Вдовица съди здравното министерство за фаталното забавяне на трансплантация за съпруга й

Зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков

© Юлия Лазарова

Зам.-министър на здравеопазването Бойко ПенковЕдна година след смъртта на съпруга ми – Георги Хрисимов, който кандидатства за финансиране на белодробна трансплантация в чужбина към Министерство на здравеопазването и Комисията за лечение в чужбина, аз, неговата съпруга Христина Хрисимова, съдя МЗ за незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата по одобрение, които доведоха до невъзможността съпругът ми да дочака трансплантацията. Стойността на иска е 500 000 лв.


Това пише в писмо до медиите вдовицата на 43-годишния Хрисимов, който е починал през януари 2017 г. от тежко, нелечимо и агресивно заболяване на белия дроб, за което единствено спасение е белодробната трансплантация - идиопатична белодробна фиброза. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни пред медиите, че работата на Комисията за лечение в чужбина вече се проверява обстойно, а от днес е разпоредена проверка и по конкретния случай. Той увери, че ако се установи административна вина за забавянето, отговорните ще си понесат последиците, но без засега да твърди, че има такава.


Разказът на вдовицата


В писмото си Христина Хрисимова разказва с подробности как на всяка стъпка от процедурата по кандидатстване към Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването има забавяния в сроковете и протакане, които в крайна сметка отнемат надеждата на съпруга й за живот. Документите, с които човекът кандидатства за финансиране на трансплантацията на бял дроб в чужбина, по разказа на Хрисимова, са подадени на 22 юли 2016 г.
През август кандидатурата му е одобрена, но се изискват още документи. Същото се повтаря на заседание на комисията и през септември. През октомври вече се одобрява и издаването на необходимия формуляр S2 за лечение в чужбина, както и плащането на авансовата сума от 30 хил. евро към болницата във Виена, където е планувана трансплантацията. След това обаче отново има забавяне, защото от здравното министерство изискват пояснение от болницата за какви дейности е необходим авансът, разказва вдовицата. След още кореспонденция плащането е направено на 10 ноември.


През декември мъжът е приет за изследвания в болницата във Виена и е под съмнение дали състоянието му позволява трансплантацията, тъй като здравето му е вече много влошено от напредването на болестта и досегашните лечения. Няколко дни по-късно семейството получава положителен отговор, че ще може да бъде опериран, след като предприеме някои мерки за укрепване, но така и не доживява този шанс. Човекът се влошава рязко на 3 януари и е приет в болница в България. Седмица по-късно издъхва.


"Искам МЗ да понесе реална отговорност за действията и бездействията си! Искам членовете на комисията да понесат публична, морална, "професионална" отговорност! Искам всички те да запомнят името на съпруга ми - Георги Хрисимов! Искам да ги осъдя, за да знаят, че смъртта на съпруга ми им е струвала 2 пъти повече от лечението му, което не позволиха да се случи! Искам да знаят, че за мен, независимо от решението на съда, те са причината за смъртта на съпруга ми!" - пише към края на писмото си с главни букви Христина Хрисимова. В началото тя посочва и конкретните имена на виновниците според нея - членовете на комисията към момента, когато съпругът й е кандидатствал, и тогавашните министър и зам.-министър на здравеопазването: д-р Ивелина Георгиева, проф. Николай Габровски, проф. Георги Михайлов, доц. Костадин Ангелов, д-р Мария Гичева, Стела Здравкова, проф. Любомир Спасов; и Петър Москов и Ваньо Шарков.


Отговорът на здравното министерство


Заради медийния интерес днес министерството свика спешна пресконференция, на която зам.-министър Бойко Пенков поясни на първо място, че става въпрос за "много тежко, нелечимо и бързо развиващо се заболяване". Пенков обясни, че и преди този сигнал от началото на годината е задействана проверка на Комисията, защото има проблеми със забавяния, както и известни случаи на злоупотреби от пациенти. От днес е разпоредена и проверка по конкретния случай и сроковете, които вдовицата посочва в писмото си.


"В момента събираме информация от болниците, в които той е бил, в България и чужбина, включително току-що ни донесоха становището на проф. Валтер Клепетко, който е трябвало да извърши трансплантацията. За мое съжаление се потвърждава мнението на виенските лекари, че той е бил в доста тежко състояние и те не биха го приели в никакъв случай заради общото му състояние да бъде трансплантиран", посочи Пенков и показа писмо с днешна дата от виенската болница от специалиста, който наблюдавал Хрисимов в отговор на запитване от здравното министерство по случая.


Според зам.-министъра изглежда, че това е възможната причина за забавянето - активната кореспонденция между България и Виена за това дали изобщо трансплантацията е оправдана. "В този случай е била много важна точната преценка и това, което ни дават като обяснение в момента, е, че те са се забавили по простата причина, че са уточнявали стриктните показания може ли да се направи белодробна трансплантация и тя ще има ли полза за човека. Това е била една от причините - непрекъснато разменяща се кореспонденция между България и Виена относно показанията за трансплантация", обясни Пенков.


"Документите са подадени през юли и в началото на ноември вече е имал S2 направление, включително и превод на средства. Забавянето - това е момент, който искаме да разберем - кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да понесе последствията. Това е наша вътрешна работа и се надявам, че министърът ще бъде безкомпромисен", каза още зам.-министърът.


Пенков коментира, че също е попитал защо е било необходимо да се иска допълнителна информация за предназначението на авансовото плащане от 30 хил. евро. Причината е, че вече е бил издаден формуляр S2, който покрива в голяма степен цялото лечение, затова министерството е трябвало да уточни за какво ще послужи депозитът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK