Боил Банов: Вчера беше избран директор на историческия музей, но не мога да го обявя

Боил Банов: Вчера беше избран директор на историческия музей, но не мога да го обявя

© Велко АнгеловМинистърът на културата Боил Банов отказа да обяви кой е избраният на проведения вчера конкурс за директор на Националния исторически музей.


"То има избран, но не знам дали мога да го обясня чисто административно като процедура. Имам едно притеснение дали, преди да съм разписал, мога да го обявя", обясни той в ефира на БНТ. Той обяви още, че конкурсите за директори на български културни институти зад граница ще бъдат избрани след европредседателството, защото "имаше опасност да дестабилизираме работата на тези културни институти, а тя е ключова", за да не поставят под риск проектите.


За да се предотврати музеен обир, "ключът е в дигитализацията, заснемането и качването на музейни експонати на дигитални носители, което да улесни работата на всички, които имат отношение", мисли Банов.
По думите му всичко е въпрос на финансиране. По норвежка програма до момента над 2.5 млн. лева са дадени за 9 центъра, предстои ново подписване и инвестиране на още много пари. Търсят се още варианти за финансиране на дигитализацията.


Според Банов ключът към културната идентичност на България е културно наследство и съвременно изкуство. "Важно е хората да се усетят, че има председателство, приповдигнат дух и друга културна среда, да усетят града по друг начин", коментира той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK