Изграждането на три центъра за върхови постижения ще бъде финансирано със 129 млн. лв. от ЕС

Изграждането на три центъра за върхови постижения ще бъде финансирано със 129 млн. лв. от ЕС

© Юлия ЛазароваИзграждането за три центъра за върхови постижения ще бъде финансирано със 128 751 962.34 лв. по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Оценката на проектите, която продължи близо година, е била одобрена днес.


Бенефициент на единия от одобрените проекти е Институтът по обща и неорганична химия към БАН, а в другите два участва Софийския университет "Св. Климент Охридски". До 10 дни те трябва да представят необходимите документи, след което да се пристъпи към сключване на договори.


Бенефициентите и одобрените проекти са:

  • - Институт по обща и неорганична химия – БАН, с бюджет 69 184 529.81 лв. по компонент "Мехатроника и чисти технологии";
    - Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 781 883.04 лв. по компонент "Информатика и информационни, и комуникационни технологии";


    - Консорциум "Наследство БГ" чрез водеща организация Софийски университет "Св. Климент Охридски" с бюджет 29 785 549.49 лв. по компонент "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии".


Не е одобрен проект в областта на индустрията за здравословен живот и биотехнологии, за който са предвидени 70 млн. лв. Такъв е и размерът на сумата, която страната ни може да загуби, ако не усвои 30% от средствата по оста до края на годината.


Осребряването на разходи от Брюксел по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е замразено от година заради редица нарушения. Плащанията по проектите се правят от националния бюджет.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK