Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

© Николай ДойчиновНур и Билал са в България от няколко години заедно с майка си. Те бягат от Сирия заради войната, получават статут тук, но не продължават "на Запад" и остават. Нур е на 16 години, а брат й е по-малък с три години. Живеят на квартира в Харманли, майката работи на две места, а децата посещават българско училище - в село Иваново.


Това е и първото училище, чийто директор Андриян Христов и преподаватели се "осмелиха" да приемат деца бежанци. Осмелиха - защото през 2015 г. всички учебни заведения в област Харманли отказват заради нежеланието на родителите, негативна обществена нагласа и липсата на практика и нормативна уредба.


Двете деца имат по-голяма сестра, която се е омъжила в Турция, а по-големият им брат и баща им са останали в Сирия.
"Дневник" проследи един учебен ден на Нури през ноември. В същия ден Билал беше освободен, за да участва във футболен мач с младежкия отбор на Харманли, в който той играе дясно крило. Христо Стоичков и Кристиано Роналдо са му любимци и иска един ден да играе в "Барселона".


Автобусът за училището в Иваново тръгва всеки ден в 7.30 ч от Харманли. Нур избира винаги задните седалки. Отпред сядат учителите. При потегляне на автобуса гръмва гръцка музика. Нур е гримирана и със слушалки, за да слуша каквото иска. Разстоянието от града до селото е 10 км. Докато стигне до училище автобусът се пълни наполовина с ученици и учители.


Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

© Николай Дойчинов


Автобусът пристига малко преди първия учебен звънец. До началото на часовете Нур ще бъде при по-големите деца в училище, които са по-близо до възрастта ѝ, а след това влиза с още осем деца в трети клас. Сяда отново на последния чин. Така е до междучасието, когато отново ще избяга при по-големите. Нейните приятелки обаче тази година са в осми клас и вече учат в Харманли. Въпреки това си намира компания.


Днес започват с четене. "Две снегушки...", зачита "Бодливият трън" учителят Миро Терзиев. Децата се въртят и оглеждат заради новите си посетители. След като прочете разказа, децата едно по едно четат по няколко изречения на глас, след това той им дава време да го довършат наум и започна да им задава въпроси по съдържанието. След като приключи с въпросите се приближава към едно дете и го пита много тихо - "днес изобщо не се включи, спи ли ти се?" и го щипе по бузата. Терзиев обръща внимание на всички. Помага винаги и на Нур.


Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

© Николай Дойчинов


В училището обхватът на мобилните телефони се губи, както и мобилният интернет, wifi няма, но и не трябва - в междучасията децата бягат на двора или си играят в коридорите.


В часа по математика децата се разприказват и си подсказват, когато стане дума за задачи. Карат се, защото на дъската остават едва няколко математически упражнения и всеки иска да излезе и да смята. Нур също е пред дъската. Накрая всички вдигат ръка и искат да направят последното изваждане. "И гостите се убедиха, че в смятането сте по-добри от четенето", шегува се учителят.


Третият час е по английски език, в който сирийското момиче се справя най-добре. След часовете следва занималня, а след нея Нури ще изчаква автобуса, който да я прибере в Харманли.


Тя е усмихната през цялия ден. На добър български език ни разказва, че в България много й харесва. Радва се, че са останали тук. Всички в училище се държат добре с нея и единственото, което й липсва са приятелките й, които вече са в гимназията в града.


Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

© Николай Дойчинов


Следващата година Нур и брат ѝ сигурно ще бъдат направо в шести клас, каза за "Дневник" директорът Андриян Христов.


Той разказа, че комуникацията с двете сирийски деца в началото не е била толкова трудна, защото са прекарали известно време в Турция и са знаели турски език, а "ние имаме деца от турския етнос". Допълни, че опитвайки "на принципа проба-грешка" са успели да ги приобщят. Билал е напреднал много по-бързо от останалите деца-чужденци (в училището е имало и други сирийски и афганистански деца, но са заминали за Германия или Турция). С тях са ползвали Билал за преводач. И на принципа на взаимното обучение се справяхме, като през Възраждането, казва Христов.


Днес в училището само Нур и Билал са деца-бежанци. За приобщаването им със сигурност е помогнала любовта на момчето към футбола и на Нур към танците. Тя харесвала много българските хора и искала от директора да пускат народна музика в междучасията, както и следобед, когато имат занималня.


Да помогнеш на сирийски деца да учат в България

© Николай Дойчинов


Христов си спомня и за един труден момент след идването на двете сирийски деца, при който родителите на българските ученици са реагирали. "Билал е доста палав и влизаше в конфликти, то дори не са конфликти, а спречквания - по детски, за топката примерно. И децата се оплакваха на родителите си. Обсъждахме с учители и родители и акцентирах, че когато има такъв "конфликт" между деца от един етнос или между ромско и турско дете, нещата се преодоляват и не стигат до родителите. Но когато се намесеше Билал, ставаше друго. Буквално след час - два пристигаха родители в училището. След много разговори и разяснителна кампания - че не може да се постави знак за равенство между сириец и терорист, нещата са успокоиха".


Днес сирийските деца имат много приятели сред съучениците си. "Училището ни е като бялата лястовица", твърди и директорът му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Оказва се, че дяволът май не е толкова черен. Позор за онези, които от страх и невежество изгониха деца от българските училища! Невинни деца, само заради произхода им ги изгониха...

 2. 2 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Еееее, имало останали ЧОВЕЦИ на тази територия, клета. Браво! Браво! Харесвам сирийците, живях сред тях, сред добронамереност и всеотдайност. На тях трябва да се помага!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#1] от "BürgerBürokrat":

  Заради РАСИСТКАТА им ислямска религия ги "изгониха",а не заради произхода им,(каквото и да разбираш под това). Слагам в кавички "изгониха",защото не можеш да изгониш някого от дома си,когото не си канил.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Весело

  Днес започват с четене. "Две снегушки...", зачита "Бодливият трън"
  това е много яко ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  РАСИСТКАТА им ислямска религия
  ========
  Тия две неща са несъвместими.
  В Исляма расизъм няма.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Децата нямат религия, възрастните твърдят, че имат такава.
  1 млн. български граждани изповядват исляма. Техните деца също учат в български училища. Кога ще изгоните и тези деца от училище и кога ще започне геноцидът?

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Любопитно

  "След като приключи с въпросите се приближава към едно дете и го пита много тихо - "днес изобщо не се включи, спи ли ти се?" и го щипе по бузата. "
  =============
  А, това вече не е ли опасно?

  Еретик
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":РАСИСТКАТА им ислямска религия ========Тия две неща са несъвместими. В Исляма расизъм няма.
  —цитат от коментар 5 на eti mehter  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Добре де,расисткият прочит на исляма от сирийците и арабите.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Децата нямат религия, възрастните твърдят, че имат такава.1 млн. български граждани изповядват исляма. Техните деца също учат в български училища. Кога ще изгоните и тези деца от училище и кога ще започне геноцидът?
  —цитат от коментар 6 на BürgerBürokrat  До коментар [#6] от "BürgerBürokrat":

  Прочетохте ли статията? "Децата" са на по 16 и 13 години.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Много хубаво. Това наистина са деца, изпаднали в беда, и с майка си. Браво и на всички местни, че са ги приели като хората.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Да не вземе да загине от щипване по бузата?

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "BürgerBürokrat":

  Абе ти като пламенен активист на правилните организации, за що не показа какъв човеколюбец си и когато онези "мерзавци" ги изгониха от тяхното си градче, ти не ги приюти в твоя дом?
  Вие сте от тези които скандирате че сърцето ви тупкало за многообразие, ама като дойдат разнообразните все искате да ги настаните НЯКЪДЕ ТАМ.
  И да те подсетя друго. Щом е така дълбока любовта ти , винаги имаш право да заминеш и да се установиш направо там. Да се Насладиш изцяло!
  А хайде не пробутвай твоята любов и трепети и да ги насаждаш на нас!

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Децата са си деца...те са жертва на конфликта.И трябва да бъдат приобщени.Ако сме хора....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Мюсюлманите са миролюбиви докато са малцинство в едно общество. Станат ли мнозинство всички последователи на останалите религии и атеистите са подложени на дискриминация.

  OCTAVIAN
 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":Да не вземе да загине от щипване по бузата?
  —цитат от коментар 11 на dogwoman

  За загиване-няма да загине,но тя,опасността, за която пише в поста е за учителя.

 16. 16 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С човека докъто е човек,трябва да се държим човешки.

  5ar8
 17. 17 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хубава история, но защо не споменете, че това момиче никога не е било задължавано да носи бурка? В сирия съществуват и християни- копти- мисля, че бяха най- автентичното и първичното християнски крило. Та- едно е , когато на едно дете не му е бил промит мозъка от малко да свиква да носи бурка и не са му насадени ислямските прелести, съвсем друго е да научиш дете с промит от исляма мозък да посещава българско светско училище БЕЗ бурка.... Успех на момичето, но една лястовичка пролет не прави. Ще ми се България да поиска прием на сирийските бежанци- копти, а не на сирийски мюсюлмани от всякакви мюсюлмански деноминации....

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Стотици хиляди минаха през България на път за запада, стотина останаха,
  десетки се установиха за постоянно и това са сирийци действително бежа
  нци от войната, това е показателно за целта на това преселение !!!

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Направи ли ви впечатление, че в автобуса, който вози ученици и учители гърми гръцка музика. Сигурно и ловците на мигранти по границата в свободното си от патриотична дейност и обучение при руски инструктъри хвърлят гюбеци по кръчмите, лепят банкноти почелата на циганският оркестър и дерът гърло с ясо. А иначе не приемат бежански деца в училищата...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2597 Весело

  Трябваше да се ущипя след като прочетох статията, за да се уверя, че не сънувам. Звучи като някаква долнопробна пропаганда от бай тошово време. Учителят, който "пощипвал" по бузите (да внимава все пак с тия пощипвания, че в днешно време не са решили не са му спретнали някое долно обвинение), каращите се деца за това кой ще излезе да реши последните задачи на дъската :). Статийката става да те разсмее, но интелигентен човек трудно би приел насериозно, такъв материал.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6074 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  То и от едни други активности не се умира, но напоследък много шум се вдига (#MeToo).
  Да...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2495 Весело

  Можеше да уточните, че тези хора не са ислямисти - за това нямат проблем с приобщаването. Най-вероятно са християни или язиди, иначе момичето щеше да е с хиджаб. Ама тогава няма да влезе в наратива, нали?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Когато са 1-2 са интегрират.

  Ако са 10 момчета в един клас и бандата става и почват да тероризират останалите и го правят когато имат числено превъзходство 5-6-7 към 1.

 24. 24 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Ето това е БЪЛГАРЩИНАТА! Нищо общо със зловонната чалга, която се лее от устата на Болен, Далавери, Шкембе войвода и прочее патрЕоти, рублофили и пишман консерви–тръмписти!

  Този край е бежански и хората там са колкото анти–ислямистки настроени, толкова и състрадателни към хора в положението на техните предци. Вижда се, че с малко добрина всичко се получава, дори и да няма пари. Въпрос на човещина.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Тия две неща са несъвместими. В Исляма расизъм няма.
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  А що в Либия си вземат черните за роби?

 26. 26 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#6] от "BürgerBürokrat":

  Е, па вие. Лично СИКаджискта МУТРА разпалваше ксенофобията, дрънкай постоянно за "нашественици", за 10 милиона , дето "ще ни залеят"и така обясняваше надупената си позиция спрямо Турция . А, и да не забряваме и милионите дадени, на КОЙто трябва, за падащата едноредова ограда по границата.
  Гарантирано от ГЕРБ, бе знаì!
  Фашисти и слуги на Русия в управлениетом, ама инаè сме "за европейско развитие".

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 27. 27 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Човещината не е някакъв абсолют, а практическа възможност. Защото, ако се запитаме човещина ли е да се помогне на всички страдащи по земята, то отговорът е да. Но ако се запитаме, има ли възможност бедна България да го стори, то отговорът е не. Иначе децата са си деца, те не носят вина за нищо.

 28. 28 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#27] от "von_seeckt":

  Само дето никога не е ставало въпрос бедна България да помогне "на всички страдащи по земята"... Посрамихме се пред идните поколения за няколко хиляди души. А можехме да натрупаме солиден политически капитал (като със спасяването на българските евреи).

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  няма, има само дискриминация.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5470 Неутрално

  Хубаво е че са ги приели в училището и се учат децата, дошли са тук от зор и на когото можем да окажем подкрепа е добре.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  И без друго са тука, добре е че ходят на училище.

 32. 32 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Правилният метод е намерен преди няколко века в Мексико. С кораби са пристигнали войници - араби, които са били победени по родните си места и и са искали убежище. На пристана са били няколко свещенници, един отряд войници и един палач с брадва. Всеки стъпил на земята е бил питан: "Приемаш ли светата католическа вяра?". При отговор "Да" се предава на свещенниците, които се заемат с неговото обучение във вярата. При отговор "Не" се предава на палача за отсичане на главата.
  Досега имам познати с арабски презимена. Една нотариуска (много красива) - Захур; друг колега Др по физика - Хамдан.

 33. 33 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 435 Неутрално

  С две думи: бежанци - да, мусулмани - НЕ!!!

 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Остава на съвестта на тези, които лепнаха етикета “бежанци” абсолютно безконтролно на всякакви - и на бежанци, и на мигранти, и на нашественици, и на криминални типове. И от рова най-много пострадаха самите бежанци.

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 265 Неутрално

  [quote#34:"султана глаушева"]Остава на съвестта на тези, които лепнаха етикета “бежанци” абсолютно безконтролно на всякакви - и на бежанци, и на мигранти, и на нашественици, и на криминални типове. И от рова най-много постр

  Отровните змии и те имат малки, но като пораснат и те стават отровни и много опасни.

 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  В сирия съществуват и християни- копти-
  —цитат от коментар 17 на някоя си


  Десетина процента (повече от 2 милиона) от населението на Сирия са християни. Най-много са православните от Антиохийската патриаршия:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Сирийска_православна_църква

  Друга голяма група сирийски християни принадлежат към Арменската църква. Има също протестанти и католици:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Syria

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK