Истабулската конвенция дава кураж на жертвите на насилие да говорят, каза Мария Габриел

Истабулската конвенция дава кураж на жертвите на насилие да говорят, каза Мария Габриел

© Надежда Чипева, КапиталИма нужда от сериозен обществен дебат за Истанбулската конвенция и в този смисъл отлагането на ратификацията й в парламента е добре решение. Това смята българският еврокомисар Мария Габриел.


"Истанбулската конвенция е най-значимият международен договор, който осигурява системна защита на жертвите. Той слага акцент от превенцията до наказателните мерки срещу престъпниците, до криминализирането на домашното насилие – над жени, над мъже и над деца. Това е инструмент, който не е панацея, но може да ускори от част от процедурите", каза тя в интервю за Би Ти Ви.


По думите й "голяма част от жертвите се сблъскват с това безвремие, което често като последствие има обратно връщане към порочния кръг на насилието". "Документът казва на жертвите: Имайте смелостта да не мълчите, тъй като мълчанието е най-големият проблем", заяви Габриел.
Тя смята, че трябва да трябва да заработят всички, участващи в този процес – от жертвата, през кризисния център, психологическата помощ, неправителствените организации, да има повече обучения за полицаите да разпознават бързо формите на насилие и жертвите, до прокурорите и съдебните наказания, които трябва даса бързи.


Що се отнася до обучението на деца, Габриел коментира, че в текста е казано: "когато е подходящо, съобразено с потребностите на учениците". "Ето, отново ролята, която е дадена на националната държава – ако България реши, че има необходимост от повече обучение за такива програми, тя ще ги въведе. И конкретно в тази конвенция се говори за програми, отнасящи се до социалните характеристики за мъже и жени, борбата със стереотипите", обясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK