Минералната баня в "Овча купел" ще бъде част от център за върхови постижения за 30 млн. лева

Минералната баня в "Овча купел"

© Здравко Йончев

Минералната баня в "Овча купел"Общ център за изследване на лечебните свойства на минералните води ще бъде създаден в сградата на бившата минерална баня в столичния "Овча купел", бившия ресторант "Яйцето" в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и друга сграда на университета на ул. "Гурко". Това предвижда проект за център за върхови постижения на консорциум "Наследство БГ", който бе одобрен за финансиране в размер на 29.8 млн. лева по компонент "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".


Идеята е бившата минерална баня да стане една от трите бази за проучвания на лечебните свойства на минералната вода, обясни пред "Дневник" ръководителят на проекта проф. Иван Илчев, който е бивш ректор на университета. Другите две бази ще са бившият ресторант "Яйцето" и сграда на университета на ул. "Гурко" срещу Кукления театър, която е получена като дарение от покоен професор и се отдава под наем.


Освен Софийския университет "Св.Климент Охридски" в консорциума влизат още три университета, седем института на БАН и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", а Столичната община е бизнес партньор. Асоциирани партньори са организации в областта на туризма и културното наследство, които биха ползвали резултатите от проучванията.
В банята в "Овча купел", която е паметник на културата, ще бъдат изградени лаборатории и пространства за изложбена дейност. Повечето от средствата са планирани за реконструкция на сградите, като целта е да се изгради модерна инфраструктура на нов тип организация, за да има условия да се кандидатства за други европейски проекти, обясни проф. Илчев.


"Дневник" изпрати въпроси до общината дали сградата ще бъде реставрирана, колко ще струва това и дали част от нея ще има функцията на минерална баня.


Сградата е собственост на Столичната община от миналата година. Дотогава тя беше в активите на управляваното от Министерството на здравеопазването търговско дружество "Национална болница по физикална терапия и рехабилитация". То обаче нямаше средствата да я поддържа. По тази причина министерството я дари на Столичната община, като процедурата отне почти една година.


Решението Столичната община да участва като партньор по проекта на "Наследство БГ" е взето от общинския съвет в края на ноември 2016 г.


Реставрацията на сградата в "Овча купел" е част от предложението на главния архитект на София Здравко Здравков за възстановяване на минералните бани в София. То беше прието от Столичния общински съвет през миналата година. През есента пожар горя в част от сградата на банята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK