БДЖ назначава служители, за да играят футбол, твърди разследване на Нова телевизия

БДЖ назначава служители, за да играят футбол, твърди разследване на Нова телевизия

© Юлия ЛазароваБДЖ - Товарни превози" е назначило няколко души в компанията, които основно играят за футболния отбор на дружеството и много рядко ходят на работа. Това показва разследване на "Нова телевизия", като уточняват, че още през 2015 г. се разбра, че в железниците се назначава футболен отбор от 11 човека, които ще бъдат разпределени на различни длъжности в БДЖ.


Със скрита камера от медията са записали служители, които твърдят, че част от тези работници никога не са се появявали на работа, а ако са отишли е било за няколко часа на седмица. Според тях това са кухи постове.


По данни на Нова телевизия въпросните служители, които са назначени само заради футболните им умения, получават заплати в размер на 800-900 лв. За сравнение базовото възнаграждение на един машинисти е около 700 лв.
Според справка на "БДЖ - Товарни превози" за 2017 г. софийските машинисти са положили над 37 300 извънредни часа труд. На един машинист не могат да му се назначат повече от 150 часа извънреден труд на година. Много от тези служители напускали железниците заради ниски залпати и прекалено много работа.


Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, който е част от футболния отбор на железниците, отказа да коментира случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK