Вера Йоурова: Надявам се, че на Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в България

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и Вера Йоурова

© Министерство на европредседателството

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и Вера ЙоуроваЕврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова се надява, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана в България и че на документа ще бъде даден шанс.


Тя призова българските власти да ратифират документа и посочи, че насилието срещу жени е голям проблем в Европа и България не е изключение. "Проучванията на Евробарометър го показват в цифри. Очаквам от държавите членки да положат големи усилия в борбата срещу този феномен. Благодаря на всички българи и български политици, които подкрепят този важен документ. А на онези, които се колебаят или не го одобряват, искам да кажа - не само в България, но и в други страни членки се чуват мнения, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство, а и ето и посланието ми - при традиционното семейство не е нормално мъжете да пребиват жени и деца", смята Йоурова, която заедно с правосъдния министър Цецка Цачева дадоха съвместен брифинг.


Днес в София се проведе вторият ден от неформалния съвет по правосъдие и вътрешен ред, като в петък се проведоха срещите по правосъдие. Тяхна основна тема е създаването на европейската прокуратура и Регламент "Брюксел" IIa (темата му е компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца ).
"Истанбулската конвенция подкрепя здравите и щастливите семейства. Надявам се, че на Истанбулската конвенция ще бъде даден шанс в тази красива страна", заяви още Йоурова.


Тази седмица документът, който трябва да бъде ратифициран от парламента, беше приет от една комисия (външна), препъна се в тази за младежта и спорта, а разглеждането му беше отложено от правната комисия по искане на БСП.


По думите на Цачева конвенцията не е оттеглена от работата на парламента, а е дадено повече време на тези, които се съмняват, да прочетат повече.


Правосъдният министър съобщи за специална среща в Брюксел в понеделник, на която отново да се дебатира по значението на документа като инструмент за защита на жени и деца. Тя също цитира данни - всяка трета жена в Европа е била обект на домашно насилие.


Холандия също ще се присъедини към Европейската прокуратура


От брифинга на Йоурова и Цачева се разбра още, че Службата на европейската прокуратура ще има готов бюджет до няколко месеца. Все още се уточнава броят на страните, които ще участват в инициативата. Засега те са 20, но днес е станало известно, че Холандия може да стане 21-та страна.


Европейската прокуратура ще се занимава приоритетно с измами с бюджетни средства от Европейския съюз. Най-вероятно новата структура ще започне работа до края на 2020 година, като първите резултати може би ще бъдат отчетени през 2023 година, когато ще може да се говори за връщане на средства.


Министърът на правосъдието Цецка Цачева и Вера Йоурова в началото на съвета в петък

© Министерство на европредседателството

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и Вера Йоурова в началото на съвета в петък


Организации представиха на Йоурова доклад за състоянието на правосъдието в България


Гражданската инициятива "Правосъдие за всеки" и Центърът за оценка на въздействието на законодателството представиха доклад, озаглавен "Върховенство на правото – възможната обща цел", на еврокомисар Вера Йоурова, като копие ще бъде изпратено и до останалите министри на правосъдието, участвали в съвета по правосъдие.


"Изхождайки от факта, че върховенството на правото е основополагаща ценност на ЕС, а правосъдието за всеки е гарант за нейното изпълнение, документът разкрива колко далеч е страната ни от реалното покриване на критериите и стандартите за европейско правосъдие, задължителни за всяка държава членка", съобщават от организацията.


"Системното неизпълнение на препоръките по Механизма за сътрудничество и проверка има сериозни последици - от хроничните неуспехи в борбата с корупцията по върховете на властта до реалните проблеми в съдебната система и ограничения достъп на гражданите до правосъдие, а вече и застрашената медийна свобода", става известно от съобщението на инициативата.


Те цитират едно от "тежките, но истински заключения" от представения от тях анализ: "Корупция в стряскащи размери по високите етажи на властта, липса на ефективна борба и резултативни действия от страна на прокуратурата, абдикирали институции, политизиран Висш съдебен съвет, изцяло превзети медии и политически нихилизъм, който реално води само до имитация на реформи."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK