Следовател е под натиск заради сигнал срещу прокурора Иван Гешев

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура

© Велко Ангелов

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратураСрещу следователя от следствения отдел към Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов е започнала серия от проверки и искания за дисциплинарни наказания след като е сигнализирал за смущаващи действия на прокурора Иван Гешев по дело за крупни данъчни престъпления.


Гешев е наблюдаващ по делото КТБ и същевременно е шеф на Специализираната прокуратура, но сигналът на Атанасов се отнася за друго дело.


Това обяви в предаването "Просто Диков" по телевизия Би Ай Ти Бойко Атанасов, като уточни, че действията срещу него започнали още след участието му през септември м.г. в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич. Тогава следователят само загатнал за неща, свързани с работата на прокурор Иван Гешев, "които са смущаващи – за пазарлък с организирани престъпни групи, сключване на срамни споразумения по делото "Недосегаемите", каза Атанасов.
Следователят Бойко Атанасов, който е работил по разследването за данъчни измами, започнало през 2010 г. и известно като "Недосегаемите", каза, че е ставало въпрос за данъчни престъпления за милиарди и групата се признала за виновна. Но впоследствие прокурорът Иван Гешев, който по онова време работеше в Софийска градска прокуратура и делата за корупция се разследваха все още там, сключил "тайно споразумение" с част от организираната престъпна група.


"Бил ли е запознат г-н Цацаров


с това споразумение", пита Бойко Атанасов.


Атанасов изпратил сигнала и материалите до Върховната касационна прокуратура на 7 ноември 2017, но в отговор срещу него започнали проверки. А Гешев междувременно става ръководител на Специализираната прокуратура, където заедно с делото КТБ са прехвърлени вече и делата за високата корупция.


"Всички ресурси са мобилизирани, но няма да напусна


и няма да спра да говоря", заяви следователят. И запита: "Защо не ми образува дело за набеждаване". А вместо това:


"Образуваха ми канонада от проверки, главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник наредиха да ми образуват проверки първоначално в Апелативна прокуратура, след това във Върховна-касационна прокуратура, в последствие в Софийска-градска прокуратура. До момента всички ресурси се мобилизират в непрекъснати проверки за това какво съм искал да кажа и защо съм изразявал личното си мнение."


Копия от материалите по проверките не му предоставяли, въпреки че ги е искал през съда. "От време на време ми се показват някакви материали, че ще бъда наказан или ще ми бъде намалено трудовото възнаграждение. Очевидно от мен се иска да спра да говоря, но аз няма да спра, защото нещата са доста сериозни", посочи Атанасов.


Според негова информация вече почти не се внасяли в съда дела за крупни данъчни престъпления. "Не става дума за стотина или хиляда лева, а за стоици хиляди и милиони - такива дела няма", според Атанасов.


Бойко Атанасов, следовател в Следствения отдел към Софийската градска прокуратура

© Анелия Николова

Бойко Атанасов, следовател в Следствения отдел към Софийската градска прокуратура


Следователят коментира, че почти


всички, които работили по делото КТБ, били възнаградени


с кариерни бонуси.


"Иван Гешев стана ръководител на Специализираната прокуратура. Другият прокурор по делото - Стоянов, стана зам.-министър на правосъдието... Един от следователите - Нели Тодорва, стана шеф на следствения отдел на Специализираната прокуратура. Иван Иванов - другият следовател, който даваше многобройни интервюта с Иван Гешев, от шеф на столичното следствие със съпругата му бяха трансформирани в Специализираната прокуратура. Общо взето, цели семейства се пренесоха там - останали сме много малко хора в следствения отдел."


Следователят Бойко Атанасов преди години пръв заговори публично за поръчки в прокуратурата. След като излязоха наяве записаните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова за зависимостите сред най-високите нива в управлението на съдебната власт, следователят Атанасов в няколко интервюта разкри, че главният прокурор имал


"шпицкоманда в следствието за проверки


срещу неизвестен извършител", които се държат на трупчета за да бъдат държани в зависимост политици. Група следователи начело с прокурора Гешев отидоха във Висшия съдебен съвет за да отрекат думите на Атанасов. Впоследствие повечето дела за корупция бяха прехвърлени в Специализираната прокуратура и съд.


Бойко Атанасов беше и сред подслушваните незаконно магистрати, според справката на Националното бюро за контрол на СРС.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оставка Цацаров!
  Пълна и всеобхватна реформа на Прокуратурата!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  ...всички, които са работили по делото КТБ, били възнаградени с кариерни бонуси.
  Иван Гешев стана ръководител на Специализираната прокуратура. Другият прокурор по делото - Стоянов, стана зам.-министър на правосъдието... Един от следователите - Нели Тодорва, стана шеф на следствения отдел на Специализираната прокуратура. Иван Иванов - другият следовател, който даваше многобройни интервюта с Иван Гешев, от шеф на столичното следствие със съпругата му бяха трансформирани в Специализираната прокуратура. Общо взето, цели семейства се пренесоха там - останали сме много малко хора в следствения отдел."

  Шиши награждава.
  Голяма помия, големи лайна... Еврокомисаря по правосъдие, така и така е в София, няма ли да вземе отношение?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 567 Неутрално

  мерзка работа.
  а ние си търпим по стар
  тъпоумен комунистически обичай.
  ако беше в Германия, това щеше да е
  новината, не онея помии с ИК.

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  "Всички ресурси са мобилизирани, но няма да напусна и няма да спра да говоря, заяви следователят"

  Този човек трябва да се пази. Шапка му свалям за смелостта. Има си работа с босовете на българската мафия , които не прощават. Ако се случи някаква злополука с него , няма да е случайна.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1156 Гневно

  То не е за коментиране, за трибунал е и по бързата процедура ...Без сделки!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  И после се чудят, защо не ни приемат ни в Шенген, ни в Еврозоната. Нас могат да лъжат, колкото си искат, но Брюксел на лъжи не вярва. То май и ние не вярваме.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Прокурорите с награди, банката ошушкана,
  Цветан Василев в Белград...

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Рано или късно Бълария ще роди своя Джовани Фалконе. С една дребна подробност - докато сицилианските кланове издържат жените и децата на убитите и затворените, нашите мафиози им разиграват жените, колите и имуществото на жребий помежду си. Цялата цацарова кочина ще се срути като Виденов през 1997 г.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Аха, "сключване на срамни споразумения по делото "Недосегаемите", каза Атанасов." Но, аз доколкото знам, освен да се сключват срамни споразумения, трябва и да бъдат одобрени от съда. Та, питам аз, как така съдът одобрява срамни споразумения, след като по закон има право да не ги одобри, ако противоречат на закона и морала? Следователят или авторът, нещо да кажат по този въпрос, щом смятат тези споразумения за срамни. И какво по дяволите означава тайно споразумение? От кого е тайно, от самия наблюдаващ прокурор, който и компетентен да го изготви и внесе в съда ли? Егати нонсенса!

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Любопитно

  Заради прокурор, добре де, а следователят с какво го натискат.... притискат. Всичките са се навързали като свински...дреболии.

 11. 11 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 942 Неутрално

  В прокуратурата са навързани като свински черва. И няма начин да бъдат развързани. Няма как гордевият възел да бъде разсечен. Това което успяха да направят в Румъния. Реално 6-то управление от комунизма се преквалифицира на "независима" прокуратура, която не зависи от никакъв обществен контрол. Вместо това тя е използвана да контролира политическия и икономически живот в Бг. С 2 думи: завладяна държава. Цацаров колкото и да се прави на чуствителен, каквито и пиар акции да прави, ще бъде запомнен като маша в ръцете на пеевски и останалото задкулисие. Така като орешарски винаги ще бъде запомнен като маша на пеевски и доган. После защо не ни приемат в Шенген. Не искат завладяна държава, братче.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Част от парите явно са вече в "правилни ръце" изпрани и запазени за после...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Шенген ли?
  Еврозона ли?

  Шебеци .

 14. 14 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "oliverstone":
  Трябва да се познава делото, за да се прецени дали с позволени от закона средства (решаване на дело със споразумение) - е постигнат неправомерен резултат.

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1050 Весело

  Шенген ли?
  Еврозона ли?
  Шебеци .
  —цитат от коментар 13 на gl_avatar

  ================

  +++++ Цъвени шебеци.:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Весело

  Браво на следователя за смелостта и за публично заявената позиция! Само бих го посъветвал да изпрати всичките си сигнали и до Еврокомисията, където може да се позаинтересоват как, при какви условия и защо български прокурори сключват споразумения за тежки престъпления!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK