Комисията срещу дискриминацията се зае със забраната "Право" да се учи задочно

Комисията срещу дискриминацията се зае със забраната "Право" да се учи задочно

© Георги КожухаровКомисията за защита от дискриминация се самосезира заради промените, след които специалността "Право" ще се изучава само в редовна форма. Това съобщиха от комисията, информира БТА.


От сайта на независимия орган се вижда, че миналата седмица 9-членният му състав е решил комисията да се самосезира след измененията в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалност "Право" и професионална квалификация "юрист" и да провери, и реши дали промените нарушават равенството в третирането, а оттам и антидискриминационното законодателство.


Според вносителя на предложението комисията да се заеме с промените, те силно стесняват използването на установените от Закона за висшето образование форми на обучение - редовна, задочна, вечерна и дистанционна и така цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение.
Все още действащата наредба освен редовна предвижда и задочна форма на обучение на специалността "Право".


В доклада се подчертава още, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за неопределен, но определяем кръг хора, които искат да се обучават в специалността. По този начин се изключва възможността работещи граждани или учещи се в други специалности да изучават и "Право". Предвидената единствена редовна форма на обучение може да се разглежда и като ограничителна при упражняване правото на труд както за студентите, така и за преподавателите и би стеснила възможността в учебния процес да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката специалисти.


В доклада се казва още, че по този начин могат да бъдат различно третирани широки групи от хора по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци.


През април миналата година служебното правителство на Огнян Герджиков измени подзаконовия нормативен акт и записа, че бъдещи юристи могат да стават само тези преминали редовна форма на обучение на право. Тогава служебният премиер и преподавател по търговско право в Софийския университет Огнян Герджиков заяви: "За това нещо се боря 5 години и половина и е моя мечта от дълго време."


През лятото на миналата година се разбра, че право ще се учи и задочно още една година. Причината бе в установеното в средата на юни противоречие между наредбата и утвърдения от служебното правителство прием на студенти по специалността. С одобрения през април брой на студенти и докторанти, които ще се обучават през учебната 2017/2018 г., е утвърден и прием на студенти по право в задочна форма в няколко висши училища. Същевременно новата наредба не предвижда възможност за обучение в задочна форма. Затова процедурата по приема и процесът на обучението на приетите за 2017/2018 година студенти ще се осъществят по вече отменената наредба.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Какво толкова странно има в подобно решение? Може би са преценили, че ограничените блокови часове в задочното обучение не са достатъчни за усвояването на правото. Медицина също не се учи в задочна или дистанционна форма на обучение. И това ли е дискриминация?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  И за мен е несериозно да учиш право задочно.
  Същото и за медицина.

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Формата няма значение, имат значение само дадените знания на изпита.
  В задочно обучение са хора, които са осъзнали нуждата от подобна специалност.
  Като гледам сегашната правна рамка на Р. България изготвена се от редовни прависти ...
  по-добре да е от задочници.
  Щом Герджиков, коскоджамити професор по право направи наредба, която няма нищо общо с правото ..., че и се гордее с резултата ....!

  Няма реална статистика, колко задочници и с каъв упех се дипломират спрямо редовното.
  Даже съм убеден, че задочниците се справят по-добре, защото знаят за какво учат, че и имат житейски опит.


  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_zozolana":


  ... Медицина също не се учи в задочна или дистанционна форма на обучение. И това ли е дискриминация?
  —цитат от коментар 1 на baba_zozolana

  Медицина не се учи задочно заради практиката...
  Не виждам никаква причина право да се учи само редовно. Нали има изпити, на които се оценяват знанията на студентите. Не съм чул в закона да пише, че задочниците трябва да знаят по-малко...

 5. 5 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За мен пък е безмислено да се учи Право в редовна форма. По-добре студентите да почнат да стажуват/работят още след първи курс по канторите и фирмите. Правото е занаят и изисква предимно практически опит. Нормативната уредба отдавна е дигитализирана и не е нужно зазубрянето й. По-важно е да се ориентират бързо в нея и да решават казуси и практически задачи. От един активен адвокат/юрисконсулт студентите могат да научат много повече, отколкото от един учебник.

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  за мен пък е абсолютно несъстоятелно да учиш право на територия, където то ЯВНО не се спазва, съдебният процес (ако изобщо има) е съизмерим с дължината на човешкия живот, а твари като пееф и ментата пишат закони!

 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Най-лесно правист се става с един ВИФ за база и след това някакво курсче.

 8. 8 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ядрена енергетика в техническия също не може да се изучава задочно.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#1] от "baba_zozolana":
  До коментар [#2] от "НеКой":

  За да избргнат факторът "Пеевски/Красьо Черния" - отличници, завършили успешно, без някой съкурсник да ги е виждал наживо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2048 Любопитно

  До коментар [#8] от "jif44392826":

  А тримесечни задочни курсове за хирурзи?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Dimitar Lazarov
  Dimitar Lazarov
  Рейтинг: 402 Весело

  То 90% от цялото ни висше е "задочно".

  Преподава се материал, написан преди 60-70 години, за да се вземе диплома и родителите и бабите и дядовците да са горди.

  Какъв % от завършилите могат днес да напишат 1 страница по курсовете, които са изучавали в университета?

  Единствената полза от висшето образование тук е, че все пак те вкарва в среда с хора, със сходни на твоите интереси. И до някаква степен придобиваш обща култура.

 13. 13 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  всички вузове без задочно обучение дискриминират желаещите да учат задочно

 14. 14 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 295 Неутрално

  В България юридическите факултети са прекалено много, бълват и задочно - масово некачествени кадри и после... Или калинки по администрацията, където една позиция може да се заеме от всеки с висше без значение дали е физкултура, право или икономика или се вливат към кадрите, които не могат да работят по специалността си...

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 937 Весело

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Може би да, макар че едва ли това е формулирано точно така в аргументацията на юристите за премахването на задочната форма на обучение.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Интересно какви са "критичните атрибути на професията" които определят типа обучение? Например, при пилотите един такъв "критичен атрибут" е да постигне 100% успешно излитане и кацане на тренажора преди да му/и бъде разрешен реален полет с инструктор. Никой не иска пилот който каца успешно в 99.9% от случаите.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Лично моето мнение - правото не е за задочно обучение.

  Лично моето впечатление - че в България нивото и начина на преподаването си е дори за редовните като задочно. Такова пропущане на лекции и упражнения от преподавателите, такова преподавателско безхаберие и откровено безобразие ...

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Весело

  Най-лесно правист се става с един ВИФ за база и след това някакво курсче.
  —цитат от коментар 7 на yavooor

  Не стига.
  Трябва да носиш вярно и куфарчето на правилното Баце!

  То с пълзенье ужким високос е стигало, ама ако си на правилния клон ...

 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "В доклада се подчертава още, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за неопределен, но определяем кръг хора, които искат да се обучават в специалността."
  Елементарно Уотсън - държавната администрация, МВР, и др. тарикати ще губят мноооого пари. Зер да напуснат работа, за да станат студенти... Мъка!

  roo
 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  Има наредба за "единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Те са и едни от малкото, които нямат бакалавърска степен - обучението е 5-годишно и завършват като магистри. Спомням си, че едно време имаха и единен държавен изпит, но ако не се лъжа, го отмениха. Самото "единни държавни изисквания" би трябвало да означава, че всички, които подготвят юристи, трябва да отговарят на този стандарт. Нямам представа, но за да се стигне до приемане на такова решение, то някак е било (или поне би трябвало да бъде) обосновано.

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=114002

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#20] от "baba_zozolana":

  В щатите правото да бъдеш пълноправен юрист се дава след успешно полагане на изпита за съответния щат (bar exam). За най-сложни се считат тези изпити в Ню Йорк, Калифорния и Флорида поради особеностите на имуществените дела. Някои щати имат взаимно признаване на правоспособността.

 22. 22 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  До коментар [#13] от "dearblue":

  Ти би ли отишъл при хирирг, ''дипломирал'' се между работата като шофьор и барман на две-3 места 8-9 години и чат-пат, четене за изпити?

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Тук аналогът май беше единният държавен изпит. От мои познати преди години знам, че този изпит беше истинско страшилище. Дали е било страшилище само за тях, не се наемам да твърдя. Проверих обаче - вече го няма този единен държавен изпит.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/04/26/2960552_redovno_obuchenie_po_pravo_no_bez_edinen_durjaven/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Весело

  До коментар [#23] от "baba_zozolana":

  Защо им е, ако има такъв изпит, дори да е само писмен, нали ще си проличи качеството (или отсъствието му) на производството? При това в нормативното право нещата далеч не са толкова обусловени от знание на допълнителни решения като при обичайното. Нашите юристи много трябва да благодарят на Наполеон и промените от 1804-та :-)

 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1520 Весело
  Даже съм убеден, че задочниците се справят по-добре, защото знаят за какво учат, че и имат житейски опит.
  —цитат от коментар 3 на ironhorse

  Точно така, със задочно обучение можеш да се издигнеш до министър на правосъдието, примерно. Доказано.

 26. 26 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 499 Весело

  Също така много моля КЗД да се заеме с жестоката дискриминация, на която са подложени по-неатрактивните лица от двата пола /и джендъри/ по отношение на сексуалния им живот. Защо така никой не иска да е гадже с грозни хора, това не е ли дискриминация, а.
  Къде спи комисията, защо плащаме данъци /и най-вече осигуровки/.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#3] от "ironhorse":

  не съм съгласен изобщо. Задочниците да се справят по-добре е несериозно. Виждал съм ги на изпитите за правоспособност - ситуацията е фрапантна. Отделно, че дори без да пита, човек може да разбере приблизително кой студент от кой университет е. Трябва да останат не повече от 3 юридически факултета в страната. Всичко останало е пълнеж изкарва 99% некачествена продукция, която освен да прави дъмпинг на цената на труда на юристите, за друго не става.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pipilot":

  студентите пак могат да работят. В правото няма толкова строги правила за заверки и посещаване на упражнения и лекции. Ако можеш да съчетаваш стажантско място с университета и да си вземеш изпитите - ок.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dimitar Lazarov":

  С изключение на някои дисциплини (интелектуална собственост, информационно право - ако все още се казва така и тн.) правото е консервативна материя и дори да не са на по 60, но айде - на по 20 години учебниците - материята не е много променена. А промените се преподават допълнително на лекциите. Това, което липсва в обучението е практическа насоченост - разчита се на теорията, но в последствие младият неопитен юрист ако не е стажувал се сблъсква челно с практиката.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 31. 31 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Със задна дата нещо ще се направи ли? Ще се вземе ли дипломата на министърката?

 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 830 Любопитно

  Ако някой твърди, ама наистина СЕРИОЗНО, че ПРАВОТО е ултра специалната 'наука', която НЕ може да се изучава задочно, то определено трябва да го твърди и за другите науки :)
  Щото, проблемът е че нито задочното, нито редовното обучение са на ниво.
  Корупцията и шуробаджанащината не са по-малки при редовното обучение.
  И изобщо е СМЕШНО да се говори за някакво 'ниво' в държава, където 'правото' се свежда до 'връзки', подкупи и откровенни беззакония.

 33. 33 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Това откъде го измисли?!?

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  И аз съм за. Като гледам , какви пишман юристи напълниха даже и висшите съдилища, мисля, че изискванията трябва да се повишат драстично. Правото трябва да се изучава само в СУ и най-много в УНСС.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Иначе не виждам смисъл от такива ограничения. На други места обучението е дори по-късо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK