Съдебният съвет не смята, че преместването на делата за корупция е противоконституционно

На редовното заседание на пленума днес 15 от членовете гласуваха "против" искането на двете институции, а седем бяха на обратното мнение. Един член - Стефан Грозев, не подкрепи нито едно от двете становища и на практика се оказа "въздържал се". На снимката отляво надясно - Цветинка Пашкунова, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов

© Юлия Лазарова

На редовното заседание на пленума днес 15 от членовете гласуваха "против" искането на двете институции, а седем бяха на обратното мнение. Един член - Стефан Грозев, не подкрепи нито едно от двете становища и на практика се оказа "въздържал се". На снимката отляво надясно - Цветинка Пашкунова, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан ПановМнозинството от Висшия съдебен съвет (ВСС) не подкрепи искането на Върховния касационен съд (ВКС) и на Висшия адвокатски съвет за обявяването на противоконституционност на преместването на делата за корупция от Софийския градски съд в специализирания.


На редовното заседание на пленума днес 15 от членовете гласуваха "против" искането на двете институции, а седем бяха на обратното мнение. Един член - Стефан Грозев, не подкрепи нито едно от двете становища и на практика се оказа "въздържал се".


По двете искания има образувано дело в Конституционния съд (КС) с докладчик бившият заместник-председател на ВКС Таня Райковска. Атакуваните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха приети през лятото на 2017 година, но влязоха в сила в началото на ноември. Оттогава разследванията и делата за корупция и още 40 престъпления се водят и разглеждат от специализираните прокуратура и съд.
Мотивите на ВКС и адвокатския съвет за атакуването на промените са, че определянето на подсъдността на специализирания съд е според субекта на престъплението, а не по материя, което и го превръща в извънреден съд.


Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ако се приеме този аргумент, това означава, че и СГС досега е бил извънреден съд.


"В искането няма и дума за това, никой не е разсъждавал върху тази теза. След измененията в НПК подсъдността на СГС по отношение на определени престъпления, извършени от лица с имунитет, се запазва, т.е. за определени престъпление те отговарят на определението за извънреден съд", смята главният прокурор.


Той отказа да коментира мотивите към искането на върховните съдии, но уточни, че и това на ВКС, и на адвокатския съвет са "балансирани и мотивирани, професионално изготвени с изложени правни аргументи".


"Няма да коментирам мотивите към искането, които правят аналогия с Народния съд, защото ще изпаднем в казуистика и ще кажем неща, които не е редно да ги кажем. Ако специализираният съд е извънреден, значи и СГС е такъв."


Според члена на съдебния съвет Цветинка Пашкунова (избрана от квотата на магистратите) предвидената с промените възможност председателят на Апелативния специализиран наказателен съд да командирова магистрати, както и възможността за допълнително възнаграждение на съдиите и прокурорите в спецорганите са доказателства за противоконституционността на измененията.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ще има ли умно-красиви писъци или такива от червените им братовчеди???

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Чудесно!
  Отделянето е по материя, а не по субект. Доколкото обаче материята - корупцията е континуална, реже се главата за да не се вмирише рибата. :)

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  И противоконституционно да е, на тях не им пука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK