Близо 400 млн. лв. е бюджетът на Варна за тази година

Близо 400 млн. лв. е бюджетът на Варна за тази година

© Общински съвет - ВарнаОбщинският съвет във Варна прие днес бюджет за тази година в размер на 393.7 млн. лв. Според одобрения проект приоритетите в него са изграждане на модерна градска среда, образование и създаване на възможности за развитие на целогодишен туризъм. Приходната част на бюджета ще бъде осигурена без повишение на местните данъци и такси.


Очакваните местни приходи


са в размер на малко над 267 млн. лв., а постъпленията от делегирани държавни дейности – 126.5 млн. лв.
Увеличение в сравнение с м.г. има почти по всички пера в бюджета. Най-голям дял заемат разходите за жилищно строителство, благоустройство и комунални дейности и опазване на околната среда – общо 162.7 млн. лв. От тях за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са заложени 110 млн. лв. при 18 млн. лв. през 2017 г.


Най-големият проект, по който общинската администрация ще работи през т.г., е


реконструкцията на бул. "Васил Левски"


За изпълнението на проекта в бюджета на общината са предвидени 88 млн. лв. С други 6.4 млн. лв. ще бъде осъществено свързването на бул. "Сливница" с автомагистрала "Хемус" през бул. "Ат. Москов", а 2.2 млн. лв. - за реконструкцията на друга възлова улица в града.


Част от капиталовата програма на община Варна е и реконструкцията на кръговото кръстовище в началото на курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". През 2018 г. с пари от новия общински бюджет ще продължат ремонтите и на още шест улици във Варна.


За реализацията на други проекти Варна ще разчита и на


европейско финансиране


Със средства от еврофондовете ще бъдат ремонтирани основните пътни артерии в тежко пострадалия от наводнение през 2014 г. квартал. "Аспарухово". Предвижда се рехабилитация на алеи и изграждане на нови площадки за спорт и игра в Морската градина. Междублокови пространства в града също ще бъдат обновени с финансовата подкрепа от европейските структурни и инвестиционни фондове.


Другото голямо разходно перо в бюджета на Варна за 2018 г. е това за образование. За него са предвидени 118.5 млн. лв., или


малко над 30% от общия бюджет


Рекордна е стойността и на капиталовата програма в сферата на образованието - 6.7 млн. лв.


Предвидено е изграждането на нови детски градини и строителство на нови сгради за няколко от вече съществуващите. Образователната инфраструктура във Варна ще бъде финансирана и с пари по оперативна програма "Региони в растеж". Над 14 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обновяване и разширение на 7 общински училища и 3 детски градини.


В общинския бюджет са заложени близо


20 млн. лв. за образование


От тях 2.6 млн. лв. ще получат три варненски болници. Клиниката по акушерство и гинекология ще получи 1.3 млн. лева, част от които ще бъдат инвестирани в ремонти и апаратура. Многопрофилната болница "Св. Анна" ще получи пари за ремонт на родилното си отделение и на неонатологията и ще купи нови инструменти за клиниката по ортопедия и травматология, а онкоболницата ще купи нова лапароскопска и ендоскопска апаратура. Ще продължи и финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.


Варна ще разполага с над


15.5 млн. лв. за социално осигуряване


подпомагане и грижи. С част от тези пари ще бъдат направени поредните ремонти в дома за стари хора "Гергана" и дневния център за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Йоан Златоуст".


За поредна година с 8.2 млн. лв. ще бъдат доплащани абонаментите карти за градски транспорт на пенсионерите, учениците и хората с увреждания.


Близо 17 млн. лв.


е бюджетът за почивно дело, култура и религиозни дейности на Варна. За културни събития, празници и естетизация на градската среда са определени близо 3.7 млн. лева. В тази сума влиза бюджетът за фонд "Култура", който тази година е в размер на 1 млн. лева. С част от тях Варна ще подпомогне изпълнението на културната програма на българското европредседателство.


Леко завишение има и в парите за спорт. Общинският бюджет за тези дейности през 2018 г. е 1.3 млн. лв., което с 50 хил. лева повече спрямо миналата.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  част от тези пари са и мои , но досега няма нито една асфалтирана улица в кварталите над пътя за златните пясъци ,там се събират данъци на най високо ниво във Варна ,но парите не се връщат по никакъв начин , изчезват вече години наред ,а улиците са като на селски кър преди 2 та световна война , не могат да се разминат 2 коли и няма сметоизвозване ,защото са тесни и разбити , докога и ,кога парите събирани от данъците в тези квартали няма да се връщат там по никакъв начин , къде отиват парите от данъците ни ,защото големите булеварди са пари от държавата целево .

 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Къде отиват ли? Ами направи си труда да провериш колко хрантутници има в кметствата и общината. Пък и като сложиш разни общински дружества в кюпа, може и да ти стане ясно за какво иде реч. Апропо, това би била хубава идея за някакъв бъдещ материал в дневник. Да се опишат колко и на какви служби има назначени хора в кметствата и в разните ми там общински предприятия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8362 Любопитно
 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 449 Неутрално


  Ох ТИМ как потрива доволно ръце, голямо лапане ще падне.

 6. 6 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#5] от "praseta_mezeta":

  Не позна. Хидрострой е на Янко Станев, там ще отидат парите. А той работи с един друг корпулентен индивид

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK