Осъден за измама в САЩ и бивш посланик са сред руснаците, получили българско гражданство за заслуги

Опашка за получаване на българско гражданство. Снимката е архивна

© Красимир Юскеселиев

Опашка за получаване на българско гражданство. Снимката е архивнаНад 100 руснаци са получили българско гражданство по заслуги. Броят е рекорден в сравнение с граждани от други националности, показва проучване на организацията "Антикорупционен фонд".


Статистиката, с която те разполагат, е за 10 години назад, като след Русия по текста от Закона за българското гражданство най-много гражданство за заслуги са получи хора от Армения, Сърбия, САЩ и Израел.


От "Антикорупционен фонд" питат какви са критериите, по които повече руски граждани са получили българско гражданство.
"Проявена ли е достатъчно бдителност от българските служби за сигурност, най-вече от ДАНС, да се гарантира, че лицата с руско гражданство не представляват риск за националната сигурност, при условие че според всички международни стандарти за демокрация и права на човека Русия е завършен авторитарен режим, който се опитва да ерозира демократичните процеси в други страни", питат от организацията.В списъка, с който те разполагат, за гражданите на Русия, получили българско гражданство, са осъден за измама в САЩ, бивш посланик и други. Според организацията има данни за драстични пропуски, надхвърлящи формалните административни нарушения, често срещани в процедурата.
От фонда посочват, че съмнение поражда процедурата, по която гражданство е получил "руски олигарх", роден през 1961 година и получил гражданство с Указ №56 от 23 май 2008 г., който е съден за измама в САЩ. За същия се установява нарушаване на нормативното изискване за нотариална заверка на подписа по чл. 7, т. 2 от Наредба №1 от 19 февруари 1999 г.


"Към настоящия момент същото лице има бизнес интереси в сферата на телекомуникациите, както и в добива на полезни изкопаеми - в Русия – въглища, в Уганда – нефт. Използва в своята дейност офшорни дружества (Telconet Capital Limited Partnership, регистрирано на Каймановите острови), които го превръщат в рисков фактор от гледна точка на превенцията срещу прането на пари и избягване на данъчното облагане. В същото време участва в съдружия с руски компании, контролирани от държавата и част от руския военнопромишлен комплекс (Ростех), и е представител на едрия олигархичен бизнес в Русия", пише в съобщението на фонда.


Друг случай за предоставено българско гражданство за заслуги е на бивш заместник генерален директор в "Лукойл България" ЕООД (р. 1967 г. в Русия, български гражданин с Указ №29 от 23.03.2007 г.), който към момента на подаването на предложението от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е първи заместник генерален директор на "Лукойл България" ЕООД. "Напълно основателен е въпросът чии интереси са защитени в този случай – на българската държава и Европейския съюз като общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие или на представител на руския олигархичен елит. От 2008 г. същото лице е генерален директор на "Лукойл Хърватия" ООД, т.е. след получаване на българско (европейско) гражданство лицето напуска страната", пишат от фонда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK