Жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда от Държавния департамент на САЩ, обяви дъщеря му

Радосвета Василева е в Сърбия

© vassilev.bg

Радосвета Василева е в СърбияРадосвета Василева, дъщеря на бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, съобщи, че жалбата на баща ѝ по закона "Магнитски" вече се разглежда от Държавния департамент на САЩ.


Това се разбира от нейно съобщение в социалната мрежа "Туитър", което е публикувано на шести февруари. В него се изразява надежда, че скоро ще има резултати.


Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" в началото на август миналата година. Документите му бяха внесени от американския лобист Джоузеф Огъстин. В жалбата се твърди, че човешките права на Василев са нарушени от депутата от ДПС Делян Пеевски и от главния прокурор Сотир Цацаров. Близо месец след това Пеевски нае американски адвокати, за да го защитават в процедурата.
Законът "Магнитски", приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта. Благодарение на него САЩ могат да налагат санкции срещу всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция.


В България срещу Василев се опитва да започне дело, по което той и още 17 души са обвинени в организирана престъпна група за длъжностно източване на КТБ. Последният опит за начало беше в края на януари, когато стана известно, че на Василев не са представени обемният обвинителен акт от над 10 хиляди страници, както и други материали по процеса. Бившият мажоритарен собственик на КТБ се намира в Сърбия. Следващият опит за начало на процеса ще бъде даден този месец. Междувременно стана известно, че Василев е призован редовно и е получил обвинението си.

Радосвета Василева също се намира в Сърбия. Малко след като се разбра, че баща ѝ е потърсил закрила по закона "Магнитски", прокуратурата я обвини в пране на пари и издаде европейска заповед за арест срещу нея. Впоследствие тя съобщи, че е с мярка за неотклонение, но не е в ареста в Сърбия.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Преиграва се! От морална гледна точка Василев по нищо не се различава от Пеевски и Борисов.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Лъч надежда за умно-красивите, че сега САЩ ще скочат на ушите на Бойко и Пеевски.

  Грънци.

 4. 4 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  и кво сега ,ще излезе ,че не е крал нищо ,или нищо не е разбрал и чул , изненадващо е станало всичко и 4-5 милиарда са се изпарили ей така , да ,ама не .

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2590 Весело

  А къде остана доверието в българската прокуратура:)

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Може би ПР, може ни движение под повърхността, което от време на време става видимо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5020 Неутрално

  МАГНИТСКИТЕ БУРИ отвъд океана

  Това е което стряска насън тукашните ВИСОКОПОСТАВЕНИ КОРУМПЕТА

 8. 8 Профил на Jоhn Silvеr
  Jоhn Silvеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като си оправят работите да се връща да обясни къде са парите.

 9. 9 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4542 Неутрално

  Лъч надежда за умно-красивите, че сега САЩ ще скочат на ушите на Бойко и Пеевски.Грънци.
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si

  Бойко никъде не се споменава. Малко се получава "гузен негонен бяга".

  Gunter glieben glauchen globen
 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Радосвета Василева също се намира в Сърбия. Малко след като се разбра, че баща ѝ е потърсил закрила по закона "Магнитски", прокуратурата я обвини в пране на пари и издаде европейска заповед за арест срещу нея. Впоследствие тя съобщи, че е с мярка за неотклонение, но не е в ареста в Сърбия.

  ===========================================================================

  Дано успеят да направят нещо с този закон "Магнитски", но нещо се съмнявам.

  Странно е, че точно тази "калинка" и баща й се оказват първи борци против корупцията на най–високо ниво у нас. Още повече, че се крият в подозрително близката до Путя Сърбия... Сърбите, съответно Москва, са изцяло в течение на процеса и знаят какво ще се случи много преди всички останали. САЩ едва ли ще рискуват името си.

  А иначе аз може би съм пропуснал няколко епизода, но някой знае ли от какво се издържат в Сърбия госпожицата и баща й? Работят ли, кво правят толкова години вече?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1726 Весело

  Преиграва се! От морална гледна точка Василев по нищо не се различава от Пеевски и Борисов.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  Амии не се преиграва. Василев е цвета, есенцията на умно-красивите и борбата им срещу.... вятърните мелници... и нещо друго

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  няКОЙ скоро ще заквичи тревожно

 13. 13 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1726 Весело

  Радосвета Василева също се намира в Сърбия. Малко след като се разбра, че баща ѝ е потърсил закрила по закона "Магнитски", прокуратурата я обвини в пране на пари и издаде европейска заповед за арест срещу нея. Впоследствие тя съобщи, че е с мярка за неотклонение, но не е в ареста в Сърбия.===========================================================================Дано успеят да направят нещо с този закон "Магнитски", но нещо се съмнявам.Странно е, че точно тази "калинка" и баща й се оказват първи борци против корупцията на най–високо ниво у нас. Още повече, че се крият в подозрително близката до Путя Сърбия... Сърбите, съответно Москва, са изцяло в течение на процеса и знаят какво ще се случи много преди всички останали. САЩ едва ли ще рискуват името си.А иначе аз може би съм пропуснал няколко епизода, но някой знае ли от какво се издържат в Сърбия госпожицата и баща й? Работят ли, кво правят толкова години вече?
  —цитат от коментар 10 на c.b.o.


  ааа не е странно... Наскоро гледах БИТ дори и те обърнаха палачинката Курвалезич и Дикофф. Спокойно скоро и умно-красивите ще я обърнат по джендърски

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ще го разгледат и ще го разберат що за стока е ;)

 15. 15 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Гледам някой от колегите във форума са останали на нивото на детските комикси. Защо ви е толкова трудно да приемете че и Пеевски и Василев са престъпници? И не, това че са в конфликт не прави от единия праведник или борец с корупцията.

 16. 16 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Преиграва се! От морална гледна точка Василев по нищо не се различава от Пеевски и Борисов.
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt


  От морална гледна точка е точно така, но де факто, разликата е географска - единия стои в хотел в Белград, другия в Дубай, а третия в министерски съвет в София. Лостовете за влияние не са пропорционални - Василев разполага само с едни откраднати пари, докато другите двама имат освен тях и ДАНС, Прокуратура, Съд, Следствие и още десетки знайни и незнайни комисии и комисийки за изпълнение на поръчки. Така, че шанса за физическо оцеляване на Василев за сега се крепи само на закона "Магнитски".

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Да заминава за Вашингтон, Сърбия не ми се струва много сигурно място. Кафета с полоний се пият дори във Великобритания, но досега не съм чул такива да се сервират в САЩ. Там спокойно може да си пише мемоарите. Правата ще му ги изкупят още преди да са написани. Това, за един тука дето се безпокоеше че Василев стои гладен и жаден в Сърбия.

 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Гледам някой от колегите във форума са останали на нивото на детските комикси. Защо ви е толкова трудно да приемете че и Пеевски и Василев са престъпници? И не, това че са в конфликт не прави от единия праведник или борец с корупцията.
  —цитат от коментар 15 на Whoops


  Точно така, но по край караниците им, резултата може да е осветляване на корупцията в държавата. Не бива да отричаш това. И след като така дружно сме приели, че и Василев и Пеевски са престъпници, защо само единия е в изгнание? Това веднага води до извода, че единия контролира държавната машина, понеже него не го лови никакъв държавен орган и извода е, че той е по-големия престъпник - капо ди тути капи. Ще се радвам и двамата да завършат в затвора, но най-вероятно нито един няма да посети това държавно учреждение.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3810 Неутрално

  "Законът "Магнитски", приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта. Благодарение на него САЩ могат да налагат санкции срещу всеки, който предприема действия срещу информатори, оповестили правителствена корупция.
  Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" в началото на август миналата година.В жалбата се твърди, че човешките права на Василев са нарушени от депутата от ДПС Делян Пеевски и от главния прокурор Сотир Цацаров. Близо месец след това Пеевски нае американски адвокати, за да го защитават в процедурата."

  Интересното е , че Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" , а месец след това Пеевски наема адвокати, за да го защитават в тази процедура. Класически пример на "Гузен негонен бяга".
  В този казус Василев се явява информатор за корупцията в България , в която са намесени главния прокурор и министър председателя. Това не оневинява Василев изцяло , но ще смекчи значително неговата вина, както става на Запад в съдебната практика , когато някой мафиот се разприказва и разкрие мафиотските схеми и участниците в тях. Ето , затова Цацаров сън не го лови. Паниката, която го е обхванала го кара да прави съдбоносни грешки като тази , че ползва услугите на Пеевски да наема адвокати за защита от американско преследване по процедурата Магнитски.


 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Всички общо взето знаем какво и защо се случи. Всъщност, аз се надявам Василев да "пропее". Смисълът на закона е именно "закрила срещу разкриване на корупция".

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 21. 21 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И на тримата Шишковци им е неспокойно! Василев може да е прахосал 200 милиона, но кой открадна активите за 5 милиарда?

 22. 22 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#17] от "dorn":

  Подкупването на американския съд ще е по-трудно работа отколкото на сръбския. В Сърбия си е най-добре. Хем Цацаров се преструва че иска да го докара, хем уж не може. Така най-лесно се съхранява стабилността.

 23. 23 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#18] от "Putarak":

  Ще се радвам да се осветли корупцията, но не възлагам големи надежди на тая история с Магнитски. Американската държава няма да се захване да защитава български мафиот.

  Колкото до осветляването на Пеевски, той отдавна е осветен, даже очаквам скоро да започне да участва в риалити шоута. Това ме кара да мисля че е подставено лице.

 24. 24 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Изглежда да бъде много трудно на ОБВИНИТЕЛА да докаже че е прав с обвинението си.
  Вярвайте ми обвинения ще бъде оправдан!
  Тък става въпрос за добре обиграни в съдбата на хората адвокати които срещу високо заплащане могат да освободят и най големия финансов престъпник като го направят жертва на политическата система в една страна като България. Ако това беше станало в Швеция примерно едва ли би се стигнало до там.
  Така че извода е заслужава ли си да въобще този процес и дали не трябваше да се търси отговорност от повече участвали в схемата за източване на пари хора или обвинителя в случая се страхува от останалите и затова ги освобождава от отговорност?!

 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7976 Неутрално

  Важното е истината да излезе наяве

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  " него се изразява надежда, че скоро ще има резултати."
  Понакога позитивното мислене става пожелателно самобаламосване.

 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#11] от "zuk_trombon":

  Нещо си се объркал. Василев си е герберче. Няма нищо общо нито в умни, нито с красиви, въпреки, че дъщеря му видимо става.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#11] от "zuk_trombon":

  Нещо си се объркал. Василев си е герберче. Няма нищо общо нито в умни, нито с красиви, въпреки, че дъщеря му видимо става.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Радвам се, че започна да ги слагаш в обща двойка

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8274 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Обаче тях не ги съдят.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Надявам се САЩ да помогнат на българския народ и да разберем КОЙ открадна
  над 3 000 000 000 лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Като си оправят работите да се връща да обясни къде са парите.
  —цитат от коментар 8 на Jоhn Silvеr

  Парите са при Пеевски. Днес парламентът му гледа закона, с който да си бетонира кражбите от КТБ и да прилапа и това, което му се е изплъзнало.

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  От костинбродската ОПГ само поръчителят е преследван, изпълнителите чакат нов поръчител.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1726 Весело

  До коментар [#11] от "zuk_trombon":Нещо си се объркал. Василев си е герберче. Няма нищо общо нито в умни, нито с красиви, въпреки, че дъщеря му видимо става.
  —цитат от коментар 28 на Darth Plagueis


  Аха ясно. Значи Мина е Герберче викаш? Бравус на тебе... Това го кажи на командира да видим как ще реагира.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK