Изобретателят, който даде на незрящите новите технологии

Изобретателят, който даде на незрящите новите технологии

© Анелия НиколоваВ 21 век технологиите са навсякъде около нас и започнаха да се приемат като даденост. С появата на тъчскрийн екраните използването на редица устройства стана значително по-лесно и удобно. Но и създаде сериозен проблем за хората с нарушено зрение.


За да помогне на незрящите, един български професор е посветил последните няколко години от живота си за изобретяването на специален брайлов екран, с който те могат да направят голямата крачка към света на новите технологии. За труда си проф. Димитър Карастоянов беше награден с място в "Златната книга на откривателите и изобретателите в България" към Патентното ведомство.


От любител астроном до учен от БАН


Роден в Стара Загора в средата на миналия век, Карастоянов от малък се интересува от астрономия. Възползва се от обсерваторията в града, за да опознае част от космическите обекти. Любопитството му обаче е още преди България да има своя пръв космонавт, което се оказва и решаващо за бъдещето му.
"Тогава астрономията не беше толкова популярна. Разбира се, след излитането на Георги Иванов в Космоса през 1978 г. всичко се промени. Когато трябваше да реша в кое висше училище да продължа образованието си, семейният съвет ме насочи към Техническия университет в София", спомня си професорът.


Приет е в престижната за времето си специалност "Автоматизация на производството". Още по време на студентските си години започва да се интересува от роботика и след завършването си веднага попада в Института по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките (БАН). Там е вече над 40 години, като през това време е успял да направи десетки патенти на свои произведения.


Незрящите в света на новите технологии


Един от последните му патенти е брайловият екран. Идеята за него му идва, след като вижда как компютърната операционна система DOS, която доминира на пазара през 80-те години на миналия век и вече е пригодена за незрящи, започва да се заменя масово от нова такава с различен интерфейс. DOS използва интерфейс с команден ред, като програмите се стартират чрез въвеждане на името на съответния файл на командния ред. През годините започват да се произвеждат клавиатури със знаците от Брайловата азбука и така хората с проблеми със зрението успяваха да работят с компютри.


В наши дни обаче операционните системи използват различен интерфейс, който затруднява значително незрящите. Като пример могат да се дадат иконите на десктопа, които няма как да се видят от имащите проблеми със зрението. Брайловият екран е революционно откритие, представляващо матрица от елементи, които се движат. При повдигането си те образуват пъпки, подобни на буквите от Брайловата азбука. Благодарение на тях незрящите могат да разберат върху коя икона са поставили пръста си.


Матрицата на брайловия екран.

Матрицата на брайловия екран.


Все още обаче има един голям проблем, уточни проф. Карастоянов. Матрицата може да се използва върху по-големи екрани, като към момента най-малкият такъв може да е с размерите на таблет.


Изобретателят, който даде на незрящите новите технологии
Патентът обаче вече е купен от един от телекомуникационните оператори в България, като идеята на компанията е да развие проекта и в бъдеще да започне масово производство на подобни устройства. По думите на Димитър Карастоянов има шанс технологията да бъде внедрена в мобилните телефони и мониторите на компютрите, тъй като всяка една от т.нар. пъпки представлява пиксел на екрана. Той обаче не се нае да прогнозира в какъв период може да стане това.


Това не е единственият принос на професора към улесняването на живота на незрящите. Той е изобретил и термометър за слепи, който може да се използва за котлони, бойлери и други подобни уреди. Термометърът представлява биметална пластина във формата на спирала. След като се нагрее, тя повдига датчик със знаци от Брайловата азбука. Карастоянов вече е подал документи и за патент на това произведение.


Произведения на изкуството за незрящи


Брайловият екран може да се използва и за представяне на обекти от културно-историческото наследство. Пример за това е картината "Христос и самарянката при кладенеца". Екипът на проф. Карастоянов е успял да направи нейно копие, като в контурите ѝ има буква от Брайловата азбука, по която незрящите могат да се ориентират какви обекти има на картината. Например, ако попаднат на буквата К, то тя е за кладенеца. Ако пък е Ч, то тогава е за човек. Всичко това е описано в кратка легенда под картината.


Копието е поставено до оригинала на картината в музей в италианския град Павия.


Изобретателят, който даде на незрящите новите технологии


В началото на годината учените са започнали да правят такова копие и на картината на руския художник Алексей Попов "Защитата на Орлово гнездо". Има идея методът да се приложи и върху "Спасяването на Самарското знаме от подполковник Калитин". Осъществяването на един такъв проект отнема около месец.


Подобни копия могат да се правят и на гоблени и икони. Целта е скоро методът да се прилага и на паметници, които обаче трябва да са с човешки ръст.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK