Прокуратурата внесе обвинения срещу шестима бивши директори в "Напоителни системи"

Темида

© Анелия Николова

Темида



Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинения срещу шестима бивши ръководители от държавното дружество "Напоителни системи". Бивши изпълнителни директори и членове на съвета на директорите са обвинени в различни престъпления, сред които безстопанственост, сключване на неизгодни договори и присвояване. В съобщението си прокуратурата посочва обвиняемите с инициалите им, но част от тях вече са известни, след като държавното обвинение вече е огласявало имената им при повдигането на обвиненията.


Обвинението срещу бившия изпълнителен директор Стайко Ганчев е за сключване на неизгодна сделка през 2012 г. на стойност 20 хил. лева. Става дума за консултантски договор с "НС Агро" АД – Добрич, който според прокуратурата е бил ненужен. Ганчев е обвинен и че на 12 юни 2012 г. е съставил референция на "НС Агро" за успешно извършена консултация, в която удостоверил неверни обстоятелства.


Той ще отговаря пред съда и за безстопанственост от която са настъпили щети в особено големи размери. Според прокуратурата от 6 ноември 2012 г. до 13 май 2013 г. Ганчев умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество, подписвайки приемно-предавателни протоколи договор с добричкото дружество, без отчетената работа да e била действително извършена. От това са последвали значителни щети за предприятието в размер на 1 201 588 лв., посочва СГП.




Председателят на съвета на директорите Ал. Х. Ще отговаря поред съда за присвояване на 69 601 лева. Сумата идва от разлика между начисленото и изплатено брутно възнаграждение за 2014, 2015 и 2017 г. Прокуратурата посочва, че той е наредил при изчисляването да се прилага по-висока бална оценка от определената в правилника за реда за управление на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.


Като съучастник за това престъпление е обвинен и друг член на съвета на директорите - Е.Г. Прокуратурата посочва, че на 23 март 2015 г. той е наредил възнагражденията за него и още трима ръководители да се изчисляват по по-високия бал.


Друг бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи" - Б.В., обвинен в присвояване на 13 361 лева, отново идващи от разликата между изплатеното на него и още двама членове на съвета на директорите брутно възнаграждение и полагащото им се. Според обвинението на 5 ноември 2013 г. той е наредил сумите да се изчисляват по по-висок от определения бал. Б.В. е обвинен и за присвояване на два преносими компютъра на обща стойност над 4900 лв., като е издал заповед те да бъдат бракувани и ги е предоставил на финансовата директорка Н.Ж. и на изпълнителния директор Д.М.


Друг бивш изпълнителен директор – Димитър Иванов, ще отговаря пред съда за сключване на неизгодни сделки, от които са настъпили значителни вред в размер на 2 986 355 лева. Става дума за 4 сделки, сключени от 26 ноември 2013 г. до 6 ноември 2014 г. Три от договорите са за правни съвети и консултации при обществени поръчки, като прокуратурата посочва, че са сключени, независимо че в дружеството е имало назначени щатни служители, които да отговарят за същите дейности. Четвъртият договор – за над 2.7 млн. лв., е сключен на 6 ноември 2014 г. с "НС Агро" АД, като по силата му държавното дружество е трябвало да изплати фактурирана, но неизвършена и неприета работа, се казва в обвинителния акт.


Друг бивш изпълнителен директор – Ивайло Първанов, е предаден на съд за това, че между декември 2014 г. и юни 2016 г. е сключил 79 неизгодни сделки на обща стойност 596 784 лв. Той е обвинен и за присвояване на 69 601 лева - разликата между изплатени му и полагащи се възнаграждения заради определени по-високи балове.


По делото са разпитани 16 свидетели, а всички обвиняеми са с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Предстои Софийският градски съд да реши дали ще насрочи дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK