За седем години съществуване комисията за конфликт на интереси е започнала сама 48 проверки

Бившият шеф на комисията - Филип Златанов. Той беше осъден условно за престъпление по служба след акция на прокуратурата и ДАНС, при което бе открито тефтерчето му, в което имаше инициали на управляващи. Което изчезна от колата на вещото лице, което трябваше да му направи експертиза

© Анелия Николова

Бившият шеф на комисията - Филип Златанов. Той беше осъден условно за престъпление по служба след акция на прокуратурата и ДАНС, при което бе открито тефтерчето му, в което имаше инициали на управляващи. Което изчезна от колата на вещото лице, което трябваше да му направи експертизаЗа 7 години съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е самоинициирала едва 48 производства. Това се разбира от годишния доклад на органа, който обобщава работата му от създаването през 2011 до януари 2018 г., информира в днешния си брой в. "Сега". От седмица комисията е закрита, а съставът ѝ трябва да се интегрира в новия антикорупционен орган след окончателното приемане на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.


Основният източник, чрез който комисията е събирала данни за конфликт на интереси, са сигнали в медиите.


"И през 2017 г. продължи да се прилага практиката за системен медиен мониторинг, като въз основа на сключен договор с БТА ежедневно се получава информация за публикации на тема "конфликт на интереси". Комисията ежеседмично разглежда доклади за резултатите от мониторинга и при съмнение се самосезира. Основният източник на данни, които са повод комисията да приеме решения за образуване на производство, са от осъществявания медиен мониторинг и от събрани доказателства по производства, образувани по сигнали и по информация от медиите", се казва в доклада.
За целия 7-годишен период КПУКИ е образувала 1988 дела. От тях 1889 са след подаден сигнал от граждани, фирми или държавни институции, а 51 са по искане на самите проверявани. За цялото си съществуване КПУКИ е постановила едва 601 решения. 1219 от казусите е приключила с прекратяване на производството.


Комисията е разгледала сигнали срещу 2478 души на висши длъжности. Сред тях има един президент, твърди комисията. В. "Сега" припомня, че те всъщност са двама - Георги Първанов, при когото не беше открит конфликт, и Росен Плевнелиев, чиято проверка беше прекратена. Проверявани са били още 30 депутати, премиер, вицепремиери, министри, съдебни шефове, областни, кметове и пр. От доклада не се разбира за кои от тях е установен конфликт на интереси.


Иначе от създаването й комисията е наложила глоби на стойност 2.19 млн. лв.


Поради непълния си състав от 2013 г. в 65 случая комисията не е успяла да вземе решение поради липса на мнозинство от поне три от пет гласа. Тогава след скандал за политически поръчки напусна бившият шеф Филип Златанов, който бе и осъден. Освободи се и мястото на Сабрие Сапунджиева, а парламентът така и не назначи хора на двата поста. Това е послужило като основание за прекратяване по давност на редица казуси, в които очевидно има конфликт на интереси, признава комисията.


Според отчета освен тримата ѝ членове - и.д. председателят Николай Николов, Катя Станева и Паскал Бояджиев, в нея са работили 31 служители.


Почти всяка година издръжката комисията е струвала над 1 млн. лв. А отчетените приходи за миналата година са едва 46 598 лв.


След влизането в сила на новия антикорупционен закон бяха отменени законите за конфискацията, за конфликт на интереси и за публичност на имуществото на лицата на висши държавни постове. До създаването на новия мегаорган, който ще прилага новоприетия закон, и на правилника за дейността му не е ясно какво ще вършат КПУКИ, БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на служителите по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС, които действаха по отменените нормативи.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Дай им са създават комисии и да трошат пари без резултати. Повече от половината администрация е така.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 491 Неутрално

  В тази държава бъка от комисии който освен да си раздават бонуси за сметка на данъкоплатеца никаква друга работа не вършат.

 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 744 Весело

  "Този - да се удари!"

  Така си беше записвало в тефтерчето недоразумението от снимката :)

 4. 4 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 221 Весело

  Дневник, моля ви след като сте публикували снимката на Филип Златанов - виден ерудит, почетен председател на МЕНСА България и преводач от древногръцки в свободното си време, в никакъв случай недейте /поне днес/ да продължавате с опитите да травмирате читателите си с подобни естетически атентати. Накратко - материала за най-мастите български юристи, логично съпроводен с фото на Искра Фидосова, по възможност да го публикувате след 2-3 седмици...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 5. 5 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Мижи да те лАжем!

  Защо не са на процент от изработеното?
  Защо не са ги сменили още първата година, като се вижда, че безделничат?
  Защо не са разпуснали тези лемури, като очевадно не изпълняват функциите си?

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  И сами толкова са я вършили, колкото ще свършат, като част от новия мегаорган.

 7. 7 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 332 Весело

  За да спреш корупцията, трябва да си част от корупцията

  panem et circenses
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10480 Неутрално

  Комисията се е изродила в бухалка-хранилка . Типично по партийно бай ганювски

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK