Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

© ДневникФондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал" за нов тригодишен период - 2018 до 2020 г. Проектът подпомага издателството "Икономедиа" в усилията да запази нивото на журналистиката и капацитета на редакциите, докато в същото време трансформира бизнес модела на двете медии. Безвъзмездното финансиране ще бъде 500 хиляди лева годишно, или около 7% от очакваните приходи на "Икономедиа" за периода.


Традиционните новинарски медии навсякъде по света бяха изправени пред предизвикателството да инвестират в развитието си, така че да са адекватни в дигитална среда, докато в същото време понесоха удар по основните си приходни линии. От една страна, когато се прехвърлиха онлайн, читателите спряха да плащат за съдържание. От друга, в конкуренцията за рекламните бюджети влязоха глобалните интернет гиганти и социални мрежи. В момента на повечето пазари Google и Facebook привличат повече приходи от дигитална реклама, отколкото всички местни издатели, взети заедно.


Тези тенденции затрудниха до невъзможност издръжката на независимите новинарски медии. Много от тях направиха значителни съкращения на журналисти, други фалираха, трети бяха подкрепени от акционерите си или от неправителствени организации. В България много от медиите, създадени по време на прехода, се превърнаха в лесна цел за придобиване. Така се стигна до значителна концентрация и упадък на вестникарския пазар. Липсата на ясен бизнес модел постави редакциите в зависимост от външна издръжка. Много от тях останаха с непрозрачни източници на финансиране, а редакционната им политика се превърна в негова жертва.
"Икономедиа" успя да съхрани "Капитал" и "Дневник" като качествени медии, които спазват високи журналистически стандарти и остават верни на редакционните си ценности. В това издателството беше морално и финансово подкрепено от акционерите си Иво Прокопиев и Теодор Захов, както и от Фондация "Америка за България", чиято подкрепа в периода 2012 - 2017 г. беше ключова.


По същото време търговските операции на "Икономедиа" бяха значително преструктурирани. Административните и производствените разходи бяха съкратени с 40%, редакционните - с 30%. Стратегията остана фокусирана върху качеството на журналистиката. Основните медийни продукти също претърпяха трансформация, така че да отговорят на променените потребителски навици в дигитална среда.


"Капитал" е единствената медиа в България, която развива дигитален абонамент паралелно с хартиения - това представлява съществено допълнение на приходите от реклама. Най-старият продукт - седмичният "Капитал", от края на 2016 г. излиза във формата на списание със съпътстващи издания по специализирани теми. Промяната доведе до запазване на нивата на абонамента, ръчните продажби се повишиха с 20%. За изцяло дигиталните читатели ще бъде предложено мобилно приложение, което да позволи удобно четене на таблет и телефон.

Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

© Капитал


От началото на тази година бизнес всекидневникът "Капитал дейли" премина в изцяло дигитален формат и остава достъпен за бизнес абонати през capital.bg и през мобилното приложение Капитал Pro. То се обновява сутрин и вечер - в пиковете на потребление.


"Капитал" запазва позицията си на водеща бизнес медиа и е най-големият организатор на бизнес конференции в страната. Медиата достига до 700 хиляди читатели на месец, а лоялната аудитория е около 70 хиляди.


"Дневник", който е между водещите качествени новинарски сайтове, остава безплатен за читателите, като в модела разчита изцяло на приходи от реклама. Достига до 1.2 млн. потребители месечно, а лоялната му аудитория е около 200 хиляди.


При допускания, че икономиката се развива без сътресения и медиите бъдат оставени да се развиват в прозрачна и коректна среда, очакванията на издателите са "Икономедиа" да се върне към устойчив бизнес модел до 2020 г.


Договорът между "Америка за България" и "Икономедиа" се сключва въз основа на проект, чиято цел е подкрепа на свободата на словото при спазване на професионалните и етични стандарти в журналистиката. Редакционната политика на "Капитал" и "Дневник" остава необвързана от донорската подкрепа на фондацията.


Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Америка за България":
"Радваме се да продължим подкрепата си за "Капитал" и "Дневник" за нов тригодишен период, защото те са сред най-добрите примери за независима и качествена журналистика.


Подкрепата за независимата журналистика е ключов приоритет в програмна област "Гражданско общество и демократични институции" на Фондация "Америка за България" от самото начало на работата ѝ през 2009 г. до днес. Фондацията подкрепя широк спектър обществени и частни медии, които работят на национално и регионално ниво.


Наскоро одобреното от борда на директори дарение за "Икономедиа" отразява нашия дългосрочен ангажимент за укрепване на свободни и независими медии, с ясна и прозрачна собственост и източници на финансиране и придържащи се към утвърдените международни етични и професионални стандарти в журналистиката."


Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

Галя Прокопиева, изпълнителен директор и директор съдържание в "Икономедиа":
"Подкрепата на "Америка за България" има финансови измерения, но като еднакво важна оценяваме подкрепата за ценностите и журналистическите стандарти, които екипите на "Дневник" и "Капитал" подържат непроменени от създаването им. Държим прозрачни приходите си и спонсорското финансиране, защото така читателите ще са напълно информирани, оценявайки обективността на всяка наша публикация.


Благодарни сме, че в никой момент не се наложи да правим компромис с редакционната си политика. Това позволи репортерите и редакторите достойно да вършат работата си. Резултатът от техния труд е това, което нашите читатели ценят. В тази верига на принципност и доверие виждаме бъдещата устойчивост на нашите медии. Правим всичко по силите си да сме адекватни в дигиталната трансформация, качествено да информираме гражданското общество и бизнеса. В крайна сметка мисията ни е с медиите да подкрепяме устойчивото и демократично развитие на България."


От мениджмънта на "Икономедиа"


Фондация "Америка за България" е най-голямата благотворителна организация у нас. От основаването й през 2009 г. е подкрепила с над 200 милиона долара над 750 инициативи за развитие на българското образование, изкуство и култура, социална сфера, гражданско общество и демократични институции, културно наследство, туризъм, земеделие и частен сектор.


Фондацията е независима от американското правителство. Политиките й се определят от борд на директорите, в който влизат американски и български предприемачи и общественици. Създадена е с капитал, генериран от Българо-американския инвестиционен фонд, който в ранните години на прехода подпомага български предприемачи в развитието на бизнеса им.

America for Bulgaria - Who We Are from America For Bulgaria Foundation on Vimeo.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Живи и здрави. Само, че е добре да представяте и различна от гледната точка на собственика и спонсорите, защото иначе претенциите за независима и безпристрастна журналистика звучат малко кухо.

 2. 2 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 321 Неутрално

  В България е така... едните медии ги финансира Путлер, другите американците. За това термина “независима медия” изобщо трябва да го забравите в тази бедна европейска провинция.

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.

 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Освен на Икономедия фондацията е спонсор и на много други социални, образователни и екологични проекти. Музейко е с тяхна помощ.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Кои са "независимите"бизнесмени,на които "Америка за България " е дала помощ да стартират "законен" бизнес ?

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Любопитно

  А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.
  —цитат от коментар 3 на Virgin

  А като не знаем кой плаща и кой поръчва музиката, по-добре ли е? Защо и другите медии не си разкрият спонсорите и истинските собственици?

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4852 Весело

  "Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"

  Тази новина ми припомни нещо забавно... когато Тръмпи дойде на власт форумните Тръмписти антилиберали (или така наречените антилеберасти) бяха толкова сигурни и убедени, че той видиш ли щял да спре финансирането за фондации като "Америка за България", които от своя страна финансират либерални медии, като Дневник.

  Ето, че няма да им се отвори парашута. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Да чуем Праспрес и Дума. Касъв % е външно финансиране и от къде идва?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Добра новина, но дали няма да сложи ръка върху тях Шиши чрез Пламен Георгиев и КОНПИ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Поздравления и на добър час!

  Би било похвално всички медии в България да разкрият източниците си на финансиране по честен и прозрачен начин. Очевидно, обаче, останалите нещо се срамуват...

  Относно Америка за България - неотдавна имаха конференция, на която обявиха, че за 10 години са дали 200 МИЛИОНА ДОЛАРА на училища, университети, детски болници, фермери и други млади предприемачи, съдилища (за компютърно обзавеждане и ремонт на съдебни зали), независими медии и други добри каузи.

  Дали сградата на Драган Цанков 28 ще направи подобен отчет, и кои ли ще са "реципиентите"?
  😈

  Другари, нещо по въпроса?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на АллаХрибар
  АллаХрибар
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Проектът подпомага издателството "Икономедиа" в усилията да запази нивото на журналистиката и капацитета на редакциите"

  Каква журналистика се запазва?! Кабинетен журналист журналист ли е? Извън кабинетите колко журналисти има Икономедия? Кой например е кореспондент във Варна? Кой е кореспондент във Брюксел? Или той Брюксел, викаш, не е важен?За Москва и Вашингтон пък да не отварям дума.Всяка трета статия е за Русия, а няма кореспондент там. Тогава как се създава съдържание? По преразказ??

 12. 12 Профил на АллаХрибар
  АллаХрибар
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Живи и здрави. Само, че е добре да представяте и различна от гледната точка на собственика и спонсорите, защото иначе претенциите за независима и безпристрастна журналистика звучат малко кухо.
  —цитат от коментар 1 на zle_platen_trol


  В инструкциите на Сионските мъдреци се планирало да бъде 3:1, но тук единицата са я отрязали.

 13. 13 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Няма нищо лошо във финансирането, още повече когато е ясно и открито, както в случая. Само че това финансиране дали няма общо с едностранното, пристрастно, манипулативно отразяване на президентството на Тръмп от страна на Икономедиа? И как това кореспондира на заявената цел за "подкрепа на свободата на словото при спазване на професионалните и етични стандарти в журналистиката"?

 14. 14 Профил на АллаХрибар
  АллаХрибар
  Рейтинг: 0 Весело

  А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.
  —цитат от коментар 3 на Virgin


  Не бе, няма такова нещо! Те по духовно-идейни съображения!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Весело

  500к, са си 500к. И направете една игра за ЗОИ, с по-големи награди, че няма време.

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.
  —цитат от коментар 3 на Virgin


  Едната тролдружинка е ясно КОЙ я финансира, остана да да се изясни КОЙ финансира алтернативната тролдружинка.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Още една причина да не ги одобрявам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2523 Весело

  .........БРАВО......БРАВО........!!!!!....СТРАХОТНА НОВИНА............АДМИРАЦИИ за СПОНСОРИТЕ..........!!!!!!.....това ГАРАНТИРА ЕДНА РАЗЛИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА.......!!!!!??????......иначе СТАВА "ВСЯ ВЛАСТ СОВЕТАВ "..........ПОПЪТЕН ВЯТЪР........!!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Малий, как строго гледа началничката! Вместо да се усмихне. Но поне е откровена -"...читателите ще са напълно информирани, ОЦЕНЯВАЙКИ обективността на всяка наша публикация" Nuff said.

 22. 22 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В България "медиите" са команди за натиск в посока интересите на собствениците им. Различното е, че "Дневник" и няколкото присъдружни сайта са собственик не на роден олигарх, а на чуждестранна сила. Дали така е по-добре или по-зле не се наемам да кажа. Това е като с чуждите вериги - много хора се радват повече да ги тровят ментаците на Lidl, а се мръщят на "Фантастико".

 23. 23 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Редакционната политика на "Капитал" и "Дневник" остава необвързана от донорската подкрепа на фондацията. " - цялата ви "обективна" журналистика в едно изречение

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 24. 24 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""Икономедиа" успя да съхрани "Капитал" и "Дневник" като качествени медии, които спазват високи журналистически стандарти..."

  Сериозно? С едно-две изключения (материалите на Петя Владимирова примерно) качеството се е сринало тотално.
  Преди време имаше някаква поръчка за Асен Генов (работещ също под шапката на "фондацията"), а под публикацията авторът се бе разпищовил и псуваше махленски критиците си.

  "...търговските операции на "Икономедиа" бяха значително преструктурирани. Административните и производствените разходи бяха съкратени с 40%, редакционните - с 30%...."

  И това се забелязва!

  "Редакционната политика на "Капитал" и "Дневник" остава необвързана от донорската подкрепа на фондацията. "

  Дали???

 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всяка джендър организация получава незабавно поле за изява.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2063 Весело

  "Благодарни сме, че в никой момент не се наложи да правим компромис с редакционната си политика. "

  Има чувство за хумор г-жа Прокопиева :)

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Весело

  в усилията да запази нивото на журналистиката
  --------------------------------------
  Мдам, нивото на журналистиката в сия газета е толкова под нивото на морското равнище, че се изискват много усилия да не изхвърчи като тапа на нулата...
  :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Честито! Разликата с другите медии е като ден и нощ

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 30. 30 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 237 Весело

  Епа треа се ранят ората !

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Сега ще падне голямо пищене от ушанките.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Raise high the top beam, carpenters.
  Желая успех.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Успех на "Икономедиа"!

 36. 36 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Читателите спряха да плащат за съдържание, но вече други официално си плащат. :)

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  А кого се финансират? Някъде има ли го обявено, ватник?

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Успех и от мен! Остава увереността, че изданията на "Икономедиа" ще продължат да съществуват до 2020 г. с помощта на "Америка за България", а оттам насетне дано да намерите действително устойчив бизнес модел, който да Ви позволи още по-голяма независимост във финансирането. Аз оставам сред лоялните потребители на съдържание от Вашите издания.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Прекрасно е, че ви има. Америка за България е от малкото стълбове на демокрацията, за съжаление хибридно ерозирана. Свободното слово и образованието - две суперважни сфери, все по-трудно поддържащи европейско ниво. Тъжно, но факт.

 44. 44 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Това е аксиома, щом дадена медия не се финансира от Америка за България значи се финансира от Путин.

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Чето преди небеха ли 2 пъти повече?

  От матряла не става ясно дали сега Ценностите на др Сорос ше се проповядват с половин ентусиазъм, или напротив - ше се полага двойно усърдие че да се върне старият Грант.

 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  Чето преди небеха ли 2 пъти повече?.
  —цитат от коментар 45 на dosetliv


  Как се досети, че са били 2 пъти повече?

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Гледам, че пак са се изписали една камара глупости! Не е важно кой е собственика, а да можем всички ние да го видим. Прозрачност се нарича. Дали това е Пеевски, Прокопиев или "Америка за България" няма значение. Всеки може да си избере какво да чете и какво не.
  Опасни са медиите, които са със скрит собственик, защото изсипват кофи с помия и после никой не носи отговорност. Фалшиви новини и дезинформация/пропаганда се нарича. Не случайно няма нито една "руска" медия в България. Защото в момента когато някой разбере, че е руска ...................... и край с четенето...............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1475 Весело

  [quote#46:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Ами от вас не се очаква да се "досетите". А иначе е простичко - имаше такова съобщение преди 2-3 години, има и сега. Делиш старата дума на сегашната и получаваш 2!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#48] от "tribiri":
  Ватник, я го дай това съобщение!

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Сега вече може Дневник да вложи усилия и да удовлетвори интернет потребители те си ,с малко по адекватен сайт-технически,дори и старата Ви версия бе по-добра от настоящото недоразумение.

 51. 51 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гледам, че пак са се изписали една камара глупости! Не е важно кой е собственика, а да можем всички ние да го видим. Прозрачност се нарича. Дали това е Пеевски, Прокопиев или "Америка за България" няма значение. Всеки може да си избере какво да чете и какво не. Опасни са медиите, които са със скрит собственик, защото изсипват кофи с помия и после никой не носи отговорност. Фалшиви новини и дезинформация/пропаганда се нарича. Не случайно няма нито една "руска" медия в България. Защото в момента когато някой разбере, че е руска ...................... и край с четенето...............
  —цитат от коментар 47 на iak


  Глупости! Бихте ли ми обяснили, ако "Америка за България" спре грантовете, как ще продължите да четете "Дневник"? Вие ли ще си го финансирате? Нищо не сте избрали, драги iak.

  Бихте ли ми обяснили кой носи отговорност, когато "Дневник" пуска... да ги наречем некачествени материали? Реална отговорност някой да е понесъл? Иначе резултатът от подобен вид журналистика е ясен - невъзможност да се издържа на пазарен принцип и култивиране на пределно нишова, дори маргинална, аудитория

 52. 52 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Държавния департамент, чрез Фондацията не насърчава независимата медия, а я използва за политически цели-основно за медийната война която се води против Русия, а отскоро и против някои неудобни за американските интереси, управляващи партии и лидери със собствена визия от Източна Европа. А че парите понамаляха е очевидно: преди 5 г.бяха 3 милиона , сега 1,5 милиона.

 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  руските тролове може да ги надушиш от километри по специфичния речник,
  ето трола трибири
  хихихи - - "козячета", колко умилително.

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#52] от "glaxo11":

  то е едно и също, някой трябва да противодейства на империята на злото :)

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Успех на Икономедия и от мен.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Иначе резултатът от подобен вид журналистика е ясен - невъзможност да се издържа на пазарен принцип и култивиране на пределно нишова, дори маргинална, аудитория
  —цитат от коментар 51 на Stanko


  Какъв ви е проблемът бре, дрогаре? Защо висите по цял ден с тази пределно нишова, дори маргинална, аудитория и я обливате по цял ден с простотии си? Ами четете си пазарната Прас Прес на мама Гуца и Прасчо, Пик или Земя. А може би сте очаквали някоя кинта като основатели на Тръмп-обществото у нас и сега ревнувате?

 57. 57 Профил на smartforfour
  smartforfour
  Рейтинг: 294 Неутрално

  7%, демек годишната печалба на собственика, т.е. собственика е на заплата в "Америка за България". Та, к'во му е тогава безпристрастното на Дневника?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1276 Весело

  До коментар [#51] от "Stanko":

  В главата ти е пълна каша! Как се финансира една медия си е нейна работа. Важно да е законно и да е прозрачно. А наказанието което носи една медия за некачествени материали е....................... не прокуратурата, а липса на читатели.
  Не знам от къде ви намират такива тикви? Икономедия и Дневник, съществуваха и преди да получават финансова подкрепа от "Америка за България", ще продължат да съществуват и след спиране на финансирането...................
  Не случайно "Дневник" е един от най-четените вестници в България и читатели те ми са с най-висок образователен ценз.
  И последно предлагам ти да ги накараш "да понесат реална отговорност от некачествените си материали" и да не коментираш тук, а да си бЕгаш в елитните издания, като "Близ" и "Пик" хахахаах

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [/quote]


  [quote#3:"Virgin"]А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.
  —цитат от коментар 6 на Fiji


  Всъщност все тая е. Стига ми да прочета една страница и вече знам на кой Господ се кланят.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 64. 64 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#52] от "glaxo11":Като не ти харесва, айде чемадана и в ...... "Блиц" , "Пик" и "Дума", в България е пълно с издания, които не защитават "американските интереси". Даже хората са ти написали кои са собствениците и как се финансират, а ти "умника" да си губиш времето да им четеш глупостите................................. Това да си руски трол е ...болест....
  —цитат от коментар 61 на iak


  ++++++++++++++++++++++ Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Уважаеми тролове, интересни сте!
  Едва ли вашият ръководител и Великия Прас не са разбрали, че безвъзмездното финансиране е 7% от ОЧАКВАНТЕ ПРИХОДИ НА "ИКОНОМЕДИА" ЗА ПЕРИОДА.
  Уважаеми тролове, Пеевски ли контролира по-голяма част от медиите? Пеевски ли придоби вестникарския пазар?
  Ако е така, попитайта Пеевски, колко печалба му остава от разпрострснението на книжния "Капитал". Това не означава ли, че Пеевски смуче от две места за пропагандата от съветски тип?
  Харесват ли ви, уважаеми тролове Пеевските медии ? Получавате ли обективна информация от пеевските медии? Доволни ли сте, че държавата ги финансира?

 67. 67 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "Stanko":В главата ти е пълна каша! Как се финансира една медия си е нейна работа. Важно да е законно и да е прозрачно. А наказанието което носи една медия за некачествени материали е....................... не прокуратурата, а липса на читатели.Не знам от къде ви намират такива тикви? Икономедия и Дневник, съществуваха и преди да получават финансова подкрепа от "Америка за България", ще продължат да съществуват и след спиране на финансирането................... Не случайно "Дневник" е един от най-четените вестници в България и читатели те ми са с най-висок образователен ценз.И последно предлагам ти да ги накараш "да понесат реална отговорност от некачествените си материали" и да не коментираш тук, а да си бЕгаш в елитните издания, като "Близ" и "Пик" хахахаах
  —цитат от коментар 59 на iak


  Е няма такъв комсомолски плам. Съвсем "не случайно" от бая години в България НЕ СЪЩЕСТВУВА такова нещо като вестник "Дневник". А преди парите на "Америка за България" в "Дневник" нямаше всеки ден статия на тема ЛГБТ.

 68. 68 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Весело

  Под статия за Дневник - 1/3 заличени мнения - показателно !!!

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4112 Весело

  UNITED UNION

  Добра поръчка - готина музика:

  "За България".

  До коментар [#3] от "Virgin":

  А както знаем, който плаща - той поръчва музиката.

 70. 70 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Първосигналните реакции преобладават: "Който плаща, той поръчва" и т.н.

  А в обясненията по–горе се съдържат изключитилно важни детайли за промяната на журнализма и медиите като цяло. В ерата на Интернет, те вече не са средства за масово осведомяване, каквито бяха ТВ и пресата до преди 15-20 години. Днес медиите са средство за формиране на обществено мнение и нагласи, а руската хибридна война с/у Европа направи информацията оръжие за постигане на геополитически цели.

  Това са процеси, които се виждат не само в България, но тук са особено опасни поради обществено–политическите нагласи, аморалността и цинизма, наследени от съветското рабство (1944-1989), политическата летаргия и системната корупция. Концентрирането на медийния пазар, пропъждането на алтернативни гледни точки и качествени журналисти, неспазването на елементарни журналиститчески стандарти и етика, всичко това може да се окаже пагубно за креката българска демокрация.

  Затова са похвални подобни инициативи и програми. Дано повече цивилизовани страни помогнат на т.нар. "четвърта власт" в България. А страни, които са по–зле от нас в категорията "медийна свобода", може само да ни пречат. Нищо лично, но да си подредят тяхната къща, преди да ни "освобождават" за пореден път.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 71. 71 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#51] от "Stanko":

  7%... 7%.... 7%

 72. 72 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "Фондация "Америка за България" продължава подкрепата за "Дневник" и "Капитал"Тази новина ми припомни нещо забавно... когато Тръмпи дойде на власт форумните Тръмписти антилиберали (или така наречените антилеберасти) бяха толкова сигурни и убедени, че той видиш ли щял да спре финансирането за фондации като "Америка за България", които от своя страна финансират либерални медии, като Дневник. Ето, че няма да им се отвори парашута. :-)
  —цитат от коментар 7 на Иво


  Знаеш ли кое е по-смешното? Че негативните, подигравателни статии за Тръмп в тия медии изчезнаха. :) Нищо като цяло изненадващо на фронта на българската медийна действителност. Между Шаренкова и това тук - разлика няма :)

  Разни хора - разни алкохоли!
 73. 73 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1226 Весело

  P.S. Друг интересен факт е, че Америка за демокрация тоя път е резнала кеша с 50% :)

  Разни хора - разни алкохоли!
 74. 74 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Успех на Икономедия! А на писъците на ушанките (както се е изразил един форумец по-горе) не трябва да се обръща внимание. Лицемерието им е отблъскващо, но те така са свикнали. На времето, в зората на демокрацията, си спомням как БКП/БСП отново лицемерно тръбеше, че СДС се борело за власт, че СДС значело "стани да седна". Това са им били и това ще им бъдат винаги прийомите : двоен аршин, лицемерие, провокации и най-долнопробен популизъм. Всичкото обвито в безсрамие.

 75. 75 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#67] от "Stanko":

  Има плам, защото руските тролове , дразните много. До ушите в л@йна, тръгнали кусури на "Дневник", да намират, дето всичко е черно на бяло. Я виж от кога излиза "Дневник" и от кога е финансирането. Аз съм регистриран за първи път във форума от 2009. Да не говорим, че американското финансиране е не повече от 10%.

  И пак ти " предлагам ти да ги накараш "да понесат реална отговорност от некачествените си материали" и да не коментираш тук, а да си бЕгаш в елитните издания, като "Блиц" и "Пик" и "Дума" хахахаах [/quote]

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 76. 76 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1276 Весело


  До коментар [#67] от "Stanko":

  Ааа, забравих да те мотивирам още малко да си стегнеш "чемадана":

  В "Блиц","Пик" и "Дума", няма всеки де статии за ЛГБТ

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 77. 77 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Чудесна новина. Вече можем да сме спокойни, че независимата журналистика ще продължи да съществува поне още три години в България. Дано и след това оцелее.

  Без Дневник и Капитал, редица изключително важни теми нямаше да съществуват изобщо в нашето общество. Теми като лъвчетата, започналото строителство на 48% от парк Пирин, новата формация Да България, Зелените, ДЕОС, правата на ЛГБТ, злото преобразило се на земята под формата на Тръмп и Путин. И това са само част от темите, за които бихме били тотално необразовани, ако тези два стълба на независимата журналистика не ни просветляваха ежедневно.

  Благодарим на Икономедия, че я има, благодарим и на Америка за България, че подкрепя Дневник и Капитал.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 78. 78 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Похвално е че Дневник прозрачно показва от къде му е финансирането. Макар и често да съм опозиция на медийната му политика, няма да се изкривявам и да "изпускам" заслугите.
  Съгласен съм с изказалите се преди мен, че това е така за разлика от т.нар. пеевски медии, а също и на сороското "отворено общество". Там несъмнено са доста мътни и съмнителни нещата.
  Но и друго искам да уточня. Явно всеки наема писачи, художествено наречени тролове. "Руските" ги оставям настрана, те са Ясни. Обаче аз лично имам затруднение да различа наемниците "тролове" на Америка за България и соросоидните. Като искам да уточня!! За първите имам по скоро положително мнение, защото те са просто мои сънародници с различно виждане как да се развива България. А вторите съм със ясното съзнание че пак са с различно мнение, обаче целтта им е как да се Разруши България. Лошото е че вторите са като хамелеони и ползват често същите изрази като първите. Ей това е основната причина хората да ги бъркат. За мен това също е проблем. Знам че.ще бъда оплют, вероятно изтрит, но разберете хора, Отделете се някак си от соросоидите! Не поемайте негативите, които онези са получили заслужено.

 79. 79 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Направете една анкета сред читателите, нали са милиони за стария или новия дизайн? Поне пари сега имате.

 80. 80 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#79] от "Wornoxmaniak Огнехвргачката":

  Новия дизайн е много зле! Стария беше много по приятен!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Не виждам нищо лошо. Но виждам лошо българското правителство да подпомага медиите на Пеевски, с европейски пари. Т.е. да си купува медиен комфорт.

 82. 82 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Демек "Америка за България" си има собствени медии в България. Лошо няма, независими вестници/телевизии не съществуват. Проблемът ,че названието на фондацията трябва да е
  " Левичарска Америка за България."

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 83. 83 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7870 Неутрално

  Честно признание

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 84. 84 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10257 Неутрално

  Честито и както ние казвам в провинцията - на хайрлия да е.

 85. 85 Профил на Крация
  Крация
  Рейтинг: Любопитно

  P.S. Друг интересен факт е, че Америка за демокрация тоя път е резнала кеша с 50% :)
  —цитат от коментар 73 на Storm Of Change


  Абе преди не бяха ли 3 милиона за 2 години?

 86. 86 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1202 Весело

  Брей, лошо! Ще вземат тия да докарат на #Тлъстия някой инфаркт. Чувате ли това, което аз чувам отдалеч? Ядосано, истерично квичене от хотел Берлин! Яд и бяс го тресат сега #Тлъстия, че Големият Задокеански Враг продължава да налива пари в "не-моите медии". И пет закона за "свободата" на медиите да приеме той, пак не ще прекъсне този толкоз омразен нему паричен поток. Просто няма как. Това даже и #Цацир не го може - а и не би посмял. Пък и нали в момента там ги "намагнитват" и двамата.

  Очаквайте обаче скоро в ПИГ и БРИЦ нови, още по-злобни компромати срещу Ерик Рубин и другите "врагове на народа"... нека видят евро-гостите какво можем! Щото това го можем най-добре!

 87. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Защото и за най-глупавия ще стане ясно, че Мазния владее съзнанието на по-простичкия българин.

  Всъщност истините не бихме ги научавали, ако не беше "Икономедиа".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  До коментар [#87] от "Росен (Путлер капут)":

  Не им е ясно. Сега Пеевски ще си пробута закона за "прозрачност на медиите", в парламента ще го приемат, а обществото ще си затрае отново.

 89. 89 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fiji":

  Няма да стане по Мазневски.

  Той и за ДАНС каза навремето "ми ще работим", ама до края на деня вече не беше шеф на ДАНС.
  Елементарните тикви смятат желаното за действително. Подценяват българският народ и това винаги е струвало тиквите им рано или късно.
  Затова е и войната "Икономедиа" да я няма. Особено "Дневник " и форума, но както се видя с всичките пари на Мазния и шефа му соПола не можа да ги бъде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  До коментар [#89] от "Росен (Путлер капут)":

  За няколкото часа или дни, докато беше шеф на ДАНС, се сдоби с достатъчно информация, за да върти сега на пръста си всички политици и да подчини всички служби.

 91. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4206 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fiji":

  Говориш глупости. Не е приемал длъжността и не е имал достъп до никакви данни.

 92. 92 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fiji":

  Нищо не видя, но пък и нищо не му пречи да си купи всяка информация.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2595 Весело

  До коментар [#91] от "ВЕЛКОВ":

  Мазния въобще не видя къде е сградата на ДАНС, но да се надяваме, че ще я види....като пациент.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Неутрално

  До коментар [#91] от "ВЕЛКОВ":

  Сигурен ли си?
  Откъде идва силата му тогава?
  Той е някакъв зъл гений. Или луд. Или и двете заедно.
  Определено разполага със сила и власт. Не е просто нечия пионка.

 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4206 Неутрално

  До коментар [#94] от "Fiji":

  Сигурен съм, да.
  Силата му идва от НЕГОВАТА съдебна система. Нещо, което бавно и методично Доган изгради.
  Да си чула нещо за Христо Бисеров? Подсказвам...да разбереш чадъра...

 96. 96 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Да, да разкриеш кой те финансира е добре. Но, претенциите за обективност са смехотворни.
  Не, не сте обективни, не представяте различни гледни точки или факти, неприятни за спонсора Ви "Америка за БГ". Практически действате като ПР отдел за интересите на Америка и нейните каузи. Факт.
  Но е добре, че всичко това се знае и всеки интелигентен човек ви чете с едно наум.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK