Да владееш страха, или как се става пожарникар на годината

Обща снимка на наградените.

© Анелия Николова

Обща снимка на наградените.Извозване на горящ електрически локомотив, пренасяне на десет деца на гръб и спасяване на хора, паднали в 70-метрова пропаст. Това са само част от историите на огнеборците, които бяха отличени на днешната 23-та церемония "Пожарникар на годината" във Военния клуб. Повечето от случаите звучаха като филмов сценарий, а наградите се раздаваха в три категории - за проявен героизъм, за пожарогасителна и спасителна дейност и за превенция.


Голямата награда бе за началника на пожарната в Благоевград Боян Кондуров


Ръководената от него служба е реагирала на 500 произшествия през миналата година. Сред които и огромен горски пожар в района на симитлийските села Мечкул Сенокос, в потушаването на който Кондуров е участвал лично. Той е ръководил българските екипи, оказали помощ след наводненията в Скопие през 2016 г. и е участвал в международните мисии в Гърция и Русия.
Голямата награда тази година отиде при гл. инспектор Боян Кондуров.

© Анелия Николова

Голямата награда тази година отиде при гл. инспектор Боян Кондуров.


"Ще ви споделя една тайна - пожарникарите не са безстрашни. Ние просто умеем да владеем страха в правилния момент. Не е възможно да си безстрашен", каза Кондуров при вземането на наградата. Той обяви, че приема отличието като награда и за всеки от неговите колеги. С нарастващо вълнение от церемонията и отправените към него погледи той пожела за финал на колегите си да запазят искрата, която ги е запалила по тази професия, "защото това, което правим, има значение". Пожела им и здраве.


Отличията за проявен героизъм отидоха при Здравко Апостолов от Сандански и Николай Николов от Сливен. И двамата младши експерти. В началото на август миналата година Апостолов е ръководил и участвал в спасителна операция за оказване на помощ на трима пътници, пострадали при пропадане на автомобила им в 70-метрова пропаст. Освен това през 2017 г. Апостолов е участвал в погасяването на над 100 пожара. В края на юни 2017 г. Николов пък участва в погасяването на пожар в пътнически влак Сливен - Бургас. При висока температура и нулева видимост той се качва в горящ електрически локомотив, движи се с него и го отдалечава на безопасно разстояние от съседен дизелов локомотив, в който е имало 4 хиляди литра гориво и 360 кг двигателно масло.


Да владееш страха, или как се става пожарникар на годината

© Анелия Николова


Четири бяха наградите за пожарогасителна и спасителна дейност и ги получиха Методи Миланов от Перник, Кристиян Иванков от Кюстендил, Венцислав Спасов от Септември и Слави Колев от Стара Загора. Отличията бяха за различен принос и работа. Спасов например заедно със свой колега в края на юли миналата година пренася на гръб десет деца през коритото на река Чепинска край село Варвара. Миланов пък помага на затрупан до кръста 33-годишен мъж след срутване на бетонна конструкция в бившия завод "Пектин" и активно участва в потушаването на пожара в "Топлофикация Перник" АД.


За превенция бяха отличени Николай Александров от Велико Търново, Галина Илиева от Габрово, Даниел Стоянов от Шумен и Бисер Петков от Крумовград. Те са участвали в обучения, извършвали са тематични и контролни проверки и са изнесли лекции.


Награди получиха и граждани, съдействали на пожарната.

© Анелия Николова

Награди получиха и граждани, съдействали на пожарната.


Награди получиха и граждани, оказали съдействие на огнеборците в потушаването на пожари и наводнения.


За 2017 г. пожарникарите са реагирали на 4000 произшествия


при които няма загинали огнеборци, заяви пред журналисти началникът на полицията. На въпроса дали пожарът в Кресна е бил най-голямото предизвикателство пред службата за миналата година Николов заяви, че е трудно да се каже това. С ограничаването на пожара там предотвратихме екокатастрофи, коментира още Николов.


На церемонията се разбра още, че 22 пожарни служби ще бъдат ремонтирани тази година. Николов заяви, че за това е осигурено вече финансиране - около 10 млн. лв. "Сградите ще бъдат реновирани, за да получат по-висок клас на топлозащита. Ще бъдат ремонтирани и отвътре, за да работят колегите при по-добри условия.


Това обаче не е края на работата на вътрешното министерство, а само началото", увери Николов. По думите му пет сградите вече са готови, а реновирането на останалите 17 е в ход. Той обясни, че през тази година предстои пожарната да спечели и други проекти и да се ремонтират сградата на главната дирекция в София, пожарната в Русе и няколко сгради за обучение на огнеборците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK