Истанбулската конвенция крие рискове за идентичността на българските мюсюлмани, смятат от мюфтийството

Ислямското право предвижда 3 етапа за решаване на семейните конфликти, свързани с жените - на първия етап се напътства, на втория съпругът и съпругата разделят леглата си, а ако и това не помогне, се стига до религиозен арбитраж.

© Георги Кожухаров

Ислямското право предвижда 3 етапа за решаване на семейните конфликти, свързани с жените - на първия етап се напътства, на втория съпругът и съпругата разделят леглата си, а ако и това не помогне, се стига до религиозен арбитраж.Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност като под формата на възпрепятстване на насилието над женския пол взима на прицел устойчивостта на семействата ни, се казва в официалната позиция на Главното мюфтийство по повод разгорялата се дискусия около ратификацията на документа.


В изпратеното до медиите съобщение се уточнява, че насилието над жените е забранено в мюсюлманското вероизповедание. Моралните норми, залегнали в Корана, забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол, се казва в изявлението.


Направените от мюфтийството анкети показват, че насилници са най-често хора, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, със залагания и т н., тоест са се отлъчили от ислямската култура, морал и семейни традиции. Затова според ръководството на вероизповеданието "изкореняването" на насилието над женския пол, което е в основата на "Истанбулската конвенция", не е естествен проблем, отговарящ на злободневните нужди на мюсюлманите.
Едновременно с това редица нормативни актове в страната и сега осъждат домашното насилие, но години наред не са прилагани в цялост, констатира ръководството на вероизповеданието.


Как ислямското право защитава жената


Мюфтийството подчертава, че ислямът не позволява грубо поведение спрямо женския пол, а всевишният е казал "Не посягайте на жените!". В Корана по много ясен начин са дефинирани правата и задълженията на бременните, кърмачета, майките, при развод, след развод, аборт, имуществени и наследствени права, при сключване на брак или изповядване на развод пред свидетели; функциите на жената като съпруга и майка; материалната й обезпеченост като съпруга й майка, а също въпросите отнасящи се до нейната духовна роля в семейството и обществото, се казва в съобщението на мюфтийството.


То разяснява, че ислямското право предвижда 3 етапа за решаване на семейните конфликти, свързани с жените - на първия етап се напътства, на втория съпругът и съпругата разделят леглата си, а ако и това не помогне, се стига до религиозен арбитраж.


Ислямската жена е освободена от робското си положение в семейството и обществото, уверява мюфтийството. Той информира, че ислямското право отрежда равно и много отговорно място на жената в семейството като мъжът е загубил правото си да унаследява изцяло жена си. Текстове в свещената книга на мюсюлманите проклинат посегателството над собствени деца и благославят равнопоставеността между половете, в детайли са дефинирани условията за развод и последствията от него. Семейният мир и толерантност, взаимното уважение между хората от различен пол и възраст са определени в моралния кодекс на мюсюлманите, уверява мюфтийството.


"В обществото ни все още не са зараснали дълбоките душевните рани на тоталитаризмът. Фашизмът и комунизмът от близкото ни минало се предадоха и рухнаха, защото посегнаха на религиозните ни ценности и устои", се казва в позицията, която призовава българските мюсюлмани да следват религиозните ценности, които изключват насилието над женския пол в семейството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  по-голяма глупост не бях чел. да си бяха мълчали.

  коран 4:34:

  "целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] отдръпнете се от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте!"

  знам, знам, то не значи това. ислямът е религията, дето постоянно няма предвид това, което казват свещените му текстове.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Баш па Истанбулската конвенция да крие рискове за идентичността на българските мюсюлмани?

  [email protected]
 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Не знам каква заплаха крие конвенцията.Може би е в главите на някои "лидери" на ДПС.Едва ли са си направили труда да проверят,че Турция е подписала,ратифицирала и въвела в изпълнение клаузи от Конвенцията.Може би турците в Турция са капиталисти,а нашите - социалисти???

 5. 5 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Вчера докато слушах по БНТ-Референдум мимолетно се спомена и ,че предстой и се обсъжда и забрана на обрязването на момчета според мюсюлманските и еврейските традиции.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  В изпратеното до медиите съобщение се уточнява, че насилието над жените е забранено в мюсюлманското вероизповедание. Моралните норми, залегнали в Корана, забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол, се казва в изявлението.
  **************

  Това кого се опитва да излъже?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  по-голяма глупост не бях чел. да си бяха мълчали.коран 4:34:"целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] отдръпнете се от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте!"знам, знам, то не значи това. ислямът е религията, дето постоянно няма предвид това, което казват свещените му текстове.
  —цитат от коментар 2 на abdelhaqq


  Виж сега, не ги разбираш ти нещата... не виждаш ли, че боят е чак последното средство за укротяване на опърничави жени? Първо им се дават други 2 възможностти и ако не се поправят, чак тогава се прибягва до бой. Тоест, ако се стигне до там, значи жената сама си е виновна. Не е като да са я почнали веднага със шамарите, нали?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Абе защо ни занимавате с БПЦ, Мюфтийството, Равинството? България светска република ли е, или не? Като е светска, какво значение има мнението на разни там религии?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "Bicho Raro":

  ми не ги разбирам нещата. важното е от мюфтетата да лъжат и мажат постоянно.

  нали те са мюсюлмани, па аз не съм.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  То разяснява, че ислямското право предвижда 3 етапа за решаване на семейните конфликти, свързани с жените - на първия етап се напътства, на втория съпругът и съпругата разделят леглата си, а ако и това не помогне, се стига до религиозен арбитраж.
  *************************

  Аха, значи, когато в Корана пише "бой" се има предвид религиозен арбитраж, така ли?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bicho Raro":

  ми да. "жено! не ме ядосвай, ще те арбитрирам!". ето така звучи увещателно.

  това с "равното място" също ме разсмя.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bicho Raro":

  онова с неточния превод важи ли тука

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Моля, наблюдавайте личностите и организациите, които отхвърлят Конвенцията! Интересно и показателно е.

 14. 14 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Каква Турция, тези са московски слуги.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Весело

  "Централният израилтянски духовен съвет се обяви за ратифициране на Истанбулската конвенция"

  Кеф. Тези две религии се ритат. Сега и ние имаме избор.

  подпис
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Никой не ви иска смотаната конвенция.
  Освен ултралибералите.
  Ако не знаете кой пол сте, защо си мислите, че и ние като мнозинство имаме същия проблем.
  Колкото до насилиета над жени и деца, мерките срещу него отдавна са предвидени в законодателството ни.
  Баста.

 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#4] от "doroteus":

  "Може би турците в Турция са капиталисти,а нашите - социалисти???" Като не знаеш питай. Българските мюсюлмани са повече и са повече мюсюлмани от турските такива. Гарантирано от ДПС-то , вервайте им.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Тези забравили ли са , че ние сме светска държава?

 19. 19 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  "В изпратеното до медиите съобщение се уточнява, че насилието над жените е забранено в мюсюлманското вероизповедание. Моралните норми, залегнали в Корана, забраняват използване на насилие в семейството, срещу майката, жената и децата от женски и мъжки пол, се казва в изявлението.


  Направените от мюфтийството анкети показват, че насилници са най-често хора, употребяващи алкохол, наркотици, занимаващи се с проституция, със залагания и т н."

  А онези жени, за които показаха на клипчета как бяха убити с камъни по улиците из Ирак, Саудитска Арабия и т.н., всички тези техни "близки" от кой тип са точно, че не разбрах..??

  Fail with honour then succeed by fraud
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#19] от "#43c6dB":

  Какво общо имаме ние с Ирак, СА и т.н.
  Или пишете закони за онези страни?

 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И Иран и къде ли не не убиваха ли с камъни жени?
  Май не бяха....будисти да речем, а точно мюсюлмани.

  Иначе е добре, че взеха тази позиция.
  дпс-оод няма да може да прескочи мнението им или по-скоро това мнение им е спуснато от соПола, но каквото и да е довело до това решение е добре за всички ни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Ние нямаме, но ония горе (от статията) говорят за мирния ислям, който не позволявал да се удря жена.

  Мирният ислям е като мирният атом, но докато за "атома" могат да се вземат мерки, то срещу исляма няма как.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен (Путлер капут)":

  Съгласен съм, но тази конвенция иска да е нещо като морална полиция.
  Да се бърка в семейството.
  Чел ли си, че ако жената се оплаче, вече няма да има връщане назад, т.е. и да се разберат с мъжа и, прокуратурата няма връщане. Нещо което е абсурдно, всеки може да се отрече от показанията си преди съда.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Подлата конвенция е Срещу Всички религии. Служи за да бъде заместена от религията на Джендърството, а децата ни трябва да бъдат задължително въведени още в ранна възраст.
  Ето разяснителни видео за разпространяване, обяснено конкретно какво тоно ни очаква. https://www.youtube.com/watch?v=nZUJ8i9bSiA

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dima Gromov":

  и тримата разбира се , ама по различни дела . срещу държавата .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мизийски ☦":

  Модерните болшевики, това са те.
  А Сорос е Ленин.

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#29] от "НеКой":

  Владимир Илич Сорос, виж как хубаво звучи.
  Интернационално некак си...

 31. 31 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Доста смело. Като се има предвид, че Турция се е присъединила към Конвенцията.

 32. 32 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани. Тя крие рискове за тяхната идентичност ....."
  И мюфтиите се затръшнаха с този трети пол. Тази джендър - идентичност обърка работата. Стана по*-лесно да си резнеш п...та отколкото , да си смениш вярата.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Значи за турците в Турция няма проблем, защото там е подписана. Абе, защо полудяха тези хора. Понеже Русия не я приема,ние сега тях ли ще следваме. Като гледам , кои най-много крещят срещу конвенцията , такива мисли ми минават през главата.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Чудя се нашта църква ли е по-зле или тея от мюфтийството? :)

  Добре че хората не им се връзват.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  Четири от традиционните вероизповедания в България - православни, католици, евангелисти и мюсюлмани се обявиха против Истанбулската конвенция, арменогригорианите още се въздържат, само израилтяните са за. Съотношение на гласовете: 99,90:0,08:0,02! Такова единодушие и Тодор Живков не е постигнал!

 36. 36 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ислямското право е суспендирано от българските закони, така че мюфтийството беше по-добре да не го споменава, иначе разбираемо, че религиозните среди няма да подкрепят конвенцията.

 37. 37 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1855 Весело

  сбили се бежанец,циганин-РОМ и мека китка ОТ СУ-въпросът Е ,КОЙДА ЗАщИТИ БХК
  —цитат от коментар 23 на Dima Gromov


  БХК и остналите ЛГБТ осъждат Република България за това, че не е осигурила на всеки достатъчно пространство (сейф спейс) по-конкретно - къщи с двор.
  Парите от обезщетението ще са (както винаги) 50% за БХК и 50% за подтиснатите джендъри.

  ''"Истанбулската конвенция", не е естествен проблем, отговарящ на злободневните нужди на мюсюлманите.

  Но са естествен проблем на ЛГБТ, РИ, ПА МИ ГЗО джендъри. :)

 38. 38 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1855 Весело

  До коментар [#24] от "НеКой":

  Прав си. В Англия е така.

 39. 39 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Всичко това звучи много добре ако е вярно. Добре е, че и мюсюлманите виждат заплаха за семейните ценности от залегналата в конвенцията джендър-философия. При това положение депутатите от ДПС сигурно ще гласуват против рафитикацията.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#13] от "ralita68":

  далече по показателни са мишките които не смеят публично да заявят позиция . показва , че са за , но самите ги е срам от това .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#24] от "НеКой":

  Да защото повечето жени са мазохистки и се връщат при побойника и накрая историята свършва в моргата...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 42. 42 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Време е вече да приемаме шериата и без това сме на ниво тъмна османска провинция.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#24] от "НеКой":

  Това е почти факт и сега.
  Нека да отречем тази сбъркана конвенция и ще ти разкажа подробно какво се случва БЕЗ сбърканата конвенция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#41] от "angevins":

  Всъщност оказва се повечето жени приемат изневери, тормоз, бой и т.н., защото не искат-не могат сами да си изкарват прехраната.
  Пред такова признание няма какво да се каже.

  "Свободата Санчо, не, салама", както дрънчеше някаква реклама за нещо си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "imaligoogle_hr":

  Този път цялата дженданария....нов лаф....гризна дръвцето.
  Навявали са се, че обгърнати от проблемите си и политически войни няма да видим опасността.
  Е,
  видяхме я и сега сме обединени в един лагер хора с коренно противоположни политически пристрастия.

  Само преди месец не бих могъл да си представя референдум на комуноидите, в който да гласувам, както и те ще гласуват, но ето, че се случи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#34] от "realguru":

  Кой точно не им се "вързал"?
  Нещо си се объркал яко или те влече....дженданарията, а?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#4] от "doroteus":
  Едва ли са си направили труда да проверят,че Турция е подписала,ратифицирала и въвела в изпълнение клаузи от Конвенцията
  ========
  И то първа !
  Но никой до момента не си направи, труда да обясни на какво се дължи.
  А то се дължи на няколко неща.

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Е какво друго да очакваме от ислямо-комунетата :)))

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#31] от "citoyen":

  Доста смело
  =======
  И кое му е смелото ?
  В Турция хората гледат много по повърхностно на въпросната конвенция. ...
  Тя не ги дразни ! Общество което здраво държи на традициите си ,не го е шубе да подпише.!

  Bukalemun
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#45] от "Росен (Путлер капут)":

  може ли ЕС да ни принуди без ратификация да приемем "законите" на ИК . това чел ли си го
  http://www.class.bg/българия/общество/item/377463-стефан-симеонов-за-т-н- “истанбулска-конвенция”#.WmiEAa5l_IW

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  Мале-е-е-е, това не го разбирах....като ефект става въпрос.
  Това е като филм на ужасите, а още не съм го прочел цялото.

  Ще стане така...това го няма в линка ти...., че накрая ЖЕНАТА ще загуби дома си, защото съдия изпълнителя ще събере вземанията, които се полагат на държавата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  Джендъристката конвенция е ВРЕДНА за жените.
  Досега разбирах само, че с нищо не помага на жените.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Ети, обществото в Турция не е общество на страна-член на ЕС, ерго не може да бъде задължена чрез останалиите юридически и финансови механизми. Оставям настрани колцина оттатък Босфора освен в Анкара и няколко по-големи центъра са "окомуш'" за да разберат какво е подписвано :-)

 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Турция.....Азия.
  Подписа конвенцията и после уби пет деца в Сирия. Оня ден.
  Путлер не я подписа, но убива безпроблемно деца и цивилни на воля.
  Азиатците по принцип не бръснат законите. И собствените си даже.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Неутрално

  До коментар [#9] от "abdelhaqq":

  Верно е, че не си мюсюлманин, както и това че не им "вменяваш" декларативна критика на не съвсем тънко прокараната линия "то ако имахме шария нямаше да има нужда от разни там Истанбулски декларации", ама дай да се правим че не сме забелязали :-)

 56. 56 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  (Без)родните патреотари-комунета и динковци изпаднаха в неловка ситуация. В един лагер са с мюсюлманите, които плюят. До вчера плюеха всякакви бежанци, строежи на джамии, турската заплаха, пък сега.. в името на защитата на руските опорки и раздухваната истерия сред обществото за опасността от ТРЕТИ ПОЛ (който съществува само в главите им), ще отидат и на джамия, че и жените ще забулят.

  Дугин подробно е описал в трудовете си за сблъсъка на цивилизациите - тюрки, руснаци и някои европейци (евразийската степ) ще се обединят срещу лошия Запад. Плашещо, е че някои от вижданията на този психопат започнаха да се сбъдват.

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#56] от "Monsieur":

  Нясно ли си, че всъщност въпросната конвенция ОТНЕМА права на жените?
  До преди малко аз знаех само, че с НИЩО не помага на жените. Оказа се нещо повече, отнема им права.

  Джендъризма няма почва в България.
  Свикнете с това.

  Не търси под вола теле. Там има само....камбани, но не църковни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#56] от "Monsieur":

  пробвай с друго , точно това , точно по тази тема , меко казано вреди на легендите градени с триене , цензура ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 664 Неутрално

  За тези български мюсюлмани за които е привично да пошляпват жените си, да се отнасят към тях като втора категория хора, или че жената е робиня на мъжа, Истанбулската конвенция крие огромни рискове, да! А другите могат да спят спокойно.

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Тези да се хванат с колегите си от ДС, намерили подслон в БПЦ и да се гръмнат колективно, та белким и църквата и мюфтийството проветрят малко ченгеджийския спарен въздух, в така наречения духовен живот.

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  До коментар [#50] от "дерибеев":Джендъристката конвенция е ВРЕДНА за жените.Досега разбирах само, че с нищо не помага на жените.
  —цитат от коментар 52 на Росен (Путлер капут)


  Прочетох линка на форумеца и не съм съгласна с изложените в текста заключения. Ще се спра само на ей-това:
  "Съгласно 18.4. Действията на държавата изключват да се вземе предвид желанието на жертвата да подава или да не подава иск.
  Казано с други думи в новото производство обвинител е държавата. ЖЕНАТА НЯМА ДУМАТА."

  Има много жени, които с години търпят насилие и не подават иск, било от страх, било от други причини, и досега държавата не може да направи нищо, само гледа отстрани. Ако Конвенцията се приеме, вече държавата ще може да се намеси дори и без жалба от страна на жертвата. Струва ми се правилно. Ти какво би направил, ако гледаш години наред съседа ти как бие жена си, а тя си трае и никой не може да се намеси? Правилно ли ти се струва?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#40] от "дерибеев":

  Напротив.Ако сте гледали дебата в СУ, „мишките”говориха на трибуната, където се съенографира. А другите лаеха от микрофони в залата. Толкоз!

 63. 63 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bicho Raro":

  дано ти да си права , проблем е ако не си права . тогава няма връщане

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  оставяме това с възхвалата на шариата на Етката, нали това е неговият "домейн".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  оставяме това с възхвалата на шариата на Етката, нали това е неговият "домейн".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bicho Raro":

  Съзнаваш ли какво на практика признаваш?
  Че съм прав.

  Знаеш ли, че примерно удрям на жената шамар, но вижда съсед, когото по някаква причина съм наритал преди време?
  Съдят ме...имат свидетел.
  Глоба. Не мога да платя. Жената няма думата пред държавното обвинение.
  Натрисат ми и съдебните разходи.
  Не плащам пак да кажа, защото нямам пари.
  Секвистират НИ апартамента, защото съдия изпълнителя не е много милостив човек. Забеляза ли, че жена ми...пострадалият човек въобще няма думата в цялата история?

  Можем сами да си доработим законите за пишман биячите на жени. И пак да бъде в НПК в това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "дерибеев":

  Проблема е огромен.
  Добре, че ми отвори очите за още вреди от джендъристката конФекция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен (Путлер капут)":

  ами прочети под темата Радев за ИК и виж с какви абсурдни доводи/примери ме борят . това е страшното

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  До коментар [#66] от "Росен (Путлер капут)":

  Ами, решението е просто - няма да удряш шамари на жена си и готово - нито ще те съдят, нито глобяват, нито ще ти секвестират жилището.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#69] от "Bicho Raro":

  Път към бездната на джендарлъка е това Венче. Лош път.

  И пак да кажа за сетен път. Нека не гледаме вредите от джендъристката конвенция.
  Да видим ползите?
  Ъм май няма. Не помага с нищо на жените, но не е спомената никъде и педофилията.
  Какво става?
  Децата. Знаеш, че имам три. Тревогата хайде е за най-малкия, другите пораснаха.
  Защо на тия не им дреме. Който бие жена си бие и децата си.
  Децата, обаче ги няма в конвенцията им. Защото не ги интересува едно и второ имат мръснишки намерения. Няма какво друго да е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "дерибеев":

  Видях да.
  Няма да я бъде тяхната.
  То тия дни цялото "джендъристко войнство" се е настанило във форума.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#65] от "abdelhaqq":

  "етката" е против домейни и демокрации, да не го поставяме пред такова изпитание :-)

 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Весело

  До коментар [#57] от "Росен (Путлер капут)":

  Под бика може, но под вола камбаните са без език, та ни звук, ни теле....

 74. 74 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#24] от "НеКой":

  :...Чел ли си, че ако жената се оплаче, вече няма да има връщане назад, т.е. и да се разберат с мъжа и, прокуратурата няма връщане...
  —цитат от коментар 24 на НеКой

  Всичко ще си кажете без бой! :))) И къде точно ти е на тебе проблема в това? Ти нали беше от тез, де не биеха и хленчат тука зарад единия гол джендър само, боже опази, сакън да не им го подменАт неусетно в някоя тъмна доба.
  Или викаш друго си е веднъж да я опухаш, тя да се ожалва, па да я опухаш пак, ама тъй, че да не смее вече да гъкне или както беше в оня виц "Аз кога съм бил майка ти тъй, че да може да си тръгне?!"

 75. 75 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Уважаеми чалми, бради и фесове, не бойте се, това е коНвенция, не курвенция.
  Нема страшно да си объркате идентичността. Тя е обърк(н)ата по същество, още в зародиш.

 76. 76 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Знаем, че за мусулманите насилието и правата върху жените е нещо нормално. Както, разбира се, еднополовият секс и/или сексът с добитъка (кози, овчици и подобни).
  Ясно е защо тази конвенция крие рискове да изгубят идентичността си. Те фесовете с това се охарактеризират основно - бой и еВ@не.

 77. 77 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До момента само Русия и Турция не са подписали Конвенцията. Това дава достатъчен отговор.
  Жалко, че се нареждаме до тях.

 78. 78 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#66] от "БАНннн,прашчайте таваришчи и таваришчонки..":

  :Знаеш ли, че примерно удрям на жената шамар, но вижда съсед, когото по някаква причина съм наритал преди време?Съдят ме...
  —цитат от коментар 66 на БАНннн,прашчайте таваришчи и таваришчонки..

  И правилно. Щом си хулиган, хак ти е! :)
  :Глоба. Не мога да платя ... Натрисат ми и съдебните разходи. Не плащам пак да кажа, защото нямам пари. Секвистират НИ апартамента...
  —цитат от коментар 66 на БАНннн,прашчайте таваришчи и таваришчонки..

  Хайде да не преувеличаваме, а? Ще ТИ го секвестират, т.е. твоята част, и то само ако имаш и друго жилище. Не го преживявай чак толкоз за жената - нейната част никой съд няма да и я пипне.
  Подходи по въпроса позитивно - след някоя и друга година, ако и хрумне на някоя гърла да опуха едно болно деде, то същото ще важи за защита на дедето. :)))

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Слушах корни и не мога да разбера защо се инати, а като гледам форума повечето са против ратификацията.

 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Весело

  До момента само Русия и Турция не са подписали Конвенцията. Това дава достатъчен отговор.Жалко, че се нареждаме до тях.
  —цитат от коментар 77 на tolex


  Айде не се излагай.
  57 държави са подписали Конвенцията, сред тях САЩ, Русия, Израел, Китай, Япония, Мексико, Канада, Индия, Алжир, етс.
  11 са я ратифицирали:
  Албания, Андора, Австралия, Босна, Дания, Италия, Черна Гора, Португалия, Сърбия, Испания и Турция

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  До коментар [#61] от "Bicho Raro":

  Да, ама аз от години - от 2004 г - слушам как съседката бие съседа, понякога побоят продължава с часове, заключва го зиме на балкона, ако не й дава пари, па не съм се намесил!

 82. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#61] от "Bicho Raro":Да, ама аз от години - от 2004 г - слушам как съседката бие съседа, понякога побоят продължава с часове, заключва го зиме на балкона, ако не й дава пари, па не съм се намесил!
  —цитат от коментар 81 на patsis


  А трябва. Без значение дали става дума за мъж, жена, дете или джендър, свидетелите не трябва да си мълчат.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK