Конституционен съдия: Решението за Делян Добрев ще принуди парламента да приема оставки

Константин Пенчев, член на Конституционния съд

© Юлия Лазарова

Константин Пенчев, член на Конституционния съдКонституционният съд с мнозинство от 7 гласа каза, че отказът на парламента да приеме оставката на депутата Делян Добрев противоречи на Конституцията и обясни защо, но повече от това съдът не може да направи по конкретния случай.. Решението на КС обаче ще има голямо значение, защото


занапред Народното събрание няма да може да отказва


да приема подадена оставка.
Това обяснява в интервю за в. "Сега" членът на КС Константин Пенчев, който беше докладчик по делото за депутата от ГЕРБ Делян Добрев, след разразилата се отново буря в пленарната зала по повод отхвърлената оставка. Пенчев припомня, че от 1990 г. досега има поне 5 случая, когато Народното събрание в различни мнозинства съвсем произволно не приема оставки.


Ето защо произнасянето на КС има значение, независимо че междувременно Делян Добрев е оттеглил оставката си. Ако някой е подсказал на депутата да направи това, го е подвел, защото КС все пак се произнесе, казва конституц4ионният съдия.


Запитан за другото решение на КС от последните дни, потвърждаващо повече от два мандата на ръководителите в съдебната власт


Пенчев прехвърля отговорността на Висшия съдебен съвет


за вечните началници в системата.


"Вечни началници има, защото Висшият съдебен съвет (ВСС) ги назначава. Когато един човек е бил два мандата шеф на районния съд и кандидатства веднага след това за шеф на окръжния, това е достатъчно основание за мен, ако съм член на ВСС, да гласувам против. Нека ВСС си поеме отговорността", заявява Пенчев. И споделя впечатленията си, че не винаги най-добрите се кандидатират за ръководители.


Съдебната власт върви надолу


коментира конституционният съдия на въпроса как изглежда третата власт. И уточнява, че "не е правилно да търсим причините в самата съдебна власт, защото това са проблемите на цялото общество".


Излишен е Централен административен съд


е мнението на Константин Пенчев във връзка с внесения през декември законопроект от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за създаване на още един административен съд.


"Имаме регионални административни съдилища. Нали идеята беше те да поемат тежестта и да разтоварят Върховния административен съд. Съгласен съм, че ВАС е превърнат в едва ли не районен, трудов съд. Уволненията на служители от МВР, МО, държавни служители - това са по своята същност трудови дела. По неизвестни причини потърпевшите по тези дела имат привилегията те да се гледат на две инстанции от върховен съд. Създаването на Централен административен съд /ЦАС/ обаче няма с нищо да облекчи върховния съд. Този нов съд ще е някак си във въздуха. Имаме върховен и регионални. А ЦАС ще е половинчата инстанция. Не виждам разум в тази идея", коментира Константин Пенчев, който е и бивш председател на ВАС и познава детайлно проблемите на административното правосъдие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK