Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

Плевнелиев: БСП се превръща в антиевропейска партия

© Надежда Чипева, КапиталБСП откровено се превръща в антиевропейска политическа сила, заяви президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев. Повод за думите му стана позицията на БСП срещу ратификацията на Истанбулската конвенция като той изрази надежда, че ще изводът му ще бъде опроверган.


Плевнелиев, който отправи заключителни думи на 12-та среща на бизнеса с правителството, организирана от седмичника "Капитал", коментира темата за връщането на българите емигранти в страната, дискутирана в рамките на форума.


"Как да се върнат, като не гарантираме основни права и свободи", попита риторично той и даде за пример скандала около ратификацията на международния документ, защищаващ жените от насилие. "Потресен съм, лъжата победи, липсваше фактологичен дебат, никой не даде думата на онези 1.5 млн. български жени, които споделят за некоректно отношение", каза Плевнелиев.
Той подчерта също така, че сегашният държавен глава Румен Радев е големият отсъстващ от дебата, който не изразил ясна позиция за разлика от вицепрезидента, която се изказала "за". Призова него и Българската православна църква да се определят. Полемизира с действащия президент, който нарече Народното събрание "нотариат". Какъв нотариат, та те спряха предложението на правителството за ратификация, възмути се Плевнелиев, според когото в този случай българите трябва да се покажат достойни и отговорни европейци.


Предишният президент призова да се подобри правораздавателната система, а прокуратурата да се откаже от зрелищните акции и да се започне тихомълком да раздава справедливост на тези, които са нарушили правилата.


Плевнелиев изрази надежда, че 2018 г. ще е първата, в която броят на емигриращите българи ще се изравни с връщащите се в страната. Прогнозира, че икономическият растеж ще е между 4 и 4.5% годишно, но направи уговорката, че ако не беше емиграцията, би могъл да достигне и до 6-8%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK