Конституционен съдия: Решението за Делян Добрев ще принуди парламента да приема оставки

Константин Пенчев, член на Конституционния съд

© Юлия Лазарова

Константин Пенчев, член на Конституционния съдКонституционният съд с мнозинство от 7 гласа каза, че отказът на парламента да приеме оставката на депутата Делян Добрев противоречи на Конституцията и обясни защо, но повече от това съдът не може да направи по конкретния случай.. Решението на КС обаче ще има голямо значение, защото


занапред Народното събрание няма да може да отказва


да приема подадена оставка.
Това обяснява в интервю за в. "Сега" членът на КС Константин Пенчев, който беше докладчик по делото за депутата от ГЕРБ Делян Добрев, след разразилата се отново буря в пленарната зала по повод отхвърлената оставка. Пенчев припомня, че от 1990 г. досега има поне 5 случая, когато Народното събрание в различни мнозинства съвсем произволно не приема оставки.


Ето защо произнасянето на КС има значение, независимо че междувременно Делян Добрев е оттеглил оставката си. Ако някой е подсказал на депутата да направи това, го е подвел, защото КС все пак се произнесе, казва конституц4ионният съдия.


Запитан за другото решение на КС от последните дни, потвърждаващо повече от два мандата на ръководителите в съдебната власт


Пенчев прехвърля отговорността на Висшия съдебен съвет


за вечните началници в системата.


"Вечни началници има, защото Висшият съдебен съвет (ВСС) ги назначава. Когато един човек е бил два мандата шеф на районния съд и кандидатства веднага след това за шеф на окръжния, това е достатъчно основание за мен, ако съм член на ВСС, да гласувам против. Нека ВСС си поеме отговорността", заявява Пенчев. И споделя впечатленията си, че не винаги най-добрите се кандидатират за ръководители.


Съдебната власт върви надолу


коментира конституционният съдия на въпроса как изглежда третата власт. И уточнява, че "не е правилно да търсим причините в самата съдебна власт, защото това са проблемите на цялото общество".


Излишен е Централен административен съд


е мнението на Константин Пенчев във връзка с внесения през декември законопроект от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за създаване на още един административен съд.


"Имаме регионални административни съдилища. Нали идеята беше те да поемат тежестта и да разтоварят Върховния административен съд. Съгласен съм, че ВАС е превърнат в едва ли не районен, трудов съд. Уволненията на служители от МВР, МО, държавни служители - това са по своята същност трудови дела. По неизвестни причини потърпевшите по тези дела имат привилегията те да се гледат на две инстанции от върховен съд. Създаването на Централен административен съд /ЦАС/ обаче няма с нищо да облекчи върховния съд. Този нов съд ще е някак си във въздуха. Имаме върховен и регионални. А ЦАС ще е половинчата инстанция. Не виждам разум в тази идея", коментира Константин Пенчев, който е и бивш председател на ВАС и познава детайлно проблемите на административното правосъдие.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добрев, ако е мъж, ще си я подаде отново още сега.
  А не да чака нови инструкции отгоре...

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не съм съгласна,защото КС не може да наложи решение за вече отминало събитие.

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Още от римско време се счита, че доброволно направен самоотвод (оставка) не се гласува, а се приема, защото е личен избор!
  Намирам за много джендърско (педераско) засъпничеството на ГЕРБаджиите да оставят Делян Добрев в Парламента!

 4. 4 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нивото на парламента пада след всеки избор за него.Хората ,който влизат са най малкото неподготвени.Трябва да се помисли за промяна в парламентарната република.Избират ги да оправят себе си и родните си по места . Гласоподавателите кучета ги яли.Отделно и мъже и жени стават дебели .. .Цял ден са заети да мислят как да откраднат или отклонят пари към себе си .Как се очаква такива избраници да мислят за народа и той да просперира .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  На сила хубост не става, като не иска да е депутат няма да е. Кво толкова.

 6. 6 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Че и сега народното събрание не би следвало да може да отказва да приеме подадена оставка. Конституцията не дава опция за отказ, а единствено процедура по примане на решение за оставката на народния представител. Конституционният съд вече се е произнасял по темата в решение от 2013.
  Тъй като има свой адресат, оставката на народния представител трябва да бъде приета и за тази цел Народното събрание приема решение, което се обнародва. Правомощията на народния представител се прекратяват от деня на приемане на решението. Обяснението защо Народното събрание трябва да се произнесе със свой акт следва да се търси в самата природа и съдържание на правоотношението на политическо упълномощаване, от една страна, и от необходимостта да се конституира състав на Народното събрание от 240 народни представители (чл. 63 от Конституцията), от друга.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  ГЕРБ си вкараха поредният автогол, поредната стъпка към докарването на власт на БСП. Наистина прекрасен Ледоразбивач.

  Следващата стъпка на БСП ще бъде психологически натиск върху Делян Добрев, непрекъснати питания в стил "След като знаете, че оставането в парламента е незаконно защо още сте тук? Да, юридически имате право защото законите нямат обратна сила, но МОРАЛ имате ли?". И колкото повече се опъват ГЕРБ толкова повече пасиви ще понесат. В крайна сметка ще отстъпят но пасивите остават.

  Относно решението на КС без да съм юрист, от чисто човешка гледна точка мисля, че имат право. Не искаш да вършиш дадена работа, хвърляш оставка но насила те карат да продължиш да я вършиш.Това не се ли наричаше робство? Ако пък оставката е хвърлен с цел театър, ще си платиш за него и то солено. Ако е емоционална неустойчивост... ами пак следва плащане. Поне в бъдеще вече ще внимават с оставките.

  Иначе жалко за Делян Добрев, изглежда ми свестен. Но и ББ има вина с тази отстъпчивост пред БСП - искат оставки и той веднага подкрепа. Да го видят какъв Велик Вожда е, какъв борец за чиста държава с лекота жертва най-ценното, хората си.

  И за най-малкото оставки, може би за да използва същото оръжие срещу БСП? Да ама не, онези оставки не подават ами искат нови. И така отстрелват най-ценните му хора един по един. Време е да поумнее ББ и да престане да свалят толкова лесно гащите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Не съм съгласна,защото КС не може да наложи решение за вече отминало събитие.
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Той не го налага, ясно е казал в решението си, че то няма обратна сила. Но в #7 ясно съм описал механизмът чрез който ще бъде използвано така, че фактически да се получи същият ефект.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Константин Пенчев има право да иска всеки да си понесе отговорността. В този смисъл решенията на КС са ОК.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Февзи Герджиков
  Февзи Герджиков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Конституционния съд може само да констатира,а не може да нарежда на НС,какви решения да вземе,защото България е парламентарна Република.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Нивото на парламента пада след всеки избор за него.Хората ,който влизат са най малкото неподготвени.Трябва да се помисли за промяна в парламентарната република.
  —цитат от коментар 4 на tamplierr

  Мисля, че един от механизмите е междинни избори. Също и мажоритарните избори. Може би и предсрочно отзоваване. Всичко обаче много внимателно преценено и първо експериментирано. На малки стъпки с оценка на резултатите.

  Сега влизат в парламента и сляпо слушат Вожда, защото от него зависи дали да ги включат в следващите избори. А той си е разпасъл поясът защото 4 години са дълъг срок, дотогава много неща ще се забравят и още повече откраднат. Ако се предвидят междинни избори, примерно на всеки 2 години отново се гласува за 50% от местата партиите много ще внимават какво правят. Защото това на практика са предсрочни избори. Естествено механизмите трябва много внимателно да се премислят.

  Но не вярвам сегашните партийни ръководства да променят каквито и ще да са промени. Сегашната система напълно ги устройва. Всички. Единствено борбата е кой да е отгоре за да се възползва от нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е абдурдно депутатите да са задължени да гласуват по някакъв начин. А и какво ще стане ако следващия път пак гласуват против?

 13. 13 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Това е абдурдно депутатите да са задължени да гласуват по някакъв начин. А и какво ще стане ако следващия път пак гласуват против?

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Конституционния съд може само да констатира,а не може да нарежда на НС,какви решения да вземе,защото България е парламентарна Република.
  —цитат от коментар 10 на Февзи Герджиков


  И значи законите могат да бъдат безнаказано нарушавани от депутатите? Защото Конституцията е върховният закон, всички останали закони са длъжни да се съобразяват с нея. Усещате ли се къде отивате, утре може да поискате депутатите да не бъдат съдени дори да е убийство. Така де, парламентарна република сме, съдиите не могат да нареждат на депутати.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Това е абдурдно депутатите да са задължени да гласуват по някакъв начин. А и какво ще стане ако следващия път пак гласуват против?
  —цитат от коментар 12 на Dimitar Mogilarov


  Абсурдно е не гласуването, а самото поставяне на оставка на гласуване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Тук съм съглаеен, че оставките не трябва да се гласуват. Но ако го пише в конституцията няма как да се избегне, освен ако не се промени конституцията. Но веднъж повтавен въпроса на гласуване не може депутатите да бъдат заставени как да гласуват. Явно нещата не са добре огледани като е приемана конституцията.

 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1326 Весело

  Нивото на парламента пада след всеки избор за него.Хората ,който влизат са най малкото неподготвени.Трябва да се помисли за промяна в парламентарната република.Избират ги да оправят себе си и родните си по места . Гласоподавателите кучета ги яли.Отделно и мъже и жени стават дебели .. .Цял ден са заети да мислят как да откраднат или отклонят пари към себе си .Как се очаква такива избраници да мислят за народа и той да просперира .
  —цитат от коментар 4 на tamplierr

  Тоест решението според теб, доколкото разбирам е президентска република, а, тамплирче от "Кан Крум"? За да се превърнем хептем в авторитарна азиатска кочина, нали?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Добрев, ако е мъж, ще си я подаде отново още сега...
  —цитат от коментар 1 на НеКой

  Първо - не е мъж. Някакъв джендър е. (модератора - това не е обидно, нали?!)
  Второ - няма за какво да я подава.
  Просто трябва да си изнесе вещите от Народното събрание и да поеме към родното Хасково.
  След като гласуването на оставката му е нарушение на конституцията, то оставката му остава в действие. Това че я бил изтеглил 2 месеца по-късно няма значение - към този момент на негово място в парламента вече би трябвало да е друг депутат от ГЕРБ.

 19. 19 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":
  "Пенчев припомня, че от 1990 г. досега има поне 5 случая, когато Народното събрание в различни мнозинства съвсем произволно не приема оставки."
  Интересно какви са тези случаи и защо чак сега някои се сетиха да сезират КС по този казус? Защо е толкова важно за някои Добрев да не е в парламента , зашо на някои Добрев толкова силно бърка отзад?
  Добре би било да си отговорм на тези въпроси.
  Колкото до думата "gender", за нея има българска дума и тя е "пол".

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Досега , каквото било, било, отсега нататък, пак същото.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ако НС е длъжно да гласува оставка, то защо изобщо се гласува. Смисълът на гласуването е, че може да се гласува с "да", "не'' и "въздържал" се и според резултата да се вземе решение.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Со кротце, со благо и со малко кютек ОПГ може да се сдобие с бая оставки и да промени изоснови народният вот. Затова всяка оставка трябва да бъде гласувана и подателя на оставката да убеди депутатите че не е принуден да я подаде.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Случаят с оставката на Делян Добрев е поредният, който показва, че са необходими промени в Конституцията и то такива, които могат да се извършат бързо не за да се променят някакви принципни постановки, а за да се премахнат абсурдите и противоречията в нея.

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  НС не гласува подадената оставка на Делян Добрев, но и той явно е размислил и сега не му се излиза от парламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK