Прокуратурата внесе обвинения срещу шестима бивши директори в "Напоителни системи"

Темида

© Анелия Николова

ТемидаСофийската градска прокуратура внесе в съда обвинения срещу шестима бивши ръководители от държавното дружество "Напоителни системи". Бивши изпълнителни директори и членове на съвета на директорите са обвинени в различни престъпления, сред които безстопанственост, сключване на неизгодни договори и присвояване. В съобщението си прокуратурата посочва обвиняемите с инициалите им, но част от тях вече са известни, след като държавното обвинение вече е огласявало имената им при повдигането на обвиненията.


Обвинението срещу бившия изпълнителен директор Стайко Ганчев е за сключване на неизгодна сделка през 2012 г. на стойност 20 хил. лева. Става дума за консултантски договор с "НС Агро" АД – Добрич, който според прокуратурата е бил ненужен. Ганчев е обвинен и че на 12 юни 2012 г. е съставил референция на "НС Агро" за успешно извършена консултация, в която удостоверил неверни обстоятелства.


Той ще отговаря пред съда и за безстопанственост от която са настъпили щети в особено големи размери. Според прокуратурата от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г. Ганчев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество, подписвайки приемно-предавателни протоколи договор с добричкото дружество, без отчетената работа да e била действително извършена. От това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 1 201 588 лв., посочва СГП.
Председателят на съвета на директорите Ал. Х. Ще отговаря поред съда за присвояване на 69 601 лева. Сумата идва от разлика между начисленото и изплатено брутно възнаграждение за 2014, 2015 и 2017 г. Прокуратурата посочва, че той е наредил при изчисляването да се прилага по-висока бална оценка от определената в правилника за реда за управление на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.


Като съучастник за това престъпление е обвинен и друг член на съвета на директорите - Е.Г. Прокуратурата посочва, че на 23 март 2015 г. той е наредил възнагражденията за него и още трима ръководители да се изчисляват по по-високия бал.


Друг бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи" - Б.В., обвинен в присвояване на 13 361 лева, отново идващи от разликата между изплатеното на него и още двама членове на съвета на директорите брутно възнаграждение и полагащото им се. Според обвинението на 5 ноември 2013 г. той е наредил сумите да се изчисляват по по-висок от определения бал. Б.В. е обвинен и за присвояване на два преносими компютъра на обща стойност над 4900 лв., като е издал заповед те да бъдат бракувани и ги е предоставил на финансовата директорка Н.Ж. и на изпълнителния директор Д.М.


Друг бивш изпълнителен директор – Димитър Иванов, ще отговаря пред съда за сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили значителни вред в размер на 2 986 355 лева. Става дума за 4 сделки, сключени от 26 ноември 2013 г. до 6 ноември 2014 г. Три от договорите са за правни съвети и консултации при обществени поръчки, като прокуратурата посочва, че са сключени, независимо че в дружеството е имало назначени щатни служители, които да отговарят за същите дейности. Четвъртият договор – за над 2.7 млн. лв., е сключен на 6 ноември 2014 г. с "НС Агро" АД, като по силата му държавното дружество е трябвало да изплати фактурирана, но неизвършена и неприета работа, се казва в обвинителния акт.


Друг бивш изпълнителен директор – Ивайло Първанов, е предаден на съд за това, че между декември 2014 г. и юни 2016 г. е сключил 79 неизгодни сделки на обща стойност 596 784 лв. Той е обвинен и за присвояване на 69 601 лева - разликата между изплатени му и полагащи се възнаграждения заради определени по-високи балове.


По делото са разпитани 16 свидетели, а всички обвиняеми са с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Предстои Софийският градски съд да реши дали ще насрочи дело.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3736 Весело

  Защо от шестима - на четирима са изписани имената, а двама са дадени с инициали?
  При това много "хитро" са ги "скрили", посочвайки им длъжностите.
  Като че ли на тия, високите постове във фирмата е имало тълпа някаква, а не шепа хора, та да не се знае точно за кого става дума след елементарна справка.

 2. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#2] от "calc":

  Тоя е шеф на ТВ Европа...

 3. 4 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Харизанката...Кога?

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 4. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Престъпления от 2012 година , сега ще повдигат обвинения. Къде са спали досега. Смешници!

 5. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Весело

  "Председателят на съвета на директорите Ал. Х. Ще отговаря поред съда за присвояване на 69 601 лева. Сумата идва от разлика между начисленото и изплатено брутно възнаграждение за 2014, 2015 и 2017 г. Прокуратурата посочва, че той е наредил при изчисляването да се прилага по-висока бална оценка от определената в правилника за реда за управление на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала."

  Харизанката крал много малко и с новата визия на интелектуалец от мутренски произход направо ще накара съда да му се извини за обвиненията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Грешка на Харизанката не са повдигнати обвинения. Чист е като сълза.

  http://www.banker.bg/komentari/read/slushaite-politologa-harizanov

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2205 Весело

  мдам, верно са напоителни тия системи... мине се, не мине и току ни понапои цацаратурката

  07 октомври 2013
  "...Изпълнителният директор и двама от членовете на борда на директорите на "Напоителни системи" АД са арестувани за срок от 72 часа, съобщиха от прокуратурата.

  Днес Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски за съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.
  Досъдебното производство срещу тримата е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза.

  От разследването по делото до момента е установено, че тримата са ощетили дружеството с проведени търгове за продажбата на скрап.

  От сключването на неизгодната сделка за „Напоителни системи“ ЕАД са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство..."
  https://offnews.bg/balgaria/arestuvaha-harizanov-mazhkata-kalinka-na-gerb-251035.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK