Психическо насилие, преследване, изнасилване в брака - от какво защитава Истанбулската конвенция

Психическо насилие, преследване, изнасилване в брака - от какво защитава Истанбулската конвенция

© Николай ДойчиновКриминализиране на психическото насилие, преследването, изнасилването в брака и оралното и анално изнасилване - това може да бъде резултатът от ратифицирането на станалата повод за остри дебати у нас Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция.


"В българското законодателство (Наказателния кодекс - бел. авт.) не влизат форми на насилие като психическо насилие, преследване и изнасилване в брака и обществото не ги приема за такива. Макар да има закон за защита от домашното насилие, самото домашно насилие не е криминализирано. Право на държавата е да реши дали да го криминализира, но конвенцията изброява споменатите по-горе форми на насилие, които могат да се криминализират", обяснява адвокат Марияна Евтимова, която е част от Фондация "П.У.Л.С." в Перник и от години работи с жени, жертви на насилие.


Насилието заради отношенията в социума


"Всички хора се раждат равни и имат право на достоен живот. Философията на Истанбулската конвенция е, че всички хора трябва да бъдат равнопоставени в социума. Оттук дойде и изкривеното разбиране на понятието "джендър" - социопол; защото ако хората имат биологическа даденост на мъж и на жена с различен конструкт, то в социума, в обществените отношения, всички - и мъже, и жени, са равни. Това казва конвенцията, това казва и нашата конституция", обяснява още адвокат Марияна Евтимова. От фондацията разясняват, че насилието не е между половете заради половете, а е породено от отношенията в социума.
За неправителствената организация в Перник, която за 5 години е помогнала на 2200 жени и деца, жертви на насилие,Истанбулската конвенция е като златен стандарт за превенция, протекция и съдебно преследване, скрепено с интегрирани държавни политики.


Превенция без табута за насилието


"Ако в семейството има насилие, то децата ще повторят този модел и ще израснат или с насилническо, или с жертвенско поведение. Заради това се говори за първична, вторична и третична превенция в конвенцията", обяснява още адвокат Марияна Евтимова. Целта е от една страна в обществото да се възпитат ценности като равнопоставеност между мъжа и жената и толеранс в отношенията, а от друга - да се обучат и обикновени хора, и професионалисти, и лекари да разпознават насилието.


"Защо жертвите често се връщат при насилниците? Защото нямат подкрепа от държавата. Няма и разбиране от страна на обществото. Жертвите са обикновено безработни, в изолация, с няколко деца за утеха", обясняват от фондация "П.У.Л.С.".


Как се доказва насилие


Друг проблем е, че насилието се доказва трудно, защото обикновено става между четири страни. "Психическото насилие дори не оставя и следи. Физическото насилие се познава, ако жената е имала "късмет" да има нещо счупено и синини", обясняват от неправителствената организация. Заради това експертите смятат, че цялото общество трябва да се обедини в борбата с насилието.


В повечето случаи насилените жени не могат да си осигурят адекватна правна помощ и молбите им остават без движение в съда, защото не съответстват на изискванията на Гражданско-процесуалния кодекс. "След като толкова време се е борила тази жена да си признае, че е жертва на насилие, и да внесе молбата в съда, делото завършва с прекратяване", обяснява адвокат Марияна Евтимова.


Помощ в кризисния център


Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще задължи страната да изгради повече кризисни центрове за жени и деца, жертви на насилие. Текстовете предвиждат на 10 хил. души население да има по едно легло в такъв център. В момента тези центрове у нас са около двадесет, като повечето от тях са само за деца, и имат среден капацитет от осем легла.


"Кризисните центрове са място за размисъл - жертвата да се наспи и да преосмисли живота си", обясняват от фондация "П.У.Л.С. За да се справят с недостига на легла, неправителствените организации препращат жените в други центрове или при роднини.

Ключови думи към статията:

Коментари (439)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  не влизат форми на насилие като психологическо насилие, преследване и изнасилване в брака и обществото не ги приема за такива.."
  абе хора , в какво "общество" сте расли , кога и къде не ги е приемало .
  "Психическо насилие, преследване, изнасилване в брака - от какво защитава Истанбулската конвенция"
  от нищо от изброеното , то е в периферията видно от отговор в НС на правосъден министър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Тая конвеКция е като онази реклама с модела и тъщата. Подписваме, не знам дали някой ще бъде по-защитен, но се съгласяваме да променим Конституцията и законите, както някой небългарин иска. Приемаме да се подчиняваме на някакъв надправителствен орган и да търпим санкции от него. Пък кои ще влязат в този орган, как ще бъдат избрани и ще имаме ли глас в тоя процес - не казват.
  Има и финансово измерение конвеКцията - трябвало във всяка община да има защитен дом/домове. Те някои болниците си не могат да поддържат, ние още ще ги товарим.

 3. 3 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 575 Неутрално

  И сега понеже някой бие жена си в Перник, една лесбийка в училището ще обяснява на децата ми, че могат да си избират пола. И ако възразя, ще има право да ме съди.

 4. 4 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Държавата не може ли просто да гласува бюджет и да изгради тези центрове?

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Темата за Истанбулската конвенция се използва
  от РУСКАТА ПРИСЛУГА НА РУСИЯ като повод за
  ОВПУТЯВАНЕ на ИНФОРМАЦИОННОТО ПРОСТРАНСТВО
  О В П У Т Я В А Н Е
  в смисъла му на задръстване на информационното пространство
  с ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И РУСКИ ОПОРНИ ТОЧКИ които
  Първо - нямат нищо общо с реалността и с Конвенцията
  Второ - са насачени към внушаване на нелокализиран страх от
  ГАДНИЯ ЗАПАД КОЙТО НИ ДЕБНЕ ЗА ДА НИ ИЗНАСИЛИ без да разберем
  откъде ще ни дойде

  ПЕТАТА КОЛОНА НА МОСКВА веднага се демаскира като
  ТРЕТИ ПОЛ в Българската политика
  По-точно като някакъв РУСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ АЗИС
  обслужващ с уста интересите на Кремъл

  Шизофренното поведение на тукашните РУСКИ ПАРТИИ само издава
  за какво иде реч
  До преди да получат ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА те имат едно поведение
  След ДИРЕКТИВАТА ОТ КРЕМЪЛ за повеждане курс към ИНФОРМАЦИОННА
  ВОЙНА те вече стават ОБРАТНИ за да УГОДЯТ НА РУСКИТЕ СИ ЧОРБАДЖИИ
  Това с какви точно ЛЪЖИ ЩЕ СЕ ОВПУТИ ИНФОРМАЦИОННОТО ПРОСТРАНСТВО
  от РУСКИТЕ НИКОВЕ са детайли без значение

 6. 6
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки ден по 3-4 статии, които ни убеждават колко много се нуждаем от ИК и джендър идеологията. Явно зора на господарите на света е много голям да ни наложат джендърите....

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Най-смешното е че ако сега се получи

  ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА да се РАТИФИЦИРА КОНВЕНЦИЯТА

  всички РУСКИ ПАРТИИ и РУСКИ НИКОВЕ ще си счупят краката

  КОЙ ПРЪВ ДА Я РАТИФИЦИРА и ще ни убеждават колко хубаво

  и полезно е да се ратифицира и изпълнява Конвенцията

  Толкова прозрачно и гнусно е че просто няма на къде повече

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Другото много смешно и гнусно е

  че ВСИЧКИ НИКОВЕ ТИРАЖИРАЩИ ИЗМИСЛИЦИ

  И ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ ЗА КОНВЕНЦИЯТА

  нито са я чели нито пък някога през живота си ще прочетат и буква от нея

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  ми тогава пък вие ще я борите , отново безплатно разбира се .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  В събота, за добро утро, започваме с Конвенцията.
  Колкото до "Психическото насилие дори не оставя и следи. Физическото насилие се познава, ако жената е имала "късмет", мъжете не претърпяват ли психическо насилие?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Абе тези хора не разбраха ли, че никой не е против форми на насилие над жени. Защо не предложат да влезнат тези форми в НК? Защото не им е платено за това. И също тези хора следва да разберат, че левичарството по света е защитник на хомосексуалните. Както евроводачъът им Сергей.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  Другото много смешно и гнусно ече ВСИЧКИ НИКОВЕ ТИРАЖИРАЩИ ИЗМИСЛИЦИИ ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ ЗА КОНВЕНЦИЯТАнито са я чели нито пък някога през живота си ще прочетат и буква от нея
  —цитат от коментар 9 на Hawaii


  самият избор на словосъчетание като "смешно и гнусно " казва всичко за самия ти конструкт

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Темата за Истанбулската конвенция се използваот РУСКАТА ПРИСЛУГА НА РУСИЯ като повод заОВПУТЯВАНЕ на ИНФОРМАЦИОННОТО ПРОСТРАНСТВОО В П У Т Я В А Н Ев смисъла му на задръстване на информационното пространствос ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ И РУСКИ ОПОРНИ ТОЧКИ коитоПърво - нямат нищо общо с реалността и с КонвенциятаВторо - са насачени към внушаване на нелокализиран страх от ГАДНИЯ ЗАПАД КОЙТО НИ ДЕБНЕ ЗА ДА НИ ИЗНАСИЛИ без да разберемоткъде ще ни дойдеПЕТАТА КОЛОНА НА МОСКВА веднага се демаскира катоТРЕТИ ПОЛ в Българската политикаПо-точно като някакъв РУСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ АЗИСобслужващ с уста интересите на КремълШизофренното поведение на тукашните РУСКИ ПАРТИИ само издаваза какво иде речДо преди да получат ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА те имат едно поведениеСлед ДИРЕКТИВАТА ОТ КРЕМЪЛ за повеждане курс към ИНФОРМАЦИОННАВОЙНА те вече стават ОБРАТНИ за да УГОДЯТ НА РУСКИТЕ СИ ЧОРБАДЖИИТова с какви точно ЛЪЖИ ЩЕ СЕ ОВПУТИ ИНФОРМАЦИОННОТО ПРОСТРАНСТВОот РУСКИТЕ НИКОВЕ са детайли без значение
  —цитат от коментар 5 на Hawaii


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ На същото мнение съм . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Весело

  Корнелия Нинова към Премиера

  ЩО НЕ ИЗЛЕЗЕТЕ ОТВЪН ДА СЕ РАЗБЕРЕМ КАТО МЪЖЕ

  ха-хааааааааа

  ПЕТАТА КОЛОНА КАТО ТРЕТИ ПОЛ В ПОЛИТИКАТА

  Сезон 2011

 17. 17 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Твърдо за защитата на жените от насилие по всякакъв възможен начин. Но и твърдо против независимо полово образование, базирано на развитата от феминистките "джендър идеология".
  Нека не превръщаме обществото в заложник на прищевките на феминистките, които поначало са сбъркани същества. Феминистките създадоха големи поразии в Западните общества. Тези марксистки отричат природните закони. Отричат жената и женствеността, отричат половите роли, съществували от както свят светува. За тях поначало белия хетеросексуален мъж-християнин е лош. Той репресира останалите. Съвременните болшевики са това.
  Само уважение за страни, като братска Полша. Тя е подписала конвенцията, но с уточнението, че ще я използва съгласно конституцията си. Естествено, Франция и Германия зареваха. Но в Полша болшевизъм не вирее. Преди време един писател беше казал нещо от сорта на: "когато искаш да се ориентираш правилно, гледай каква позиция е заела Полша". И действително, те бяха срещу нацизма, срещу комунизма, първи свалиха комунистическия си режим, а сега са и срещу феминацитата. Само уважение за този велик народ.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Стига с тази реклама бе хора. Тези неща могат и са записани в Наказателния кодекс, има всякакви Закони, ако нещо е пропуснато, да се до запише там. Сега разрешено ли е изнасилването? Еееее, спрете се!!!!!
  Не искаме да се прокарват възможности за промяна на стереотипи или насаждането още в началното училище, на социални роли на пола. Не искаме законодателството ни да се променя и признава “трети пол”, както е станало в Германия например, веднага след приемането и.
  Започвам да мисля, че това е някаква антиреклама и кампания срещу ГЕРБ, защото колкото повече я възхвалявате тази ИК, толкова повече хората се настройват срещу тях.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Другото много смешно и гнусно ече ВСИЧКИ НИКОВЕ ТИРАЖИРАЩИ ИЗМИСЛИЦИИ ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ ЗА КОНВЕНЦИЯТАнито са я чели нито пък някога през живота си ще прочетат и буква от нея
  —цитат от коментар 9 на Hawaii  Ако се опитваш да използваш неприязанта ни към политиката на Путин, за да ни убедиш, колко е нужно “ разбиването на стереотипите за социалната роля на мъжа и жената” и то още на 7 годишни деца, не си познал, нито сме толкова глупави, нито наивни, можем да четем, ако не сме юристи, слушаме доказани такива!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 916 Неутрално

  5-0 не може да опази гражданите на Хавай, та някаква пе- ска конвенция ще ни опази от нещо. Тя (мафията) унищожи младежите на България с наркотици, хазарт, безотговорно, бандитско кредитиране, проституция и битови кражби и то съвсем по закона. Сега и половата им ориентация като объркат съвсем ще я цъфнем и завържем, последна стъпка към окончателното ликвидиране на България след 1300 години от началото положено от Аспарух.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Турция подписала ли е конвенцията? Акоя е подписала тя и конвенцията е толкова страшна, то защо в една консервативна и ислямска Турция няма такива истерии като в България? Къде е разликата между България и Турция?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  [quote#20:"hope"][/quote]

  самия него не го интересува ИК , нито го интересува никоя тема на материала , интересува го единствено да пише Путин , Русия .... . под нито една тема няма различен коментар . и факта , че това се допуска говори достатъчно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#23] от "дерибеев":

  Плаща се само за споменаване на Русия и/или Путин, това обяснява защо някои никове тук пишат дори под статии за автомобили и спорт за Русия и Путин.

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  .... тоА дет' не сака конвенциАта е за Путин... сал тоА довод остана да убеждава за приемането на ИК.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Със средствата на фондацията ще се правят кревати за размисъл. Тези имат ли малко нещо в главата, та да разсъждават.Може ли малтретиран, който няма изход да търси подкрепа от някои си,които да го препратят при роднини, с които няма добри отношения.Ако иска той самия ще отиде без чужда помощ и на кой ли му се спи в такава
  ситуация. И сега има свободни легла в болниците само да се позволи от управляващите.
  Поредна манипулация и измиване на ръце.

  mihala
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  За пръв път се сблъсках с третия пол преди много години. Тогава старшината ни строи и каза:
  "Сега аз съм ви баща и майка"...
  Не го пожелавам на никого....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Турция подписала ли е конвенцията? Акоя е подписала тя и конвенцията е толкова страшна, то защо в една консервативна и ислямска Турция няма такива истерии като в България? Къде е разликата между България и Турция?
  —цитат от коментар 22 на DDR


  РУСКАТА ПЕТА КОЛОНА

  Турция си нямат такава

  Това е и цялата разлика

  Само РУСИЯ НЕ Е РАТИФИЦИРАЛА КОНВЕНЦИЯТА

 29. 29 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  Значи първо ти май не правиш разлика между подписване и ратифициране. И ние сме я подписали, но не сме я ратифицирали. Защо не поставиш въпроса си, щом конвенцията е толкова добра, защо Великобритания, Ирландия, Гърция и повечето държави от източна Европа не са я ратифицирали?

  А относно дали ИК е опасна и дали отваря кутията на пандора за какви ли не извращения, които от патология ще се превърнат в държавна политика, би трябвало всеки завършил училище в България да може сам да прецени прочитайки няколкото реда текст. Така ще доводи от рода, щом Турция я е ратифицирала значи не е толкова страшна, са просто смехотворни.

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Какво защитава истанбулската конвенция, пробутвана ни от едно НПО наречено с гръмкото име Съвет на Европа и нямащо нищо общо със структурите на Еворпейският съюз:

  1. Дискриминация по пол, защото защитава жени, деца, мигранти и ЛГБТ, но не и ВСИЧКИ граждани, както би трябвало да прави всеки нормален закон. Съвсен нахално вътре се твъди, че видите ли, това не се било водело дискриминация по пол. хахаха
  2. Въвеждане на жедндър образование, чрез практики за разчупване на стеретипните роли на пола.
  3. Право на почти всички мигранти да получат убежище, като заявят, че са преследвани или дискриминирани по пол в родината си или че са с различен джендър /ЛГБТ/
  4. Възможност всеки да подаде сигнал за домашно насилие и този сигнал се разследва, дори "жертвата" да не е съгласна или да отрече такова насилие.
  5. Финансиране от държавата на НПО организации, които да "внедряват" въпросните описани красоти.
  6. Загуба на суверинитет, защото тази конвенцийка се поставя над Конституцията на Република България и се прави един орган доминиран от НПО организации, който да "следи напредъка" на всяка държава.

  Найс а!

 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":


  Турция подписала ли е конвенцията? Акоя е подписала тя и конвенцията е толкова страшна, то защо в една консервативна и ислямска Турция няма такива истерии като в България? Къде е разликата между България и Турция?
  —цитат от коментар 22 на DDR


  Разликата е, че Турция няма никакво намерение да я спазва. ;-)

 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Държавата не може ли просто да гласува бюджет и да изгради тези центрове?
  —цитат от коментар 4 на velvoofell

  Наистина ли е толкова просто!!! Как не се е сетила тази държава? А и всички други държави. Просто гласуват бюджет и изграждат, раздават ...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  За Русия ясно, но американците как я карат без такава конвенция? Сигурно бият жените си сутрин, обед и вечер.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  "От фондацията разясняват, че насилието не е между половете заради половете, а е породено от отношенията в социума"

  Пълна глупост.
  Винаги насилникът е физически по-силния. Винаги биологичният мъж е по-силен от биологичната жена. По тяхната тъпа логика един здравеняк биологичен мъж може да се обяви за жена и когато насили някоя биологична жена тази конвенция не се отнася за него.

  подпис
 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#30] от "xox55541929":

  и все пак истина ли е това
  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11179-2010-INIT/bg/pdf

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#33] от "Stewie":


  мисията невъзможна ,българският чугун не го интересуват никакви аргументи , факти и доказателатва ,той нито чете ,нито е способен да мисли и разсъждава
  —цитат от коментар 33 на Stewie


  Факти?!? Какви факти?!? Само мантри слушаме от защитниците на тази мракобесна конвенция.

 38. 38 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  риминализиране на психологическото насилие, преследването, изнасилването в брака и оралното и анално изнасилване - това може да бъде резултатът от ратифицирането на станалата повод за остри дебати у нас Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция.


  А гълтането ще бъде ли криминализирано , за един приятел питам.

 39. 39 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2924 Весело

  Манго пребил Айшето . В районното го питат що е пребил така жената , не е ли чул за Истанбулската конвенция ?

  А той - Баш за това я пребих , оти ми се прай на мъж ...

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#39] от "SS":

  е това е свеж хумор по темата +++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#28:"Hawaii"][/quote]

  Ква Русия , кви 5 лева бе , ти четеш ли статията , а и не само на тази стстия , абсолютно малоумие изсмукано от пръстите. А хората и организациите които защитават конвенцията са противни на мнозинството в България , колкото на теб Путин. Тая евтина прпаганда , дето слагате всички ни в един кюп като слуги на Путин , е смешно.

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":
  Великобритания, Гърция..... и те ли са слуги на Кремъл?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И най абсурдното е , че накрая ние сме били виновни , защото хората се били подлъгали , не вие сами сте си виновни , защото защитавате едно малоумие по още по малоумен начин и хората го виждат това, нашата роля да дърржим дискусията жива . Ние питаме , вие се излагате , и сега сте в поза кой ми сра в гащите.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Турция подписала ли е конвенцията? Акоя е подписала тя и конвенцията е толкова страшна, то защо в една консервативна и ислямска Турция няма такива истерии като в България? Къде е разликата между България и Турция?
  —цитат от коментар 22 на DDR


  За подписване... и ние сме я подписали, а дали е ратифицирана?
  В Турция ЛГБТИ не виреят, нито ще имат лесбийски НПО-та да смучат пари от държавата и да тровят психиката на децата!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Много странен феномен. В западна европа защитници на джендеризма са най-радикалните червено-зелени. Девните и консервативните са върли противници. Тук баш джендеристи са петте партии. И цялата агитка на този форум. Дето се имат за десни. А бесепарите са против. Какво излиза? Че десни партии в бг са ОП и бесепарите, гербаджиите са леви, а ултралеви са петте партии. Алиса в страната на чудесата!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-смешното е че ако сега се получи ЗАПОВЕД ОТ МОСКВА да се РАТИФИЦИРА КОНВЕНЦИЯТА...
  —цитат от коментар 8 на Hawaii


  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Заповедта от Москва е да има бой за конвенцията. Пропагандистиката трябва да наложи само ДА или НЕ. Да не се допуска "що ни занимавате с глупости?".

  Що ни занимавате с глупости???
  Тая песен зацикли.
  Ревизията на дъблинското споразумение ще очертае начина за изчистване и на Истанбулската конвенция.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ей от зор да следват партийната линия и да плюят Русия някои хора ще се самообявят за обикновени ... Джендъри!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":

  И Литва, Латвия и Естония!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 50 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Г-жо Андонова, няма "психологическо насилие" - има психично насилие (ако не се задълбаваме в това, какво означава "насилие"). Психологията е наука, която изучава психиката. Вярвам, че в статията си не говорите за някакво насилие на психологията над някого. Вярвам и че не бихте написали "филологическо насилие", ако имате предвид вербална агресия.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 50. 51 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#48] от "aleks ivan":


  Или борбата срещу третия пол е само оправдание да не се приема конвенцията, защитаваща жените??
  —цитат от коментар 48 на aleks ivan


  Обратното е. Предотвратяването на налието срещу жени е само оправдание за примането на другите истински цели на конвенцията. Ако беше идеята борба с насилието, можеха да предложат смислени закони, а не подмолни конвенцийки претендиращи да са по-важни от Конституцията на РБ. За равенсто между половете няма какво да говорим, то е записано в чл.6 от Конституцията на РБ.

 51. 52 Профил на Има Такъв прост Народ
  Има Такъв прост Народ
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Добре, де! Излиза , че всички политици от ЕU трябва да бъдат уволнени, защото досега като не е имало конвенция и всички сме биели жените и децата,така ли!?

  Не съм юрист, но дори и да има и най-малкото съмнение , че тази конвенция ще ни направи като Швеция, то аз съм против. Бях в Швеция няколко години 2001-2004.
  Там живеят като в комуна, всички жени са черни панталони защото е 'crimе' да се различаваш. Дават на всички деца еднакви оценки защото иначе могат да ги обвинят в расизъм. И хиляди други перверзии.
  И наистина е точно така както тук:
  https://www.youtube.com/watch?v=XM-HJT8_esM
  https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM
  P.S.А,да,знам,че тук новите ЕU политкомисари-комсомолци ще ме оплюят , че не съм бил в Швеция, а всъщност съм платен руски трол и заблуден от руски пропаганда.
  А когато протестирах срещу Сергей 2013, пак ли бях руски платен трол? хахаха

 52. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  В социума всички били равни. Добре. От утре започвам да назначавам за товарачи само жени а за шивачи само мъже. Ще взимам за охранители само жени, а за календарите ще снимам мъже над 60. ...Само се чудя на втория или на третия месец ще фалирам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не знам някъде да се прави разграничение между изнасилване,извършено от съпруг или друг мъж.Така,че всеки мъж може да бъде съден за изнасилване на съпругата си ако тя подаде жалба и по сега действащите закони.Което пак показва,че конвенцията не решава никакви проблеми с насилието.

 54. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Весело

  Всички фенове на Станишев защитават Истанбулската конвенция!
  Ха-ха -ха !

  [email protected]
 55. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#48] от "aleks ivan":

  пишат и жени , наистина ли вярвате , че някой от противниците тук бие жена , дете , срещнат на улицата джендър ... смятате ли , че някой от нас има близки , познати ... които бият жените си , и най вече смятате ли , че пишещите противници не могат да прочетат официален отговор на Цецка , или директиви на ЕС от 2010г

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 58 Профил на Weekend Warrior
  Weekend Warrior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо говорите на Ганю за "конструкт"? Мислите ли, че той може да осмисли тази дума?

 57. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url= #&ved=0ahUKEwitkMeToInZAhXBchQKHeL0C9oQwqsBCCowAQ&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov

  Пак ще го пусна този клип! Порадвайте му се!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  До коментар [#2] от "tos_buratino":

  Може ли да не се подигравате поне под тази статия!?
  Възможно ли е за вас руснаците?
  Ако ли не, то моля не се изказвайте в под теми, които засягат България и нейния народ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#62] от "aleks ivan":

  просто съберете смелост , и сегашните закони пазят . вярвам и Мусаши би помогнал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 62. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  И сега понеже някой бие жена си в Перник, една лесбийка в училището ще обяснява на децата ми, че могат да си избират пола. И ако възразя, ще има право да ме съди.
  —цитат от коментар 3 на Lazar Petrov


  Прочетохте ли статията?
  Ако не сте, то настоятелно ви моля да я прочетете и като помислите по нея тогава да се опитвате да остроумничите!
  Авторката толкова добре е обяснила за какво става дума в конвенцията, че всякакви опити да се отклонява темата в посока нямаща нищо общо с проблема звучат глупаво и просташки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 66 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  До коментар [#53] от "lz2":

  "шивачи само мъже. "
  Мъжете са много добри шивачи. Приказката е за храбрият шивач а не за храбрата шивачка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 64. 67 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Пропагандата на джендеристите продължава, няма мърдане, всеки ден май ще е така. Ама до децата ни няма да се докопате, дори ако се наложи сопите да заиграят... А твърдяната защита от насилие е само параван за още по-голямото насилие, което се опитват да ни наложат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 65. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  До коментар [#62] от "aleks ivan":

  Факт е, че досега никой от вас с американо-английските никове не се възмущаваше от насилието срещу жени, когато беше извършвано от вашите ислямистки партньори, НО сега се сетихте, че щом Истанбулската конвенция е да се тормозят българите вие сте компетентни и по тази тема !
  що направо не спретнете едни протести, че пак да си докарате другаря Станишев на власт !!!

  [email protected]
 67. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":

  ами прочети ком50 , там и на уважаемата автор са обяснени някои ..факти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 72 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#66] от "DDR":

  Защото афтора е бил насилник, затова

 70. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  До коментар [#43] от "Иван К.":

  Би ли показал къде точно и какъв е този "малоумен" начин на защитаване?
  И къде по дяволите видя нещо малоумно в написаното горе?
  Почти във всяко едно циганско семейство в България психическото насилие (а и физическото) над жената е нещо перманентно и дори се приема за традиция.
  Всички знаете, че предназначението на жената в циганското семейство е да гледа къщата, да чисти, да готви и да гледа един рояк деца, които и правят насилствено.
  Всички непрекъснато че циганите трябва да се учат на по-нормален, съобразен с нуждите и успеха на обществото, виждате че описаното по-горе пряко засяга този проблем и че с тази конвенция се прави опит да се реши този проблем.
  НО!
  Това не ви пречи с просташки шегички и с глупави опити за разсъждения на база нямаща нищо общо с конвенцията да разбивате добрите цели и стремежи прокарани в нея!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 74 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#66] от "DDR":Защото афтора е бил насилник, затова
  —цитат от коментар 72 на nehaen


  Неграмотник -Автор не афтор - въпреки че е в мъжки род а конвенцията дебене

 72. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#62] от "aleks ivan":просто съберете смелост , и сегашните закони пазят . вярвам и Мусаши би помогнал
  —цитат от коментар 64 на дерибеев


  Съвсем ясно е написано горе, че сегашните закони НЕ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ВСИЧКИ прояви на насилие и особено към вербалното насилие, което не си личи от пръв поглед!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 76 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Друг проблем е, че насилието се доказва трудно, защото обикновено става между четири страни".

  Всъщност е невъзможно да се докаже насилие в такива случаи. Затова се прилага следната формула:

  1. На нея и се издава рестриктивна заповед.
  2. След това ти се обажда, ужкем да се видите, "да си поговорите", да сте си подобрели отношенията.
  3. Ти, глупакът, още я обичаш, и отиваш с охота, и изпълнен с надежда.
  4. Там те чакат представителите на каквато беше там нравствената полиция на конвенцията, и те закопчават за нарушение на рестриктивната заповед.
  5. На нея почват да и дават някакви помощи всеки месец, в качеството и на "малтрерирана".

  Извод и равносметка: Тя пИчели, ти катастрофираш, данъкоплатъцът губи двойно (веднъж, че издържа структурите на конвенцията по места, ведно с кризисните им центрове; втори път, че издържа "малтретираните").

 74. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  или как приказката , че щъркела носел бебето се оказа факт с правата по ИК

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 75. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 79 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 451 Разстроено

  Все повече се убеждавам, че ви плащат за статиите. Особено за тази.

 77. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Гневно

  Дали някога ще схванете, че чрез тази конвенция ние "тъмните балкански субекти" бихме могли да се поизмъкнем от провинциалните си и примитивни разбирания за отношенията между ЧОВЕЦИТЕ и да се издигнем на едно по-високо интелектуално ниво, такова което да подобава на истински европейски граждани?
  Защо тук имаше толкова много хора против...тричането на кучета (една примитивна и суеверна...традиция), а сега когато става дума за човешки същества се намериха толкова много низки по дух и манталитет личности, които да командват вашето мнение?
  Нима не схванахте, че има ужполитици и ужполитически партии, които се опитват да извлекат максимална ПОЛИТИЧЕСКА полза от вашата очевидно лесна за манипулация представа за обществото и неговия начин на живот? Ужпартии, които под чуждо ръководство съвсем целенасочено ви тикат неадекватните за случая шегички и непристойни подмятания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 81 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иван К.": Би ли показал къде точно и какъв е този "малоумен" начин на защитаване? И къде по дяволите видя нещо малоумно в написаното горе? Почти във всяко едно циганско семейство в България психическото насилие (а и физическото) над жената е нещо перманентно и дори се приема за традиция. Всички знаете, че предназначението на жената в циганското семейство е да гледа къщата, да чисти, да готви и да гледа един рояк деца, които и правят насилствено. Всички непрекъснато че циганите трябва да се учат на по-нормален, съобразен с нуждите и успеха на обществото, виждате че описаното по-горе пряко засяга този проблем и че с тази конвенция се прави опит да се реши този проблем. НО! Това не ви пречи с просташки шегички и с глупави опити за разсъждения на база нямаща нищо общо с конвенцията да разбивате добрите цели и стремежи прокарани в нея!
  —цитат от коментар 73 на Храбър


  И какво ще помогне истамбулската конвенция , след като циганите са защитени в нея по параграф расизъм, демек културни особености , . Тоест , когато ние се обяваме да се вземат мерки срещу нарушаването на законите , сме расисти. Както някой каза , че истамбулската конвенция била против бурките и фереджетата , пълна лъжа , всъщност истамбулската конвенция ги разрешрешава, защото забраната им накърнява правата на жените , които ги носят . Затова и Турция я е ратифицирала, за да отпадне забраната , поне една от причините.

 79. 82 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  На мъжете, които генерират почти 100% от коментарите по темата, факти и разяснения не им трябват. И не биха имали нищо против нещата от заглавието да продължат да се случват и да се толерират мълчаливо от обществото ни, само и само да бъде преборен въображаемият трети пол, който уж им налага конвенцията.Или борбата срещу третия пол е само оправдание да не се приема конвенцията, защитаваща жените??
  —цитат от коментар 48 на aleks ivan


  Я виж тук за жени ли става въпрос:
  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11179-2010-INIT/bg/pdf

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 83 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":И Литва, Латвия и Естония!
  —цитат от коментар 49 на tribiri


  За обратните фактите нямат значение, важното е да се лае срещу нормалните хора. Отварям си една бира, наздраве! по-горе постнах един документ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 81. 84 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":

  Комунизма също имаше добре цели и стремежи, но се оказа утопия. Не споря , че изготвилите тази конвенция имат добри намерения , просто това , което са изготвили , е ужасно глупаво и опасно, и нито един проблем няма да реши.

 82. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#65] от "Храбър":ами прочети ком50 , там и на уважаемата автор са обяснени някои ..факти
  —цитат от коментар 70 на дерибеев


  Защо да гледам некомпетентни и изказвания на хора очевидно незапознали се с текста, вместо да погледна в статията, където съвсем ясно е казано?
  п.п. Аз и в пост 65 съм го казал, ама "чукча писатель, чукча не читатель".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 83. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  ...всъщност истамбулската конвенция ги разрешрешава, защото забраната им накърнява правата на жените , които ги носят...
  —цитат от коментар 81 на Иван К.


  От това по-нагло и глупаво изкривяване на фактите трудно може да се намери!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 87 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#85] от "Храбър":

  разбира се , че в статията е истината ... и светлото бъдеще разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 85. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#73] от "Храбър":Комунизма също имаше добре цели и стремежи, но се оказа утопия. Не споря , че изготвилите тази конвенция имат добри намерения , просто това , което са изготвили , е ужасно глупаво и опасно, и нито един проблем няма да реши.
  —цитат от коментар 84 на Иван К.


  Просто не сте се и опитали да се замислите върху изработеното.
  А примерът с комунизма е толкова не на място и е толкова некадърно сравнение, че не заслужава по-специално внимание.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3557 Весело

  Все повече се убеждавам, че ви плащат за статиите. Особено за тази.
  —цитат от коментар 79 на vovka


  Страшен аргумент извади!
  Просто ненагледен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 90 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#78:"Weekend Warrior"][/quote]

  Ами Путин , ако е хитър би бил твърдо за това малоумие да се ратифицира в България и не само тук , а и в Европа , защото то би поляризирало обществото , ако пък вземе , че и сработи , това би намалило съпротивителните сили на страните от ЕС и тогава той по лесно би си прокарал каквотому е изгодно. Между другото всичката плява в ИК е един апотеоз на процеси , които започват от времената на СССР за да се подкопаят ценостите на Запада.

 88. 91 Профил на Weekend Warrior
  Weekend Warrior
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Обратното е. Предотвратяването на налието срещу жени е само оправдание за примането на другите истински цели на конвенцията
  —цитат от коментар 51 на xox55541929


  Дебатът за ИК ни върна 10 години назад. Или показа, че 10 години не сме мръднали, въпреки привидния прогрес и евроинтеграция. След всичките тези години в ЕС, Ганю всъщност смята, че европейците са хора, които са се съюзили в тайна конспирация за да му отнемат традициите, да му натресат начин на живот, който той не иска. Ето това е истинското мнение на Ганю за ЕС. И какво прави в съюза тогава, питам аз? Мястото му със сигурност не е там, щом изпитва толкова голямо недоверие към партньорите си.

 89. 92 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#86:"Храбър"][/quote]

  Кои факти бе , не може да има забрана на бурките да бъдат носени на обществени места , единствено може да се забрани насилствено да бъдат принуждавани жените, но това върви го доказвай , фереджетата и чалмите стават разрешени навсякъде , стига това да бъде желанието на жената.

  Човек много сте зле, наистина , по добре замълчете, че шанса да мине е много по голям отколкото като я защитавате.

 90. 93 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#86:"Храбър"][/quote]

  Кои факти бе , не може да има забрана на бурките да бъдат носени на обществени места , единствено може да се забрани насилствено да бъдат принуждавани жените, но това върви го доказвай , фереджетата и чалмите стават разрешени навсякъде , стига това да бъде желанието на жената.

  Човек много сте зле, наистина , по добре замълчете, че шанса да мине е много по голям отколкото като я защитавате.

 91. 94 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Да вкарам малко факти, с риск да разредя бушуващите емоции на праведно възмущение:

  Да започнем с факта че баш най-големите трансджендъри в България - БПЦ най-много скачаха против ИК. Странно е. Много странно.

  Недоумението ми се засили, когато попаднах на писанията на мозъчната диария с марка Дърева. Тъй като знам, че Дърева винаги лъже, реших да прочета Конвенцията.

  Направиха ми впечатление 2 неща:

  Първо, в ИК е посветена изцяло на противодействието на насилието над жени, принудителните бракове, т.нар. престъпления на честта и т.н. форми на насилие над жени и момичета. Няма нито дума да 3ти пол, джиндър култура, трансджиндър и т.н. ;

  2. В чл4, т.3 от ИК е допусната грешка, като оригиналът от английски "social origin" е преведен погрешно като "социален пол", вместо правилното "социален произход". Тази "грешка" променя смисъла на точката, а от там и на самия член. Чл. 4 е ключов за смисъла на ИК.

  Словосъчитанието "social origin" одначава само и единствено "социален произход" и не търпи никакви интерпретации. Това навежда на мисълта, че "грешката" едва ли е случайна. За мен ИК е обект на атака в Хибридната война.

  Целта е ясна - да се омаскари Европа като континент налагащ педерастията и содомията. За да може цялата евразийска човекоподобна гмеж, която пълзи из България и се храни с фекалии да излезе на слънце в защита на някакви криворазбрани национални ценности и клет патриотизъм.

  Предвид че хора които считам за интелигетни и аполитични се подадоха на маисторски внушената емоция, очевидно целта е постигната.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 92. 95 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Не, благодаря! Ако искате, прилагайте си Конвенцията у вас с мъжа ви и си сменяйте "социалния пол" според настроението... Само дето после, ако има наранени, да не вземете и двамата да сте жени, че няма да има кого да съдим.

 93. 96 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#80] от "Храбър":


  Дали някога ще схванете, че чрез тази конвенция ние "тъмните балкански субекти" бихме могли да се поизмъкнем от провинциалните си и примитивни разбирания за отношенията между ЧОВЕЦИТЕ и да се издигнем на едно по-високо интелектуално ниво, такова което да подобава на истински европейски граждани?
  —цитат от коментар 80 на Храбър


  Откровени глупости!

 94. 97 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Криминализиране на психологическото насилие, преследването, изнасилването в брака и оралното и анално изнасилване - това може да бъде резултатът от ратифицирането
  ....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
  Е, сори, ама няма в нашия НК такъв филм като "орално и анално изнасилване". В чл.152НК ясно е дефинирано що е то това изнасилване - Чл. 152. (1) Който се съвъкупи с лице от женски пол:
  1. лишено от възможност за самоотбрана, и то без негово съгласие;
  2. като го принуди към това със сила или заплашване;
  3. като го приведе в безпомощно състояние.......... и т.н. квалифицирани случаи.
  Потърпевшо от изнасилване може да е само лице от женски пол. За да е налице изнасилване, трябва да е имало контакт, проникване на мъжки полов орган в женски такъв. Задникът не се брои за полов орган, колкото и да им се иска на някои. Устата също. За това в НК си има отделно деяние - блудство.

 95. 98 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  "от какво защитава Истанбулската конвенция"
  др Андонова

  Ако земеме напредвид Андрей Слабаков където каза по телевизора че целта на конвенцията е да се устроят на щат безработни лезбийки, то можем да направим обосновано предположение, че тя защитава същите от безработица.

 96. 99 Профил на Weekend Warrior
  Weekend Warrior
  Рейтинг: 8 Неутрално


  И какво ще помогне истамбулската конвенция , след като циганите са защитени в нея по параграф расизъм, демек културни особености
  —цитат от коментар 81 на Иван К.


  А ха ха ха. Това е пълна лъжа. Просто не можеш да вденеш за какво точно иде реч в т. 53 от разяснителния доклад, защото асимилирането на текст ти е трудно. Точно обтатното: от него следва, че не бива да се отказва помощ по смисъла на Конвенцията ако си циганка. Няма нищо общо с това, което казваш. Но ти пак няма да го схванеш, нали?

 97. 100 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#91] от "Weekend Warrior":

  Стюпидчо, пак ли се напъваш да ръсиш мозък?!? Всички те знаем вече, лакърдиитети не минават. ;-)

 98. 101 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#94] от "danvan":


  Първо, в ИК е посветена изцяло на противодействието на насилието над жени, принудителните бракове, т.нар. престъпления на честта и т.н. форми на насилие над жени и момичета. Няма нито дума да 3ти пол, джиндър култура, трансджиндър и т.н. ;.
  —цитат от коментар 94 на danvan


  Това НЕ е вярно!

 99. 102 Профил на DrJ
  DrJ
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До: tribiri

  "Ей от зор да следват партийната линия и да плюят Русия някои хора ще се самообявят за обикновени ... Джендъри!"

  Стига сте замеряли форума с манипулативни думи и кьорфишеци. Говориш за "джендър", а пък имаш предвид "трансджендър". Понятието "gender" в духа на конвенцията означава полова идентичност и самоопределяне. Естествено, никой не е дискриминиран по биологичен пол/sex/, а по полова индентичност/gender/. Говорим главно за отношения между мъж и жена. Когато някой е дискриминиран защото е трансджендър /мъж, който иска да бъде възприеман като жена/ попада в същата категория. Последните са безкрайно малък процент и ги има във всяка страна. Само, че руските тролчета ги превърнаха в плашило и изместиха целия дебат към тях като ги трансформираха в "джендъри". За съжаление политиците /не популистите/ вместо точно да комуникират проблема се оказаха "загубени в превода".

 100. 103 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#80] от "Храбър":

  Ако ти имаш такива разбирания , на тъмен балкански субект , съжалявам, че ти го казвам, но недей се надява ратификацията да ти помогне да станеш по европееец.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK