Със 144 хил. лв. медии ще създават "положително отношение" към местната власт във Варна

Със 144 хил. лв. медии ще създават "положително отношение" към местната власт във Варна

© Юлия ЛазароваПо традиция от последните години Общинският съвет във Варна отново гласува общо 144 хил. лв. за финансиране на частни медии и регионалното Радио Варна, от веригата на БНР. Парите бяха отпуснати на базата на писма за "медийно партньорство", "съвместни предавания", "сътрудничество" и "отразяване".


Медийна група "Черно море",


свързана със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка" тази година ще получи от бюджета на Варна 43200 лв. с ДДС. Парите са основно за участия на представители на местната власт в предаването "Утро в нашия град" на регионалния телевизионен канал "Черно море".
В писмото с искане за отпускане на публично финансиране управителят на медийната група Нася Атанасова е е написала между другото и следното: "В посочения период (става дума за м.г.) Медийна група "Черно море" контролираше основната сценарна идея, около която се гради предаването и нейното конкретно проявление, като се съобразяваше с препоръки от страна на Община Варна и приемаше предложения за теми на предаването, свързани с основната цел на предаването".


Срещу осигуреното заплащане представители на структурите на местната власт във Варна ще получат достъп до 50 предавания през годината, които ще бъдат повторени в различни часови пояси и дни общо 100 пъти, пише още в писмото. Записи на телевизионното предаване "Утро в нашия град" ще бъдат популяризирани през социалните мрежи, сайтовете на групата и печатното й издание.


"Дарик радио"


ще получи от бюджета на Варна за тази година 45180 лв. с ДДС.


Парите са поискани основно за седмичното политическо предаване "Зала пленарна" на Дарик – Варна. В предложението си за "съвместна работа" с местната администрация, точно както и през миналата година, главният му редактор Наталия Господинова е дала следната мотивация: "С реализацията на проекта "Зала пленарна" медийното присъствие на варненските управляващи стана много по-осезаемо, а гражданите са редовно и обективно информирани за работата на своите избраници в Общинския съвет и комисиите към него".


В обосновката на необходимостта от съвместния медиен проект Господинова е написала, че е необходимо "да се създава и утвърждава


положителното отношение у гражданите


на Варна към работата на Общинския съвет и общинската админинистрация". А освен това, че гражданите на Варна (т.е. избирателите) "не познават достатъчно добре местните избраници и тяхната работа в услуга на обществото".


Пак според направеното предложение за отпускане на парите акцентът и графикът на темите в "Зала пленарна" ще бъдат договаряни с "партньора по проекта" - местната администрация и Общински съвет.


С парите на данъкоплатците ще бъде плащано за работата на конкретни журналисти, става ясно от приложение към писмото. В него е записано дословно, че хонорарът на водещия на предаването ще бъде 80 лв., на редактора – 40 лв., а на репортера - 30 лв.


За първи път тази година в схемата за публично финансиране на частни медии във Варна се включва и


вестник "Труд".


Отпуснатите пари са 24 хил. лв. с ДДС. Срещу тях издателите му поемат ангажимента да публикуват 15 страници текст като предложенията за "медийна подкрепа за популяризиране работата на органите на местното самоуправление" повтарят почти буквално приоритетите на общинската администрация, очертани от кмета на Варна Иван Портних при представянето на бюджета за т.г.


Освен частни медии, както и през м.г., бюджетът на Варна ще финансира и


"Радио Варна"


– част от веригата на Националното радио. То ще е в размер на малко над 31 хил. лв. с ДДС. С искането за отпускане на парите директорът на радиото Наталия Чешмеджиева е предложила "медийно отразяване на културни, спортни и обществени прояви в Община Варна и в подкрепа на инициативата "Варна Европейска младежка столица 2017".


Разследване на "Дневник" от началото на 2016 г. показа, че Варна е сред лидерите у нас по разход на публични средства за купуване на медийно влияние и журналистическа безкритичност. Справка, предоставена по Закона за достъп до обществена информация, показва, че за периода 2013г. - 2015г. медии, или свързани с тях дружества, са получили от общинския бюджет общо над 618 хил лв. В тази сума не влизат средствата за публичност по различни проекти, финансирани от местния бюджет или по европейски програми. Те са в размер на близо 1.2 млн. лв.


И още 100 хил. лв.


С гласовете на мнозинството във варненския Общински съвет , доминирано от ГЕРБ, вчера 100 хил. лв. бюджетни средства бяха отпуснати на Фондация "Св. Св. Константин и Елена", свързана също със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". Едноименното търговско дружество е собственик на курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна.
Според искането за отпускане на парите те ще бъдат разпределени така:
- 25 хил. лв. за изготвянето и отпечатването на алманах, посветен на 110 г. от основаването на туристическия комплекс "Св. Св. Константин и Елена";
- 35 хил. лв. за празник на гроздолечението;
- 35 хил. лв. за среща на основателите на туристическия комплекс със студенти;
- 5 хил. лв. за организиране на фотоизложба.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Любопитно
 2. 2 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  Плаш`тат ли арабия на тролове а се запишеме а искараме некой леф, чу``ек ? :D

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Любопитно

  Интересно, ако "Дневник" беше получил примерно 45 000 лв., щеше ли да ги приеме и как това щеше да се отрази на репортажите на Спас?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Весело

  Към властта или към ТИМ ... упс то във Варна разлика няма ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2278 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":"Интересно, ако "Дневник" беше получил примерно 45 000 лв., щеше ли да ги приеме и как това щеше да се отрази на репортажите на Спас?"

  Ти как мислиш?! Ми то си пише кои са от "наш'те"!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Гербавите, за разлика от други партии, плащат за тролове с държавни пари. Това не е новост.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ВАМПИРИТЕ ОТ ТИМ ЯКО СМУЧАТ ОТ ОБЩИНСКОТО ВИМЕ,НЕЗАВИСИМО КОЙ ПАЛЯЧО Е НАЗНАЧЕН ЗА КМЕТ...
  ЕДИНСТВЕНОТО ,КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ РЕКЛАМИРА ЗА МЕСТНАТА ВЛАСТ Е НЕЙНАТА ЛЕГЕНДАРНА КОРУМПИРАНОСТ.

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Общинарите плащат на медиите с общински пари, после си правят каквото си искат и медиите мълчат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Весело

  Значи да смучеш от Америка за България е ок, но когато местната власт подкрепя регионалните медии, вече е проблем. Или е проблем само, когато не ти дават на теб конкретно. Посмях се.

 10. 10 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#9] от "16bit":

  Тиху ся! Така не се говорят мръсотии тука. Само една медия съществува, другите са селяци, които ходят по събития. А едната медия пише без да ходи, без да пита и без пари да иска.

  Няма лоша реклама!
 11. 11 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Значи да смучеш от Америка за България е ок, но когато местната власт подкрепя регионалните медии, вече е проблем. Или е проблем само, когато не ти дават на теб конкретно. Посмях се.
  —цитат от коментар 9 на 16bit


  Само ще се засмея на глас - местната власт /ТИМ/ подкрепя регионалните медии /Труд, Дарик радио са регионални медии?!?!?!?!/ - значи според теб няма никакви морални /за правни не искам да говоря, защото там съм по-наясно с нещата от теб, но вероятно ти самия няма да ме разбереш!/ проблеми властта да плаща на медии да я възхваляват. Това се нарича "подкрепа" според теб, а не "лобиране", "търговия с влияние" и дори "подкуп" в най-чистия му вид! Отиди на специалист за промяна на моралните ценности, много са девалвирали при теб ... :):):)

 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Неутрално

  а пък за цензура въобще не говорим ... :):):)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Г-жа Чешмеджиева (дъщеря на бившия шеф на радиото) не беше ли разследвана заедно с баща си за корупция?
  Иначе радиото е държавно, но очевидно постовете там се заемат по наследство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Г-жа Чешмеджиева (дъщеря на бившия шеф на радиото) не беше ли разследвана заедно с баща си за корупция?
  Иначе радиото е държавно, но очевидно постовете там се заемат по наследство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#9] от "16bit":

  Ще ти стане още по-смешно, като узнаеш, че всички сметки на Община Варна са в банката на ТИМ - Централна Кооперативна Банка...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 16. 16 Профил на smartforfour
  smartforfour
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Хаха, каква ирония, точно Спас да пише за това. Но пък защо не, не вече много тези които помнят Добрин Митев и особено екипа му и какви ги вършеха тогава...

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  "25 хил. лв. за изготвянето и отпечатването на алманах, посветен на 110 г. от основаването на туристическия комплекс "Св. Св. Константин и Елена"!?


  Това вече е много нагло, с общински пари ще се издава алманах на частно туристическо дружество?! Браво!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 742 Весело

  Някой не беше ли казал в недалечното минало "Нахранете журналистите"? Кой/коя беше тази персона, че не мога да се сетя?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Купуване на "медиен комфорт"- купуване на медии!
  Във Варна отдавна силно и гадно смърди!!!

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#18] от "baba_zozolana":

  Надежда Михайлова. И не я послушаха и не ги нахраниха.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Тов ми звучи като платена пропаганда. Платена с нашите пари на данъкоплатци. Гнус ме е!!

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#9] от "16bit":

  Образ, храненето с общински пари идва от моите приходи. Храненето от америка за българия не идва от моите пари. Схващаш ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  Mи тъй са пра'й по цивилизованому! Сътрудничиш си. В името на взаимодействието със и за развитието на Гражданското Общество, за да е все повече и все по-пълно информирано обществото!
  Не подкупваш по азиатски назадничаво ...

  И после кат' ви рЕдат управляющите, че корупция нЕмало - вий не вЕрвате!
  Ми щото сте назадничави!
  И недостатъчно информирани!
  Което ся ша са попра'й ...

 24. 24 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11"
  100%го знае.Освен ако не му плащат кеш.Парите не миришат,вярно.Но рано или късно Бог изостря обонянието.

 25. 25 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  Схващам, че се дават пари да са се популяризират проекти и събития, които иначе медиите биха пропуснали. И които после носят доста приходи в същия този бюджет. Повечето хора не се интересуват от тези неща, но точно затова трябва да се популяризират и да се стигне до някаква аудитория. Нищо лошо не виждам, освен, че едни журналисти май не ги е огряло и сега реват на умряло.

 26. 26 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хаха, каква ирония, точно Спас да пише за това. Но пък защо не, не вече много тези които помнят Добрин Митев и особено екипа му и какви ги вършеха тогава...
  —цитат от коментар 16 на smartforfour


  Да, бях го забравила този период, когато Спасов лично раздаваше правосъдие за журналистите. Разбира се по нареждане на Добрин Митев.

  Няма лоша реклама!
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":Схващам, че се дават пари да са се популяризират проекти и събития, които иначе медиите биха пропуснали. И които после носят доста приходи в същия този бюджет. Повечето хора не се интересуват от тези неща, но точно затова трябва да се популяризират и да се стигне до някаква аудитория. Нищо лошо не виждам, освен, че едни журналисти май не ги е огряло и сега реват на умряло.
  —цитат от коментар 25 на 16bit

  Дрън-дрън.
  Местните медии се занимават дори с прането на стрина Гина, та какво биха "пропуснали" от "проект" или "събитие"?
  Ако го "пропуснат" - начи, че "проектите и събитията" са по-жалки и незаслужаващи внимание и от кюлотите на стрина Гина на простора. Дори като потенциал за скандалче. Миша тупурдия някаква ...

  Прочее ... за "проектите и събитията" ...
  Ама как са налатаха с лафове, маааалийййй!
  Както имаше една култова реплика от един филм:
  Днес не се казва "Ще скова кочина", днес се казва "Ще реализирам кочина"!
  Ама тоя филм беше за соца. Късният. Днес сме постсоц и постмодерн, та не се казва "Ще скова кочина", а "Проект". Пък концертът на Веско Маринов по повод на "Проекта" се нарича "събитие" ...

 28. 28 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 222 Весело

  Хахаха, хубава информационна статия. Пишем си за няколко стотин хиляди лева. А за това, че 90% от 130 млн.лв за инженерна инфраструктура отиват в една фирма-''Хидрострой'', статия няма ли да има?

 29. 29 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 884 Неутрално

  От статията: "...седмичното политическо предаване "Зла пленарна" на Дарик – Варна..."

  С това предаване "зла пленарна" едва ли ще формират положително отношение :))
  А иначе добре се е получила печатната грешка на автора...

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  От статията: "...седмичното политическо предаване "Зла пленарна" на Дарик – Варна..."С това предаване "зла пленарна" едва ли ще формират положително отношение :))А иначе добре се е получила печатната грешка на автора...
  —цитат от коментар 29 на gogo63

  Още по-добре би било "зол пленарен". Като общо състояние и база за развитие на колоидно-дисперсната консистенция в другите и състояния - Аерозол, Пяна и Гел.
  Всичките актуални и квантово съществуващи едновременно.

 31. 31 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Весело

  Еее поне всичко е публично.
  Нека дневник публикува колко плаща на Спас за да създава "отрицателно отношение" към местната власт във Варна и тогава ще говорим :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 32. 32 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Гербавите, за разлика от други партии, плащат за тролове с държавни пари. Това не е новост.
  —цитат от коментар 6 на Darth Plagueis


  Това не го знаех.
  На теб специално с какви пари ти плащат? Частни пари, получени от приватизационни сделки ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 33. 33 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#31] от "clarkv622":

  Едва ли някой трябва да плаща, че да се създава отрицателно отношение. Те мутренските подлоги във властта сами настройват хората срещу себе си.
  Още помня най-голямото унижение в историята на българската симбиоза между мафията и властта, когато кмет, областен управител и зам министър пиха морска вода на плажа с пластмасовите палми, за да не отиде зян бизнеса на мутрите...

 34. 34 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 217 Весело

  Интересно, ако "Дневник" беше получил примерно 45 000 лв., щеше ли да ги приеме и как това щеше да се отрази на репортажите на Спас?
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf1


  Е, такива въпроси тук не се питат, пък и няма кой да отговори.

 35. 35 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#33] от "trafopost":


  До коментар [#31] от "clarkv622":Едва ли някой трябва да плаща, че да се създава отрицателно отношение. Те мутренските подлоги във властта сами настройват хората срещу себе си.
  —цитат от коментар 33 на trafopost


  Горното е субективно мнение (няма нищо лошо в субективните мнения)
  Резултатите от местните избори са обективни факти.
  ПП
  Като няма нужда да се плаща, за да се създава отрицателно мнение, защо дневник плаща на Спас ?


  До коментар [#33] от "trafopost":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Положителното отношение не се купува, то трябва да се заслужи.

 37. 37 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2278 Весело

  До коментар [#35] от "clarkv622":"Като няма нужда да се плаща, за да се създава отрицателно мнение, защо дневник плаща на Спас ? "

  Виждам, че не можеш да направиш разлика, между:
  - плащане на заплата на щатен журналист, в частна медия
  - плащане на частни и регионални обществени медии, "заплати с обществени пари", срещу "създаване положително отношение" към Властта
  Та когато пораснеш и узрееш, може и да можеш да разбереш разликата, която е очевадна, за всички, освен за ГЕРБчетата!

 38. 38 Профил на Plamen Dochev
  Plamen Dochev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  За съжаление почти всички местни медии са легнали на кмета и няма как от тях да се очаква обективност. Дружно и в хор публикуват дословно всичко спуснато като прессъобщение от общината, картинки от профила на кмета или репортаж от бъдещи събития ( кметски обещания ). Комуникацията винаги е едностранна: от властта към медиите. Въпроси не се допускат, а и никой "журналист" не смее и да задава такива. Току виж настъпил котето и разсърдил я някой общинар, я кмета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK