Обвиняем за незаконен прием на чужденци в Медицинския университет е заплашил разследващите

Румяна Арнаудова

© Анелия Николова

Румяна АрнаудоваЕдин от обвиняемите за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София е отправил заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това обяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Заплахата към екипа, който се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП, била "Ще плачете с кървави сълзи." По думите на Арнаудова "разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа". Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и главният прокурор ще предприеме действия за недопускане на подобни случаи.


Арнаудова потвърди, че като ръководител на организираната престъпна група е обвинен бившият ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев. Той е получил постановление си за привличане.
"Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие на всички останали петима в организирана престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар. незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки", разясни тя.


Бившият ректор на университета Ваньо Митев и в момента е подсъдим във връзка с предишната му длъжност. Повече четете тук.


Говорителят на главния прокурор каза още, че до момента съдебното производство за незаконен прием на студенти с неистински документи е над 200 тома, като е започнало още от септември.


"Официално по документи един голям кръг от чуждестранни студенти за издържали изпити и са започнали обучението си по медицина на английски език. Установихме, че документите, които са били предоставени на Медицинския университет, са били подготвяни от членовете на организираната престъпна група и е придаден такъв вид на тези документи, че да послужат за вписването им като такива в МУ. Лицата,които се разследват, са основно от арабски произход, за тях е установено, че част от тях дори не владеят английски език. Най-сериозна индикация за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които фигурират в официалните им документи, т.е. вероятно това са абсолютно мними студенти, които използват този канал, за да навлязат на територията на Република България. Получавайки статут на редовни студенти редовно обучение, те получават статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС. Този канал би могъл да бъде използван и за целите на терористична заплаха, и за прикрит незаконен трафик на мигранти. Разследването продължава", каза Арнаудова.


До момента специализираната прокуратурата е извършила 40 претърсвания в София, а 27 души са обискирани. Продължават действията по разследванията.


На 20 студенти са прегледани досиетата, а общо 150 студентски досиета са иззети, като събирането на доказателства продължава. "Опасността,която съществуваше в началото, към момента е неутрализирана, доколкото престъпния канал вече не съществува в резултат на действията на прокуратурата, каза още Арнаудова.


Специализираната прокуратура повдигна обвинение на шестима души за незаконен прием на студенти с фалшиви документи в Медицинския университет в София. На обвиняемите е определена мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хил. лв. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха иззети документи и отведени за разпит служители на университета.


По данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от 2015 до 2017 година. Чрез фирма посредник са набирани желаещи да станат студенти. След това са били записвани с фалшиви документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този начин е струвало между 40 000 - 50 000 евро. До момента са установени над 20 чуждестранни студенти, приети чрез престъпната схема.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Любопитно

  Този, заплашващият, не е ли вече в ареста?! Или и той е с гаранция?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  И после се сърдим на холандците за Шенген...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 300 Весело

  „Заплахата към екипа, който се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП, била "Ще плачете с кървави сълзи."

  То е като в турски сериал с полицая Али Реза! Сега екипът от прокурори, следователи и полицаи да сигнализира истински прокурор и полицаи, вместо да дават безсмислени пресконференции. Или очаквате обикновените хора да ви защитят, след като цялата ви система е за изпълнение на поръчки, осигуряване на заплати за бивши милиционери и никаква защита за хората.

  След като промените прокурорската система и МВР система, и спечелите доверие и уважение, хората ще са зад вас и няма да се страхувате. Вижте Румъния - обществото е с прокуратурата и има защо!

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1605 Любопитно

  А другите университети кога? Или чакат пак от Европол да им свършат работата?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Ако след заплахите заведе дело срещу България вероятността да стане като миналия път е много голяма. И България да ЗСС.

 6. 6 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 213 Гневно

  Само заради заплахата трябва да получи ефективна присъда.
  Преди години в ТУ-Габрово хванаха един предподавател с подкуп от 600 лева и получи 2 години.
  Да видим сега тези колко ще получат.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  С фалшиви документи ги приемат, а как издават диплома на истинските имена?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 845 Неутрално

  20х50 000=1000000 честито на групата

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#3] от "iceman_bg":

  Напълно съгласен - на кого и за какво се жалят и като чуя 200 тома, значи работата е пропаднала.
  Все ми се струва, че и това дело като много свои предшественици ще свърши в трета глуха и мисля, че ще извадим късмет, ако не осъдят прокуратирата в Страсбург, та ние да им плащаме глобите.

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 662 Весело

  Абсурдно е как изведнъж успяха да "уплашат" цацаротурата. Няма такъв стрес и нерно очакване, да им отмъсти университетския преподавател. Докато от мутри не се плашат.

 11. 11 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 249 Неутрално

  6 броя х 200 000 лева = 1 200 000 лева ! Очевидно схемата за "придобиване на статут на временно пребиваващи лица на територията на ЕС, което им позволява свободно придвижване на територията на ЕС" и изобщо канала са твърде сериозни, щом тези хора или техният спонсор може да извади 1 200 000 лева кеш, за да внесе сумите по гаранцията им ! Обучението на 1 брой чуждестранен студент в българските медицински университети струва по 3500 евро на семестър, като срещу тази такса чуждестранният студент получава безплатни общежитие и достъп до студентския стол...За да се плащат такива огромни суми само за поддържане на студентският статус респ. документа за временно пребиваващ в държава от ЕС - определено има нещо гнило...?!?? Като гледам от кои държави са "студентите" - Египет, Ирак, Иран, Ливан...май става въпрос за схема за осигуряване на достъп до свободно придвижване из ЕС на "Мюсюлманското братство"...

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3447 Весело


  ,,Обвиняем за незаконен прием на чужденци в Медицинския университет е заплашил разследващите,,

  ,,Заплахата към екипа, който се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП, била "Ще плачете с кървави сълзи."....,,

  Тва само от ,,дай за България,, могат да го изрекат

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Типичен пример за ескалираща наглост!!!
  Индустриалните количества пари очевидно помрачават разсъдъка на хората, придобили ги чрез престъпни схеми!!!

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#4] от "mitko11":

  "А другите университети кога?"

  Кои, бе Митко, други университети и за какво? Ако знаеш нещо конкретно, като примерен и буден гражданин, трябва да го съобщиш на прокуратурата. Ако не знаеш просто спамиш.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  С фалшиви документи ги приемат, а как издават диплома на истинските имена?
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Нищо чудно тези фалшивите изобщо да не идват за да получат диплома.
  Тази схема може да бъде (ако не и в момента) чудесен начин да се влезе нелегално в ЕС с цел....провокации, убийства и терор.
  Бившите от Ислямска държава сега могат да бъдат на всякъде.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#11] от "dr_al_hussaini":

  Именно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на ruspapaz
  ruspapaz
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо не му кажат името на този тарикат, защо го пазят в тайна ?

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  На нашите органи им дай да вдигат пушилка. Какво искат да кажат с тази пресконференция? Че си вършат работата - ами всеки е дкъжен да си я върши. Че наглите престъпници вече ги заплашват (какво очакват от престъпниците - цветя за рождения си ден?). Че проверяващите прокурори и специални полицаи толкова са се уплашили от заканата "Ще плачете с кървави сълзи", че са се затворили в къщи и не смеят да излезнат? Ми, че те ако са толкова страхливи защо са се хванали с тази работа? Искат от нас помощ, съчувствие? Първо си свършете работата. Защото аз си спомням за една гръмогласна "афера" с медици, обявена от Цв. Цв., за която после се наложи да се извинява.

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#17] от "ruspapaz":

  "Защо не му кажат името на този тарикат, защо го пазят в тайна ?"

  Защото ако не могат да го докажат ще ги съди.

 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Както винаги добро начало, но пак както винаги края е неизвестен.
  Защо журналистите настоятелно не питат какво става например с далаверата с износа на лекарства, или само аз не знам. И там беше нечовешко поведение в медицината. Смутолеви се и далаверата с фонда за лечение на деца в чужбина.

  Това че пожарникар е начело на държавата не значи, че трябва да се действа по пожарникарски. Най-рядко умишлено неупотребяваната дума от "управляващите" е:
  системни решения на проблемите. Затова и става все по-зле.

 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  След като промените прокурорската система и МВР система, и спечелите доверие и уважение, хората ще са зад вас и няма да се страхувате. Вижте Румъния - обществото е с прокуратурата и има защо!
  —цитат от коментар 3 на iceman_bg

  В Румъния прокуратурата е под контрола на правосъдния министър, тоест дефакто е част от изпълнителната власт. Това означава най-вече отговорност на управлението и за действията и ефективността на прокуратурата.
  У нас е безотчетна и недосегаема, по сталински образец и с главен прокурор с мандат 7 години.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Не си е плащал където трябва и както пишеше в тефтерчето "Да се удари" и..ето ,ударен е!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално
 24. 24 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Организирана престъпна група действала в най-престижното учебно заведение в България. Главатар на бандата - ректорът. След края на прехода, май трябва да обявят и финала на процедурата по закриване на държавата.

 25. 25 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 249 Любопитно

  До коментар [#24] от "Неизвестен извършител":

  Тази схема май не е проблем само на българската прокуратура, следствие, ДАНС и т.н...Въпросните "студенти" май не могат да ги намерят не само на посочените им настоящи адреси, ами и изобщо на територията на България...?!??

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#17] от "ruspapaz":"Защо не му кажат името на този тарикат, защо го пазят в тайна ?"Защото ако не могат да го докажат ще ги съди.
  —цитат от коментар 19 на grajdanin1

  и ако не могат да го докажат що не си одат дОма, вместо да ни занимават с приказки за лека нощ?

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4995 Неутрално

  Ще излязат "сухи" всички, не вярвам да има осъдени с ефективни присъди.

 28. 28 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  До коментар [#21] от "virtual brain":

  Е, какво, Баце да контролира главния прокурор, някоя мама Цеца...
  Ай, мерси!

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  По думите на Арнаудова "разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа".

  И сега въз основа на този докла прокуратурата ще заведе дело "За неизвестен извършител"

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  и накрая нищо няма да стане ,цялата работа ще е пушилка , същите програми за чуждестранни студенти приемани без изпити имат и Румъния и Украйна и бившите съветски републики ,всички кютюци дето не могат да изкарат 3 на изпита по биология и химия ,се записват да учат в чужбина и след това се връщат с европейска диплома и заемат местата на редовно завършилите тук медици ,които са си издържали всички изпити най редовно , много е спорно какви качества имат тези доктори и какво точно са учили ,спомням си преди години един фелдшер ,беше дошъл с диплома от 2005 година издадена в някаква република и пишеше на нея СССР , изкарал медицина за 2 години , за още 1 взел специалност ,беше се засилил да става доктор ,че искаше и да съди РЗИ и НЗОК ,че не щяли да му сключат договор ,министерстово беше признало дипломата ,явно след рушвети ,същото и сега .

 31. 31 Профил на Petia Lazarova
  Petia Lazarova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поредната поръчкова атака срещу Академик Митев - забележителен мениджьр и учен, докарал 100 млн. на университета, когато беше Ректор, а сега го обвиняват за период, в който той не е бил Ректор. Отново поръчкова работа - много злоба и завист се извива вьрху този човек, а хората са му благодарни – той е човека, който вдигна заплатите четири пъти, всеки храни семейство.
  Другият поръчков удар: Акция на ДАНС в комбина с репортери на БТВ. В деня на връчване на дипломите на завършващите медици в зала 1 на НДК. Настоящият Ректор Златков не бил открит за коментар, въпреки присъствието на камера на БТВ и факта, че бе на сцената пред всички поне 4 часа. Някакви граждани от европейския съюз, които нямат никакъв проблем да посещават и да престояват колкото си искат тук, дават луди пари за да се запишат платено обучение в един от най-скъпите университети в БГ. При условие, че в повечето европейски страни и САЩ ако поискат да си плащат за учене, никой няма да ги спре. Едновременно почва събарянето на руйната "стол ном.8" и явно събраните от най-успешния Ректор в касата на университета 100 мил, явно няма да могат да омажат ръцете на някой държавен дерибей като Кунева например.... Чиста ПР акция за хвърляне прах в очите на простолюдието. Толкова сме слепи, гладни и прости, че като нищо утре ще се събудим с паспорти от 3тия пол и няма да знаем как сме го проспали. БТВ е най-пропадналата и платена медия в страната. Мога да потвърдя от личен опит, а народа който им гледа т.нар. "новини" .... какво да кажа, жалка картинка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK