Какви са идеите и плановете за доброволната казарма

Клетва на набор 1984 г. в танкова бригада Горна Баня

© Иван Григоров

Клетва на набор 1984 г. в танкова бригада Горна БаняМинистерството на отбраната и по-точно министър Красимир Каракачанов се готвят да върнат казармата под формата на доброволно военно обучение. То е заложеното и в проекта за нова стратегия за националната сигурност. Министерството все още няма яснота колко ще струва това, кога и дали наистина ще се случи. Отговори на тези въпроси трябва да даде работна група във ведомството и да произведе идеи за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили. Какви са намеренията и целите на министерството и Каракачанов:


Вариантите са службата да е 6 или 9 месеца


По думите на министър Каракачанов за стъпка към сбъдването на мечтата му за връщане на наборната служба се обмислят два варианта за доброволно военно обучение. Първият е "онези млади хора, които така са възпитани и имат желание", да получат военно обучение от 6 или 9 месеца според това какво обучение желаят да получат. Обсъжда се дали центровете за обучение да са само два – за Южна и Северна България, или да са регионални. Плановете на министерството са за два батальона доброволци или общо 1000 души. Единият трябва да е разположен в Сливен, а другият - в Плевен


Вторият вариант е военното обучение е да бъде първо ниво за кадрова военна служба. Всеки гражданин, завършил 8 клас и пълнолетен след като мине първата фаза на обучението, ако иска ще може да остане на професионална служба.
За разлика от наборната служба едно време, за доброволната ще могат да кандидатстват и жени.


Попълване на резерва


След завършването на обучението доброволците ще попълнят резерва на армията, към който в момента няма почти никакъв интерес. Този вариант бил за тези, които нямат интерес към кариера в армията.


До 2020 г. резервистите трябва да са 3000 души, а до момента в него са записани около 600. По закон резервистите получават една месечна заплата годишно. При всяко викане за учение или мисия започват да получават заплата, съответстваща за военната им длъжност и звание.


По време на обучението ще има заплата


По време на обучението доброволците ще получават възнаграждение. В министерството се обмисля то да е като на редовните професионални войници. Минималното заплащане в армията в момента е малко над 600 лв.. Каракачанов смята, че доброволците трябва да получават по-малко от резервистите.


Красимир Каракачанов

© Надежда Чипева, Капитал

Красимир Каракачанов


Колко ще струва доброволната служба


Докато работната група на Каракачанов не си свърши работата, не може да се каже колко ще струва доброволната служба. В предишния парламент Каракачанов като депутат внесе проектозакон за връщане на наборната служба. Тогава военните експерти на Министерството на отбраната бяха стигнали до извода, че реалните очаквани разходи за един наборен войник са 2235.98 лева на месец, докато тази на професионални военнослужещи е в размер на 1396.77 лева на месец. Професионалният войник, освен ако не е на учение, си плаща сам храната за разлика от наборника. По сметки на ведомството отпреди години един храноден е бил 15 лв. или 450 лв. на месец. Също така трябва да се прибавят и осигуровки, социални и медицински, режийни разходи за вода, за ток и т.н.


Все още не се знае колко набора годишно планира министерството. Ако се приеме, че наборите ще са два пъти в годината, това прави 2000 доброволци годишно. При старите сметки на МО излиза, че годишните разходи за доброволците ще са 53 663 520 лв.


Има ли смисъл


Тези 2000 доброволци годишно няма да попълнят липсващите 2400 резервисти или 5500 свободни места в професионалната армия. Няма да допринесат и за бойните способности на армията, тъй като за обучението на един специализиран войник трябват години, по признания на офицери. Идеята за използването на доброволците при бедствия и аварии е полезна, както и вероятността част от тях да се запишат в резерва.


Министерството ще възложи социологическо проучване сред младежи на възраст между 14 и 29 години, за да разбере какъв е интересът към доброволната казарма.


А дали ще се случи


Засега в ГЕРБ вдигат рамене на въпроса дали ще подкрепят идеите на Каракачанов. Партията на Бойко Борисов ще реши, след като види проектозакона и документите към него. Дори и идеите да прераснат в закон, не е известно какъв ще е интересът. Едномесечните курсове за военно подготовка, които се организират от МО от няколко години, се радват на по-голям интерес от възможностите и са завършвани от 200-300 души на година. От друга страна за свободните места за професионалната служба, която също е доброволна, през миналата година е имало средно по 1.2 кандидати за едно място и част от тях не са покривали изискванията.


Пари няма по принцип


Липсата на пари в Министерството на отбраната е хронична и не е известно как ще се отразят на бюджета му тези десетки милиони за евентуална доброволна служба. Така например министерството смята че 17 млн. евро е твърде висока висока цена за 4 г. поддръжка на транспортните самолети "Спартан" и в момента от тях не лети нито един от петте. От 12 военни хеликоптера "Кугър" летят само 4. Защото няма пари.


Защо министерство с бюджет 1.08 млрд. лв (за 2017 г.) няма пари за поддръжка на най-новата си и скъпа техника е друг въпрос.

Ключови думи към статията:

Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на D
  D
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нищо няма да върнат, само си приказват глупости. Бившите поделения са продадени или са в отчайващо състояние.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Любопитно

  " Всеки гражданин завършил 8 клас "

  Тук е далаверата.
  Ще ни пазят същите хора дето сега ни избират политиците.

  подпис
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Смисъл има единствено военното обучение в средното училище.
  Така ще се пресече пътя на недоучилите.
  Какви доброволци могат за стават хора, които доброволно се отказват да се образоват! Какви интереси имат тези хора освен социалните помощи!

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  След тази глупост на министъра веднага ще последва друга. Понеже всички роми ще се втурнат да се записват, същият този министър ще измисли някакви допълнителни правила дето да спират ромите. Да ама не, защото това ще е чиста дискриминация.
  Жалко, че нямаме един друг много полезен вид дискриминация - да спираме глупаците да не стават министри.

  подпис
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1652 Весело

  ДС агент Иван е слънчасал посред зима. :-)
  Искат да узаконят паравоените формирования от Динковци и Перушани вместо да ги вкарат в затвора но при свестно правителство и главен прокурор такива трябва да се съдят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО инак ще сме втора Донецка, Луганска и други самопровъзгласили се републики в съдействие на вежливи зелени човечета.
  ДАНС - ПРОКУРАТУРА защо спите? >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  задължителна в .... строителни войски . и командировки по строежите на пътища

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Не е за вярване какви глупости се измислят за да може
  шепа търтеи по върховете на Военното министервство
  и огромно стадо гладни и безработни сега шапкари да се облажат
  за сметка на бюджета - демек за сметка на всички българи
  15 лева на ден за храна
  Хайде на бас че ако се пресметне цената на всичките боклуци
  които ще достигат до масата на бай Войник няма да излезе
  и половината от тези 15 лева
  Както впрочем си беше и в Соц Казармата
  Останалото ще потъне знаеме къде
  Оставяме настрана факта за абсолютната ненужност
  на низкоквалифицирания башибозук какъвто всъщност
  ще бъдат безплатните войници
  Един оператор на дрон е достатъчен за да види сметката
  на цялото стадо безплатни башибозуци на ДОНОСНИКА ИВАН
  Оставяме настрана и факта за това КОлКО обществен продукт
  няма да бъде произведен поради факта че няколкостотин или
  няколко хиляди млади здрави и силни хора в разцвета на силите
  и възможностите си са поставени в принудително бездействие
  откъм обществено полезен труд
  Оставяме настрани и факта за психиатричните проблеми които
  поставянето в условията на изолация и липса на женска компания
  ще донесат на младите безплатно служещи българи
  Дано здравият разум попречи на ДОНОСНИКА ИВАН и Компания
  да профукат за НЯмА НИЩО някой и друг ГрЕШЕН мИлИОН

 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Рядко противна МУЦУНА.......

 9. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Супер е !
  Хем служба , хем се учиш на занаят ....

  Bukalemun
 10. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  След тази глупост на министъра веднага ще последва друга. Понеже всички роми ще се втурнат да се записват, същият този министър ще измисли някакви допълнителни правила дето да спират ромите. Да ама не, защото това ще е чиста дискриминация.Жалко, че нямаме един друг много полезен вид дискриминация - да спираме глупаците да не стават министри.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Подценяваш незаслужено тукашните цигани
  Нито един няма да се запише
  Поне безплатната храна няма да е достатъчна стръв
  за да накара който и да е млад циганин да отиде в мъжки манастир
  без жени без алкохол и с нулева свобода
  освен ако не го влече по друга линия

 11. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":Вярно,най доброто строителство при социализЪма ,беше построеното от вас трудоваците)))))))

 12. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  задължителна в .... строителни войски . и командировки по строежите на пътища
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  В СЕВЕрНА КОрЕЯ
  така наречената тамошна армия е точно това
  С изключение на няколко елитни поделения от наистина войници
  останалите милиони северокорейци прекарващи по 10 години
  от живота си в казармите са само и единствено безплатна
  военизирана робска работна ръка

 13. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  а Русия защо пропусна ? странно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":
  " да отиде в мъжки манастир без жени без алкохол "

  Явно не си ходил в казарма. А пък за жените е изрично записано - ще участват.

  подпис
 15. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":Супер е !Хем служба , хем се учиш на занаят ....
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Най-смешната мантра още от Тодор Живковско време
  Сякаш занаят не може да се учи и без да си държавен роб
  в най-хубавите ти години в условията на соц казармата
  Айде проумейте че вече не сме Нрб или СССр

 16. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#12] от "angeles":

  Точно така. ....
  А лентяите като тебе опустошиха всичко ....

  Bukalemun
 17. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":И презастроиха😂😂😂

 18. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Сякаш занаят не може да се учи и без да си държавен роб
  ==========
  Най малкото ....системата работеше !
  А сега вече само ако си кадърен.....
  Ако не , попадаш в категорията на джендърите......фащайки терминал 2

  Bukalemun
 19. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  може да се учи разбира се , ама един характерен етнос масово среща пречки пред учението

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#18] от "angeles":

  Аха .....личи си ..... ♡

  Bukalemun
 21. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#11] от "Hawaii":" да отиде в мъжки манастир без жени без алкохол "Явно не си ходил в казарма. А пък за жените е изрично записано - ще участват.
  —цитат от коментар 15 на Иван К


  Успокой се - ходил съм
  И точно затова съм го написал това
  Жените в казармата обаче не са като колежките в офиса
  Вече се питам дали ти имаш реална представа какво е било
  казармата на тогавашната Нрб която казарма искат да я върнат
  макар и в по-малък формат

 22. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Весело

  [quote#14:"дерибеев"а Русия защо пропусна ? странно [/quote]

  Защото обсесията на такива като теб тутакси запълват пропуска

 23. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Тоя компир има за цел да изгради два центъра, да потроши една държавна пара за два центъра, пълни с тунеядци роднини на шуранайката, в които никой няма да отиде, защото за да идеш да се подложиш на това доброволно и безплатно да съсипеш 6 до 9 месеца от младежките си години, трябва да ти хлопа нещо. Това ще е пореднния бор К*Р, поредния държавен "апендикс", пълен с л*на, без никаква функция

 24. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Не ги слушай тия ,deribeev.....
  "Строителни войски " си бяха доста добър начин на многостранна полза ....
  Губещи нямаше !

  Bukalemun
 25. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Вариантите са службата да е 6 или 9 месеца

  Трябва да има и вариант за оставане на свръх срочна служба за тези, които пожелаят това.

  /не се чете/
 26. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Да се надяваме, че от Алианса ще отрезвят мераците на Каракачанката, защото като член на НАТО от нас се иска да имаме армия, която да отговаря на техните критерии за професионализъм и оборудване. А ние нямаме пари не само за един самолет, нямаме пари за достатъчно боеприпаси, за да могат професионалните ни войници да се подготвят, да поддържат форма, да се усъвършенстват.

 27. 28 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":Носталгия ли долавям?????🎸

 28. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fiji":

  Имаме пари,но русофилските комунистически подлоги Борисови и Каракачанов целят да съсипят българската армия в угода на Путин.

 29. 30 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поради все още бедната ни държава, то основната идея е чист популизъм - Каракачанов се опитва да се сложи на по-старото поколение избиратели, на онези с по-консервативни виждания, и като цяло - рови в кошницата на БСП, при това доста успешно.

  Иначе, ако държавата ни беше по-богата и можеше да си позволи подобен разход, то идеята изобщо не е лоша - момчетата да имат някакво военно обучение, че сме на входа на Европа и от тук минава всякаква паплач, да се научат на ред и дисциплина, да укрепнат физически и да възмъжеят. И всъщност, хич не е лошо и момичетата да ходят на подобни лагери, но примерно, за по-къс срок.

 30. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Чудесно решение на министър Каракачанов. Чакаме програмите за обучение с огромно нетърпение...

 31. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  задължителна в .... строителни войски . и командировки по строежите на пътища
  —цитат от коментар 6 на дерибеев

  +++ И Стамболийски е започнал със строителни войски. Добра идея !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Не само строителни войски бяха полезни. Транспортни войски също бяха сила...

 33. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  Един месец е напълно достатъчен човек да се научи да стреля с автомат, картечница и другите оръжия които ползва пехотата а тези които отговарят на условията и имат желание могат да продължат обучението си. Какво има толкаво да се мъдрува?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  Идеално, вече разните паравоенни организацийки ще преминат от издръжка на Москва към издръжка от държавата.
  —цитат от коментар 9 на aleks ivan


  Стига с твойте глупости! Май предпочиташ турците да ни завладеят без бой?
  До коментар [#9] от "aleks ivan":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#30] от "cristo_n":

  слага се и на такива като теб, за които "идеята не е лоша". Като си на входа на Европа и искаш силна армия, вадиш от джоба по 3000 лева на войник месечно, по 5000 на средния офицерски състав, 8 до 15 000 на висшия, купуваш оборудване по НАТОвски стандарт, правиш учения 2 пъти годишно, участваш в международни операции, за които се плаща по 2 на гореизброеното и знаеш, че имаш армия а не разпасани запасняци и пияници, които се мрязят един друг и най-много мразят старшината

 36. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Весело

  Поради все още бедната ни държава, то основната идея е чист популизъм - Каракачанов се опитва да се сложи на по-старото поколение избиратели, на онези с по-консервативни виждания, и като цяло - рови в кошницата на БСП, при това доста успешно.
  —цитат от коментар 30 на cristo_n

  Напоследък Обединените патриоти и БСП много почнаха да си объркват кошниците, по много теми се оказват съмишленици. На Бойко да не му припари под краката.

 37. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  на мъж службата не му тежи ! който не е мъж - не му е мястото в казарма

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  Ами бегай да набиваш крак по плаца тогава, за паница боб на ден

 39. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Смисъл има единствено военното обучение в средното училище.
  —цитат от коментар 3 на Иван К
  В това няма никакъв смисъл! Училището е място за математика, литература, езици, физика, химия, история и т.н., а не за стрелба с огнестрелно оръжие. Военно обучение в средното училище ще пречи на учебния процес, а учебния процес ще пречи на военното обучение.
  Смисъл от военно обучение може да има, само ако децата са откъснати от майките и татковците си, които и без това ги лигавят достатъчно. Ползата от военното обучение е не толкова във военните умения, колкото момчетата да видят, че има и друг свят, далеч от крилото на мама и тате, да възмъжеят малко, а не само телефони, МОЛ-ове и т.н.

 40. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  17 милиона евро / 4 години / 5 самолета Спартан = 0.85 милиона евро на самолет годишно. При цена на самолет от около 30 милиона, това прави 2.8% годишно. Какво тогава му е скъпа на министъра поддръжката на самолетите Спартан? Той колко очаква - перпетум-мобиле, работещо без поддръжка или пък с поддръжка без пари ли?

 41. 42 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Много ви плаши тази казарма, а дявола не е така черен. А и за меките китки и едно време се правеше изключение- не ги взимаха.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 42. 43 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Стига с твойте глупости! Май предпочиташ турците да ни завладеят без бой?
  —цитат от коментар 35 на Julian Mall
  Те турците ако решат да ни завладяват, и с бой, и без бой - разлика ще бъде само в повечето жертви ще има от наша страна. Не сме началото на 20-ти век, а началото на 21-ви - събуди се!

 43. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Не само строителни войски бяха полезни. Транспортни войски също бяха сила...
  —цитат от коментар 33 на ВЕЛКОВ

  После ще поискате да се върнат и ученическите и студентските бригади. Хайде да не връщаме пак социализма!

 44. 45 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Какви са идеите и плановете за доброволната казарма
  ==============
  Налудничеви....

 45. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Mall":

  Стига с твойте глупости! Май предпочиташ турците да ни завладеят без бой?
  =================
  Аз съм навит за казарма само ако успеем да се освободим от руско робство...

 46. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Любопитно

  До коментар [#44] от "Fiji":

  После ще поискате да се върнат и ученическите и студентските бригади
  ========
  И това не е лошо !
  Поне децата ще се научат откъде идват картофите. ....

  Bukalemun
 47. 48 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Уникална сържава сме - вместо да се движим напред, ние всячески се мъчим да се върнем назад.

  Едва ли ще просъществува дълго тази "доброволна" казарма. Отначало може да има малко наплив, а после - пълна липса на желаещи.

 48. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  [quote#35:"Julian Mall"][/quote]

  Как си представяш, че Каракачанов ще подготви армия, която да се противопостави на турската армия?! Турската армия няма аналог в Европа по численост и подготовка.
  И стига сте плашили с Турция, и тя е в НАТО като нас! Напротив, трябва да разчитаме на нея при тези процеси в Близкия изток.

 49. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#33] от "ВЕЛКОВ":

  Разбира се.

  Bukalemun
 50. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fiji":

  Че какво им беше лошо на бригадите? Нощите бяха приказни...

 51. 52 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#33] от "ВЕЛКОВ":


  До коментар [#25] от "eti mehter":Не само строителни войски бяха полезни. Транспортни войски също бяха сила...
  —цитат от коментар 33 на ВЕЛКОВ


  Носталгия по отминалата младост,а?Старост нерадост...и най лошото е склерозата...забравяш какво си ял вчера но помниш какво си правил в казармата...тъжно наистина...

 52. 53 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Ако децата се научат от къде идват компютрите, вместо картофите, ще е по-добре и за тях и за България. Масовото събиране на картофи от студенти по комунистическо време --- видяхме до какви върхове ни доведе. ..

 53. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Невероятен некадърник е оглавил Министерството на отбраната! От горе на всичко е ксенофоб и убеден антинатовец! Но той не е виновен. Толкова му е акъла. Виновен е онзи, който го е назначил, за да крепи стабилността! Защото кой младеж ще влезе безплатно в казармата, дори за една седмица, след като, ако има толкова голям мерак, може да стане професионален войник с нормално заплащане..? (Стига шкембето му, да не е като това на "Министъра").
  Армията има огромен некомплект от кадрови офицери, сержанти и войници. И вместо да се захване здраво с този въпрос, ДС агента е запретнал ръкави да реализиран една абсолютно идиотска идея, като вероятно губи времето на маса хора.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Ще е хубаво Каракачанов и подобните му да спрат с подобни недоразумения да разбъркват и без това хаотичната система по сигурността.

 55. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":Не само строителни войски бяха полезни. Транспортни войски също бяха сила...
  —цитат от коментар 33 на ВЕЛКОВ


  И каква сила бяха-безплатен робски труд.18 месеца съм служил в Транспортни войски,та знам за какво става въпрос.Ползваха войниците като роби.Вместо да купят един малък багер,който на ден ще изкопае колкото сто войника,те ползваха войниците да копаят канали.

 56. 57 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Любопитно

  До коментар [#51] от "ВЕЛКОВ":Добре де,вие шапкарите на какви студентски бригади сте ходили,че не мога се сетя,някакви еднополови требе да са биле тез бригади????

 57. 58 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#53] от "dedalus":Е че нали ни даваха кинти,Що говориш тъй,друго си е да късаш доматите и да газиш в калта с цвеклото за 70 стинки на ден😂😂

 58. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#51] от "ВЕЛКОВ":

  Няма как да не се съглася с теб, но времената са други. Стига с носталгиите, няма връщане назад, колкото и да им се иска на някои да ни вкарат пак в някакъв филм от миналото, а в същото време те да си живеят като Крезовци.

 59. 60 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#52] от "BiGman1":

  Винаги съм уважавал хората с личен опит.

 60. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#54] от "Rim":

  Как безплатно? Що не прочете статията? А уж Каракачанов нямал акъл...

 61. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#56] от "musashii":

  И каква сила бяха-безплатен робски труд.18 месеца съм служил в Транспортни войски,та знам за какво става въпрос.
  =======
  За какво става въпрос ?
  Зависи как гледаш на нещата. ....
  Служил съм 27 месеца (2 години, 3 месеца и 2 дни) , и пак не съжалявам.....
  После .....ти на шофьорлъка робски труд ли му викаш ..... :)

  Bukalemun
 62. 63 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#30] от "cristo_n":по 3000 лева на войник месечно, по 5000 на средния офицерски състав, 8 до 15 000 на висшия, а
  —цитат от коментар 36 на uq


  Старшинка, ти ли си бе?

 63. 64 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#62] от "eti mehter":Етиииии ходи под статията за гуруто ти,там трябва да си на барикадата пръв!Остави българската армия на Велков,той е вътре в нещата))))

 64. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#56] от "musashii":И каква сила бяха-безплатен робски труд.18 месеца съм служил в Транспортни войски,та знам за какво става въпрос.=======За какво става въпрос ?Зависи как гледаш на нещата. ....Служил съм 27 месеца (2 години, 3 месеца и 2 дни) , и пак не съжалявам.....После .....ти на шофьорлъка робски труд ли му викаш ..... :)
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Ако ти си бил шофьор,не означава,че всички са били такива.Знаеш ли какво означава прозорец-това е отрязък от време,през което по дадена линия не се движат влакове и за това време трябва да се подменят линиите и траверсите.Сещаш се,че влака няма как да спре и да чака,затова спукваха войниците от работа в този прозорец,за да свършат навреме.

 65. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  До коментар [#56] от "musashii":

  Явно не си имал никакви умения, щом си въртял кирката и лопатата. Всеки е бил полезен с труда си.

 66. 67 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Разстроено

  А какво правим сега с тези които ,нито учат,нито работят ?

  5ar8
 67. 68 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#56] от "musashii":Явно не си имал никакви умения, щом си въртял кирката и лопатата. Всеки е бил полезен с труда си.
  —цитат от коментар 66 на ВЕЛКОВ


  Е ти откъде знаеш аз какви умения съм имал?Кирка и лопата съм въртял 1 месец.След това ме пратиха на школа за обучаващ и после обучавах новобранци.това не означава,че не знам как ги третираха другите войници.В едно поделение имаше огромна конкуренция кой да дава караул,само и само да не ги пратят на обекта.А съм слушал от други войници,че караулът им е бил най-омразното нещо.Ама в тия войски толкова страшен беше робският труд,че войниците се натискаха за караул.

 68. 69 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Идиотски, накратко

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 69. 70 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "По сметки на ведомството отпреди години един храноден е бил 15 лв. или 450 лв. на месец. Също така трябва да се прибавят и осигуровки, социални и медицински, режийни разходи за вода, за ток и т.н."

  Питам макар и не по темата, ако толкова струва издръжката на един войник месечно, колко трябва да получава един работещ родител, за да издържа семейството и децата си до завършване на образованието им?
  Няма да питам кой прибира разликата и като как родителя да вързва двата края при такива ниски приходи от заплати и такива доказани разходи за издръжка на човек! Нима това не е доказана дискриминация?
  Инак по темата, идеята не е лоша, дано и да се реализира.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 70. 71 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#67] от "5ar8":

  Това не е наша работа. Просто следим зорко да не получат и лев под формата на разни помощи, джендърски програми и пр. И да им го подаваме надлежно, като се разциврят за кинти.

 71. 72 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#67] от "5ar8":


  А какво правим сега с тези които ,нито учат,нито работят ?
  —цитат от коментар 67 на 5ar8


  А защо трябва да правиш нещо с тях...всеки има право на избор...да не мислиш, че още си по комунистическо когато ходеха по заведенията да проверяват защо не работиш?

 72. 73 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По-безсмислено и пропиляно време от казармата не повним.

  Абселютна загуба на безценно златно време и човешки енегиен ресурс жертван за митологеми прикриващи бездънна простотия и потресаващ примитивизъм.

  Доброволно, става. Който не може да се развива самостоятелно да полягва на фатмащината да го развива.
  Но ние лично не даваме лев за това.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 73. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Тоя .ъпанар джендър Каракачанов е.а майката на цялата военна техника (самолети, кораби, бронирана техника), сега щял да прави наборна военна служба.
  Дон Тиквони да не се спотайва, той също носи отговорност за тъпите си и крадливи министри.

 74. 75 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1091 Весело

  До коментар [#44] от "Fiji":После ще поискате да се върнат и ученическите и студентските бригади========И това не е лошо !Поне децата ще се научат откъде идват картофите. ....
  —цитат от коментар 47 на eti mehter


  Абе я направо ги пращайте да копаят канали с лопати. Или да косят полигони с джобни ножки ... поради липса на коси. Или пък да изнасят сняг от плаца с платнища. За да се научат какво значи 19 век и липса на елементарна механизация. Я виж как циганките в София метат уличните платна с метли :)

 75. 76 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Засега в ГЕРБ вдигат рамене на въпроса"

  Само от ГЕРБ ли зависят нещата ? Всичките фуражки са бесепари !

 76. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  [quote#43:"cristo_n"][/quote]

  Като те гледам си готов за новото робство и го приемаш весело, а и само плюсове получаваш!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 78 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Каракачанов е дна кръгла 0 .Сега ще модернизират и Т-72 морално остарели танкове за скраб .Толкова от на ГЕРБ модернизацията .Наливане на пари в каца без дъно.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 78. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Много е тъжно, че в 21ви век все още мухлясали форажки предъвкват тази тема, а сред матряла се срещат индивиди, цъкащи одобрително на тази идиотия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 80 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Идеите на доброволната казарама са да се създаде башибозук, от който да се родят следващите динковци или пази Боже Аркан и пр. Вехтите легенди за добрата работа, която свършиха момчетата от УБО и "спортните школи" през мътните '90 още не са излезли от устите на олигарсите: "бате к*ре, сами ми дзвонеха и питаха, иъ ли некой дза трепене! Дза 5 хилки че те дзастреля! Ете ткиъ хора требе ъ дзавЪртиме около нас, шото си треът!"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 80. 81 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Гневно

  Всичкото това е демонстрация на дейност, или по-точно имитация.
  След като това отпадне, ще дойде някоя друга глупост, и нищо реално полезно.
  ОСТАВКА!

 81. 82 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Много ви плаши тази казарма, а дявола не е така черен. А и за меките китки и едно време се правеше изключение- не ги взимаха.
  —цитат от коментар 42 на gripen

  Как са установявали коя китка каква е? По време на военните комисии, където е трябвало всички кандидат войници голи да дефилират за оглед ли?
  Апропо, може това да му липсва на Каракачанов :)

 82. 83 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1643 Весело

  Неолибералните кроссоциумни комисари не харесват това!

  !

 83. 84 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#4] от "Иван К":
  „Понеже всички роми ще се втурнат да се записват, същият този министър ще измисли някакви допълнителни правила дето да спират ромите. Да ама не, защото това ще е чиста дискриминация.“

  Хайде стига се упражнявахте в писане. Прага ще е необходимото образователно ниво. В съвремената високотехнологична армия са неоходими хора със съответните знания и възможности за боравене с новата техника. Ако имаш предвид обслужващият банята в Афганистан батальон, може и да имаш право... Иначе май по-малоу///мен военен министър от тоя България не е имала.

 84. 85 Профил на today
  today
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Глупостта на някои хора е безкрайна, сред тях е и Корем-войвода.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 85. 86 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#78] от "tamplierr":

  „Наливане на пари в каца без дъно.“

  Да, да, каца без дъно...джобчета без дъно по може...

 86. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1030 Любопитно

  Нищо няма да върнат, само си приказват глупости. Бившите поделения са продадени или са в отчайващо състояние.
  —цитат от коментар 1 на D


  То и когато имаше наборна служба пак си бяха в отчайващо състояние...

 87. 88 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Доброволна казарма или скаутски лагери идеята е една и съща, финансирането и целеуказването са различни. Лично решение на всеки е да се подготви за екстрени ситуации.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 88. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Ми как едно време държавата издържаше голяма армия, сега няма пари за нищо? Натовска, демократична, с пазарна икономика, конкуренция и.....дрън, дрън?
  Казано е:Спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се. С отбраната трябва да се занимават самите общини, а обучението да се провежда по квартали. Армията да осигурява само въоръжение и инструктори. Обучението да е безплатно, само по желание и безсрочно. Всеки желаещ се обучава на това което може и го привлича и учи докато се научи. Без значение за пол и възраст. Всеки трябва да може да стреля, а масовото оръжие е калашника. По-кадърните усвояват мощни и високоточни въоръжения. Всеки си има униформа, а личното му въоръжение се съхранява в близкия военен склад. Всеки сам си осигурява провизии за поне седмица. Доколкото знам в Швейцария е така. Само че там няма такива, дето нямат желание.

 89. 90 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Който не е ходил във казармата може да одобри такава безумна идея,
  особено пък за 6 и 9 месеца. Истината е неголяма добре обучена и мно
  го добре платена армия от професионалисти, световната практика
  го е доказала. А като им липсват кадри да вдигнат заплатите които
  сега са около 1300, а за доброволците, които ще харчат по 2300 на месец, това
  е безумие !!1

 90. 91 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1030 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":Не само строителни войски бяха полезни. Транспортни войски също бяха сила...
  —цитат от коментар 33 на ВЕЛКОВ


  А дугите бяхте дебелогъзи тунеядци,досущ като тоя министър...

 91. 92 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1030 Весело

  [quote#35:"Julian Mall"][/quote]Стига с твойте глупости! Май предпочиташ турците да ни завладеят без бой?

  Пий си хапчетата ве,м@лоумник.Турците щяли да го завалдяват па тоя,видиш ли...

 92. 93 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1030 Гневно

  [quote#35:"Julian Mall"][/quote]Стига с твойте глупости! Май предпочиташ турците да ни завладеят без бой?
  Е,после матушката ти ще ни окуп...пардон,освободи пак.Нали това ти е мечтата?

 93. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#89] от "Judjuk":

  Малиии, чудя се, дали въпросът как е имало армия, или идеята ти как да бъде е по-голяма идиотия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 95 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Хората които са служили в мнозинството си одобряват казармата, а тарикатчетата не искат и дима да се каже по въпроса - за това трябва да е доброволна за желаещите, а другите да си ходят по прайдове под дъгата = всеки при своите и всички щастливи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 96 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Административният щат на МО е раздут до неузнаваемост и "плаче" за оптимизиране /окастряне/. Не е удивително, че при този бюджет парите на стигат за поддръжка на най-свястната авиационна техника. Да не говорим за другата!

 96. 97 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#95] от "dark'star":

  Хахахахх, макак па да не е така... казармата се одобрява единствено от хора, които не могат да се реализират в свободна, пазарна среда.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 97. 98 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  От коментарите виждам, че много от вас са против казармата. Защо така бе, братчедки и братчеди? Та Армията е институция древна като Църквата с хилядолетен опит. В казармата важат 2 златни правила:
  1. Ако не знаеш, ще те научим.
  2. Ако не искаш, ще те заставим.
  Красота!

  /не се чете/
 98. 99 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  Разбира се че ще са същите, вие да не очаквате висшистите да отидат доброволно в казарммата ?!?

 99. 100 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#98] от "Тони Шнайдера":


  От коментарите виждам, че много от вас са против казармата. Защо така бе, братчедки и братчеди? Та Армията е институция древна като Църквата с хилядолетен опит. В казармата важат 2 златни правила:1. Ако не знаеш, ще те научим.2. Ако не искаш, ще те заставим.Красота!
  —цитат от коментар 98 на Тони Шнайдера


  Против казармата са, щото повечето са братчедки. Искат при мама...

 100. 101 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#100] от "ВЕЛКОВ":повечето са братчедки

  Или направо казано - джендъри:)

  /не се чете/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK