Промяната "частни охранители да пазят селата": корпоративни интереси и искат ли я кметовете

Промяната "частни охранители да пазят селата": корпоративни интереси и искат ли я кметовете

© ДневникМиналата седмица влезе в сила изцяло нов Закон за частната охранителна дейност, който дава право на кметовете на общини да сключват договори за частна охрана на урбанизирани територии. Това означава, че общините за собствена сметка ще могат да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението, което по принцип е прерогатив на МВР.


Кметовете не са единодушни дали ще се възползват от новата възможност. Някои, които и досега са прилагали този подход, са доволни, други смятат, че полицията трябва да е по-силна по места. Бизнесът също не е единен, а най-големите опасения са за административен диктат и нагласени обществени поръчки.


Три от четирите работодателски организации, членуващи в Асоциацията на организациите на българските работодатели, поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на закона. Президентът обаче подписа указа за обнародването на закона.


Частни охранители: философията на закона е сгрешена
Представители на бранша определят промените като пряка намеса на държавата в стопанска дейност, смятат философията на закона за изцяло сбъркана. Още след като стана известно, че се готвят промени, частни охранители изразиха притеснения от свръхрегулация.


След това управляващите дадоха знак, че ще се съобразят с исканията им, но това на практика не се случило, защото промените между двете четения на закона са незначителни. От стенограмата на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред при разглеждането на законопроекта на второ четене се вижда, че зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и бивш министър на вътрешните работи, оттегля повечето направени от него и съпартийците му предложения, дошли след обсъждане на проекта с бранша.


"Изпълнението и контрола по закона е възложено на вътрешния министър. Той ще определя реда и организацията в едно частно дружество, каквито са фирмите за охрана. Това е пряка намеса на държавата в стопанска дейност", коментира за "Дневник" източник от бранша, който пожела анонимност. Според него законът прокарва корпоративен интерес и това си личало от факта, че една работодателска организация не подкрепи искането за президентско вето. "Някой иска да си разчисти пазара от една страна, от друга някои депутати от вътрешна комисия си подготвят почвата като излязат от парламента", коментира още той и обобщи, че така става, когато МВР пише закон за бизнеса.


Подписалите искането за президентско вето бяха АИКБ, БСК и БТПП. Към тях не се присъедини председателстваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). "Дневник" потърси Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана, която е част от КРИБ и обединява близо 50 компании. Председателят ѝ бе в чужбина, а главният секретар не се ангажира с коментар.


Представители на охранителния бизнес имат подозрения, че посочени кметове ще сключват договори с посочени фирми. Освен това МВР ще контролира сключените договори. "Откъде накъде, това не е министерство на всичките работи. Да ни разформироват като бизнес, да ни назначат като служители на МВР и да ни раздават пагоните", коментира още източникът на "Дневник". В бранша не планират протести, но пък обмислят да сезират Европейската комисия.


Полицай във всяко село, но частен


Още през 2016 г. МВР предложи Закон за частната охранителна дейност, който обаче не стигна до гласуване поради оставката на кабинета. От досегашни изказвания на председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов се разбира, че с новия закон се цели мобилизиране на физическия ресурс на частните охранители в борбата с битовата престъпност. Така управляващите от ГЕРБ създават възможност да реализират отдавнашната си идея за "полицай във всяко село" чрез частния бизнес. Тя се беше родила при управлението на втория кабинет на Бойко Борисов в отговор на ширещата се битова престъпност, но отпуснатите тогава 7 млн. лв. не дадоха резултат.


Сегашният замисъл е охраната на населени места да се засили с финансиране от общините, въпреки че МВР е ведомството с най-голямо финансиране от държавния бюджет - над 1.2 млрд. лв. Успоредно с това министерството получава и дарения, включително и от общините, които за миналата година например са били близо 2.2 млн. лв (извън получените пари по международни проекти и програми и дарителските кампании, организирани от ведомството).


Кметове: Засега не обмисляме да сключваме договор


Пенка Пенкова, кмет на Лом


Миналата година сключихме договор с частна охранителна фирма, защото градът има местност, която тепърва влиза в регулация - вилна зона. "Това е типа заварено положение, където нито е село, нито е квартал на Лом и постоянно живеещи хора с много пустеещи вили. Отдалечен от града участък и затова сключихме такъв договор", коментира пред "Дневник" Пенкова. От думите ѝ се разбра, че частните охранители са охранявали и други области, които са били обект на посегателства - "огромен Дунавски парк имаме, но основно беше тези квартали, които не са квартала и чакат статут от десетки години", заяви още кметът.


Тя е останала доволна от работата на частните фирми и заяви, че дейността им е много добре регламентирана, а те много се стараели.


Тази година в общинския бюджет са заложили средства или да продължи договора за охраната с избраната вече фирма или да се постави видеонаблюдение, където е необходимо. Но ново място за охрана не е обмисляно.


Живко Тодоров, кмет на Стара Загора


"Не познавам закона в детайли, предстои да се запозная. От това, което съм чул за неги не намирам нищо притеснително. Но не сме обмисляли на този етап сключване на договор, не е обсъждано и предвиждане на средства за това в общинския съвет", заяви Тодоров.


Той все пак обясни, че общината има отношения с частни охранителни фирми, които пазели общинските гори. "Имат патрули там. Аязмото по-конкретно, защото преди години там имаше постоянни ромски набези - изсичане на дървета, палежи и затова се принудихме да наемем такава фирма. Частните охранители имат право да носят оръжие, комуникират с полицията, задържат такива групи", обясни Тодоров.


По думите му след сключване на договора набезите са намалели. Той обясни и защо общинските служители по охрана не могат да свършат тази работа - на този етап по закон те нито имат право да носят оръжие, нито имат право да задържат, нито да искат личната карта на нарушителите.


"Извън охраната на общинските гори няма да предприемаме други дейности, защото не са ни необходими", завърши Тодоров.


Радомир Велев, кмет на село Баня


"Няма сключен договор и засега не обмисляме този вариант", заяви Велев. По думите му ситуацията в селото е спокойна и нямало чести кражби или нещо, което да налага частна охрана. Затова и селото не е обмисляло да сключва договор за частна охрана. Регистрационно-приемателният център за бежанци в града се охранява от фирма, която не ми е известна, допълни той.


Васил Станчев, кмет на най-голямото село Лозен


На Лозен е нужно по-скоро районно управление на МВР, отколкото договор с частна охранителна фирма, коментира Станчев. Обясни, че най-голямото село в България е част от столична община и самият той не може да сключи договор, тъй като не е общински кмет. Законът обаче му позволява да поиска от кмета на Столичната община да сключи договор за охрана на село Лозен.


"Аз по-скоро да се боря за районно управление на полицията, защото в Лозен живеят над 10 хиляди човека и може да се направи подучастък на Осмо управление на СДВР", обясни Станчев. Допълни, че по искането му е говорено, но това е сложен и дълъг процес свързан с промяна на инфраструктура и сформиране на нова администрация.


За финал заяви, че на този етап не би сключил договор с частна фирма, а би искал по-засилено полицейско присъствие - да минават патрулки през определено време за превенция.


Пламен Петров, кмет на село Мечка


"Това не е нещо ново за села като Мечка. Сключвали сме договори за охрана отпреди 20 години преди да излезе този закон", посреща въпросът кметът на село Мечка Пламен Петров. Допълва, че от 7-8 години не ползва охранителна фирма, защото не е доволен от тях - "нищо не правят".


"Имаме собствена общинска охрана, назначена от мен, с бюджет от общината". Става дума за 4 човека, които под негово командване вършели работа и е по-доволен от тях в сравнение с охранителните фирми, които пазели едно или две села само с един патрул и вземали парите за нищо.


"Така, че нашата община се ориентира към самоохрана", обобщи Петров.


Георги Икономов, кмет на Банско


Кметът на Банско Георги Икономов отказа коментар с аргумента, че все още не се е запознал със закона. В курорта патрулират полицаи, включително и от съседни държави в активния зимен сезон.


Ще се бетонира феодалната власт на кметовете, те ще станат и полицейски началник


Политологът Стойчо Стойчев, правил изследвания в Северозапада, не смята, че нещо ще се промени драстично, тъй като това не е някаква революционна мярка. "Просто ще се крадат още повече пари, защото в крайна сметка ние през данъците плащаме за тази услуга", коментира за "Дневник" той.


Обясни, че хората сами се организират и наемат охранителна фирма. В някои райони тя работи, в други не. Но, където работи ставало на чисто неформално ниво, основано на заплахи. "В един момент тези фирми могат да се превърнат в рекетьори. Да създават някакви квазифеодални структури. Аз самият съм против подобна мярка, защото независимо къде живее всеки български гражданин си плаща данъците и част от ангажимента на държавата срещу тези данъци е да осигурява услугата "сигурност". След като държавата не може да осигури сигурността това означава, че държавата има проблем, а не хората. Освен това не знам с какъв бюджет ще стане това - тези общини (в Северозапада - бел.ред.) са много бедни, което означава, че ще стане пак с държавна субсидия. Т.е. държавата сама по себе си започва да аутсортсва услугата сигурност - не може да изпрати полиция, не може да финансира сигурността и дава целево субсидии на общините, с които те наемат частни охранители", каза още Стойчев.


По негови наблюдения в селата, където кметовете вече са ползвали или ползват частна охрана, кражбите не са спрели. "Кметът като почне да плаща на охранителни фирми това още повече ще бетонира феодалната му власт, защото той едва ли не си става полицейски началник. След като полицията я няма, има я частната фирма, на която плаща кметът. Той ще измисли начин тези фирми, които да са близки до него и ще се получи феодализация - кметът ще държи сигурността и охраната", допълва политологът.


Според него най-добрият вариант е да се развие жандармерията по френски модел. "Защото българските села не са толкова големи, че да поддържат полицейски участък във всяко село и във всяко село да има полицай. Изобщо моделът на полицията извън големите градове трябва да се преосмисли", каза още Стойчев.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Поне да ни освободят от данъците за автомобилите, така и така за парите от данъците ни отиват само за асфалт, след като за всичко останало вече си плащаме що да не го махнат ???

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Неутрално

  Държавната абдикира от задължението си да пази реда, след което регулира пазара за да увеличи корупцията още повече. Хората плащат два пъти за една услуга.
  Ще им намалят ли данъците на тези, които се пазят от частна фирма? Ако да, ОК :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Гневно

  Ще им намалят ли данъците на тези, които се пазят от частна фирма? Ако да, ОК :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Стига глупости!

  Защо аз в града си застраховам къщата срещу пожари , наводнения и т.н. , а Вие на село не си застраховате земята и аз трябва да плащам за например защитата В от градушки
  Защо аз в града плащам на частна фирма да ми охранява дома , а Вие даже селото си не искате да пазите.
  Стига вече с този селски тарикатлък.
  Безплатен обяд няма!!!!
  Комунизма свърши преди да е започнал....

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това е промяна към добро, ама веднага с това трябва да с свие бюджета на МВР и да се освободят от там служители, които явно не вършат нищо, щом честните охранители ще трябва да им вършат работата.

 5. 5 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Само като видя снимката - и ми се повдига. Не искам да виждам такива чудесни момчета около мене, нито на село, никъде.
  А някой иска да ги ОВЛАСТИ!

  Пазенето на обществения ред е работа на ПОЛИЦИЯТА. Тя затова съществува

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2378 Неутрално


  И какво излиза ?
  МВР са неспособни да охраняват реда в държавата, но Боко ги дари с допълнителни 100 милиона, а всички ние ще плащаме на тумбаците в униформа и на още едни, вероятно силови групировки .
  Баси държавата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Частните охранители, особено по селата, ще вършат повече работа от ченгетата по две причини. Първо и най- важно, защото изобщо ще ги има. Второ, защото не им пука да съдерат от бой престъпниците независимо от етноса им. Обаче е неизбежно да си зададем въпроса, защо имаме най- многобройната полиция, черна дупка поглъщаща огромни средства, а накрая се налага бабите по селата да ги пази СОТ.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Представители на бранша определят промените като пряка намеса на държавата в стопанска дейност"
  Охранителите така и не се научиха, че не те определят правилата, а държавата!

 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Да де, това е въпросът - ЗАЩО да плащаш на частници, като има полиция?

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Аз не съм запознат със закона и не мога да кажа дали е добър или не, както се споменава в статията, още повече, че така или иначе, ще трябва да има обществена поръчка за отделните кметства и какво ще се изисква, ще бъде описано в някакво задание.
  Но принципно, разходите за охрана на населените места са за сметка на публични разходи, т.е. плащаме ние и за мен е по-важно, дали е по-скъпо и ефективно да ни охранява МВР или частно дружество, всичко друго е на втори план.

 11. 11 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На кметовете просто ще им се посочи, на КОЙ колко да плащат.
  А дали искат, сами да си решават.

 12. 12 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Доста спорно, тогава за какво се наливат милиони в МВР!? Къде отиват тези пари, никой не казва?!

 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Ипон ли е фирмата?

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#4] от "cristo_n":

  Общо взето сте прав, макар че не виждам кой ще го направи, даже сега видяхте че им изръсиха 100млн отгоре авансово.
  Иначе, допускам че частната охрана ще е по-ефектовна от държавната - нали си спомняте смешната история, дето командироваха жандармерия да лови крадците на кокошки. Това какви пари ни е страувало на всички нас, като общество, не е за приказване. Моточасовете и горивото на бронираните джипове и командировъчните са ни излезли толкова скъпо, че ако държавата заплащаше щетите от кражбите вместо тези разходи, сигурно щяхме да сме на далавера.

 15. 15 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Нима някой се съмнява в това. Преди време беше закрит полицейския СОД. Заместник министър беше Камен Пенков от БСП - човек с частен охранителен бизнес.
  Сега е абсолютно същото. Общинските бюджети ще започната да предвиждат разходи за охрана и ще бъзат насочване към определени фирми. Ще се назначават по един пенсионер за парлама и парите ще потекат.
  Прозрачно , но ефективно. И няма никаква съпротива. Борбата е как да се разпредели баницата

 16. 16 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Немоа да разбера защо сотаджиите нямат проблем със съотношението "калинки - хора на полето", докато гербавата милиция хронично страда от този проблем....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Весело

  Кмета на Банкя какво казва? Ще наеме ли мутри? А, на Хасково?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Форма на държавен рекет. Тънко прокаване на граждански отряди. Частните фирми са скритото оръжие на хибридниците, с което искат да всяват страх сред обикновените хорица. Армия зелени човечета.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  А кой ще пази селата от охранителите?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#7] от "zle_platen_trol":

  И така както ще спукат от бой за, да речем наистина извършено, престъпление, ще бият и по заповед/поръчка от кмета / местния феодал, защото нещо не си му угодил.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Черна Станция
  Черна Станция
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Че това Ценко Чоков го е измислил. Пазят, бия, рекетират. Има си собствена армия човекът. Вече ще е и законна.

  Нищо не е каквото изглежда...
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  "...След като държавата не може да осигури сигурността това означава, че държавата има проблем, а не хората..."

  Държавата на това НС вече наистина има сериозен проблем, тя е абдикирала от основни задължения като отбрана, вътрешна сигурност, частично от здравеопазването, образование, и сигурно някой друг ще добави и още нещо

 23. 23 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 233 Гневно

  Всъщност, по разкази на очевидци от определен регЬон, охранителните компании много "проактивно" набират клиенти по малките селища, и подобни легислации само ще им легитимират рекета, но това е естествено продължение на мафиотските пипалца, начело с Мутрафон Асфалт Ефенди !

 24. 24 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nikolay Hadjiminchev":Да де, това е въпросът - ЗАЩО да плащаш на частници, като има полиция?
  —цитат от коментар 9 на Лео


  Ще разбереш когато:
  градушка те удари
  пожар те изгори
  наводнение те .......
  Хора не ставайте глупави пазете те сами....

  ПП. Ураган ти отнесе покрива и дърво ти падне на колата.....


 25. 25 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Гневно

  Кметовете не обмисляли такъв вариант .....ама като наближат избори, набързо ще сключат договори с когото трябва.
  МВР официално абдикира , ГЕРБ ни предаде на мутрите , Домусчиев е съгласен, въпроса е защо Радев е подписал набързо.
  ИзказА се, че парламентарната република е в разпад, а подпомага с действия оттеглянето на МВР и не критикува! Изказва се за конвенции и традиционни нагласи, а тук тихомълком слага подпис. Защо бе Румене? Да не сте си делнАли общинките и селцата с Герб в очакване на изборите? Да натиснат тогава яките момчета маалите и БСП да удържи победа?
  Недомислен, клиентелистки, нагъл закон , който още по-вече обезсилва МВР. Къде са синдикатите им да протестират? Нали са много загрижени и не излизали на улицата само за пари? Алооо, синдиката на МВР какво мислите, лапнахте 100-те милиона и ще си седите в канцеларийките, а селата ги давате на яките батковци,а ?

 26. 26 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 633 Неутрално

  На куките колкото повече им вдигат бюджета, толкова повече им премахват задълженията.
  Следваща стъпка - закривай.

 27. 27 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Аз предлагам да продължим проекта и да направим "частно" следствие, "частна" криминология, "частна" прокуратура и "частен" съд. Изобщо всичко да си стане напълно "
  частно" и да се заплаща. А да не пропусна - и производството на пари скоро може да стане "частно" с новите технологии.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#12] от "exit13":

  Е как къде - нагоре по пирамидата.

 29. 29 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  "Елате вие, за да не дойдем ние!"
  Стара, и много "ефективна" реклама на "застрахователите" от близкото ни минало!
  "Готиното" е, че те, няма нужда да "идват", щото отдавна са тук и ни "управляват", като ни "гарантират сигурност и спокойствие"!
  Поредното доказателство, за огромните грижи, непрекъснато полагани от Партията и Правителството, за решаване на нЕкои належащи проблеми на нашето общество!

 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2472 Весело

  Да възродим ИПОН, да го направим със статут на национална охранителна фирма.

 31. 31 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Мисля че трябва да се даде думата на бабите и дедовците по селата, а не да се пита какво мислят Стопанска камера и Търговско-промишлена палата. Също и кметовете не ме интересува какво мислят. Знем че те с сигурността нямат проблем.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  ...дали е по-скъпо и ефективно да ни охранява МВР или частно дружество, всичко друго е на втори план.
  —цитат от коментар 10 на tsvetko_51

  Въпросът ти става малко екзистенциален, хамлетовски - да има ли МВР или не? И това се случи при Б. Борисов който дойде с обещанието, че ще подобри сигурността.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Мисля че трябва да се даде думата на бабите и дедовците по селата....
  —цитат от коментар 31 на Чеп за зеле

  Никът ти е много точен.

 34. 34 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Държавните полицай са абсолютни тюфлеци, нямат никаква мотивация, нямат никаква организация, никакъв респект няма към тях, като стане проблем с бандите цигани, са първите избягали или първите набити. В Съда после нямат никаква адекватна защита.

  И ни струват сигурно 5 пъти повече от абонамента към една частна фирма.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Коментарът ти е хистеричен.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 235 Неутрално

  За да се промени нещо по селата, трябва или да има местен шериф с държавна заплата но на изборна длъжност, като кмета или да се поеме охраната от частна фирма.

  Първото не може щото имало пречка в Конституцията. Остава второто.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 37. 37 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#27] от "Darcas":

  Ти пък, тя прокуратурата е частна и всички знаем на КОЙ, за следствие и съд да не говорим. Нали сме свидетели, как поръчково се удря някой, завеждат се дела, после потъват във времето и тихомълком се закриват.
  Май само МВР-то не беше съвсем частно, та го шунтират и поемат курс към пълно овладяван на бабите и дядовците по селата.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  За да се промени нещо по селата, трябва или да има местен шериф с държавна заплата но на изборна длъжност, като кмета или да се поеме охраната от частна фирма.Първото не може щото имало пречка в Конституцията. Остава второто.
  —цитат от коментар 36 на Чеп за зеле


  Много се спекулира със селската престъпност.Анонимността на града много повече предразполага към престъпления.Аз самият живея на село и в нашата махала от 20 години не и имало кражби,държа си колата пред вкъщи с ключ в стартера,и не заключвам врати в къщата или дворната врата.Още повече в последните години поради демографският срив намалява броят на младежите,които са потенциални престъпници.А има и голяма циганска емиграция.Цялата работа с този закон е да се усвояват пари на близки до властта фирми.А не че толкова има нужда от частна охрана.

 39. 39 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  И ти да си, и ти ще им "изръсиш". Имаме една силова структура, която има право да протестира... това е безумие. Ако тази силова структура започне да нарушава закона, то кой ще я санкционира? Няма кой!

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":И ти да си, и ти ще им "изръсиш". Имаме една силова структура, която има право да протестира... това е безумие. Ако тази силова структура започне да нарушава закона, то кой ще я санкционира? Няма кой!
  —цитат от коментар 39 на cristo_n


  Ти правиш ли разлика между право на стачка и протест?Служителите в силовите ведомства НЯМАТ право да стачкуват.В извънработно време никой не може да ги ограничи да протестират.

 41. 41 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Частните охранители, особено по селата, ще вършат повече работа от ченгетата по две причини. Първо и най- важно, защото изобщо ще ги има. Второ, защото не им пука да съдерат от бой престъпниците независимо от етноса им. Обаче е неизбежно да си зададем въпроса, защо имаме най- многобройната полиция, черна дупка поглъщаща огромни средства, а накрая се налага бабите по селата да ги пази СОТ.
  —цитат от коментар 7 на zle_platen_trol


  Точно , защото кметовете си затварят очите за престъпниците за да ги избират.
  А частните няма какво да вземат от бедните , а ще притискат кметовете.
  Сега полицаите са с кметовете.

 42. 42 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 518 Неутрално

  През деветдесетте години един министър на вътрешните работи от правителство на БСП беше казал ПАЗЕТЕ СЕ САМИ

  ATX
 43. 43 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 312 Неутрално

  ИПОН става МВР, МВР остава с милиарден бюджет само за да послушва и наши хора да взимат заплати на високи постове

 44. 44 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Опазването на реда стана като здравеопазването.
  Работа въшат само частните структури.
  Държавните уж са безплатни, но и работата им е "уж"

  .
 45. 45 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За да се промени нещо по селата, трябва или да има местен шериф с държавна заплата но на изборна длъжност, като кмета или да се поеме охраната от частна фирма.Първото не може щото имало пречка в Конституцията. Остава второто.
  —цитат от коментар 36 на Чеп за зеле


  Ми те по селата са повече цигани , ще си изберат защитник на заплата????

 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#45:"rorikabc"][/quote]

  Викаш само цигани са по селата?В България има над 5000 села и ти сигурно си посетил всяко едно от тях,та си наясно с етническият им състав.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#45] от "rorikabc":

  Сметай,шериф на изборна длъжност.... Цонко от Галиче лайкс дис. Тва е герберастията.. не по умения и квалификация, ми да ни кефи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 458 Неутрално

  снимката е трепач....веднага става ясно защо 2 000 000 българи напуснаха страната ....диагноза

  БСП и ДПС вън от политиката
 50. 50 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 311 Разстроено

  Поредното доказателство, че няма държава. Гадно ми става от мисълта, че така си е мислел и някакъв българин от началото на 10 век или края на 14 век, какво се е случило после всички знаем.

  O sancta simplicita!
 51. 51 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Совиет Соца бая се постара да направи държавата милиционерска, Преходът създаде Опит-1 да я направи мутренска, сега иде Опит-2 - да стане перо-динковска.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Във Великобритания взело че проработило па. :)

  https://twitter.com/hadleybishop/status/959957914369732608

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Решението може да е още по-просто.

  Полицията да мина на подчинение на кметовете. Съответно да се финансира и от общините. Съответно общините да има и законодателна и съдебна власт - както е в Швейцария, примерно. Ама тука много се размечтах.

 54. 54 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Сигурен съм, че частни "милиционери" ще работят значително по-добре от държавните. И в момента единственото спасение от кафявата напъст по селата е СОТ...

 55. 55 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сигурен съм, че частни "милиционери" ще работят значително по-добре от държавните. И в момента единственото спасение от кафявата напъст по селата е СОТ...
  —цитат от коментар 54 на tvr18355030


  Точно.
  На запад всичко е със СОТ.
  Достатъчно е на първо време по стълбовете по кръстовищата да се сложат камери и да видят от къде излизат и къде влизат каруците , щото кмета купува краденото за стотинки.

 56. 56 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "rorikabc":Сметай,шериф на изборна длъжност.... Цонко от Галиче лайкс дис. Тва е герберастията.. не по умения и квалификация, ми да ни кефи.
  —цитат от коментар 48 на Darth Plagueis


  Ценко първо беше от БСП. Те го научиха а Баце го окошари.

 57. 57 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2621 Любопитно

  Нямате ли държава ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 58. 58 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 402 Любопитно

  "..., частично от здравеопазването, образование..
  —цитат от коментар 22 на historama


  Частично ? :)

 59. 59 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  Ценко първо беше от БСП. Те го научиха а Баце го окошари.
  —цитат от коментар 56 на rorikabc


  Ми Той, Баце ти, Гражданинът от Банкя, не беше ли "първо" от БКП?!
  Дет' напусна Пожарната, за да не се деполитизира, щот' БКП-то му е по-скъпо!
  До коментар [#56] от "rorikabc":

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Държавните полицай са абсолютни тюфлеци, нямат никаква мотивация, нямат никаква организация, никакъв респект няма към тях, като стане проблем с бандите цигани, са първите избягали или първите набити. В Съда после нямат никаква адекватна защита. И ни струват сигурно 5 пъти повече от абонамента към една частна фирма.
  —цитат от коментар 34 на Чеп за зеле


  съгласен съм с теб. Но има министри, а и премиер, които би трябвало да носят отговорност, а не само да се оправдават с неепилираните си слабини.

 61. 61 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Има разлика между застраховка и договор за частна охрана.На държавата са и вменени функции да се грижи за реда,сигурността и спазването на законите и са и вменени от конституцията.
  Това че на теб ти се налага да плащаш за частна охрана,за да се чувстваш сигурен,не значи че това е правилно.Напротив,в този случай държавата също абдикира от задълженията си.
  Реакция от рода :"на мен ми се случи нека и на другите им се случи",по никакъв начин не решава проблема,а той е че полиция,съд,прокуратура са неефективни и не могат да гарантират сигурността на гражданите(да и селяните са граждани на тая държава,колкото и ужасно да ти се струва).
  Да изискваш от държавата да си върши работата и да си изпълнява функциите не е комунизъм.

 62. 62 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#24:"Nikolay Hadjiminchev"][/quote]

  "Ще разбереш когато:
  градушка те удари
  пожар те изгори
  наводнение те .......
  Хора не ставайте глупави пазете те сами....

  ПП. Ураган ти отнесе покрива и дърво ти падне на колата....."
  Трябвало е да си до колата,нямаше да ти нацъкат толкова минуси.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 63. 63 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Нямате ли държава ?
  —цитат от коментар 57 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  А,ти? Имаш ли си?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Два пъти ли ще плащаме , за да ни пазят. Един път на полицията, един път на частни охранители. Министерството с най-голям бюджет, с какво ще се занимава.

 65. 65 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Промяна ще има ,при ЗВЕНАТА ЗА САМООХРАНА.Скоро ,ще разберем ,каква е тя..А ,че закона е лобистки ,в България никой не се съмнява!

 66. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4901 Неутрално

  Ако има частни охранители да съкратят от тюфлеците, чакащи да минат 20 години, да вземат една торба папи и да влязат в частната охрана със заплата и пенсия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK