Разпитвайте ги така, че да не умират след 4 дни - из нов сборник за Държавна сигурност

Снимката е от изложбата "Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)", съвместен проект на Комисията по досиетата и Държавна агенция "Архиви"

© Юлия Лазарова

Снимката е от изложбата "Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)", съвместен проект на Комисията по досиетата и Държавна агенция "Архиви"Побоят, изтезанията и психологическото насилие са методи, които бившата Държавна сигурност (ДС) често е използвала при разпити. Основната причина е, че така е било "по-леко" за разследващите. Това се разбира от сборника "Държавна сигурност и "врага с партиен билет" 1944 - 1991 г", който е 40-тия в поредицата "Из архивите на ДС" на комисията по досиетата, който беше представен днес.


Той е съставен от документи от архива на комисията и обхваща процесите на борбата с вътрешнопартийната опозиция в България до края на 60-те години на 20-и век. Основният акцент в сборника са методите, по които ДС е провеждала следствията срещу високопоставените фигури в Българската комунистическа партия, които в даден момент са били обявени за нейни врагове. Един от най-известните примери за това в българската история е процесът срещу Трайчо Костов, който започва през 1949 г. и завършва през 1956 г., когато е разстрелян.


В сборника са поместени и доноси от сътрудници на ДС, като един от тях описва как писателят Ангел Каралийчев е бил у свой приятел на "угощение". В някои от доносите се виждат корекции, направени впоследствие, като са зачерквани цели абзаци.


Внимавайте да не умре
Един от документите разкрива методи, по които Държавна сигурност е провеждала следствията и разпитите. Те включват "побоища и инквизиции", които са били прилагани спрямо т.нар "врагове с партиен билет". Агентите обаче смятали психическото насилие за най-сигурния начин за получаване на самопризнания. Така например на Трайчо Костов се разрешавало да спи по най-много 2 часа на денонощие, а през останалото време бил разпитван.


Макар насилствените методи да се описват от партийната линия като "отхвърлени и забранени" и "извращения" се отбелязва, че са използвани от "авантюристичните елементи" в Държавна сигурност. Това привлякло вниманието на вътрешния министър Руси Христозов, който в документ от март 1950 г. пише, че "другарите все още прибягват до побоищата и другите инквизиции", защото "преди всичко така е по-леко".


Христозов отбелязва, че един "интензивен разпит" трябва да бъде воден така, че на разпитвания да се дава "минимално време за почивка", в което да може "да разсъждава и да се храни", но същевременно след "четири пет денонощия да не умре". Това обаче "не се спазва от нашия следствен апарат", пише още тогавашният вътрешен министър.


Друг от документите показва, че този метод на провеждане на разпити не бил особено ефективен, защото с годините ДС разполагала с "хиляди страници самопризнания", на които не можело да се вярва.


Шайка бе!


Един от доносите от 1960 г. с гриф "строго секретно от особена важност", който е озаглавен "Проведен разговор", е във вид на стенограма от разговор между "Христо и Радивоев". Вижда се, че разговорът е записан, но номерът на лентата е изтрит, а двамата участващи не подозират, че са подслушвани.


"Христо" описва членовете на БКП като "шайка", "мръсници", "една шепа продажници на българския народ", "корумпирани хора и безпринципни хора", които "тръбят за принципност", на "бялото викат черно" и че "днес ближат, каквото плюят".


"Радиовоев" пък псува, нарича Америка силна държава, а комунистите определя като хора, които "веднага те пипнат и те бутнат у лагера за 6 месеца". Документът завършва с това, че двамата "доста се понапиват и водят разговори за морално паднали жени".

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3071 Неутрално
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  "... описва членовете на БКП като "шайка", "мръсници", "една шепа продажници на българския народ", "корумпирани хора и безпринципни хора", които "тръбят за принципност", на "бялото викат черно" и че "днес ближат, каквото плюят"

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално

  "Христо" описва членовете на БКП като "шайка", "мръсници", "една шепа продажници на българския народ", "корумпирани хора и безпринципни хора", които "тръбят за принципност", на "бялото викат черно" и че "днес ближат, каквото плюят".

  Ако се чете като по-надолу:

  "Христо" описва членовете на НС като "шайка", "мръсници", "една шепа продажници на българския народ", "корумпирани хора и безпринципни хора", които "тръбят за принципност", на "бялото викат черно" и че "днес ближат, каквото плюят".

  Звучи актуално.

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Къде па у София до партийния дом ги изтипосаха тия комини. Че и три на брой.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Жалко за хората минали през ръцете на тези зверове, и днес тия варвари пак се опитват да се бъркат в политиката.

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1132 Весело

  Кой е синът на Червената шапчица? Отговорът е горе на комунистическия плакат!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Проклети да са ! Изверги червени.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3730 Неутрално

  Е това е народната власт.Взела власта с преврат,разправила се с вече неудобните в ОФ,убила "въттешния враг с парт.билет"и насадила дивият сталински режим.Затрила интелектуалния еит на нацията и превърнала страната в казарма.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Затова Корни-Мезер слунки и хвърчат от устата за учебника по история за 10-ти клас!

 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":

  Изпуснахме момента са лустрация. Чехия, Полша, Унгария, че до някъде и Румъния си написаха домашното, докато ние си играхме на политика.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Ето защо от БСП искат да не се учи в 10 клас историята на тоталитаризма. Тази престъпна партия трябва да бъде забранена.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Този болшевишки режим е наложен у нас от империята на злото СССР. Методично и с изключителна жестокост. Да бъде проклета завинаги русия - мъчителката на България.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  Този, Вълко Червенков, го нямаше в учебниците ни, така и не можах да му запомня физиономията. Не че ми трябва да я знам...

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Много информация има за ученическите учебници. И за порастналите ученици.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Руси Христозов:
  "Умират бе другари, умират? защото нашия апарат не е обучен хем да бие, хем да не убива."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Антон Тодоров често се рови в тези архиви и съм слушал как цитира доста от тях през годините. В тези документи и досиета има такава критика съм системата, качеството на кадрите в службите. Както е писал и този министър - хиляди страници с признания, които нищо не струват. Лъсквата картинка на социализъма, както ние представяха другарите от БКП десетилетия наред, всъщност беше един кух дънер, който отвън има хубава кора, но вътре е прогнил и изяден от червеи. Тази празнина даде своя резултат с постоянните смени на "нашите и вашите" - след Сталин, след Хрушчов, след Брежнев. И след вътрешното сваляне на правешкия.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  "процесът срещу Трайчо Костов, който започва през 1949 г. и завършва през 1956 г., когато е разстрелян." тогава главпрокурор не е Цацаров, Трайчо Костов е обесен на 17.12.1949.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Четейки подобни "останки"от отдавна прочистените комунистически архиви,мислещият човек се пита:възможно ли е да има още хора,които да са на страната на тази човеконенавистническа теория и ПРАКТИКА?Да възможно е-когато са врагове на собствената си страна и ПЛАТЕНИ СЛУГИ на чужда!!!Огледайте се,но не слушайте отровните им "слова"-на някакви добревци,желевци,зарковци,барековци,джамбасковци и др. и др.ПОЗОР!Нека Господ ги съди според делата им!

 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Този болшевишки режим е наложен у нас от империята на злото СССР. Методично и с изключителна жестокост. Да бъде проклета завинаги русия - мъчителката на България.
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Ква Русия бе, в елита на болшевиците и НКВД руснаците са малцинство, Сталин и той един руснак значи.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Един якорудски сомунест казвал :
  Ние де научихме за бием по- добре от фашистите.

  И отгоре на това:
  Масови Убийства , унищожена частна собственост .
  Свръх милитаризъм. Масово доносителство .
  Неефективна икономика .
  Потъпкани свободи и т.н.

 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#10] от "olexander":

  Не за лустрация,а за възмездие.

 22. 22 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":Те не се бъркат “градско”!!!!Те управляват!!!!

 23. 23 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Червени престъпници, родоотстъпници и убийци!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  И стига с тези общи приказки - имена трябват ,имената на извършителите. Все пак самият им ментор е казал "каждая ошибка есть должность, чин и фамилия" !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#26:"Веселин Дечев"][/quote]

  Гуантанамо е детски кът сравнение с болшевишките катакомби.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Това е било ехеее преди колко години, почти век!Хайде утре да прочетем за инструкциите за разпити в Абу Гариб и Гуантанамо? :)Те са къде къде по-пресни!Нали, свобода на словото, журналистическа етика?
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  Било преди ехххеее години, ама в България - със сънародници, не с фанатизирани чалми на другия край на света. Схващаш ли разликата ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Те на един Рокосовски ми изтръгват ноктите и избиват зъбите, смятай какво се случвало с редовите затворници.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 976 Весело

  с други думи че го биеш доде признае кво му казваме да признае... ма да не умирга, че инак ти ше требе да признаваш наместо него

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Колкото и да четем, само който го е преживял може да го разбере. Това са били зверове, не хора.

 32. 32 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Това е било ехеее преди колко години, почти век!Хайде утре да прочетем за инструкциите за разпити в Абу Гариб и Гуантанамо? :)Те са къде къде по-пресни!Нали, свобода на словото, журналистическа етика?
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  няма значение! ами аз като знам къде живее следователя който е разпитвал дядо ми? и дъщеря му, и внучката? и ако някак си не се чувствам удовлетворен от разкаянието на червените боклуци? дали някой не е в опасност може би?
  айде веселинчо по леко с такива изказвания

 33. 33 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 976 Весело

  Това е било ехеее преди колко години, почти век!Хайде утре да прочетем за инструкциите за разпити в Абу Гариб и Гуантанамо? :)Те са къде къде по-пресни!Нали, свобода на словото, журналистическа етика?
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев


  тоа па нещастник... па до негрите в америка опре та да им оправдава шибания геноцид... баси гнусното комунистическо племе...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на block
  block
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#33] от "tucker case":Ами като сте морални стожери кажете "Тези и тези са такива, едни лоши. А ние сме съвсем други, много добри, такива работи не правиме"А сте същите.Че и поучавате и държите сметка!
  —цитат от коментар 34 на Веселин Дечев


  аз още не съм си я дал сметката, но когато я предоставя длъжниците ще страдат

 36. 36 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "schwimmwagen":
  "...-имена трябват..."
  от Комисията по Досиетата, комисията винаги предоставя информация с имената...

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  ДС - биещото сърце на Партията!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1720 Весело

  Къде па у София до партийния дом ги изтипосаха тия комини. Че и три на брой.
  До коментар [#4] от "kasko":

  Това е плакат за манифестация и каквото Партията е каже това ще има зад Партийния дом. :-)
  Не кюнци три а и биволици ще има щом Партията нареди.:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 39. 39 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1720 Весело

  Този, Вълко Червенков, го нямаше в учебниците ни, така и не можах да му запомня физиономията. Не че ми трябва да я знам...
  До коментар [#13] от "Fiji":

  Този Вълко Червенков е бил зет на Георги Димитров. Женен за сестра му но култът към личността му го убива бавно и умира в забвение в къщата в кв.Княжево без да му увеличат креватът! Той е бил висок човек.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 40. 40 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Крадеца вика дръжте крадеца.Не обикновения човек, а алчните за власт са били рушители на всичко добро и свято у хората. Извращенията на една идея е начин на извратени и болни мозъци ,да задоволят своето си его,че са нещо.

  mihala
 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#5] от "Peni Nikol":Изпуснахме момента са лустрация. Чехия, Полша, Унгария, че до някъде и Румъния си написаха домашното, докато ние си играхме на политика.
  —цитат от коментар 10 на olexander


  Изпуснахме го, защото те спечелиха първите избори - дали с фалшификации или реално, но ги спечлиха. А даже и СДС да ги беше спечелил, като минават годините и виждам от какви хора го бяха скглобили, може би пак нмаше да има лустрация.
  Просто руснаците удържаха положението тук, това, уви, е истината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK