Неформален съвет по правосъдие и вътрешен ред ще се проведе в София

Цачева ще е домакин на съвета в петък. Основна тема ще бъде създаването на европейската прокуратура.

© Надежда Чипева

Цачева ще е домакин на съвета в петък. Основна тема ще бъде създаването на европейската прокуратура.Неформален съвет по правосъдие и вътрешен ред ще събере за два дни в София всички вътрешни и правосъдни министри от Европейския съюз, както и тези на асоциираните държави (Исландия, Норвегия и Швейцария).


В четвъртък ще е сесията на министрите на вътрешните работи. На него водеща тема ще бъде реформата в общата европейска система за убежище. По този повод у нас пристигат още комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.


"Българското председателство ще работи за финализиране на реформата, така че Европейският съюз да разполага с гъвкава, ефективна и надеждна система, способна да отговори на бъдещи предизвикателства", е записано в програмата на събитието.
От нея се разбира още, че в рамките на събитието, министритте ще обсъдят въпроси в областта на граничното управление, "в частност политическите аспекти на концепцията за Интегрирано гранично управление". Ще бъдат поставени въпроси като сътрудничеството с трети страни, повишаване на връщанията на нелегално пребиваващи граждани на трети страни, междуинституционалното сътрудничество в контекста на граничното управление и други.


Предвидена е пресконференция на Фолкер Тюрк, Помощник-Върховен комисар по въпросите на закрилата, (Върховен комисарият по бежанциите към ООН)


На 26 януари съветът ще продължи с работни сесии по правосъдиe, посветени на Службата на европейския прокурор и Регламента "Брюксел" IIa (темата му е компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца ).


В тях ще участват министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС, комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова, представители на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и по правни въпроси (JURI), на Евроюст, на Агенцията на ЕС за основните права (FRA) и на Генералния секретариат на Съвета на ЕС.


Първата сесия ще обсъди бъдещето на Европейската прокуратура, чието създаване беше посочено като приоритет на българското председателство. Втората тема на съвета ще е дискусия по текста на Регламент "Брюксел IIа" с цел повишаване на бързината и на ефективноста при дела за връщане на деца, отвлечени от родител, както и при признаване на решенията за родителски права в държава-членка, различна от тази, в която са постановени.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 932 Неутрално

  ВРЕМЕ Е СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ДА ОРГАНИЗИРАТ СВОБОДЕН ОТ ДЪРЖАВНО УЧОСТИЕ ФОРУМ ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА МАГАРИИТЕ,КОИТО ВЪРШИ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ СЪВМЕСТНО С МВРто.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Такива съвети са необходими и в конкретни случай и тема са много важни за нас, като гранична страна. Само не виждам как може човека от снимката да ни представлява и какво да очакваме от него да свърши.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Парадоксите на ЕС. Държавата с най-зависима съд,система и прокуратура ще председателства.Цаците ще вземат участие сигурно. Комедия!

 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Човека от снимката си е човек от снимка, а неформалността е факт,който не трябва да се пренебрегва.Не ми е ясно откога родител се счита за чужбинец, че си краде децата.Родител не краде, а взима и не е уместно да му се отнема това право на загриженост за съдбата на собственото му дете. Държавата като контрольор да си знае мястото и да не влиза в къщните взаимоотношения,след като не осигурява средства и начин за нормално съществуване и препитание на индивида.С тормоз не се издига интелектуалността на по-високо ниво или това е нивото ви на критерий.Оприличете се на други животинки, но не на калинки.Може би ще ви подхождат повече златистите мухи.

  mihala
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  А Цецка е формалната министърка на правосъдието.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7477 Неутрално

  Ужасно е да си наблюдаван, да си напълно неподготовен и да председателстващ такъв форум,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  А Цецка е формалната министърка на правосъдието.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Уморен поглед /празен, по-точно!/
  Отражение на празното междоушие, в което кънтят клише след клише.
  Министър???? на правосъдието.
  Защо ме е страх, че зад струга ще излиза същият брак?

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1777 Весело

  Ужасно е да си наблюдаван, да си напълно неподготовен и да председателстващ такъв форум,
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  ТЯ не разбира това. Не го усеща. Смята, че си върши работата добре :-)!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK