България ще напътства Македония как да реформира здравеопазването си

Министрите на здравеопазването на Република Македония и на България

© Министерство на здравеопазването

Министрите на здравеопазването на Република Македония и на БългарияБългария е готова да окаже експертна помощ на Република Македония във всички сфери на здравеопазването, обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на визита днес в София на македонския му колега Венко Филипче. Срещата е проява от един от основните приоритети на българското председателство на ЕС – европейска перспектива за Западните Балкани, уточнява Министерството на здравеопазването.


В момента в Македония се работи активно за реформа в законодателството в сектора на здравеопазването на държавата, за да се приведе към европейските стандарти. За целта са създадени множество работни групи.


Българският здравен министър увери, че България е готова да предостави не само експертна помощ, но и да окаже съдействие по отношение на нормативната уредба в сектор здравеопазване, а като показно на днешната среща са били представени Законът за здравето, Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, Законът за лечебните заведения, Законът за съсловните организации, Законът за медицинските изделия и Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, действащи у нас.
Освен това двете страни се договориха българската агенция по лекарствата да предостави лабораторията си за тестване на лекарствени продукти от Македония. Кирил Ананиев предложи също и да се помисли за ново междусъседско споразумение в областта на здравеопазването.


През ноември 2017 г. нов доклад на Европейската комисия показа, че българската здравна система продължава да е най-неефективната в ЕС срещу предотвратимата смъртност от сърдечно-съдови заболявания и срещу нарастващата смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчносъдови заболявания като инсулт в Европейския съюз и отчита най-малък брой на хората, оцелели след ракови заболявания. През миналата година ЕК се принуди да издаде препоръки за реформа в здравеопазването за трети път от присъединяването на България към съюза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK