Застрашени свидетели и близките им ще получават незабавна охрана или преместване на безопасно място

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Бюрото за защита на свидетели и др. работи добре и имат десетки случаи на съдействали на правосъдието хора, които живеят вече в други държави с нови самоличности.

© Велко Ангелов

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Бюрото за защита на свидетели и др. работи добре и имат десетки случаи на съдействали на правосъдието хора, които живеят вече в други държави с нови самоличности.Свидетели, подсъдими и др., както и техните близки, ще получават незабавна защита, когато са застрашени заради участието си в дело или разследване.


Лична охрана или преместване на безопасно място например ще се дава още и на граждански ищци и частни обвинители, вещи и поемни лица, обвиняеми и техните близки, които са застрашени по наказателни дела. Това предвиждат промените, с вносител правосъдното министерство, в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Те са публикувани за обсъждане на сайта за обществени консултации - strategy.bg.


До момента защитените лица, които са съдействали на съда или разследващите, биваха включвани в Програма за защита. Процедурата, по която отнемаше обаче доста време. Затова и измененията целят да въведат предварителна незабавна защита, през което време ще тече и процедурата по задействане на програмата.
Предварителната незабавна защита ще се осигурява за 30 дни и ще може да бъде удължавана с още толкова, преди лицата окончателно да бъдат включени или не в програмата.


Законодателните мерки идват няколко дни след убийството на бизнесмена Петър Христов, версиите за което включват и негово съдействие на полицията за разследване на групата за отвличания "Наглите" и тази за мокри поръчки "Килърите".


С измененията се въвежда определение на понятието


"специална защита",


която ще включва два вида и ще се реализира на два етапа – предварителна защита и досегашната програма за защита на застрашени лица. Специалната защита винаги ще започва с предварителната, която ще се прилага до издаване на разпореждане на главния прокурор или вземане на решение на Съвета по защита на определена защитна мярка. Предварителната защита цели и да осигури време за събиране и оценка на необходимата информация за вземане на решението от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в Програмата за защита, аргументират се вносителите.


С този срок ще се даде възможност и на застрашения да разбере в детайли възможностите си и ограниченията, които ще му наложи Програмата за защита, както и да организира личните си дела, със съдействието на Бюрото по защита.


Предвидено е изпълнението на мерките по предварителната защита да започва отново с разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашения. Процедурата пък ще се прекратява ако застрашеният я откаже. След разпореждането на главния прокурор бюрото ще има кратък срок - най-късно до пет дни, за да започне изпълнението на мерките по предварителната защита.


Мерките на предварителната защита са:


- лична физическа охрана;
- охрана на имуществото;
- настаняване на безопасно място;
- настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието.


Предложения 30-дневен срок на предварителната защита има за цел да бъде ефективно осъществявана от Бюрото по защита.


С предложените законови изменения се променят и съществуващите мерки по Програмата за защита, които ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и релокация в друга държава. И новите текстове на закона предвиждат смяна на самоличността на застрашения, но уредена по-подробно. Предвиден е и механизъм за периодична оценка за наличие и определяне на степента на застрашеност.


Вносителите целят да се намали риска от нападения срещу защитените лица. Освен това се очаква да се ограничи необоснованото пребиваване на защитени лица в Програмата за защита без наличие на заплаха, както и осъществяване на мерки за защита, несъответстващи на обективната степен на заплаха.


За обезпечаване работата на Бюрото за защита, законопроектът предвижда промяна и в Закона за защита на класифицираната информация, за да се създаде самостоятелна категория информация, която се класифицира като държавна тайна.


Миналото лято със заповед на главния прокурор служители от Бюрото за защита бяха командировани в Добрич, за да осигурят безопасност на всички, които дават показания по аферата "Суджукгейт" срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Преди дни пък зам.-председателят на Народното събрание и лидер на "Воля" Веселин Марешки попита по време на заседание на вътрешната комисия в парламента главния прокурор Сотир Цацаров, могат ли съдействалите на разследващите да се чувстват спокойни. Въпросът му бе продиктуван от убийството на бизнесмена Петър Христов и последвалите версии за причините за това. Повече за версиите за убийството, за което прокуратурата и МВР, продължават да мълчат, четете тук.


Тогава Цацаров отговори на Марешки, че бюрото за защита работи добре и имат десетки случай на съдействали на правосъдието хора, които живеят вече в други държави с нови самоличности. Той допълни обаче, че са нужни още промени и спомена за готвените в правосъдното министерство.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  АЛА БАЛА.ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА СА ПРОБИТИ ОТ МАФИЯТА И ДАЖЕ ЗА "ЗАЩИТЕНИТЕ" НЯМА СПАСЕНИЕ.

 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Идеален начин за избиване или изнудване на неудобните свидетели . Прокуратура , съд , полиция ....... отдавна са в ръцете на КОЙто трябва и няма как да се скриеш . Не напразно се твърди че мафията си има държава .И тя се казва България с министър - председател Бойко Борисов и руски страж наблюдател за президент РР.

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Ще получават защита?
  Досега получаваха обвинение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Айдеее, дръндарския хидроинженер се уреди с доживотна опрана от НСО като защитен свидетел.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  "Безопасно място"?! В България?! И кое е то?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на kraa
  kraa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хахаха кой ще се върже на това

 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Интересен избор на снимка за илюстрация по темата на статията - остров Света Анастасия край Бургас, известен в определен период и като о-в Болшевик...

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  Цветан Василев ще го ползват ли като защитен свидетел по делото за източването на КТБ? Той даде индикации, че е готов да говори.

 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Е, ново име, егн, професия, защо не? Някой от Благоевград, преместен във Варна или Добрич, върви го намери.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Велик е Цацароцирка, какви нови програми и сценки ни очакват..... Жалко, че не е безплатен!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Звучи сякаш до сега не е правено...

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  хайде всички да станем свидетели и през терминал 2 в чужбина
  аз свидетелствам че 27 години няма закони за милиони българи и за кокошка няма прошка

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  да де , ама винаги има само познати бизнесмени и случайни контакти с министри

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  При нашата пробита полиция и прокуратура, малка и братовчедска земя, шансовете да те скрият са доста скромни - друго е извън страната, примери колкото щеш - братя Галеви изчезнаха яко дим, барабар с парите си:).

 15. 15 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Безопасно място"?! В България?! И кое е то?
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf1


  Като гледам снимката, май "безопасното място" е остров Болшевик (сега Света Анастасия). Навремето е бил затвор за разбойници и мандраджийски обирджии. Сега Цацата ще въдворява там защитени свидетели, а мафията ще е спокойна и на свобода. Те сега вече да му мисли корупциията!!!

  майтапа
 16. 16 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  в сибир в секретни градове

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Доносниците винаги са били пазени...

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Весело

  Сега ще се образува опашка от вярващи на Сотир Цацариотски, които ще искат да станат защитени свидетели и да помогнат в борбата с престъпността.

 19. 19 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 636 Весело

  Какво общо има снимката на остров Болшевик а.к.а. Св. Анастасия със защитата на свидетели? Да не би там да ги разселват като "чужбина"?

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Ха ха, благодаря Цацаре започна ми деня със смях !!!

 21. 21 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Весело

  До коментар [#19] от "Бубенце":

  Това е част от рекламната брошура на Главна прокуратура - "Стани защитен свидетел" и "След като станете наш защитен свидетел, ще ви разхождаме с корабче по разни екзотични острови, под чужда самоличност и ядене и пиене за наша сметка."

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2213 Любопитно

  Те едно тефтерче не можаха да опазят. Та цели семейства.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Моля, кажете ми, кой ще ме пази от охранителите и тези, които знаят къде съм преместен? КОЙ????

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Весело

  мда, те половината "контролни" органи са на заплата на мафията, а прокурватурата е направо звено на мафията.

 25. 25 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Обаче нищо няма да става без подписа на Цацаров! Ще продължава да "коли и беси" - няма по недосегаем от Цацо.

 26. 26 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 317 Весело

  по-недосегаем (преди някой бдящ да ме е поправил)

 27. 27 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защитени свидетели със защитници с по 800-1200 лв заплата. ХА ХА АХА ХА АХА!
  Същото като да ти спасява живота лекар с основна заплата 800лв.
  Не ставайте смешни!

 28. 28 Профил на ogidogi
  ogidogi
  Рейтинг: 433 Весело

  Много ме кефи снимката на о-в Болшевик. Моля ви да добавите и една на Белене като потенциални места за заселване на защитени свидетели.

 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Делян Пеевски също ли е "защитен свидетел"? Ахмед Доган и той е такъв? Защо тогава вече десет години НСО ги охранява ден и нощ с народни пари? Ето, баба Иванка от село Горно Надолнище я е страх от местните бандюги да не я нападнат. Да й пратим НСО да я пази, и тя като Доган се чувства застрашена, страхуват я.

  Поредният абсурд в България. Когато съдействаш на полицията, отнема един месец да започнат да те пазят, а някои олигарси ги пазят денонощно, без да имат законно право на това. И дори това правило да проработи, къде в България ще се крият заплашените? Спомням си, че преди 20-ина години Поли Пантев окраде едни пари и избяга на остров Аруба да се крие, но чак там го намериха и му светиха маслото пред хотела. В България има 5-6 големи града и нищо повече. Това не е САЩ, където защитен свидетел не може де бъде намерен. Тук в България само подсъдимите "бизнесмени" и обявените за държавно издирване престъпници като Росен Николов не могат да бъдат намерени. Всички останали се намират за седмица.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  А на такива, като Доган и Пеевски, трябва веднага да се свали охраната.

 31. 31 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lou":

  Съгласен. И да коментирам:
  ''промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение... релокация в друга държава. ''

  - мястото на живеене в страната - 3етажна вила в Лозенец със супер лукс обзавеждане. Те гарсониера (понеже са бюджетна организациика) ли ще предлагат? В Странджа?
  - мястото на работа - международна компания с 5 цифрена заплата в единствения офис в София. Разликата в заплатата от данъкоплатеца ли се компенсира?
  - промяна на учебното заведение... да речем, Софтуерна академия... къде намираш в Каспичан такава специалност?
  -релокация в друга държава - ма по избор от глобуса, или по списък? Щото има разлика дали другата държава е Македония или Молдова и дали е Норвегия или Люксембург.
  И колко време продължава защитата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK