Районите за планиране в България може да намалеят на 4 или 5

Николай Нанков

© Надежда Чипева

Николай НанковМинистерството на регионалното развитие и благоустройството планира промяна на районите за планиране. В момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. NUTS2 е териториална единица на район за планиране, използвана за нуждите на структурите на ЕС и Евростат.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи в петък пред парламента, че междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите от ниво 2. "Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях и осигуряването на съответствие с нормативната рамка на ЕС", каза Нанков. Той уточни, че съгласно европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 000 души, а максималният – 3 000 000 души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 000 души, а Северният централен район е с население малко над изискуемия минимум.


"Целта ни е да създадем силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие, със силни, достъпни и притежаващи капацитет и възможности центрове на райони", каза още регионалният министър. Той допълни, че промяната е необходима заради нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базират разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от европейските фондове след 2020 г.


Първият вариант предвижда в страната да има пет района от ниво 2
Вариант 1 с пет района.

© МРРБ, МРРБ

Вариант 1 с пет района.


Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник


Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян


Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол


Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен


Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.


Според втория вариант районите ще бъдат четири


Вариант 2 с четири района.

© МРРБ, МРРБ

Вариант 2 с четири района.


В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник.


Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян


В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен


Дунавският район ще се формира от областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.


Третият вариант предвижда запазване на броя на районите – шест, но с променен обхват.


Вариант 3 с шест района.

© МРРБ, МРРБ

Вариант 3 с шест района.


В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца


Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра


В границите на Североизточния район ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище


Югоизточният район ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас


Южният централен район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян.


Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район


До края на март вариантите трябва да бъдат представяни и обсъдени в рамките на Съвета по регионална политика, Регионалните съвети за развитие на шестте района, както и на кръгла маса с участието на неправителствени организации и агенции, организации от гражданския сектор, представители на академичните среди и научните институции. Вариантът, постигнал консенсус, ще бъде внесен за разглеждане и одобрение на държавно ниво.


Нанков добави, че реформата няма да доведе до преместване на граници на административни области, както и до смяна на административни центрове. "Тази реформа ще засегне единствено районите за планиране, които се ползват като база за изготвяне на стратегически документи и за целите на ЕС по планиране", обясни регионалният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK