". Няма да успеят да ни наложат безпроблемно налудничавите си представи за човека. Мина времето, когато коленопреклонно се кланяхме на Брюксел, дойде време и ние да си кажем думата.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Точно така - християнска или постхристиянска цивилизация!

 7. 7 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Весело

  Винаги когато Кремъл, Библиотерската сбирщина и Светия синод са против нещо, то се е оказвало полезно и добро.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#7] от "danvan":

  Нали Кремъл е бил приел конвенцията, смени опорката...

 9. 9 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Гневно

  “.... Критиците си служат класически клишета, измислени в политическата лаборатория на Кремъл. ...“ Да, бе- ВСИЧКИ ЮРИСТИ, които НЕ ЖЕЛАЕМ ратификацията на ИК, сме руски тролове, така ли? Как не ви е срам да лъжете така! Мнението ми като български адвокат, АПОЛИТИЧЕН, с около 18 години адвокатска практика, е:
  Аз съм ЗА ОТХВЪРЛЯНЕ на ратификация на ИК, защото:
  1. Масово български граждани, които НЕ ОДОБРЯВАТ джендър идеологията и не обичат глбти, ще бъдат съдени И ОСЪДЕНИ в българските съдилища за това, че са ИЗКАЗАЛИ ВЕРБАЛНО ИЛИ ПИСМЕНО неодобрението си. ИК де юре иска възвеждане на вербалното и писменото неодобрение и критика на джендър идеологията и глбти, в съставомерност на 1 от изпълнителните деяния по чл.108 ал.1 , като включи “термините“ “идентичност, основана на пола“, “социален пол“ и “сексуална ориентация“, като правнозащитени критерии, чието нарушаване се наказва като пропаганда на антидемократична или фашистка идеология и като като включи тези “критерии“ в чл.162 ал.1 от НК- престъпление против равенството на гражданите. Това би поставило юридическите основи на тоталитаризма на джендър идеологията в България и би довело до пряко нарушаване на забраната за господстваща роля на 1 идеология в България- чл. 11 ал.1 и ал.2 от КРБ
  2. Масово глбти ще започнат дела в български съдилища за сключване на еднополови бракове, нашите съдилища им отказват, вкс им отказва, а те се жалят в ЕСПЧ и ЕСПЧ задължава България да признае равни права на еднополовите “брачни“ двойки, с правата на лицата, сключили законни граждански бракове в България- бракове между биологични мъж и жена
  3. От бг. държавен бюджет излизат парички за прякото финансиране на нпота, които от нпо стават държавни организации, с цел въвеждане на обучение на най- малките деца и ученици за джендър идеологията
  4. България се задължава чрез ИК да приемна всяко лице- нелегален мигрант, заявил, че в държавата си е подложен на преследване заради изказано неодобрение на семейните им традиции, всеки , който СЕ ПРЕДСТАВИ за глбти, за проституиращо лице, за транс и би сексуално лице. Представянето за жена е достатъчно основание- според ИК- едно лице да се ползва от правната й защита. Това е пряка заплаха за националната ни сигурност- много терористи от идил нямат нищо против да се възползват от ИК.
  5. Всеки наркоман и всяко проституиращо лице, ром или лице от национални малцинства и в други държави , де юре е защитен чрез тази конвенция, като издръжката за защита на правата му излиза от бг., държавен бюджет и отива в нпо-тата- вече държавни организации.
  6. Ще е налице пряко нарушение на КРБ и по отношение на създаването на позитивна дискриминация- т.е. предоставянето на повече права и свободи- на глбти, отколкото имат всички хетеро граждани на Р. България.
  7. Всички мои опасения от т. 1 до т. 6 включително, имат своята юридическа основа в съдържанието на т. 43, т.53, т. 87 и т.313 от Обяснителния доклад на Съвета на Европа на ИК-
  http://epicenter.bg/upfiles/docs/IstanbulConvention-Explanatory-Report-BG.pdf
  Който има претенции, че съм руски трол, или олгинец, нека да поспори с мен с ЮРИДИЧЕСКИ аргументи, използвани от общата теория на правото, конституционното право, учение за държавата, договорно право, облигационно право в частта му за генералния деликт, наказателно право и т.н. ОТХВЪРЛЯМ КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДЕНИЕТО ОТ ЦИТАТА и считам, че на определени субекти им се плаща, за да тиражират такива бомбастични драсканици!

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Работата е ясна. Както пише в друга статия - ще се помолим вожда да избере правилното решение.

 11. 11 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Опорките ги раздават у вашето пасльство, ватенка :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#3] от "4ort":

  Прав си !
  Да отиват там всичките - СУ не трябва да бъде намесван в такъв ПОЛИТИЧЕСКИ спор.
  Къде остава академичната автономия?

  [email protected]
 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Изслушах голяма част от дискусията и съм отвратен от хулиганското поведение на някои от противниците на конвенцията, дошли като публика. Особено когато някои с добра култура и поведение обосноваваха мнението си в защита на конвенцията. По самата конвенция нямам мнение, тъй като не съм запознат подробно, а и нямам намерение да се задълбочавам. Предпочитам да изслушвам мнението на компетентни хора, а не на фанатици, като първата изказала се.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  Добрата култура е добра, когато върви и с добър морал...

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Весело

  Ами тогаз да си спретнем един Референдум.
  Като най-демократично.
  Че и да избегнем ... таквозата ... насилието.
  Нали срещу това е борбата!

 16. 16 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Чл. 60:
  невъзможност на изгонване на ''бежанци'' при никакви условия, лъжещи, че са преследвани заради джендъра им, кой от защитниците ще коментира?

  ''когато предполагаемият извършител се намира на тяхна територия, и не го екстрадират в друга страна.''

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#15] от "xm...":

  Нито един от провелите се досега референдуми не постигна никакъв резултат!
  По-разумно е или да хвърляме боб - и каквото покаже -
  - или независима комисия / не знам от кого трябва да е независима / на случаен принцип да събере например 50 000 коментара от всички български форуми по темата '' Истанбулската конвенция '', да преброи КОЛКО са "за" и "против" - и да обяви крайният резултат за валиден !!!!

  [email protected]
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":
  Ми то и такъв резултат си е резултат.
  Конвенцията отива у килера на трупчета и готово!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 984 Неутрално

  На обществената дискусия днес се видя, че църквите са против Истанбулската конвенция, много обществени организации също. Покрай перфектните текстове за защита на жените и децата от насилие се прави опит да се пробута джендър - идеологията, която отваря врати към признаване на трети пол и бракове между еднополови. В този дух се изисква обучение на децата от най-ранна възраст. Конвенцията не може да се подпише под условие - това е записано в самата нея, така че тя трябва да бъде приета изцяло, или изобщо да не се подписва. Недопустимо е приемането на тази конвенция.

 22. 22 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Гневно

  “...Глория Филипова от фондация "Ресурсен център Билитис", която работи за премахване всички форми на дискриминация и постигане на равнопоставеност на ЛГБТИ, призова тяхната общност да не се използва като чучело....“ НИМА? А какво пише НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В АНГЛИЙСКАТА ВЕРСИЯ НА СЪЩОТО НПО- ТОВА ЧЕЛА ЛИ ГО Е?“...Istanbul Convention and Non-Discrimination of trans people:

  The specific mention of sexual orientation and gender identity among the impermissible grounds for discrimination was one of the stumbling blocks in the negotiation of the Convention. Article 4, paragraph 3 includes them and asks States Parties to implement all measures in the Convention without discrimination on grounds of sexual orientation or gender identity. The explanatory report clarifies that in regard to gender identity “transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society has established as belonging to “male” or “female” categories” are covered by the non-discrimination provision. Also, migrant and refugee women and those being affected by multiple discrimination are explicitly protected under the Convention...“
  https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/
  2. А може би не знае и това за собствената си организация?!
  http://www.bilitis.org/db/images/ карта за равнопоставеност на ЛГБТИ в България.pdf
  стр. 13 - исканията на глбти за промени в България
  3. http://www.bilitis.org/information-law “....[1]Понятието транс хора, както се използва от TGEU включва тези хора, които имат полова идентичност, която е различна от тази, с която са записани при раждането си, и тези, които искат да изразяват своята полова идентичност по начин, различен от пола , с който са записани при раждането си. Включва тези хора, които чувстват, че трябва – или предпочитат, или са избрали- да представят себе си по начин, който е в конфликт със социалните очаквания за ролята на пола, с който са записани при раждането си, независимо дали изразяват това различие чрез език, облекло, аксесоари, козметика или промени в тялото. Дефиницията включва, наред с много други, транссексуални и трансполови хора, травестити, кросдресъри, безполови, в процес на промяна на пола, многополови и джендъркуиър хора, както и интерсексуални и хора с променлив пол, които са свързани или се идентифицират с някои от гореспоменатите....“
  ВИЕ ЛИ ЩЕ ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ИК НЕ БИЛА НАСОЧЕНА КЪМ ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ПРАВНАТА ЗАЩИТА НА ГЛБТИ? ЛЪЖЦИ! УУУУУУ!!!

 23. 23 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Весело

  например 50 000 коментара от всички български форуми по темата
  —цитат от коментар 17 на karabastun


  Xa-xa-xa!
  Още по-добре ще е, ако се преброят коментарите от стените обществените тоалетни ...

 24. 24 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Гневно

  “...The specific mention of sexual orientation and gender identity among the impermissible grounds for discrimination was one of the stumbling blocks in the negotiation of the Convention. Article 4, paragraph 3 includes them and asks States Parties to implement all measures in the Convention without discrimination on grounds of sexual orientation or gender identity. The explanatory report clarifies that in regard to gender identity “transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society has established as belonging to “male” or “female” categories” are covered by the non-discrimination provision. Also, migrant and refugee women and those being affected by multiple discrimination are explicitly protected under the Convention...““
  В ПРЕВОД НА БГ, ЕЗИК С ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ“...Специфичното споменаване на сексуалната ориентация и половата идентичност сред неприемливите основания за дискриминация е едно от препятствията при договарянето на Конвенцията. Член 4, параграф 3 ГИ ВКЛЮЧВА И ОТПРАВЯ ИСКАНЕ към държавите-страни по конвенцията да прилагат всички мерки в Конвенцията без дискриминация, основана на сексуална ориентация или полова идентичност. Обяснителният доклад пояснява, че по отношение на половата идентичност "транссексуални или транссексуални лица, кръстосвачи, травестити и други групи лица, които не отговарят на това, което обществото е установило като принадлежащо към" мъжки "или" женски "категории" разпоредбата за недискриминация. Също така жените мигранти и бежанци и тези, които са засегнати от множествена дискриминация, са изрично защитени от Конвенцията ... "

 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Струва ми се, че становището на различните видове черкви поражда обратен пропаганден ефект. Те по принцип са консервативни институции (както например също армията и училището), а общественото мнение у нас не е с чак такава консервативна насоченост. А когато на всичко отгоре има и неразбиране на съдържанието на тази конвенция, придружено с трагикомично звучаща мнителност, дискусията наистина съвсем се измества.

  Но като че ли първият симптом, че такова нещо може да се случи, са били трудностите, срещнати при първоначалния превод на конвенцията. Явно самите преводачи са се затруднили с текста.

 26. 26 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Така е. Цивилизация или мъже в женски дрехи, дундуркащи наследниците ни още от детската градина.

 27. 27 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "danvan":

  Ако това са ти аргументите...... тъжна работа.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Референдум!
  Чл. 78 на Конвенцията не допуска да се правят "резерви" по отношение на чл. 3 и чл. 4 от Конвенцията, които касаят именно "социалния пол"? Може да се направи декларация и да се занесе в Съвета на Европа, но тя не ни обвързва, така че ратифициралите Конвенцията да я спазват. Тази декларация е без каквото и да е правно значение. С този проблем вече се сблъска Полша. Тя ратифицира Конвенцията с резерви, които в момента Съветът на Европа не ѝ ги признава.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 546 Неутрално

  На несъгласните западняци викат нацита и расисти, ама щото знаят че ние не се впечатляваме от това пробват с "руски тролове". Щях да кажа аре у лево, ма сте там. Автентично десните подкрепят джендъри, смех...

 30. 30 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Гневно

  Значи- пред членската си маса, ВСИЧКИ глбти организации пропагандират , че ИК е насочена В ЗАЩИТА на глбти, а за пред нас- “простите“ хетеро, за да не се усетим, се правят на ощипана госпожичка и твърдят, че ИК не е насочена към защита на глбти лица, в които се ВКЛЮЧВАТ И ТРАНСЖЕНИ, И МЪЖ-КЪМ-ЖЕНА/ МКЖ/ И ВСИЧКИ 62 ТРАНСПОЛА, а? Това е висша степен лицемерие!

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Пълна каша с Истанбулската конвенция забърка новината за нов превод на документа. Юристи коментираха пред "Труд", че е абсурдно Съветът на Европа да прави подобен превод.

  "България не е подопечна територия на Съвета на Европа. За превода на международни договори има национална процедура. Те се правят от българските институции", категоричен бе професорът по конституционно право Пламен Киров. Освен това Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана на езика, на който е договорена – в случая на английски или на френски. Преводът е само информативен.

  Същественият проблем с Истанбулската конвенция е друг и не е свързан с превода. Оказа се, че членовете на правителството не са виждали доклад до Министерския съвет, в който се обосновава необходимостта от сключване на договора, посочват се очакваните резултати и финансови последици от неговото прилагане, съответствието на разпоредбите му с Конституцията, законодателството и международните задължения на Република България, както и с правото на Европейския съюз. Всичко това е записано в чл. 4 на Закона за международните договори, което означава, че правителството е нарушило закона. В ал.(2) на същия параграф е посочено следното: В случай, че изпълнението на договора е свързано с приемане на нормативни актове или с изменения и допълнения на законодателството на страната, в проекта на доклад се посочват съответните законови и подзаконови мерки, които следва да бъдат предприети, както и държавните органи, от чиято компетентност е тяхната подготовка.

  Без оценка за въздействието върху националното ни законодателство е внесена Истанбулската конвенция и в парламента.

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#27] от "sandman":

  Аргументите са много ясни и са казани отдавна, но няма особен смисъл да ги повтярям. Нека пробваме все пак:

  За хомосексуализъм, содомия или трети пол (оснвните опорки на Клетите) в законодателството няма нищо извън текстовете за сексуално насилие, които пък са полово недифинирани. Въпросът със содомията е застъпен в Закона за защита на животните, чл.7, ал.2, т.23. Любопитно е, че т.19 от същата алинея третира една друга архаична традиционност, която трябва да бъде изкоренена.

  Кое е общото между горните неща? Това, че нямат

  НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към домашното насилие над жените в частност и на Истанбулската конвенция.

  Обаче пък това е един удобен повод човек да да се гласност на хомофобията си, която пък не е много по-различна от нацизма.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 33. 33 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Драги колеги форумчани, не се ли усещате как ви въвличат в дребнотемия да се дърлите помежду си за да не ви остане време за теми като тази:

  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/patyat-kam-evrozonata-vse-po-blizko-i-vse-po-daleche-sled-kato-koy-ovladyava-i-bankovata-ni-sistema

  която е много по-достойна за обсъждане.

 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#31] от "Molossian":

  Във фейсбук НПО-та гръмко обявяват, че вече са готови законодателните промени, които ще бъдат наложени с ратификацията на Истанбулската конвенция.
  Забележете – НПО-та знаят как ще се променят законите, депутатите - още не. И без ратификацията да е факт.
  Пак във Фейсбук изтече факсимиле от документ с подпис на министър Цецка Цачева, в който се казва:
  „Що се отнася до изготвените нормативни промени, свързани с въвеждането на изискванията на Истанбулската конвенция в българското законодателство и по-конкретно на член 3, б. ”в” от нея, на този етап не предвиждаме разписването на изрична дефиниция за „пол”, а сме приели за достатъчно определението по §1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на Закон за защита от дискриминация. Счели сме за необходимо обаче да допълним признаците, въз основа на които се забранява всяка пряка или непряка дискриминация по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация като добавим и „полова идентичност”.
  Също така предвиждаме в чл. 2, ал. 1 и чл. 3, т. 2, т. 9 и т.10 от Закона за защита от домашното насилие от думите "фактическо съпружеско съжителство” да отпадне „Съпружеско”.
  По този начин от една страна ще се въведе хормонизация в националната ни уредба, а от друга ще се отговори на изискванията на Конвенцията за защита срещу всички актове на физическо, сексуално, психологическо и икономическо насилие, които се случват в семейството или в домакинството. Такава защита ще получат не само бивши или настоящи съпрузи, но и лица, които съжителстват с партньори от същия пол, без обаче това да налага нормативно уреждане на еднополовите бракове“
  Значи НПО-тата вече знаят още нещо - че в българското законодателство влиза терминът „полова идентичност“.
  Влиза и "едноловото съжителство"! Което на практика ще отвори широко вратите и за еднополовия брак.
  Който пък ще влезе с гръм и трясък и в Конституцията!

  [email protected]
 35. 35 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Не знам защо доводите в това изказване са подминати с лека ръка. Точно в него лъсват клопките за НАЦИОНАЛНОТО НИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, които са заложени в ИК.

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЕТИВО!!
  Изказване на адв. Владимир Шейтанов, на общ. дискусия в СУ“Климент Охридски “по въпроса за присъединяването към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

  Уважаеми господа,

  В самото начало на своето изказване, заявявам, че нямам никакъв лобистки интерес. Не съм нито политик, нито държавен чиновник, нито активист, нито грантов получател. Изразявам само лично мнение на практикуващ юрист. И особено държа да се разгранича от всички онези, които разчитат на финансиране по чл.8 на ИК, който предвижда:

  „Страните отпускат подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от настоящата Конвенция, включително за тези, които се провеждат от неправителствени организации и от гражданското общество“.

  От гледна точка на Закона за международните договори на България и Закона за нормативните актове, днешната дискусия е закъсняла. Допуснатите закононарушения вече не могат да бъдат санирани, т.е.за да се спази законността, проекто-законът за ратификация трябва да бъде изтеглен от НС. Още повече, че висшите представители на изпълнителната и законодателната власт вече изразиха публично позиция в полза на ратификацията. Правната оценка на този факт е очевидна.

  Като цяло обаче съм твърдо убеден в едно: ИК е категоричен пример за нарушаване на Закона за международните договори.

  Допуснатите нарушения са от процесуално естество, но както е известно от съдебната практика, те опорачават прилагането на материалната норма. Приемането на ИК при допуснатите процесуални нарушения отварят вратата за последващо съдебно оспорване на нейното прилагане. Нарушенията засягат чл.7,ал.1 вр.с чл.3-6 от Закона за международните договори на РБ –превода на проекто-договора на български език; съгласуването на проекто-договора между отделните министерства и ведомства; изготвянето на доклада по чл.4, ал.1; обсъждането на проекто-закона за ратификация.

  Цитираните нарушения опорочават процеса на присъединяване към ИК. Налице са сериозни съмнения в две насоки: целесъобразност и законосъобразност.

  При гласуването на проекто-закона за ратификация в МС станахме свидетели на необичайно сериозни разногласия в изпълнителната власт: разпределение на гласовете: 8 „за“– 8 „против“. Последвалите две допълнителни декларации на ОП срещу ратификацията на ИК показват, че правителството остава разединено.

  Поляризирането в Кабинета се допълва от още по-дълбоки разногласия в обществото. Против ратификацията се изказаха авторитетни личности от целия обществен сектор - юристи, академици, професори, журналисти, архитекти, телевизии, радио, БПЦ, Главния Мюфтия. Ситуацията започна да наподобява спасяването на българските евреи през Втората световна война.

  Същевременно, над България се упражни силен международен натиск, украсен с куртоазни похвали и уверения за подкрепа на държавния суверенитет. Френски евродепутат дори поиска да приложим ад-хок още неприетия текст на ИК, като свалим рекламния клип на Българското европредседателство.

  Ратификация на ИК при подобна ситуация би била равносилна на обществено насилие. И тя най-вероятно ще стане факт.

  С България се държат недопустимо. В хода на международната конференция за изработване на ИК, българските позиции не са били взети преди вид, според свидетелства на Кристиян Вигенин, тогавъшния български министър на външните работи, а сега настояват да се присъединим, към текст на договор, които ние сме оспорвали.

  Проф. Живко Сталев казваше,че правовата държава без справедливост се превръща в насилие. Нека не забравяме за тази мисъл на един от най-големите български юристи.

  Това не означава, че съм противник на борбата против насилието над жени и домашното насилие. Над 36 години защищавам жертвите на такова насилие, както в България, така и в чужбина. Имам не малък опит, не само от Либия и Турция. Но като български юрист съм убеден, че ИК е неефективен механизъм за защита на българката от насилие, не отговаря на най-малко две от провъзгласените си цели и най-важното - в редица случаи тя е неизпълнима и като такава ще даде основание за съдене на България като държава-нарушител.

  Ще се спра на три основни професионални въпроса:

  предмет на договора;

  адекватност на регулацията;

  противоречия на конвенцията с установения правен ред в страната

  ПО ВЪПРОСА ЗА ПРЕДМЕТА НА РЕГУЛАЦИЯ:

  ИК има две области на регулиране – насилието над жени и домашното насилие. Без съмнение, ИК притежава определени достойнства като правен инструмент. Ползата от нея би могла да бъде осезаема, ако не са някои много съществени недостатъци. Но дяволът е скрит както винаги в детайлите.

  НЕДОСТАТЪЦИ НА ИК ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЪРВАТА ОБЛАСТ–НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ

  ПРЕДМЕТЪТ НА КОНВЕНЦИЯТА Е НЕПЪЛЕН И ПОРАДИ ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ОБЯВЕНИТЕ ЦЕЛИ. Той не включва духовното насилие, което е много тежък недостатък.

  Визираните в конвенцията конкретни форми на насилие са неприсъщи за България. А присъщите не са визирани. България няма обществено значим проблем, напр.с увреждането на генеталиите на жените и с насилствените бракове. Обратното –България и ЕС имат много сериозни проблеми с:

  Разврата, престъпление по Раздел VІІІ на НК;

  Нелегален износ на жени с цел сексуална експлоатация;

  Блудство с малолетни;

  Детска порнография;

  Демонстрацията на сцени на насилие против жени и домашно насилие – по телевизия, кино, театри,книги, списания, ИНТЕРНЕТ –достатъчни ли са средствата против публично показване на насилие – чл.17,т.2 ИК?

  Побой над жени-учителки, жени-лекари и др.,

  Детска агресия - момичета против момичета, момчета против момчета в училищата.

  Ромското домашно насилие.

  Ноторна истина е, че огромна част от насилието над жени са породени не от физическото превъзходство на мъжкия пол, а от социалната среда – бедност, мизерия, икономическа и социална експлоатация, войните.

  ИЗВОДИ: ИК не изпълнява собствените си цели - не зашищава против всички форми на насилие над жени( чл.1,ал.1, т.А) и не създава цялостна рамка за защита и помощ на всички жертви на насилие над жени и домашно насилие( чл.1,ал.1, т.В).

  НЕДОСТАТЪЦИ НА ИК ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВТОРАТА ОБЛАСТ – ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

  Конвенцията е възприела широкия подход на ЕКПЧ при определяне на субектите на семейните отношения, но регулира единствено насилието против жени, и съвсем епизодично – против децата. Защитата против насилие над останалите - мъже, деца, възходящите баба и дядо изцяло отсъства; Това е отстъпление от всеобщо приетия принцип от Декларацията за правата на човека от 1949г.- равенство в правата, без разлика на раса, пол, етнос, произход, убеждения, социално положение и др.

  Не са дефинирани границите на психологическото насилие. Няма легална дефиниция на това насилие. Това ще доведе до различно прилагане на ИК в отделните страни,чиято социална практика съществено се различава

  ИЗВОДИ: Тук също се наблюдава неизпълнение на прононсираните цели на ИК (чл.1,ал.1, т.А и т.В)

  ПО ВЪПРОСА ЗА ОБЕКТИТЕ НА ЗАЩИТА

  В тази насока възникна и централния спор, свързан с термина „джендър“.

  Конвенцията предвижда защита на граждани, обособени по признак, който ефемистично казано не се радва на всеобщо признание. Независимо от терминологичния спор, легитимира се нова категория граждани, в контекста на забраната за дискриминация при прилагане разпоредбите на Конвенцията. Това са лица с нетипична сексуална ориентация. Принципът на нейното обособяване е чужд на вътрешното право на редица европейски държави. От България се иска да акцептира международна правна норма, която противоречи на българското законодателство. ТОВА Е Т.НАР.ПРАВНО ИНЖЕНЕРСТВО ПО ЛИНИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДОГОВОР,КОЕТО ВОДИ КЪМ ОТРИЧАНИ ВЕЧЕ В САЩ СОЦИАЛНИ ПРАКТИКИ, КАТО ГЕЙ-КВАРТАЛЪТ „КАСТРО“ В САН-ФРАНЦИСКО, улицата на проститутките в Женева, Булонския лес в Париж, квартал Александрия в Копенхаген и т.н.

  Легитимирането на хората с нетипична сексуална ориентация създава се прецедент, който ще засегне сериозно вътрешното ни законодателство в бъдеще. Тези дни, пред очите ни, в СУ“Климент Охридски“ е сформирано дружество на ЛГБТИ. Тази еволюция на правото е размило правната уредба на семейните отношения в много страни - САЩ, Германия, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, Австрия, Швейцария, Холандия. Резултатът е демографска криза и сериозни социални проблеми на тези общества.

  КАТО БЪЛГАРСКИ ЮРИСТ, СЧИТАМ ЧЕ ТОВА НЕ Е ДОБЪР ИЗБОР ЗА МОЯТА СТРАНА. ТОВА НЕ Е ЗАЩИТА НА ЖЕНИ ОТ НАСИЛИЕ И ДОМАШНО НАСИЛИЕ. ТОВА Е НАСИЛИЕ НАД БЪЛГАРСКОТО ДЕТЕ, БАЛГАРСКАТА ЖЕНА, БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО И ПРЕЗЮМИРАНЕ НА ВИНОВНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ. ЕДИН ДЕН ТО НЕМИНУЕМО ЩЕ ЕВОЛЮИРА ДО КОНСТИТУЦИОНЕН ПРОБЛЕМ.

  АДЕКВАТНОСТ НА РЕГУЛАТОРНИЯ РЕЖИМ НА ИК

  Въпреки своите несъмнени качества, ИК не е адекватен регулатор в своята област.

  Фундаментална слабост на ИК е ПРИЛОЖИМОСТТА НА ИК КАТО ПРАВЕН ИНСТРУМЕНТ.

  Причините за това са различни:

  ТЕРМИНОЛОГИЧНА НЕПРИГОДНОСТ НА КОНВЕНЦИОНАЛНАТА НОРМА ЗА ПРИЛАГАНЕ В ПРАВОРАЗДАВАТЕЛЕН ПРОЦЕС.

  Използвани са понятия без легална дефиниция:

  „виктимизация“-чл.18,ал.3,т.3;

  „овластяване“ (empowerment) –чл.18,ал.3;

  настаняване-housing-чл.20,ал.1;

  ангажирана и компетентна подкрепа - sensitive and knowledgeable assistance-чл.21,

  „икономическо увреждане“, „икономическо насилие“ и др. (термини от международните отношения между държави, пренесени неправилно в отношенията между физически лица).

  И това са само част от такава категория термини. Няма съдия в света, който да може да приложи такива термини в съдебно производство. Няма прокурор, който да повдигне обвинение при тази терминологична неяснота. А ИК ще стане част от българското право, по силата на чл.5, ал.4 от КРБ. Великобритания, Германия, Франция, Турция, САЩ, а отскоро и Русия, не признават приоритета на международната норма над вътрешното право. Това означава, че те не са длъжни да изпълняват ИК, ако противоречи на вътрешното право, за разлика от България.

  НЕПРИГОДНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕВОД ЗА ЦЕЛИТЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО

  Българският превод на ИК е несъвършен. Неточният превод е абсолютна пречка за правилното прилагане нормите на конвенцията от българския съд, защото нашето съдопроизводство се води на български език.

  КОЛИЗИОННОСТ НА КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ НОРМИ

  Редица разпоредби на ИК влизат в сериозна колизия с разпоредби на вътрешното право. Напр.забраната за дискриминация на лица, с нестандартна полова ориентация в ИК влиза в колизия с нормата на чл.157,ал.4 НК „Който върши хомосексуални действия открито или по скандален начин, или по начин да подтикне другиго по пътя на извратяването, се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с поправителен труд“. Нормите на ИК са колизионни и по отношение на някои норми на СК, КТ и др.;

  ПРИЛАГАНЕТО НА КОНВЕНЦИОНАЛНИЯ РЕЖИМ ИЗИСКВА НЕВЪЗМОЖНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ

  Чл.20,ал.1 ИК задължава държавите да оказват финансова подкрепа и да осигурят настаняване на жените, жертви на насилие, както на български граждани, така и на чужденци, пребиваващи на наша територия; България не притежава необходимия ресурс за това.

  Искам да обърна специално внимание на още един аспект. Създава се възможност за огромни злоупотреби от страна главно на ромско население чрез симулиране на насилие, с цел – възползване от разпоредбата на чл. 30, ал.2 от ИК за получаване на обезщетение от страна на държавата,която предвижда:„На лицата, получили тежка телесна повреда или увреждане на здравословното състояние, се отпуска подходящо държавно обезщетение, доколкото вредата не е покрита от други източници като извършителя, застраховка или здравни и социални разпоредби с държавно финансиране“.

  НПО в областта на „джендър“ политиките получават ново правно основание за финансиране от държавния бюджет,което ще се плаща от цялото общество, независимо дали е съгласно с тези политики.

  ИК ПРЕДЛАГА ТРУДЕН, ДА НЕ КАЖЕМ НЕЕФЕКТИВЕН ИМПЛЕМЕНТАЦИОНЕН АПАРАТ.

  Конвенцията задължава държавите да налагат своята юрисдикция навсякъде където се извършват нарушения над нейни граждани (екс-териториално приложение на вътрешната норма- чл.44, ал.1, ал.2 и ал.3 наИК). Това е правно недопустимо, защото създава колизии между нормите на две държави. Как България ще прилага своята юрисдикция по отношение на свои гражданки, жертви на насилие напр. на територията на Испания и Германия? Всички помним трудностите по налагане на френската юрисдикция по делото „Борилков“, които струваха толкова много загубен престиж, накърнен авторитет и прахосани средства на френското правосъдие.

  Консулската защита като правен инструмент, не е в състояние да решава тези проблеми на българи в чужбина.

  Държавата не е в състояние да подпомага своите граждани, станали жертва на насилие от държавни органи на друга страна-членка.

  Нереалистично е да се очаква,че жертвите на насилие, които са се натъкнали на отказ или неспособност на българската държава да им окаже помощ , ще получат съдебна защита от българските съдилища.

  Конвенцията се прилага както в мирно време, така и по време на война, т.е. насилието по време на война е част от предмета на ИК. Конвенцията е очевидно неприложима към насилие по време на война. Само преди броени, на 19.01.2018 и 20.01.2018г., Турция, която е ратифицирала ИК, извърши нарушение на ИК, с убийството на 18 души,част от които са жени, с обстрела на територията на Сирия. Това нарушение на ИК очевидно няма да бъде санкционирано.

  По почти всички мои съдебни дела в защита на български жени в чужбина,моите подзащитни не получиха адекватна и навременна помощ от българската държава –в Либия, в Швеция, в Малта, и др. Чл.18,т.5 от ИК е неизпълним (гарантиране на консулска защита на жени, жертви на насилие в чужбина).

  Казусът с Ралф Георг Сундберг,шведския гражданин, който през 2016г. изрита в главата българска камериерка в хотел на Слънчев бряг нагледно показа неспособността на Швеция да изпълнява ИК. Швеция, която е ратифицирала ИК, не изплати на жертвата от шведско мъжко насилие обезщетението по чл.30,т.2 от ИК. А българската държава не защити българката от насилие дори на наша територия, да не говорим за територията на чужда държава. Въпреки относимите български закони и международните ни договори.

  Интересен е опитът от прилагане на Закон за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления. Границите, в които хората биват подпомагани, са от 250 до 5000 лв.За осем години са подадени близо 580 молби за финансова компенсация. 140 души са я получили. Общият размер на предоставената сума е около 278 000 лв., сочи статистиката на Министерството на правосъдието. Излиза, че средно пострадалите са обезщетявани с 1985 лв. Очевидно, това е несъразмерно обезщетение в много случаи. А можете ли да си представите дали една жена, шведски или холандски гражданин, евентуална жертва на насилие в България, каквито всяко лято има по българското Черноморие, ще се задоволи с тази сума.

  ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ЕВЕНТУАЛНО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ИК.

  ПЪРВО: Повече от очевидно е, че България няма да бъде в състояние да изпълнява редица разпоредби на ИК. Това носи заплаха за страната като нарушител на международен договор.

  ВТОРО: ИК налага да бъдат внесени съществени промени във вътрешното законодателство. Ще се наложат промени поне в следните актове:

  НК, Престъпления против личността , „Разврат“

  ГПК и НПК по отношение сроковете за съдопроизводство

  Закона за държавния бюджет

  КТ

  Кодекса за социално осигуряване

  Закона за училищното и предучилищното образование

  Днес непосредствена необходимост от промени в КРБ и Семейния кодекс не съществува. Но ИК създава правна възможност за оспорване на сегашната регулация на семейните отношения. Въпреки,че КРБ не допуска друга форма на брак освен доброволен съюз между мъж и жена, ИК отваря пътя за претенция за дискриминация на хора с нестандартна сексуална ориентация. КРБ не е достатъчна гаранция, че ИК няма да доведе до такива претенции, дори само заради нормата на чл.27от Международната конвенция на правото на договорите, която предвижда, че държавите не могат да се позовават на вътрешното си право като основание да не изпълняват международен договор. Самата ИК също предвижда, държавите да предприемат законови и конституционни промени, за да гарантират нейното прилагане. С ратификацията, България ще отвори огромен фронт срещу себе се за нарушаване на ИК, която обективно не може да бъде изпълнена. Чакат ни тежки финансови, правни, политически и международни последици.

  РЕЗЕРВИ И ИНТЕРПРЕТАТИВНИ ДЕКЛАРАЦИИ

  Ратифицирането на ИК ще превърне държавата в постоянен нарушител на международен договор, с всички правни последици финансови, политически и юридически.

  Юридически е невъзможно да се приложи обвързване на страната само с част от ИК

  Чл.78 не позволява резерви по ИК, с изключение на резерви по 5 конкретни разпоредби:

  чл.30,ал.2;

  чл.44, ал.1,е, ал.3 и ал.4;

  чл.55, ал.1 вр.чл.35;

  чл.58 вр.чл.37, чл.38, чл.39;

  чл.59

  МП не позволява да се внасят резерви, които не са разрешени от самия межд.договор (чл.19 от Международната конвенция по правото на договорите). Същото се отнася до интерпретативните декларации. Недопустимо е с резерва или декларация да се дерогира действието на разпоредби, които засягат основния предмет на международния договор. Подобни опити винаги се контрират с насрещни Възражения от други страни по конвенцията. Полша, Латвия и Литва направиха такива декларации и бяха контрирани от 6 държави.

  Сами се вкарваме в ситуация на резерви, интерпретативни декларации, възражения, тълкуване и др., което само по себе си е хлъзгава правна материя, която не гарантира опазване на българския правов ред от нежелателно въздействие на колизионна норма.

  ИЗВОДИ:

  Отказът от ратификация на ИК не само не вреди на международния авторитет на България, а е единствения начин да запази този авторитет и да не превърне България в нетен нарушител на още един международен договор.

  Присъединявам се към призива на Вице-президента г-жа Маргарита Попова: не натискайте копчето за ратифициране на тази конвенция. Това ще бъде фатална грешка. Това е правна клопка, от която България няма големи шансове за излизане.

  *********************************

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Не се налага по-голяма зала.
  Бяха малко хора. Имаше място за три пъти повече.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":

  Тогава се налага да сменим този парламент и това правителство.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "danvan":

  И сега какво и нацисти ли станахме несъгласните с конвенцията..... Или вие се държите баш като нацисти, обвинявайки останилите хора в каквото ви дойде на ум, а само вие сте правите.

 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#36] от "Росен (Путлер капут)":

  Ми що са забъркали и университета в кашата - Партийният дом не им ли е достатъчен за разправии!?

  [email protected]
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Разстроено

  До коментар [#37] от "Росен (Путлер капут)":

  Ще ги разкараме!
  Ма за съжаление , като ги сменим - няма да се промени това, което са приели!

  [email protected]
 42. 42 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  Цецка, Мая и 5-тях партии се знае, че са третополови. Къде е обаче др Йотова? Да не се е изкачила вече в четвърти пол?

 43. 43 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дарт вейдър джендър Бойко Борисов 4 сан ,ще падне , както и неговите рицари-джедаи Цецка Цачева ,Цецо апартамента,Лъчо мозъка и всеядната шайка от Ситите на ГЕРБ .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Никаква Истанбулска конвенция! Ако ГЕРБ я подпишат, заедно с Боко отиват в канала и повече власт няма да видят, доде е българско.

  /не се чете/
 45. 45 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  трябва да се признае за официален църковния брак

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Разстроено

  До коментар [#9] от "някоя си":

  В Глава III – Превенция, чл. 12 – Общи задължения, Точка 87 категорично забранява дискриминация на следните лица: бременни жени и жени с малки деца, хора с увреждания, включително с умствени или когнитивни недъзи, лицата, живеещи в селски или отдалечени райони, лицата, злоупотребяващи с наркотици, проституиращи лица, лица с определена националност или етнически малцинствен произход, мигранти,
  И НАЙ-ВАЖНОТО !!!!
  включително недокументирани мигранти и бежанци, мъже-гейове, жени-лесбийки, бисексуални и транссексуални лица, както и ХИВ-позитивни лица, бездомни хора, деца и възрастни хора.“.


  Аз мисля, че тук е основният момент на тая "конвенция" - през задната врата ще ни задължат да приемаме цяла Африка и Азия, целия мюсюлмански свят, за които жената по презумпция не е равна на мъжа.

  [email protected]
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Весело

  ... А когато на всичко отгоре има и неразбиране на съдържанието на тази конвенция, придружено с трагикомично звучаща мнителност, дискусията наистина съвсем се измества.Но като че ли първият симптом, че такова нещо може да се случи, са били трудностите, срещнати при първоначалния превод на конвенцията. Явно самите преводачи са се затруднили с текста.
  —цитат от коментар 25 на ijj

  Каква мнителност, бе хора! То си е написано черно на бяло!
  Колкото до превода - преводът си е супер! Без майтап.
  При положение, че са имали да се борят с понятия, които са идеологически по същността си, облечени са във витиевати правни дрешки и нямат аналог в българския, са успели да запазят не само смисъла, а и духа на превежданата материя.
  Това за "нескопосния превод", от който, ръйшли, произтичали "недоразуменията", са опорки на тези, които се чудят как да я прокарат "тая стамбулска пущина", както почти гениално се е бил изразил днес Дионисий ...

 48. 48 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#13] от "stedim":

  А чухте ли и господина, който казваше, че насилието над жени е измислица на бракоразводните адвокати. Потрес и отврат!

 49. 49 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Aма с какьв кураж казвате че няма закони които да защитават жените от домашното насилие?Нали ние за това ви избрахме за да гласувате и сьздавате такива закони които да ни защитават?Ако не вьршите работа нито вие нито законите които сте сьздали СЛЕЗТЕ ОТ МЕСТАТА СИ!
  Явно ТЕ НЕ СА ЗА ВАС!Защо народа ви плаща заплатите в такьв случай? КАЖЕТЕ!

 50. 50 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#39] от "sandman":

  Както казах - никакъв смисъл няма от аргументи, не се четат, камо ли да се направи усилие за мисъл и разбиране. Не става сямо с опорки и хейт, а реакцията е чудесна илюстрация за това което написах. Успех в живота на всички клети клетаци :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 51. 52 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  бългаия има демогафски проблем защото не с сключват църковни бракове

 52. 53 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "rumata": Изцяло подкрепям становището на колегата Шейтанов!

 53. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Весело

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":

  Брат'чед , мноо яко ! - МАМА за втори път ще гътне Борисов !

  [email protected]
 54. 55 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Впрочем защо като пишете, че вероизповеданията не подкрепят ИК се споменават католици и протестанти, по процент от българите, а няма и дума за мюсюлманите ни? Те са в пъти повече, защо са пропуснати?

 55. 56 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "danvan":

  Напротив от аргументи има смисъл. Аз не съм съгласен да хрантютя разни от 15-тия пол с бюджетна пара, за да може те да насаждат идеи в главите на децата ми , с които изобщо не съм съгласен и даже мисля за вредни.
  Да се организарат самостоятелно в нещо като читалище примерно и да им разказват каквото искат, а който иска свободен е да си запише дето там. И да си се финансират сами. Така няма да имам никакъв проблем с тях.

 56. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  До коментар [#25] от "ijj":
  Опс!
  Погледнете линка в пост #51.
  Вярно, че е от ПИК, но са публикували и факсимиле от писмото на Кастрева до училищата.

  Мнителност, а?
  Ми те вече действат точно по това, за което сме "мнителни" ...

 57. 58 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До коментар [#46] от "karabastun": Сега разбирате ли защо съм ПРОТИВ ратифицирането на ИК? Нима мислите,че истинското дребнотемие би ме занимавало над 10 календарни дни и в течение на 10 календарни дни ще пиша коментари против ИК просто така? БИЯ КАМБАНАТА, ЧЕ Е ЗАСТРАШЕН ОТ УНИЩОЖЕНИЕ БЪЛГАРСКИЯТ ПРАВОВ РЕД, БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, БЪЛГАРСКИТЕ ЦЕННОСТИ- КАТО СЕМЕЙСТВОТО Е ОТ БИОЛОГИЧНИ МЪЖ И ЖЕНА И Т.Н.! БИЯ КАМБАНАТА, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО МОЖЕ ДА СЕ Е ЗАПАЗИЛО КАТО НАРОДНОСТ ПРЕЗ 5ТТЕ ВЕКА РОБСТВО, НО СЕГА Е ПОСТАВЕНО ПОД ПРЯКА ЗАПЛАХА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ! :( СПОРЕД МЕН, СЕГА Е НОВИЯ 09.09.1944Г. , САМО, ЧЕ ИДЕОЛОГИЯТА НЕ Е КОМУНИЗЪМ, А ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯ! ТОВА Е СТРАШНО!!!!

 58. 59 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#35] от "rumata":

  +++++++++++

  БЕЗЦЕННО.
  Гледах дискусията , но отнякъде. Хванах края и тия неща не ги чух.

  Излиза, че така наречената Конвенция не просто е вредна, ами и неработеща по смисъла на официалната си цел, а именно защита на жените.

  Единствената причина да я има е узаконяването на претенциите на ЛГБТейците, което и подозирах от самото начало.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 60 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":Опорките ги раздават у вашето пасльство, ватенка :)
  —цитат от коментар 11 на danvan


  Видяхме, кое посолство лобира за конвенцията, цървул. Другарката Ема Хопкинс - посланикът на Великобритания, лично размаха пръст и настойчиво призова да се средоточим само върху онази част, дето всички грантояди сте прегърнали като евангелие. Няма що! Веднага ви привикаха под знамената.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 60. 61 Профил на zyw35549159
  zyw35549159
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Стратегия за въвеждането в българското законодателство на принципите и изискванията на Истанбулската конвенция е направено от междуведомствена група към Министерство на правосъдието включваща ... Фондация „Джендър алтернативи“, Български хелзинкски комитет, Фондация „Български център за джендър изследвания“, Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Фондация „Ресурсен център – Билитис“ (пак ЛГБТ) ..."

 61. 62 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":

  Точно за това говорим.
  Който и да го е публикувал, нека да отговори МОН дали е вярно, че има такова писмо.
  Ако е така, значи са били сигурни, че номерът ще мине и са си подготвили почвата вече.
  И тогава определено ни лъжат за джендърите.
  И то напълно съзнателно.

 62. 63 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изслушах голяма част от дискусията и съм отвратен от хулиганското поведение на някои от противниците на конвенцията, дошли като публика. Особено когато някои с добра култура и поведение обосноваваха мнението си в защита на конвенцията. По самата конвенция нямам мнение, тъй като не съм запознат подробно, а и нямам намерение да се задълбочавам. Предпочитам да изслушвам мнението на компетентни хора, а не на фанатици, като първата изказала се.
  —цитат от коментар 13 на stedim


  Искаш компетентно мнение? Ето, заповядай,...

  http://pogled.info/bulgarski/vladimir-sheitanov-igrata-na-mezhdunarodno-pravo-istanbulskata-konventsiya-prodalzhenie.92065

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 63. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#20] от "aleks ivan":

  ЯВНО гласуване в парламента.
  Да знаем КОИ точно мръсни семенца независимо от партийната им принадлежност не бива никога повече да ги допускаме до парламента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 65 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Докато ретафицираме тая конвенция боко и делян ще откраднат още няколко милиарда а пирин ще се застрои.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 65. 66 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 338 Неутрално

  От юридическа гледна точка тази конвенция, в този и вид се явява неимоверно нагло посегателство срещу съществуващият правов ред с далеко отиващи последици за обществото.

 66. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#58] от "някоя си":

  И "странно", не искаш да те защива конвенция правена за жени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#65] от "royal_sperm":

  Айде спама да си го завреш някъде на тъмно и неудобно за теб място, а?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#50] от "danvan":

  И понеже гледам, че в дискусията за Истанбулската конвенция - за ратифицирането са САМО НПО-та, а пък ратификацията по конституция е прерогатив на НС - пак да попитам, вие за кои НПО гласувахте на последните парламентарни избори и по-голямата част от тез НПО кого всъщност представляват в таз дискусия?

  [email protected]
 69. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#66] от "disorg":

  Виж пост № 35 на колегата "rumata".

  Самият факт, че ние тук и аз в частност съм в един отбор с форумните комунисти е показателен колко вредна за България е тази ЛГБТейска конвенция.
  Всички виждаме колосалната вреда за България от ратифицирането на този боклук от Истанбул.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 71 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  До коментар [#62] от "НеКой":
  Тя тая се е захранила още от преди.
  Първо в "сърцето" на ЕС, където се е спретнал отдел, с Началник ... тя госпожа, де, ама в духа на джендъризма де да я знам, та да не я засегна ...
  А има ли Отдел с Началник - има и финансиране.
  От тук нататък плъзват метастазите из държавите, където се вербуват и/или основават съответните НПО-та. Голямото финансиране за тях ще пада от местните бюджети, според както е заложено в Конвенцията.
  То това е и една от причините за ударният, безогледен натиск сега така масово да се ратифицира. Всичко по структурата е готово, строили са се на старта и само им трябва ратификацията като ОК, за да се спуснат връз обществото и най-вече връз децата.
  Прочее ... тая тлъста хранилка от бюджета си мисля, че вероятно е и една от причините Горанов да не подкрепи в МС Конвенцията. Надявам се, че не е съгласен освен това да хрантути еничари да произвеждат от българчетата джендър-хунвейбинчета. По някои негови изказвания съм останал с впечатлението, че Горанов има сериозно отношение към семейството ...

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен (Путлер капут)": Именно! Ако беше НАИСТИНА за защита на БИОЛОГИЧНИ ЖЕНИ ОТ ИСТИНСКО НАСИЛИЕ, лично аз щях да кажа “Браво“ и да напиша точно това!

 73. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#41] от "karabastun":

  Ще се изтеглим от шибаната конвенция.
  И да не може тъкмо ще ИМ създадем прецедент.
  И ще повлечем крак и за други държави, които са били прекарани да я ратифицират.
  НЕТА ни спаси. Иначе щеше да си мине без никой да се усети.

  Ако не друго Източна Европа, бидейки под съветско робство 50 години се е научила да НЕ прощава свинщините.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  До коментар [#70] от "Росен (Путлер капут)":

  ПЕС - авангард на нацията ..
  Станишев - титан на мисълта, баща на Европейската Демокрация и пръв защитник на Истанбулската конвенция !
  А НПО -тата са плътно с него !
  ИНТЕРЕСНО ?

  [email protected]
 75. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#73] от "някоя си":

  Виж пост № 35 на колегата "rumata".

  Аз, както писах това съм го изпуснал днес. Късно се сетих, че по Канал 3 не може да няма нещо по въпроса.

  Биологични жени?
  Докъде я докара тоя сбъркан свят. Да уточняваме КАКЪВ вид е дадена жена.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 77 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Само един извод: дълбоко в Ориента сме.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Троянски кон на джендер-идеологията. Некрасиво е да се ползват жените като параван. Радвам се, че хората не са слепи.

  Мърфи е оптимист!
 81. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#80] от "ffx14549538":

  Айде ЛГБТейче нещастно да се ограмотиш малко.

  Прочети постнатото в пост № 35. С този човек досега само съм се карал, не дори спорил.
  В поста му е истината.

  Ограмоти се!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Гледах малка част, края на обсъждането.... Една госпожа, миротворка в Донбас, ..... ме отврати с манипулациите и лъжите. Натякване, че във всеки един момент една на всеки три жени е подложена на насилие и само ИК, и само тя ИК може да спаси жените от насилие. Е, как ще я спаси? Ако днес набиеш жена си, тя се оплаква на 112 идват, прибират те, съдят те според причинените вреди и страдания.... А как ще е по ИК, жената се оплаква, идват прибират, съдят... или до всяка жена ще назначим НПО което непрекъснато да я пази? Или с пари от бюджета ще назначим джендър-полиция, която да стои денонощно до всяка жена, ще ни вържат ръцете, ще ни заключат гащите....
  Аман от глупости, наистина до 10 г ще има борба за узаконяване и на содомията.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 83. 84 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#81] от "султана глаушева":

  За малко да успеят.

  Помисли само какво щеше да стане, ако нямаше интернет.

  И този път....извинявам се за обръщението към теб, защто не искаш да ти пиша, но тук и сега и изключително важно ЖЕНИ да пишете истината за колосалната измама наречена конвенция за...вас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 86 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Стефан Симеонов
  ----------------------------------------------------------------
  Съгласно Чл. 7.3 и ред други със същия смисъл, Жената е изключена като участник в процеса на реакция на насилието. Там са НСОтата, но жената я няма.

  Съгласно 18.4. Действията на държавата изключват да се вземе предвид желанието на жертвата да подава или да не подава иск.  Казано с други думи в новото производство обвинител е държавата. ЖЕНАТА НЯМА ДУМАТА.  Какво произтича от това. Че по усмотрение на държавата на мъжа може да бъде наложен затвор, конфискация, глоба и прочие, или просто да бъде въвлечен в скъпи дела.

  Конвенцията дава ясни и идиотски определения на понятия като ПОЛ, с които изобщо няма работа да се занимава, а е пропуснала да определи примерно Психическия Тормоз, нещо, с което се е занимавала на няколко пъти и дори го обявява за обект на преследване. Психически тормоз не се доказва и е почти невъзможно да установиш кой го е започнал пръв. Но става повод държавата да се намеси.


  Даже се стига до пълни абсурди, като в чл. 30.2. Държавата дава обезщетение на жертвата , което си взема от извършителя.


  Като чете човек това, не си представя ситуацията. Държавата предявява към лицето иск, спира го от работа, кара го да заплати и глоба, и в крайна сметка и делото, за нещо, което жертвата не е искала. Т.е. ако присъди на жертвата да кажем 30 000 лв , още на делото, преди съдия-изпълнител, лихви и запори, ще се окаже, че ответника има да дава на държавата 60 000 лв. След което евентуално влиза и в затвора.  И какво излиза. Че жената е изправена пред дилемата да търпи насилието и да се крие, или мъжът й да получи криминално досие и да загуби имуществото си. Предвид факта, че повечето жертви на домашно насилие са всъщност хора с икономически труден живот, хора на ръба на оцеляването, до какво мислите ще доведе това.


  Ще почнат да се крият. Ще предпочетат шутове в главата пред гладно дете и дете на улицата. Ще й дадат 2-3 хиляди лева и отива на улицата с децата. Съпругът днес е лош, утре добър. Държавата, каквото вземе, не го връща.


  Излиза, че не се занимаваме с правата на жените, а ги отнемаме, за да може от тяхно име държавата да нахлуе в семейството. Колко изненадващо за международна либерална правна норма. Държавата вече е легитимен правово участник в семейството. Жената е свидетел. И защо не го виждаме това? Кажете… Нали за жените, дрън бръм…  2. Бежанките. А туй как го проспиваме аз не знам. Няма да цитирам всички точки, само най – важните.


  По чл.23 Подслони – държавата бива ЗАДЪЛЖЕНА да изгради подслони за лица, пострадали от всякаква форма на домашно насилие.


  Под 44. Юрисдикция – ако лицето пребивава на територията на страната то е обект на конвенцията.


  Чл. 59.3 – издава се разрешително за дългосрочно пребиваване на чуждестранно лице без такова, ако
  А) органите решат, че личната им ситуация го налага.  Забележете: 60.1. Насилието над жени по отношение на пола се признава за преследване по конвенцията за статута на бежанците, т.е. лицето може да иска статут на бежанец, защото мъжът му в Бомбайистан не го е слушал, дори и ако мъжът е неизвестно и неподлежащо на издирване лице.


  И последно, което затапва устата на всички пишман правни тълкуватели какво би могло да се има предвид: 61.2. Връщането на жените, пострадали от насилие в страните където са били насилени, е ЗАБРАНЕНО. Как се доказва страданието 10 000 км по късно не е ясно.  Има още 10 точки по темата. Единствено за 59 се разрешават резерви при прилагането, но 60 е неотменима, т.е. независимо какъв статут им дадеш, нямаш право да ги връщаш откъдето са дошли. Хитро, а.


  Съгласно тази конвенция и неопределеното определение за психически тормоз. АБСОЛЮТНО ВСЯКА жена от мюсюлманска страна може да получи статут на бежанец у нас и сме длъжни да й осигурим подслон, ако заяви, че е обект на дискриминация и психически тормоз по пол. ТО е толкова ясно и последователно формулирано, и толкова модерно. 20 точки от конвенцията с тоя проблем се занимават, накрая всички са чели конвенцията, а никой не го коментира. Ирански травестити значи.  Какво ще кажете по точка 2 за правата на жената? Изобщо нерде домашното насилие в българското семейство… нерде бежанците. Половин конвенция с бежанци се занимава и още никой от читателите не го е забелязал… Не знам.


  Либерално и интернационално, може би. Ама правата на българските граждани дотук само ги нарушава.  3. Не забелязваме ли вече, че изкуствено се насажда клин в отношенията между мъжете и жените. Че борбата за права на жените, поверена на мъжемразки и мъжемразци и на НСОта, често със спорни ценности, води до това, че се създава изкуствено неравенство и противопоставяне между двата пола привидно в полза на жените, което се превръща насила в неразрешим конфликт.  Има чисто женски роли в правото, като раждането.


  Но юридически не трябва да имаме КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ЖЕНИТЕ ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ.


  ТРЯБВА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ.  Конвенцията отлично СЪЗНАВА ,че въвежда дискриминация към мъжете. Затова приема право по изключение: Чл.4 ал.4 – Специалните мерки за закрила на жените не се приемат за дискриминация. Забележете и вулгарност.  Тая “женска” юрисдикция създаде вече правови уроди, като например правното положение че само мъж може да изнасили жена, а не обратното, и че за да е налице изнасилване, жената трябва само да го заяви и да докаже полов акт.  Борбата за равно заплащане посредством закони всъщност избутва жените в канавката. Ако човек работи в услугите, банка и друго, ок. Там за един месец ставаш знаещ. Но ако си на производствена линия, с график по часове, дни и месеци?  Идва жена. Да кажем ще работи цял живот при теб. И ти може да си индустриалец жена, но в случая правите не дамско парти, а бизнес. Да, но жената изкарва между 5 и 10 години от живота си в майчинство, над година в болнични, не можеш да я натовариш с всяка задача както мъжа – примерно да си пренесе архива, а се пенсионира 3 години по – рано. Междувременно, без да работи ти и дължиш пари по разни обезщетения…. Законът те задължава да не компенсираш тея загуби.


  Какво ще направиш? Естествено, дори и леля Тръмп да си, просто още на интервюто ще посбуташ жената и ще избереш мъжа. Излиза, че при различни резултати има нужда от еднаква отплата на база пол…. Излиза, че полът е по – важен от пазарния принцип в пазарните отношения.  Абсурдно. И точно този абсурд правят тея конвенции. И без тях половете са равнопоставени, поне у нас.  И, отбележете си. С тази точка ще има несъгласни с мен.


  Но картинката скоро ще ви се проясни.  Прогнозирам ,че точно тея, които ви пробутват ЖЕНАТА като отделен правен субект, различен от ГРАЖДАНИНА, само до няколко месеца ще ви пробутат премахване от закона на понятието ИНВАЛИД, щото то го сегрегира и въпреки че уж му дава права, но всъщност го прави неравностоен.  Т.е. със същия довод, който е според тях отличен и с който прокарват жената като самостоятелен правен субект, ще ви премахнат инвалидите като субекти от закона , защото за тях е унизителен и ги прави различни от нормалните граждани, макар че им дава права.  4. Определението за пол.


  Много е казано, само ще систематизирам.  1/Конвенцията няма работа да дава определение за пол. Особено при факта, че не е дала правно определение на деяния, които преследва наказателно, не е ясно защо се ангажира с глобални теории извън сферата й на дейност.  2/Определението за пол е биологично. Няма такова нещо като социален пол. Може да има роля на пола в различните общества, но да се прокарва тихичко идеята психично нездрав човек или пък физически нездрав, в самовъзприятие на отхвърляне на биологичната си принадлежност, да бъде признат за норма, е тотална девиация. Тази точка просто следва да се махне. Защо да не си избираме свободно и едностранно бащите и майките тогава, възрастта и ЕГНто. Майната им, социални роли някакви. Или да се даде нормално обяснение на пол ако толкова искат. От науката, а не от ЛГБТ организации.  3/Липсва обяснение на Жена. Женската конвенция е дала идиотско обяснение на ПОЛ, а ЖЕНА е пропуснала да обясни. Необяснимо. Обяснила е само което не й е работа. А социалната жена не е известна.  5. Идеята за обучение в “неконвенционални роли на пола”.


  Нещо особено опасно, най — голямата обществена заплаха.


  Защото:


  чл. 12.1 _ Насърчават се промени в социалните и културните модели, с цел ИЗКОРЕНЯВАНЕ на предразсъдъци, ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ.  Джанъм, чакай малко .Тъпите обичаи и традиции са еволюционно създадени в 10 000 години цивилизация. Събрали се там две до три гейски организации, бай Сорос, хелзинкски комитет, 5 корумпирани политика и взели решение, как ДА НАДМОГНЕМ ЕВОЛЮЦИЯТА, от утре, с еднакво решение за всички различни по света. Айде де.
  Комунизмът дойде. Дочаках го.  Ще изкорениш традициите на обществата и те ще станат еднакви, или просто ще руинираш морала, за да прокараш интересите си?


  Ще обучиш мюсюлмани, християни, маори, заирци, че най – добре всичко , каквото правят мъжа и жената да почне да се прави НАОБРАТНО, за да не се чувства някой ощетен. Просто ей така. Ха-ха-ха.


  И то спешно.  Според членовете:


  чл. 14.1 Обучение на децата по нестереотипни роли на пола.


  14.2. Да се провежда и пропаганда в медиите.


  Как мислите. Дали наистина ще работи. Или НСО и Медии ще бъдат ползвани за нещо друго всъщност под тая маска?  6. КОЙ


  Ами от си го пише. Заинтересовани от тая конвенция са медиите и НСОтата. То си е написано в конвенцията. В конвенцията ясно се дефинират те като участници на всички нива, следователно и като разпоредители на средства. Създава се международен комитет GREVIO. Парламентите на държавите на него се отчитат и докладват. Той разпределя средствата.  Така че като видите някой да пищи за тая конвенция. ВИцепрезидент, председател… Ваш приятел… Проследете връзката му до медия или НСО и твърде вероятно е разберете за какво става въпрос. Не че няма и натурално объркани хора.

  Да обобщим ясните ми опасения.


  Не става дума за конвенция за защита на правата на жените. Правата на жените се отнемат в полза на държавата, която нахлува в семейството. Семейното право на практика се суспендира с тая конвенция.  Откровено голяма мъка изпитват писалите тая конвенция по отношение на статута на полово дискриминираните емигрантки, с него повече се занимават да издават права, отколкото с българските жени, на които отнемат.


  Пробутва се идея да се изкореняват традиции и обичаи. Гениално и хитро.  Големите печеливши се очаква да са нсотата и медиите, за които се отваря канал за финансиране. Вбиват клин в отношенията мъже жени. Откъдето работата за тях се увеличава. Откъдето финансирането. Могат ли и по голям клин ще набият.  Насажда се междуполова вражда и се създава изкуствена неравнопоставеност между половете, от която няма нужда.
  Конвенцията всъщност не дава нови права на българската жена. Те са й дадени по закон. Проблемът е че полицията НЕ СЪДЕЙСТВА при домашно насилие, а не че липсва закон.  Дотук, има ли нещо, с което интернационализмът да ни изненадва? Мен не.


  Резултатите ще бъдат:  Ще нараснат случаите на домашно насилие с фатален или инвалидизиращ край. Просто скоро жертвите ще почнат да се крият, след като видят ползите за първите 10-20 “защитени”.  Ще се прокара тихомълком идеята за “динамичните полове” в обществото. Единствената реално постижима цел.  Помислете, преценете. Дори не мъжете. Скъпи дами. Това ли искате. Под благовиден предлог. Заради частни случаи семейството и образованието на децата ли ще принесем в жертва на международния олтар. Задето институциите крият случаите на насилие и престъпници с тежки досиета ходят по улицата без безпокойство.

 86. 87 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#83] от "chichka":

  Педофилията НЕ присъства в тази измама наречена конвенция срещу насилието.
  И правилно....според сбърканите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#88] от "ffx14549538":

  Добре, отивам да извадя крещящите простотии произлизащи от тази ЛГБТ конвенцийка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 90 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Това бяха част от коментарите в продължилите над три часа дебати по Истанбулската конвенция, която съдържа редица мерки за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

  какви дебати , какви две лева . Дебат би трябвало да бъде словесен многобой между различни мнения с аргументи и доказателства / На мнимия дебат всеки излизаше , изчиташе декларативното си мнение , ако можеше опитвъше се да сътвори и някакво скандалче и така до края на галиматията . Черната Янкова си вкара автогол с опита да понатрупа някоя и друга червена точка . Имаше няколко действително издържани и аргументирани мнения, и то предимно на мъже . Жените се набутваха упорито в темата за ЗАЩИТАТА на женското им начало , понабъркваха и насилието над децата и до там . никаква , почти , мисъл за ВЪЗМОЖНО проникване в бъдеще на опасни тенденции за негативни но ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за държавата ангажименти . Тъпо , с извинение , начало на неца Цеца , гарантирала , че никъде в конвенцията не се говори за трети пол , освен за стандартните мъжки и женски , и още в следващото изречение обяснява значението на социален ПОЛ . Ами ,каквото и да значи това , ТОЙ вече е трети пол отразен в Конвенцията . А такива може да се измислят сигурно неограничен брои . Все под наименованието СОЦИАЛЕН . Изобщо преливане от пусто в празно от политици лаици . Поели ангажимент, се превръщат в матросовци при защитата му . Пудели , един вид .

 90. 91 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Допускаме грешка. Хората не искат да разберат другата позиция, те искат да наложат своето, без да разсъждават. Нямаме време за подобни безплодни дискусии. Имаме си Пристан, над когото "портите адови не ще надделеят" . Време е за прибиране на стадото и опазване на малкото, което имаме останало. Да опазим поне себе си, няма да успеем да опазим останалите. След едно поколение, когато ги няма нашите родители, чувствам какво ще се получи. Подготвяйте се, опазвайте се, отстъплението е факт!

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#88] от "ffx14549538":

  Доколко ще извадя правилните КРАТКИ цитати има риск може би да не съм обективен, но щом не ти се чете няма как иначе.

  "НЕДОСТАТЪЦИ НА ИК ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПЪРВАТА ОБЛАСТ–НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ

  ПРЕДМЕТЪТ НА КОНВЕНЦИЯТА Е НЕПЪЛЕН И ПОРАДИ ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ОБЯВЕНИТЕ ЦЕЛИ. Той не включва духовното насилие, което е много тежък недостатък."


  "РЕЗЕРВИ И ИНТЕРПРЕТАТИВНИ ДЕКЛАРАЦИИ

  Ратифицирането на ИК ще превърне държавата в постоянен нарушител на международен договор, с всички правни последици финансови, политически и юридически.

  Юридически е невъзможно да се приложи обвързване на страната само с част от ИК"


  "ИЗВОДИ: ИК не изпълнява собствените си цели - не зашищава против всички форми на насилие над жени( чл.1,ал.1, т.А) и не създава цялостна рамка за защита и помощ на всички жертви на насилие над жени и домашно насилие( чл.1,ал.1, т.В)."


  "ИЗВОДИ:

  Отказът от ратификация на ИК не само не вреди на международния авторитет на България, а е единствения начин да запази този авторитет и да не превърне България в нетен нарушител на още един международен договор."

  Това не дава цялостна представа.
  Прочети поста. Цитата е от известен адвокат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 94 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#92] от "ffx14549538":

  Опять двойка.

  Жените по НИКАКЪВ начин НЕ са ЗАЩИТЕНИ от тази конвенция.
  Напротив, ще бъдат ОЩЕТЕНИ от нея.

  Подло е да се обръщаш към жените. Всъщност и глупаво.
  Нито една жена досега не се е оплакала от желанието на 99% от хората тук и в държавата, че сме ПРОТИВ тази конвенция и, че трябва да оттеглим подписа си от нея.

  Това отваря пътя към официалната педофилия, гей бракове, а и за содомия. Козата, ако не е против всичко ще е законно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 95 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#32] от "danvan":

  Стига с тия мантри, мисли с главата си.

 95. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#68] от "Росен (Путлер капут)": Айде спама да си го завреш някъде на тъмно и неудобно за теб място, а?

  " Аз ще направя всички възможно , за да може Конвенцията да бъде приета "
  Борисов .
  Здрасти , Капуте . А бе, нали ти беше любимец, що го предизвикваш ???

 96. 97 Профил на ffx14549538
  ffx14549538
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това отваря пътя към официалната педофилия, гей бракове, а и за содомия. .
  —цитат от коментар 94 на Росен (Путлер капут)


  Как точно, можеш ли да обясниш?

 97. 98 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#97] от "ffx14549538":

  Чети коментарите по-долу и да не си хабим взаимно времето.

 98. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#90] от "papyre":

  Тия, които са "за" тази сбъркана конвенция са много малко. Можем да ги преброим.

  Срамно е, че цяла държава имаме проблем със спирането на това вредно за всички недоразумение.
  Ще успеем да махнем България от тази Истанбулска Конвенция, но виж колко труд и нерви отидоха. Голям ресурс от цялата държава, заради брюкселските пляс-плясовци и българските им другарки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 100 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  До коментар [#91] от "conservamus":

  ''Има още нещо твърде скандално в Конвенцията. Тя задължава държавата да финансира неправителствените организации, които обявяват, че се борят срещу насилието така, както го разбира самата Конвенция. Член 8: „Страните отпускат подходящи финансови и човешки ресурси за доброто изпълнение на интегрираните политики, мерки и програми за превенция и борба с всички форми на насилие, обхванати от настоящата Конвенция, включително за тези, които се провеждат от неправителствени организации и от гражданското общество.“

  Ясно е защо толкова неправителствени организации проявяват интерес към тази конвенция. Обаче! Ако аз съм НПО, което помага на бедни и бездомни или работи в полето на образованието, културата и спорта, трябва сам да си търся пари. Ако защитавам щенията на хомосексуалистите обаче, ще ми плаща държавата! Не е ли твърде нахално?''
  Юрий Борисов - 22 януари 2018

  [email protected]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK