Жителите на българските градове са сред най-застрашените в ЕС от бедност (графика)

Жителите на българските градове са сред най-застрашените в ЕС от бедност (графика)

© Юлия ЛазароваБългария е сред страните в Европейския съюз, чието градско население е в най-голям риск от бедност и социално изключване през 2016 г. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.


Страната е на второ място с 31.1% от хората, живеещи в големите градове, които са били в риск през 2016 г., изпреварвана само от Гърция с 33.6 на сто. Следват Италия (30.3%) и Белгия (29.3%). На другия полюс са Словакия (13%), Чехия (13.8%), Полша (16.2 на сто) и Финландия (17.2%).


През 2016 г.
почти всеки четвърти гражданин на ЕС е бил в риск от бедност


и социално изключване. Средно за съюза рискът е по-нисък при селското население, отколкото при градското. Евростат отчита, че делът на хората в риск слабо се увеличава през последните години – в големите градове той се покачва от 22.7% през 2010 г. до 23.6 на сто през 2016 г., а в малките градове и покрайнини той нараства от 20.3% през 2010 до 21.6% през 2016 г. В селските райони е отчетен спад - от 29.0% през 2010 до 25.5% през 2016 г.
В 12 от страните членки на ЕС жителите на големите градове са в по-малък риск от бедност и социално изключване, отколкото жителите на по-малките градове и селските райони. В шест от държавите най-ниските нива са отчетени в малките градовете и покрайнините.


В Австрия, Белгия, Дания, Холандия и Великобритания жителите на големите градове са по-застрашени от бедност, отколкото тези в селските райони и в малките градове и покрайнини. Обратното, в Румъния половината от населението в селата е било в риск от бедност през 2016 г., следвана от България Хърватия, Унгария, Латвия и Литва.


Статистиката показва ясно географско разделение -


в страните от Западна и Северна Европа има най-висок риск от бедност и социално изключване за жителите на големите градове, докато в повечето държави от Източна и Южна Европа, както и Балтийските страни, рискът е най-висок за населението в селските райони.


Чехия, Финландия, Италия, Ирландия и Словения отчитат сравнително равномерно разпределение без значение от степента на урбанизация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK