Шестима са обвинени за незаконен прием на чужденци в Медицинския университет

Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев

© Велко Ангелов

Шефът на специализираната прокуратура Иван ГешевСедмица след акцията на ГДБОП и агенти от ДАНС в Медицинския университет, Специализираната прокуратура започна да повдига първите обвинения за участие в организирана престъпна група за незаконен прием на студенти с неистински документи, информира БНР след брифинг на държавното обвинение.


Бившият ректор на университета Ваньо Митев в момента е подсъдим отново във връзка с предишната му длъжност. Повече четете тук.


Сега е обвинен като ръководител на организираната престъпна група. Останалите, които прокуратурата описа само като позиции, които са заемали в групата, но не и с имена заради презумпцията за невиновност са още един работещ в момента в Медицинския университет, двама негови роднини, един бивш служител на университета и студент, който всъщност е набирал чужденци, главно от Великобритания, за да участ в Медицинския университет.
Мерките за неотклонение на шестимата са гаранция от по двеста хиляди лева, заради, според изчисленията на прокуратурата, калкулираните сериозни доходи от престъпната дейност, която е продължавала близо две години.


Според събраните от разследващите доказателства действията на шестимата обвиняеми са довели до прием в Медицинския университет на 20 чужди граждани, въпреки че не са отговаряли на условията. За целта всеки от тях е платил по 40 - 50 хил. евро, както и уреждане на изпитите, където тарифата е била по-скромна - между две и пет хиляди евро.


Прогнозата на специализираната прокуратурата е, че кръга на обвиняемите ще расте, както и броят на неправомерно приетите и продължаващи да учат образованието си тук студенти от чужбина. Засега прокуратурата няма данни някои от тези така получили образованието си чужди студенти да са на медицинския пазар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK