Решението на Конституционния съд не отменя решението Делян Добрев да остане депутат

Константин Пенчев е докладчик по делото, образувано по искане на БСП.

© Цветелина Белутова, Капитал

Константин Пенчев е докладчик по делото, образувано по искане на БСП.Решението на Конституционния съд (КС), с което отказът на парламента да приеме оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, беше обявен за противоконституционен, няма да промени по никакъв начин факта, че Добрев остана народен представител.


Това се разбира от решението на КС, което беше публикувано на сайта на институцията и прието със седем гласа "за" срещу четирима против. Докладчик по делото е бившият омбудсман Константин Пенчев.


Съдиите припомнят, че решенията на Конституционния съд нямат обратно действие и че оттеглената от Добрев оставка няма отношение към предмета на разглежданото искане. Мнозинството приема, че единствено Народното събрание може да се произнесе по статута на Добрев, но неговата воля вече е променена и той не иска да напусна парламента.
"Народното събрание, а не Конституционният съд, е овластеният от конституцията орган да се произнесе по прекратяване пълномощията на народен представител на основание подадена оставка. Затова настоящото решение, освен че поначало


не може да има ретроактивно действие,


не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия я народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата последна свободно изразена воля", е записано в решението на КС.

Добрев е избран от 29-и Хасковски избирателен район. Скандалът около него се разрази след изнесена информация от народния представител от БСП Елена Йончева, че негови роднини са назначени на позиции в хасковската община. След това той подаде оставка, но тя бе отхвърлена от мнозинството депутати.


Жалбата на БСП до Конституционния съд дойде след консултация с редица конституционалисти, които твърдят, че оставка не се гласува, а само се констатира дали е дадена доброволно.


В решението си конституционните съдии отбелязват, че няма как парламентът да отхвърли една оставка по целесъобразност.


"В адресираната до Народното събрание оставка народният представител Делян Добрев изразява категоричната си воля за предсрочно прекратяване на пълномощията му, която воля препотвърждава и в пленарно заседание на 4 октомври 2017 г. Ето защо последвалият отказ на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев по съображения за целесъобразност - неговите качества и ползата от неговата работа като народен представител, е в несъответствие с чл. 72 от конституцията. Обвързването на правните последици на оставката с наличието на други обстоятелства, които могат да бъдат различни във всеки конкретен случай, води до въвеждане на нови и неясни основания за предсрочно прекратяване или непрекратяване на пълномощията на народния представител.


Това разбиране


противоречи на правилото,


че предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител, като изключение в развитието на правоотношението на политическо представителство, може да се осъществи само на изрично посочени в конституцията основания", пише още в решението.


Делян Добрев оттегли оставката си в края на 2017 година

© Анелия Николова

Делян Добрев оттегли оставката си в края на 2017 година


Според мнозинството от КС "упражняването на функциите на народния представител може да е пълноценно и в интерес на обществото само ако те се изпълняват с необходимата добросъвестност и желание".


"Поради това принудителното продължаване на правоотношението на политическо представителство, въпреки волята на народния представител то да бъде предсрочно прекратено,


противоречи на естеството на това представителство.


Отказът за предсрочно прекратяване на пълномощията въпреки изричното желание на депутата за това нарушава и правото на свободна воля (чл. 6, ал. 1 от конституцията), както и правото на свободен избор на професия и място на работа (чл. 48, ал. 3 от конституцията)", приемат още седмина членове на КС.


Особените мнения: Може да има отклонения от конституционната процедура


На сайта на КС са публикувани две от четирите мнения на съдиите, които са били против. Според Кети Маркова и Анастас Анастасов не е правилен изводът, че от конституционно предвидената процедура не може да има отклонения. Те приемат, че искането на БСП е трябвало да бъде отхвърлено като неоснователно.


"Според нас актът на Народното събрание представлява т.нар. решение-отказ, или негативно решение, както го категоризира конституционноправната доктрина. Казано по друг начин, става дума за индивидуален юридически акт с отрицателно съдържание. Именно тези му правни характеристики разкриват и една съществена особеност, свързана и с упражнявания контрол за конституционност и неговите граници. Конституционният съд не може


да подмени волята, съвестта и вътрешното убеждение


на отделния участвал в гласуването народен представител, за да ревизира "правилността" на всеки подаден "за", "против" и "въздържал се" депутатски глас. Както вече беше изтъкнато, обратното означава да се отрече един от основополагащите принципи на парламентарната демокрация - правото на лична и автономна оценка на народния представител как да упражни правото си на глас в представителната институция, независимо дали става дума за гласуване на предложен законопроект или на всякакъв друг проект за акт, чието приемане е в компетентността на Народното събрание.


Не може изначално да се отрече възможността да възникнат отклонения от обичайното развитие на конституционната процедура, впрочем както и при всяка друга процесуална дейност, за които обаче да липсват основания те да бъдат отнесени към категорията "превратно упражняване на власт", съобразно приетото с посоченото тълкувателно решение", пишат двамата конституционни съдии.


Останалите гласове против са на Филип Димитров и Гроздан Илиев, но те не са публикувани на сайта.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Според мене решението на КС е правилно, защото когато се подава оставка, това е окончателен акт и той трябва да бъде уважен. Разбира се, това е доста примитивно обяснено мнение, но не съм толкова компетентен, за да го формулирам юридически.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Затова настоящото решение, освен че поначало не може да има ретроактивно действие, не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия я народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата последна свободно изразена воля."

  Айде сега всички лияво-червени да се скинат ризите от мъка. Щото последната воля на Добрев е да остане депутат.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Весело

  Делянчо да почерпи БСП-ту една студена вода.........

  [email protected]
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Затова настоящото решение, освен че поначало не може да има ретроактивно действие, не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия я народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата последна свободно изразена воля."

  Ало... БеСиПе-ту... вий нъл бяфти за правовия ред и браненето на демикрацията. Ай сега се съобратзете с решението на Конституционния съд ;)

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каква изненада.......
  само се притеснявам .....
  Корнелия да не си строши пак врата.....

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  естествено , само , че след като му дадоха възможност/ време (2 месеца да осмисли дебата) нарушавайки КРБ .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Бързата кучка слепи ги ражда.Чели,недочели и хайде оставка.Сега какво?Жаблянов ще каже ли,че са надували свирката без да прочетат до край решението на КС?Ако са го прочели как ще обясняват това,че вкарват в заблуждение,лъжат, хората? И последно.Толкова много ли се зарадваха от редакцията на Дневник,та не прочетоха до край решението и тълкуването на КС?Айде малко по сериозно,а!

 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 695 Разстроено

  ГЕРБ и закони,....ай сиктир бе хаймани...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#7] от "gobay":

  ами точно защото са прочели ,че все още е депутат го приканват да си даде оставката , а не са извикали квестори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  За какво?

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  КС сега да се произнесе по оставката, защото това не е "иди ми, дойди, ми". Съгласно Конституцията актът на подаване на оставка прекратява статута му на Народен представител. В качеството на какъв е оттеглил оставката си? Трябва да чака следващите избори за да го изберат.

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Любопитно

  последната воля на Добрев е да остане депутат.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  А предпоследната?

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  сега се съобратзете с решението на Конституционния съд ;)
  —цитат от коментар 4 на Jumbo Jet


  Точно това трябва да направи Делянчо - да си събере багажа и беж към Хасково.
  Там нали нямаше кадри, ще приемат с радост този специалист по всичко.

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  В НС се занимават с противоконституционална дейност, излиза.
  Да върнат по една заплата!

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  последната воля на Добрев е да остане депутат.

  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  А предпоследната?
  —цитат от коментар 12 на Virgin

  -----------------------------------
  На мен и последната и предпоседната са ми да съм депутат, ама няма кой да ме избере. След като е подал оставка, ако няма процедура за оттегляне на оставката и съответен срок, би следвало да няма как да я оттегли. И още, след като оставката му е внесена веднъж за гласуване, би следвало логично да се приеме, че възможността за оттегляне е пропусната. Гласуването в НС е факт и КС трябва да се произнесе по казуса.
  Логичното е, че той няма как да си оттегли оставката след като е внесена за приемане в НС. Той вече не е депутат, а НС с неприемането не допуска освобождаване на мястото. Следователно, НС трябва да продължи да функционира с 239 народни представители.
  Това е логиката, ако няма някакъв специален законов текст за да се реши този казус.

 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, дУпетати от ГЕРБ и законност е кат' магаре и духова музика...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 17. 17 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Весело

  Непротивоконституционствувателствувайте!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Каква конституция, какви пет лева.
  Когато всичко в нещастната ни Родина отдавна е в ръцете на "управляващите" ни разбойници и правещия се на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ нарцисиран тип.

 19. 19 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Има ли един единствен закон в тая пародия на държава, който да се спазва?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  последната воля на Добрев е да остане депутат.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  ъх... ма то умрело ли ма

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  Ми като не разбираш, що коментираш?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 22. 22 Профил на sashkov
  sashkov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Решението по казуса Свин4о шеф на ДАНС не беше ли малко противоположно на сегашното? Тогава забраната за съвместяване с друга длъжност, която няКОЙ доброволно е приел не беше основание за пректатяване на мандата. А днес вече подаването на оставка е едва ли не безусловно и автоматично.
  Да вземе КС да напише един наръчник за подаване на оставка от НС, че много противоречив стана казуса...

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мнозинството приема, че единствено Народното събрание може да се произнесе по статута на Добрев, но неговата воля вече е променена и той не иска да напусна парламента.

  А кой иска да напуска .... абе парламента? А индивидът Добрев Делян как си е променил - нещото което си е променил : воля?

 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Живеем във време където всеки знае думата пари, но не знам колко си спомнят значението на думата "морал". Подаваш, оттегляш, полягаш, снишаваш се и какво ли не, само как се гледаш в огледалото и обясняваш на децата ти такъв тип действия не разбирам. Опозицията в лицето на Корнелия е същата, дори при близък казус реагира по същия начин, което си е показателно за нивото в момента.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Хем вълкът сит, хем агнето , цяло. Хем КС излезе с чест от ситуацията, хем Добрев си остава депутат.

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  ,,ами точно защото са прочели ,че все още е депутат го приканват да си даде оставката , а не са извикали квестори ,,

  Ами щом е така, от днеска нататък никакви оставки от народни представители на ГЕРБ. Да вземат пример от БСП как техните представители не си дават оставките. Лилявите и БСП да вият на умрело тогава

 27. 27 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 297 Весело

  Значи КС е приел, че считано от произнасянето, решението на НС е противоконституционно. Значи след няколко дни, това решение на НС за отхвърляне на оставката няма сила и не се прилага. Дали оттеглянето на оставката от Добрев е валидно? Ако оттеглянето е пристигнало (е било подадено) едновременно с оставката, но оттеглянето е подадено СЛЕД оставката. Следователно, НС трябва да се произнесе с решение по искането за подаване на оставка на Добрев и да констатира действието на прекратяване на мандата при подадена оставка!

  Е, познаваме хората в НС, познаваме ГЕРБ, познаваме умствения капацитет, морала и отношението към закона на същите хора. Ще видим и отношението им към избирателите, гласували за Добрев. Нека хората видят кои ги представляват и за какви са гласували!

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#26] от "сидер":

  блестящ опит , ама темата е решение на КС и казус с конкретно подадена оставка . КС няма как да се произнесе за не подадени оставки . затова са правилата , включително и правила за писане .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Още един панаир в държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 660 Весело

  "Затова настоящото решение, освен че поначало не може да има ретроактивно действие, не решава и въпроса за статуса на Делян Добрев като народен представител. Парламентарната процедура по приемане на оставка е установена в интерес на подалия я народен представител, поради което продължаването й е обвързано с неговата последна свободно изразена воля."Айде сега всички лияво-червени да се скинат ризите от мъка. Щото последната воля на Добрев е да остане депутат.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Ако хората си късаха ризите за всички измекярщини на гербеджиите, всичко живо щеше да ходи голо. Само доказахте за пореден път от какви безгръбначни к,,лета се състои членската маса и лидерите на герб

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":Айде сега всички лияво-червени да се скинат ризите от мъка. Щото последната воля на Добрев е да остане депутат.

  Дърпат ме за езика всички герберски недоносчета да ги свържа с Иво Христов , но мисля ,че не е много етично да напомняш на болен за болестта му . Ало , льольо , последната воля на хасковската Отварачка е да напусне парламента , изразена чрез декларацията за оставка . Тази оставка е дебатирана в НС , и е приключила с РЕШЕНИЕ на НС - оТВАРАЧКАТА остава депутат . Точка . Край - той ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ДЕПУТАТ . След време Отварачката усеща , че е осрал , с извинение терена и се сеща Мара да се побара . Иска да си оттегли оставката . Да де , ама нея я няма . Тя е в архива , надлежно пронумерована и прошнурована , барабар с едно Решение . Край - тя не играе в правния мир . Проблема му е решен . В негова ПОЛЗА . и ТОЙ ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СИ ВЗЕМА ЗАПЛАТИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ БЛАГИНКИ . без да си е оттеглил ОСТАВКАТА . дА , АМА ИДВА ГОРСКИЯ И ГО СРИТА - - ТЕЗИ , КОИТО СА ГО ОСТАВИЛИ НА СЛУЖБА СА ПРЕСТЪПНИЦИ , В СМИСЪЛ ПРЕСТЪПИЛИ СА ЗАКОНА . И техния храненик е черпил ПРАВА незаконно . Е, сега в правото на Парламента е да го освооди или не . Ако НЕ ГО освободи , тогава вече няма да има Конституционен съд , той се е произнесъл . Но ЩЕ БЪДЕ СЪДЕНО НС . Сигурно от СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД . За НАРУШЕНИЕ НА конституцията . На батко дебилите .

 32. 32 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Много функционално неграмотници . Решенията на КС не се коментират . Те се изпълняват . А Решението е - Нарушена е Конституцията . Хасковлията трябва или да си иде , или да остане , волята е на мнозинството . Остане ли - остава в НАРУШЕНИЕ на Конституцията . И следва атакуване на ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН АКТ на НС пред адвинистративния или Специализирания съд . И ще има ном цирк и нов шамар за Простия и простите . четете , бре Пенчовци ...

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#10] от "gobay":За какво?

  Ми за да го изхвърлят от залата за проваляне на учебния час .

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#15] от "puknatastotinka":Това е логиката, ако няма някакъв специален законов текст за да се реши този казус.

  Няма законов текст . Има Издадено ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО решение на НС , което по същество е незаконен АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ Който ,предполагам , ще се решава от упълномощения за разглеждане на такива дела съд - Административния . И тъй като не могат да се черпят права от незаконни решения , естествено е Хасковската отварачка да напусне държавната ясла . Така мислех и за КС , така мисля че трябва да постъпи и Административния , ако казуса стигне до него . Въпроса е дали ще стигне - все пак Съдебната ситема е под мониторинг . Както се вижда - има защо .

 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  И ся кво? Решенията на КС нямат обратна сила. В момента на гласуването, този акт не е бил санкциониран от решение на КС и е имал правна сила? Месеци по-късно, КС решава, е бил в нарушение на Конституцията, но междувременно оставката е оттеглена, затова няма последици, понеже чак днес решиха, че всъщност е нарушение, но ситуацията вече е променена, демек няма оставка?
  Като в "Параграф 22":
  Освобождават те от армията, ако си луд.
  За да те освободят, трябва обаче да подадеш молба.
  Щом обаче си в състояние да подадеш молба, значи не си луд, ами си с всичкия си.
  А щом не си луд, значи няма основание да те освободят...
  Неам думи....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#23] от "koko65bg":но неговата воля вече е променена и той не иска да напусна парламента.

  И по какъв начин е променена неговата воля ? Само не казвай , че си е изтеглил оставката . Тогава ще изникне въпроса - Къде е оставката , по която НС е ВЗЕЛО Решение ? Представяш ли какво ще стане , ако е ,изтеглена , и не съществува в архива на НС

 37. 37 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 584 Весело

  Живеем във време където всеки знае думата пари, но не знам колко си спомнят значението на думата "морал". Подаваш, оттегляш, полягаш, снишаваш се и какво ли не, само как се гледаш в огледалото и обясняваш на децата ти такъв тип действия не разбирам. Опозицията в лицето на Корнелия е същата, дори при близък казус реагира по същия начин, което си е показателно за нивото в момента.
  —цитат от коментар 24 на stoiank


  То пък един живот....

  Stupid people make me sick
 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Не съм юрист, и моля за малко помощ: правилно ли съм разбрал, че решението на конституционния съд не засяга депутатския статус на Делян Добрев, и той си остава депутат, но ако, както е редно, сега Елена Йончева си подаде оставката, заради участие в разграбването на КТБ, например, или заради оклеветяване, тя трябва да напусне народното събрание, и никакви гласувания не могат да я спасят?

 39. 39 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#34] от "papyre":

  Мерси. Не съм специалист и не бях сигурен, че с подаване на оставката престава да е народен представител. Пише го в Комституцията, ама не знаех дали има някакво основание за разглеждане на КС. Явно, оставката си е оставка и няма връщане назад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK