Работодатели искат президентът да наложи вето на закона за частните охранители

Работодатели искат президентът да наложи вето на закона за частните охранители

© ДневникТри работодателски организации поискаха президентът Румен Радев да наложи вето върху закона за частната охранителна дейност. Искането до държавния глава е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата. Към искането не са се присъединили от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.


Изцяло новият закон за частна охрана беше приет от депутатите миналата седмица и в него се дава възможност кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места.


Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това. Законът налага и поредица от административни мерки, които утежняват работата в сектора на охранителите. Това предизвика недоволството и на фирмите, развиващи частна охранителна дейност. Повече за позицията им четете тук.
Основен аргумент, с което се иска президентското вето на закона, е това, че той е приет при нарушения на законодателната процедура и при противоречия с правото на Европейския съюз. Работодателите не са съгласни и с увеличаването на административната тежест и с въвеждането на "прекомерни и ненужни регулаторни мерки", както и с това, че законът не отразява съвременните социално-икономически и правни положения както на национално ниво, така и в европейски контекст.


Законодателната процедура


В писмото се посочва, че от мотивите към законопроекта се разбира, че той не е бил подложен на обществено обсъждане. А приложените становища на браншовите организации към текстовете засягат друг законопроект."При представянето на законопроекта в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС представителите на вносителя аргументираха липсата на проведено обществено обсъждане с приложението на параграф 9 от ПЗР на ЗНА, който се отнася за законопроекти, внесени в НС преди приемането на ЗНА. Тази разпоредба не касае проектите на закони, които са в съгласувателна процедура, какъвто бе и сега приетият нов закон за частната охранителна дейност. В този смисъл е налице пълно несъответствие със ЗНА", се посочва в писмото.


Освен това нарушение на Закона за нормативните актове е и липсата на оценка на въздействието и съответствие с правото на ЕС, смятат работодателските организации.


По-голяма регулаторна тежест


Законът е в разрез с европейското и национално законодателство в областта на конкуренцията, на общата забрана за дискриминация и въвеждането на дискриминационни мерки във вътрешния пазар на ЕС и Европейската общност. За разлика от декларираните от правителството намерения за намаляване на административната тежест върху стопанската дейност с този закон се въвеждат повече административни режими. "Новият закон налага свръхрегулация на сектора в противовес на тенденцията за намаляването на регулаторните режими в България и ЕС. По същество новият закон стъпва на принципни положения от стария, като въвежда допълнителна административна тежест, вменявайки представянето на допълнителни документи, удостоверяващи определени в закона обстоятелства, нова подзаконова нормативна уредба и др.", се казва още в писмото на бизнеса.


Според работодателските организации въвеждането на допълнителни лицензионни и регулаторни изисквания е в пряко нарушение на конституцията.


Работодателите предупреждават, че заложените правни постановки в закона ще доведат до дисбаланси, и дават пример с това, че ще бъде нарушен принципът на равнопоставеност между частните охранителни фирми и звената за самоохрана в бюджетните предприятия, тъй като едните ще разчитат изцяло на собствено финансиране, а другите – на републиканския бюджет. "Това би могло да доведе до държавно подкрепян дъмпинг, вкл. може да бъде възприето като нерегламентирана държавна помощ", се предупреждава в писмото.


Без връзка с националното законодателство и правото на ЕС


В закона липсва и връзка между закона и действащото към момента национално законодателство. Липсва връзката и с европейската практика, която касае сектора на бизнес услугите.


В текста се посочва, че: "Според европейското законодателство "организациите в областта на частната охранителна дейност извършват по принцип дейности по охрана или по опазване на движими и недвижими вещи, издирвания и разследвания за сметка на частноправни субекти". В противовес на това новият ЗЧОД въвежда възможността частни охранителни фирми да осигуряват опазване на имуществото и населението и на обществения ред в урбанизираните територии, което е основна функция на публичните власти и правоохранителните органи".


В същото време законът въвежда терминология, която е нелогична и противоречи на наложената практика в страната и тази на Съда на европейските общности.


Необходимите промени в нормативната уредба в регулациите на частните услуги за сигурност следва да ги направи по-гъвкави, като осъвременят и отчетат превръщането на частната охранителна дейност в професионален сектор "Частни услуги за сигурност", смятат от работодателските организации. Според тях законът трябва да бъде изготвен на базата на задълбочен анализ на сектора и изискванията на националните и европейските правни актове и стратегии, да създава по-добри предпоставки за развитие на бизнеса и неговата конкурентоспособност и да отчете позициите на всички заинтересовани страни.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Частни охранители на села, градове , земи, гори е равно на феодализъм.

 2. 2 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е хиляда пъти по важно от истамбулската конвенция, защото всеки един феодал, каквите е пълно у нас може да си загради някаква територия чрез физическа охрана и да извършва безнаказано психическо насилие над бедното и онеправдзано население там.

 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 426 Гневно

  Няма начин да мине ветото - Баце гарантира бизнес на ИПОН и останалите си "колеги" по този начин.
  Иначе винаги съм се чудел "сотаджиите" или "милиционерите" са по-п*ости...

  Stef
 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По-добре общините да си създават полиция, отколкото да плащаме на некой майбасите.
  Мутрите съвсем завземат държавата...
  ОСТАВКА

 5. 5 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Частни охранители на села, градове , земи, гори е равно на феодализъм.

  До коментар [#1] от "rexdog2004":

  Нека позная - ти живееш в София, нали?
  Или в друг голям град.
  Виждал си село само на картинка.
  Или по телевизията.

  Това е единственият начин цели села, тормозени от 5-6 цигански семейства, да живеят нормално и да могат да отглеждат животни и зарзават.

  Държавата не предоставя защита на тези села. Няма и да предостави - по-скоро, селата ще се обезлюдят, а паразитиращите цигани ще се преместят на друго място, където все още има нещо за крадене.

  Вече има села в Северна България, където кметовете събират по 20-30 лева от къща месечно. Наема се охранителна фирма - един джип с няколко яки момчета обикаля нощем.
  След няколко жестоки побоя на цигани, циганки и циганчета, оказали се на неподходящо място в късните часове на деня и няколко застреляни цигански коня, намерени в нивите с каруци - битовата престъпност почти напълно изчезва.
  Факт.

  Другото са али-бали.
  Приказки на хора, дето коментират неща, които не ги засягат пряко, но за които имат мнение.
  Няма лошо.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 6. 6 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това означава поне две неща. Реформа в МВР няма да има, и има голяма вероятност времената на СИК и ВИС да се завърнат!

 7. 7 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#5:"Приказки на хора, дето коментират неща, които не ги засягат пряко, но за които имат мнение.Няма лошо.[/quote]

  Напротив, ИМА лошо!
  Тези, които имат мнение за нещо, от което не разбират, са толкова много и толкова гръмогласни, че заглушават плахия шепот на шепата експерти по въпроса. Това празно самочувствие на "всезнаещите" е пряко следствие от мутро-чалгарския режим, наложен от ББ и ГРОБ!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  И какво, само малко ще се отложи.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  българската администрация плаче за реформа, ама на герб от ръфане на суждуци все не им остава време!

 10. 10 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Частни охранители на села, градове , земи, гори е равно на феодализъм.До коментар [#1] от "rexdog2004":Нека позная - ти живееш в София, нали?Или в друг голям град.Виждал си село само на картинка.Или по телевизията.Това е единственият начин цели села, тормозени от 5-6 цигански семейства, да живеят нормално и да могат да отглеждат животни и зарзават.Държавата не предоставя защита на тези села. Няма и да предостави - по-скоро, селата ще се обезлюдят, а паразитиращите цигани ще се преместят на друго място, където все още има нещо за крадене.Вече има села в Северна България, където кметовете събират по 20-30 лева от къща месечно. Наема се охранителна фирма - един джип с няколко яки момчета обикаля нощем.След няколко жестоки побоя на цигани, циганки и циганчета, оказали се на неподходящо място в късните часове на деня и няколко застреляни цигански коня, намерени в нивите с каруци - битовата престъпност почти напълно изчезва.Факт.Другото са али-бали.Приказки на хора, дето коментират неща, които не ги засягат пряко, но за които имат мнение.Няма лошо.
  —цитат от коментар 5 на г-н Саранди Говедаров


  Прав си , но историята познава безброй случай, в които частна и справедлива отначало ,охрана ,впоследствие се превръща в инструмент на местен дерибей или пък сама взема "нещата" в свои ръце. 7те самурая е кино, не документалистика. По нашите ширини е изключително опасно заиграването с паравоенни и параполицейски части.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#5] от "г-н Саранди Говедаров":

  ++++++++++
  Съгласен, за малките населени места това е решение. Там МВР въобще не си върши работата и хората са оставени на циганският терор.

  Не ми е ясно обаче тези крадливи "работодатели" къде ги стиска чепика? Това общественият интерес ала бала не го вярвам, те надигат глас само когато могат да сложат нещо в джоба. Хипотези?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#1] от "rexdog2004":

  ++++++
  Задължително Президента трябва да наложи вето точно заради този тарикатлък.
  Няма знак за равенство межу Частна охранителна фирма и Общинска охрана.

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Това е единственият начин цели села, тормозени от 5-6 цигански семейства, да живеят нормално и да могат да отглеждат животни и зарзават.
  —цитат от коментар 5 на г-н Саранди Говедаров


  Значи вместо държавата, на коята плащаме данъци, да си свърши работата, ти си съгласен да платиш още един път, за да те пазят мутрите? Тоесто да се легализира рекетът? А после кой ще те пази от мутрите?

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Това ако мине........... !!!! Да пишем нова конституция за ФЕОДАЛНА ЦАРСТВО ТИКВОСТАН.

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Почти по Донньо Донев Умно село.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK