Заповядайте на Витоша, но след ремонта

Нено Димов и вицеприемиера Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Нено Димов и вицеприемиера Валери Симеонов"Аз съм тук, за да ви заявя от името на коалиционното правителство на ГЕРБ и "Обединени патриоти", че времето на големите обещания свърши. Времето на големите приказки свърши. Дойде времето на действия".


Това е част от изказването на вицепремиера Валери Симеонов, когато той присъстваше на януарския протест в защита на поправките на плана за управление на Пирин, с които се разрешава строителство в 48% от планината. Решението правителството взе на заседание в малкото работни дни между Коледа и Нова година. Протестите срещу плановете за застрояване на Пирин отново извадиха на повърхността темата за състоянието на Витоша, защото в управлението на собственика на съоръженията и концесионера на Банско участва един и същ човек. Участници в демонстрациите изразиха хипотезата, че нарочно не се инвестира на Витоша, за да се тласкат скиорите към курортния град.


Симеонов заяви след решението на кабинета и че след Пирин правителството ще търси решение на "казуса с Витоша". Целта на властта била да реши "тежките проблеми, свързани със зверските ограничения за развитието на планинския туризъм". Така България щяла да привлича "стотици милиони туристи". Планове за развитие кабинетът залага и в още 13 ски зони в нова стратегия за туризма, оповестена наскоро.


"Зверските" ограничения
От събитията след взимането на правителственото решение стана очевидно, че целият кабинет, от чието име говори Валери Симеонов, "Витоша ски" (собственик на съоръженията на Витоша ) и дирекцията, която управлява парка, споделят едно и също мнение - планината е за основен ремонт. Лифтовете и влековете в планината няма да работят, хижите няма да бъдат възстановени, няма да има пречиствателни станции и водопреносна мрежа, докато не се приеме нов план. Според трите страни сегашният план не позволява нищо, а според Симеонов той е част от "зверските ограничения".


В отговори до "Дневник" ръководителят на парка Снежина Попова казва, че новият план, който е изработен, но не е известно кога ще бъде приет, цели да облекчи "изключително ограничителните режими" от сегашния план, "който не разрешаваше никакво развитие на съоръженията за ски спорт - основна причина за сегашното им състояние".


Рестриктивното в този план е, че изрично не допуска изграждането на нови лифтове, писти и увеличаването на легловата база.


Въвежда обаче задължението за подмяна на старите съоръжения. Планът допуска в обхвата на ски пистите, пътищата и плановете съоръженията да се поддържат.


"Насърчава се възстановяването на въжена линия Княжево - Копитото", се казва още в действащия план.


В горската част се допуска изграждането и поставянето на съоръжения и инфраструктура за пешеходен туризъм - беседки, заслони, чешми, заслони, лежанки.


Насърчава се и обособяване на зона за екстремни ски и сноуборд в северната част на местността Капакливец в рамките на съществуващата там ски зона. Обособяване на ски зона за обучение край център "Алеко". В зоната на самия "Алеко" се насърчава реконструкцията и модернизацията на сградите, поставяне на преместваеми обекти за бързо хранене и 5 ски училища. Легловата база не може да се увеличава.


Някъде в бъдещето


През 2015 г. планът за Витоша трябваше да бъде актуализиран и до 2024 г. природният парк да се управлява според неговите предписания. Днес, почти 3 години по-късно, процедурата все още върви, като никой не може да каже кога точно ще приключи - дали ще е тази година или през следващата. Планът очаква произнасянето на Министерството на околната среда и водите (подробности четете в следващ текст).


Същевременно дирекцията, която управлява парка и в която е създаден планът, няма еднозначен отговор на един от най-важните въпроси - дали актуализацията предвижда разширяване на зоната, в която ще бъде разрешено строителството или не.


"Новият план предвижда нови зони на защитената територия и облекчаване на изключително ограничителните режими, въведени със стария план на парка, който не разрешаваше никакво развитие на съоръженията за ски спорт - основна причина за сегашното им състояние", пише дирекцията в отговор до "Дневник".


Междувременно министърът на околната среда обмисля вариант да бъдат направени други промени в действащия план, ако скоро не се приеме актуализираният. Дали такъв ход ще следва познатия сценарий - бързо, без дискусия, без екологична оценка, предстои да се види.


Два от четири


Лифтовете с начални станции близо до града са четири - Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски. От тях работят само първите два и то само в събота и неделя като кабинковият през ски сезона работи всеки ден. И четирите са собственост на дружеството "Витоша ски".


Княжевският лифт не работи от 1995 г., или 12 години преди дружеството да го придобие в приватизацията в края на 2007 г. на "Въжени линии". В действащия от 2005 г. и досега план за управление на Витоша е записано, че той може да бъде възстановяван. Същото важи и за Романския. Такива стъпки досега обаче не са предприемани. Известната досега теза на дружеството, изразена писмено, е, че както действащият план, така и останалото законодателство пречат на инвестиционните намерения на компанията. "Дневник" прави опит да осъществи контакт с представител на "Витоша ски" за подробен разговор по темата.


С работещите два лифта през последните години имаше инциденти, дори с паднали хора. Проверките започнаха и приключиха, но не откриха виновни.


Първата станция на лифт Княжево днес

© Юлия Лазарова

Първата станция на лифт Княжево днес


"Витоша ски" и друго дружество със същия собственик - "Алеко спорт 99", са собственици и на 6 влека, четири от които също не работят. Министерството на младежта и спорта е собственик на влек "Заек", чийто стълб се счупи преди 9 години. Оттогава министър Красен Кралев на няколко пъти откри ски сезона на Витоша, но ръководеното от него ведомство не е отпускало пари за ремонт. Така от 11 общо влека на Витоша според информацията в плана за управление само 5 са действащи.


Стотици милиони... чакат на спирката


Обичайната гледка е през почивните дни спирките на автобус 63 в "Бояна" да са изпълнени с десетки чакащи. Когато превозното средство дойде, между хората започват скандали кой да се качи и кой да остане за следващия, защото в този автобус няма място. Причината е в това, че линия 63 е единствената, която води до сравнително по-висока точка в планината - Златните мостове. Тази спирка обаче се открива само през почивните дни. Битка за хващане на автобуса има и по линията от кв. "Хладилника", която стига до хотел "Морени", малко под база "Алеко".


Други автобуси, които се движат в ниските части на планината, са 64 (от Центъра по хигиена до Драгалевци), 66 (от софийския зоопарк до хотел "Морени"), 67 (От Семинарията до центъра на квартал Симеоново), 98 (от зоопарка до село Железница), 123, който свързва спирките на Онкологията и тази при Симеоновския лифт.


В плах опит да реши проблема с транспорта Столичната общината пусна още един автобус по линия 66. Няколко дни по-късно коли задръстиха пътя до Златните мостове. Линиите, които не водят до населени места, работят само през уикенда.


Недоброто обезпечаване с градски транспорт е причина голяма част от желаещите да посетят Витоша да пътуват с автомобили. Резултатът обаче е задръствания - първо на паркинга на станцията на Симеоновския лифт, по пътя към "Алеко" и на малкия паркинг там, който изобщо не може да побере желаещите.


За да въведе някакъв ред, общината е въвела забрана за качването с автомобили между 10 и 15 часа. Това обаче не решава въпроса с наплива от автомобили, които паркират където намерят отстрани на пътя. Кабинковият лифт за много семейства не е и решение заради цената, която трябва да се плати за паркинг, а след това и за превоз с него. Малкото автобуси пък се движат на дълги интервали, побират малко хора и често са в окаяно техническо състояние.


Пешеходците, които искат да стигнат до Витоша, имат един сериозен проблем - Околовръстното шосе, което разделя града и планината. Най-лесните начини са през Княжево и "Бояна". Първият вариант обаче изключва тези, които биха искали да карат ски или сноуборд, защото Княжевският лифт не работи от 23 години. Пешеходното пътуване до пистите през "Бояна" пък е обвързано с ползването на градски транспорт и чакането по спирки с краен неясен успех.


Още за проблемите на Витоша четете в следващи материали на "Дневник": Какво позволява и не позволява на инвеститорите актуалният план за управление на Витоша и какви промени са направени; какъв е ефектът с днешна дата от условията, при които са приватизирани съоръженията; какво може и какво прави всъщност общината за решаване на проблема; какви са възможните решения.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 726 Разстроено

  След мъдрото управление на Тома Белев Витоша е в будна кома.

 2. 2 Профил на aloiziii_moro6ek
  aloiziii_moro6ek
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Със сигурност, занапред едва ли в някоя защитена територия у нас ще бъде приет подобен силно рестриктивен план за управление. Природен парк Витоша е ярък пример за това, как не трябва да се управлява защитена територия от най-ниската природозащитна степен. Нормативно погледнато, природозащитата в защитените територии има предимство пред останалите дейности там, но... Трябва да се търси баланс! Именно този толкова труден баланс спешно трябва да бъде постигнат! Нелепо е, че в най-близката до София планина държавата стимулира приоритетно посещенията на мечки тъдява! Не съм скиор, нито пък привърженик на нови строежи в ПП Витоша. Просто искам да мога да покажа на детето си една по-достъпна за хората планина и защитена територия.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Това са проблемите на Витоша от десетилетия. Забранителните знаци за автомобили са на повече години. Хижарите по Витоша са бесни заради насилственото "опразване" на планината. Не виждам как един план (говоря за стария, преди действащия и сегашния) може да попречи толкова, още от времето преди да е въведен ...
  На Витоша времето е спряло и всичко се руши.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Проблемът с ремонта и поддържането на лифтовете иска анализ, а не манифестации. Там ясно и отчетлива се набърква и закона за горите, за което подробно писа Труд. В 24 часа пък Симеонов твърди, че за административни процедури по пускане на лифт у нас са нужни 14 години. В такива подробности са скрити и исканията и за Перин. Анализ е нужен, а не зелено квичене по темата.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6708617

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1177 Весело

  Платен паркинг за да ползваш платен лифт ... добре, че големите магазини не са се усетили още :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Когато е приватизирана Витоша ски, този който е придобил дружеството не е ли бил запознат с условията на приватизационния договор? Купуваш нещо евтино, защото е обвързано с много ограничения ... после не правиш нищо с цел да ги премахнеш. Както е тръгнало всички ограничения да бъдат премахнати (Валерката за това намеква), ще излезе, че платената цена за придобиване изведнъж става направо "за жълти стотинки" и държавата за пореден път е ограбена :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":

  Що, той ли не поддържа лифтовете?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#7] от "ь":

  Няма никакви ограничения. Лифтовете могат да се подменят спокойно. Просто няма желание. Планината е блокирана напълно, за да не е посещавана. Това се допълва и от фактическото й затваряне за посетители през уикенда.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":
  У нас ако искаш да забатачиш нещо ... назначаваш комисия да извърши "задълбочен" анализ :) Проблема в случая е кой ще извърши анализа? Подозирам доста "зелени", че осребряват сериозно възгледите си за опазване на природата. Примери ... хипер активни действия около проекти свързани с многомилионни инвестиции- Банско, магистрала Струма, край морето ... и пълно мълчание по изсичането на Странджа например.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":Що, той ли не поддържа лифтовете?
  —цитат от коментар 8 на Darth Plagueis


  Щото той прие тъпия план за управление на Витоша и възпрепятства абсолютно всякаква дейност в планината в същото време издаваше разрешителни за бараки за гъби и билки в общи линии творческа личност.

 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#7] от "ь":Няма никакви ограничения. Лифтовете могат да се подменят спокойно. Просто няма желание. Планината е блокирана напълно, за да не е посещавана. Това се допълва и от фактическото й затваряне за посетители през уикенда.
  —цитат от коментар 9 на Darth Plagueis


  Не съм много в час ... но защо са ги купили тогава? Кой блокира планината... какви са тия разрешителни с 14 годишен период на издаване?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  ........трябва нещода се направис ВИТОША.........да отмарят хората.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#11] от "nwj49315903":

  Каква дейност възпрепятства този план, с конкретика, ако може?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#11] от "nwj49315903":

  Чакай, чакай,че сега се зачитам внимателно.. Тома е приел плана? Хахаххабаб, бе кпга е бил премиер, че съм изпуснал?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Когато е приватизирана Витоша ски, този който е придобил дружеството не е ли бил запознат с условията на приватизационния договор? Купуваш нещо евтино, защото е обвързано с много ограничения ... после не правиш нищо с цел да ги премахнеш. Както е тръгнало всички ограничения да бъдат премахнати (Валерката за това намеква), ще излезе, че платената цена за придобиване изведнъж става направо "за жълти стотинки" и държавата за пореден път е ограбена :)
  —цитат от коментар 7 на ь


  Нали точно това е идеята. Ако са верни слуховете, то тия същите взеха за без пари един парцел да строят София ленд, после казаха, че парка бил на загуба и поискаха да го застроят с блокове и офис сгради. Тука така се прави бизнес, или на гърба на общината или на гърба на държавата, то и затова е огромния натиск да стават общинари или министри, за да могат да си въртят такива далаверки.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":У нас ако искаш да забатачиш нещо ... назначаваш комисия да извърши "задълбочен" анализ :) ...
  —цитат от коментар 10 на ь


  До коментар [#10] от "ь":

  Всеки сам може да си състави мнение. Около Пирин и строителството се спекулира с изграждане на водохващания и факта, че това са строежи. Да, водохващания са били забранени, но това е или проспано, или умишлен тероризам, заложен в закон. Подобна ситуация се очертава с изграждането на проводи /електро-, газо- и т.н/ от една страна и :) "кабинкопроводи"-лифтове от друга.

  Може да потърсите "Нещата за Пирин се разбират за 5 минути. Ако имаш желание."

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#16] от "today":

  Те не само поискаха, ами го застроиха.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Рядко дебилно твърдение. Значи целата истерия е всъщност да се строят водохващания 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 388 Гневно

  Не била достъпна Витоша...
  Сигурно трябва да има ескалатори до Черни връх.
  Ако не си нещо увреден, за един ден спокойно може да се качиш до върха пеш и да се върнеш.
  Още ски писти трябвало... Още леглова база искали...
  Абе, глупаци! Нали затова е природен парк, а не центъра на столицата.
  Да може все още децата ни да видят нещо диво. Да усетят природата.

  Не за да си замъкнат затлъстелите задници с бангията до първата полята, да плюскат кюфтета и кебапчета от неизвестно какво "месо" и да оставят кочина, след като си тръгнат.

  Още трябва да се ограничи достъпът. Да не може всяко говедо да съсипва малкото останала неосрана природа!

 21. 21 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Витоша е защитена и въптеки това, всеки си прави каквото си поиска. Превърнала се е на обществен паркинг, изровена от атв-тата на малкопишковците, добавяме и любителите на off road карането с огромните си коли, + тоново боклуци (отидете на копитото), пълзящите все по нагоре "лукс, премиум, ексклузив" къщи и затворени комплекси, и т.н. Дайте сега да я направим незащитена и двумилионият батак под нея просто ще се премести на нея.

 22. 22 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Трябва да се даде ясне отговор на две-три лъжи на офшорната мафия и обслужващата я пропаганда:
  1. НЯМА закон който ограничава подържането на съществуващите лифтове и съоръжения на Витоша.
  2. НЯМА и логика лицата, които са ги придобили да не са знаели всякакви обстоятелства около дейностите предвидени в природните паркове.
  ----
  Останалото е нечистоплътна пропаганда на обслужващите ги парцали - министърчета, вицепремиери, журналисти и обикновенни тролове.
  Едини и същи скрити собственици зад Витоша ски, Алеко спорт, Юлен. Далавери Симеонов и това недоразумение дето е министър ПРОТИВ екологията арогантно лъжат лобирайки за Георгиус от Кипър?

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#17] от "plebs":Рядко дебилно твърдение. ... 😁😁😁
  —цитат от коментар 19 на Darth Plagueis  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  Хуйстването е показателно. :)

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Гневно

  Известната досега теза на дружеството, изразена писмено, е, че както действащият план, така и останалото законодателство пречат на инвестиционните намерения на компанията
  —цитат от коментар 0 на статията


  Интересно какво са приказвали, когато са го взимали?
  Дали са имали предвид условията поставени от държавата или направо са си решили, че с времето вместо върху подобряване условията за туризъм на Витоша в рамките на съществуващите условия или още от самото начало са решили да работят върху условията поставени от държавата та да им паснат на щенията!?
  Защо още тогава държавата не е поставила (или ако е поставила защо не се изпълняват и наказват нарушителите) условия!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Зорът е да се овладеят планините от престъпниците, които седят зад кипърската офшорка. Съсипията тепърва предстои..., както на Черноморието.
  Отидете на Пирин и Банско. Това са частни владения на тези които седят зад банкера цеко - хотели, кръчми..Всичко.
  Това там му е бащиния.
  Заградил е пътя, събира такси, а върху единствения път за х.Вихрен си е построил писта?! Общината работи за него и всички му слугуват.
  Какви закони, какви пет лева?!
  Община и държава удобно си затварят очите за всиччки нарушения, а Витоша я държат за да изнудват София и да нагнетяват напрежене срещу уже некви еколози, дето им пречели?! :)

 26. 26 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз искам лифта Княжево - Копитото.

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Сестри Малееви,съпартийките ви,дето си направиха кортове до София Ленд,забрави ли ги?!

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Стигнах до 48% ,дето щели да се застрояват,и спрях.Кога ще спрете да я повтаряте тази глупост?!Станахте като в онези реклами,дето шампоан намалявал до 100% пърхут.

 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  еутрално

  Не разбирам, защо псевдософиянците разбират Витоша като бащиния. Планината си е планина и достъпът до нея не е гарантиран по подразбиране. Какво се тръшкате? Човек си хваща раничката, мята ските на рамо и се изкачва пешачката от Драгалевци, Симеоново, Железница, Бистрица, Княжево. За по-храбрите - може и Алино. Ските са транспортно средство и можем да се придвижваме с тях, ако видим зор, при това нагоре! Ако познаваме добре планината ще използваме ските максимално рационално и ще научим и децата си да го правят. Създава добра физика и психика. Карам ски от 35 г. и не съм се качвал нито на лифт, нито на влек. Така са ме научили моите родители, дядовци и баби. Не ни е нужна никаква нова инфраструктура извън съществуващата.

  Сега - за концесионера. Т. нар. бизнесмени в БГ са свикнали държавата да им оправя всичките бакии. Концесионерът иска да разширява ски зоните, което означава ново строителство и разрушване на хабитати. Защо не се поддържа съществуващата и абсолютно адекватна инфраструктура? Защото трябва да се дадат едни пари, които концесионерът и без това дължи, но той очаква държавата, т.е. ние да му ги дадем. Е, няма. Инвестиция означава заемче от някоя банка и поемане на риск. Добрите търговци постъпват така и не реват, когато се провалят.

  Витоша е уникална планина - има си всичко - геология, дива природа, места на които можеш да стъпиш и такива, на които не. Витоша е белия дроб на София и ако позволим застрояването и с нови зони (Нено извади над 12 хил. дка от парка) ще продължим да дишаме сажди. Застрояването на северния склон е факт. Оттам към града тече смок, защото идиотите, които строят на северен склон се отопляват 4-5 месеца на твърдо гориво. Да не говорим, че серат (буквално) в реките, защото не искат да си плащат за лайнарка.

  Трябва да има общество, което да се противопоставя на тези простотии. Нека да ни наричат еко-талибани. "Талибан", между другото означава "студент и ученик".

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#20] от "tie_interceptor":

  Да де, това разбира 80 процента от мат`ряла под туризъм и планинарство...! Да отиде до някоя поляна с колкото се може по-голям и лъскав джип, да разпъне барбекюта и софри, да плюска кюфтета и кебапчета и да пие бира цяла ден. Естествено, всичко това под звуците на дънещата от джиповете сватбарска музика. Накрая, както се полага, всичкия боклук се оставя на място, за да го чисти някой друг...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  Екоталибаните със лиляво-розов оттеннък как го разбирате,след като повечето не сте стъпвали тсм?!

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  Баш пък някакъв ГЕРБ-ав ибрикчия, като тебе от обслужващия персонал на Цеко, да ми прави забележки на такава тема е... Някак си неестествено! :)

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":

  Що да ги забравя? Има някакъв проблем, че са направили терен за спорт до парка, но няма проблем, че некви изградиха сгради във парка? Винаги съм се впечатлявал на ума ти 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  Ми то това е заложено в начина, по който се управлява планината.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Талибан е ученик, който чете и изучава една единствена книга—корана, всеки прочел и друга книга им е кръвен враг.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#1] от "nwj49315903":
  Не позна:
  Мин. Съвет+Софийският кмет + мутри и олигарси оцапаха пейзажа на Витоша.

  МС+ олигархия да виновни за батаците из цялата страна.


 37. 37 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 307 Весело

  До коментар [#22] от "ali_ibn_isa":

  Скъпи АЛИ , за твое голямо съжаление има закон, който пречи на поддържане на 60 годишни лифтове и това прост природен закон - той казва - НОВИ ЛИФТОВЕ ! Приеми съболезнованията ми за това, че "чугунената ти глава" разсъждения не прави ...

 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#35] от "korc":

  Und weiter? Планината не пише книги. Тя говори.

  Пак казвам - нека да сме талибани. Ние слушаме планината.

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Думанов":

  хубаво си им го написал... На Витоша без да се пипа нищо за 1 година могат да се обособят 10-ки километри за писалки и пантене... Ама няма пари от ски карти .... Нищо че така хиляди хора ще имат достъп до един прекрасен спорт.
  Да не говирим че долу в полите на планината можеше и един коплекс за ски скокове да направят. Българите са луди глави, сигурен съм че ако има къде, много народ би тренирал ски скокове..
  Ама то те зимният дворец оставиха 20 години да се разпада, кой да мисли за спорта. Стадион Юнак не същестува...

  Pure Chewing Satisfaction
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#37] от "Зелен контратерорист":

  Верно ли? И кой е тоя закон? И като допълнение - кой закон пречи да се подменят съществуващите лифтове?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2000 Весело

  Един управляващ простак - нещастие,
  двама - трагедия
  трима - национална катастрофа!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Каквото и да казват тези двамата, все е съмнително.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Каквото и да казват тези двамата, все е съмнително.

 44. 44 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":У нас ако искаш да забатачиш нещо ... назначаваш комисия да извърши "задълбочен" анализ :) Проблема в случая е кой ще извърши анализа? Подозирам доста "зелени", че осребряват сериозно възгледите си за опазване на природата. Примери ... хипер активни действия около проекти свързани с многомилионни инвестиции- Банско, магистрала Струма, край морето ... и пълно мълчание по изсичането на Странджа например.
  —цитат от коментар 10 на ь


  Или примерно по циганската сеч в горит

 45. 45 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 684 Неутрално

  еутралноНе разбирам, защо псевдософиянците разбират Витоша като бащиния. Планината си е планина и достъпът до нея не е гарантиран по подразбиране. Какво се тръшкате? Човек си хваща раничката, мята ските на рамо и се изкачва пешачката от Драгалевци, Симеоново, Железница, Бистрица, Княжево. За по-храбрите - може и Алино. Ските са транспортно средство и можем да се придвижваме с тях, ако видим зор, при това нагоре! Ако познаваме добре планината ще използваме ските максимално рационално и ще научим и децата си да го правят. Създава добра физика и психика. Карам ски от 35 г. и не съм се качвал нито на лифт, нито на влек. Така са ме научили моите родители, дядовци и баби. Не ни е нужна никаква нова инфраструктура извън съществуващата.Сега - за концесионера. Т. нар. бизнесмени в БГ са свикнали държавата да им оправя всичките бакии. Концесионерът иска да разширява ски зоните, което означава ново строителство и разрушване на хабитати. Защо не се поддържа съществуващата и абсолютно адекватна инфраструктура? Защото трябва да се дадат едни пари, които концесионерът и без това дължи, но той очаква държавата, т.е. ние да му ги дадем. Е, няма. Инвестиция означава заемче от някоя банка и поемане на риск. Добрите търговци постъпват така и не реват, когато се провалят.Витоша е уникална планина - има си всичко - геология, дива природа, места на които можеш да стъпиш и такива, на които не. Витоша е белия дроб на София и ако позволим застрояването и с нови зони (Нено извади над 12 хил. дка от парка) ще продължим да дишаме сажди. Застрояването на северния склон е факт. Оттам към града тече смок, защото идиотите, които строят на северен склон се отопляват 4-5 месеца на твърдо гориво. Да не говорим, че серат (буквално) в реките, защото не искат да си плащат за лайнарка.Трябва да има общество, което да се противопоставя на тези простотии. Нека да ни наричат еко-талибани. "Талибан", между другото означава "студент и ученик".
  —цитат от коментар 29 на г-н Думанов


  Абсолютно сте прав. Доказано е че човек може да тича супер маратони по 200 мили и повче, така че просто трябва да се забрани всякакъв транспорт и електричество. В крайна сметка за какво са му краката на човек?!

 46. 46 Профил на v__m
  v__m
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Не се ли намери някой, който е ходил поне веднъж на Витоша да напише статията. Има толкова много грешки, че едва ли може да се вярва на каквото и да е било от написаното. Началната станция на Романски е на стотина метра под Алеко, а не "близо до града". Рейс 63 не е единственият който който отива във високите части. Напротив "Морени" е значително по-високо от Златните мостове. Главната зона за ски и сноуборд е около Алеко и да се стигне до там от Бояна е както и от Княжево - доста трудно.

  Княжевският лифт е строен преди 60 години и който мисли, че може да се възстанови без смяна на съоръженията и строителство, трябва да отиде на лекар. Същото важи и за Романски. Който твърди, че това е разрешено от сегашния план за управление няма смисъл да ходи на лекар, защото е безнадежден случай.

 47. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#29] от "г-н Думанов":

  +++! Напълно съгласен! И аз съм от талибаните!

 48. 48 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 603 Весело

  Аха, значи има търсене, ама предлагането никакво. Затова трябва още да се насърчава от държавата. Нещо шмекеруват министрите и Баце. Няма начин при такова търсене като описаното да не могат да се пуснат сегашните съоръжения на печалба. Нещо ни баламосват.

  Като дойдат мутро-милиционерите на власт и вземат че бетонират нещо. През 90-те Черноморието, сега планините. Малко са ресурсите за усвояване в държавата и паразитите се насочват към планината и земеделските земи.

 49. 49 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#39] от "serpico":


  +++++ :)

  Ще се справим и сами. Истинското скиорство предполага напрежение на физиката и духа. Ще спрем т.нар. инвеститори с цената на всичко. Осраха Черноморието - планините също са море, само, че малко застинало.

  CONTADOR GRATUITO!
 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  "Това е част от изказването на вицепремиера Валери Симеонов, когато той присъстваше на януарския протест в защита на поправките на плана за управление на Пирин, с които се разрешава строителство в 48% от планината"
  ================
  Любима дъвка на пишман зелените. Пирин е с територия 2585 квадратни километра. Ако застроите 48 процента от тях, сметнете колко Софии ще получите.
  Ама звучи добре - 48 процента!
  Умишлено се мълчи къде и какво може да се строи.

  Еретик
 51. 51 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#11] от "nwj49315903":Чакай, чакай,че сега се зачитам внимателно.. Тома е приел плана? Хахаххабаб, бе кпга е бил премиер, че съм изпуснал?
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis


  По принцип си изпуснал много и не търпи наваксване, трябва да четеш, намери от коя година е плана за управление на парк Витоша ограмоти се и коментирай. В бълтария по принцип хора като теб са свикнали премиера да им чисти гноините пъпки от задника

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#51] от "nwj49315903":

  Аз чакам да ми обясниш откога планът за управление на Витоша се приема от различна институция от Министерски съвет. Давай да я видим тая работа с четенето..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#50] от "Костадин Иванов":

  Никой никога не е казвал, че ще се застроят 48%. Твърдението е, че в 48% може да се строи. Къде и какво - решава Цеко. Опорката с водохващанията е твърде дебилна дори за гербав електорат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Витоша е супер сега. Малко хора, природата се възстановява, често вече виждам сърни. Хич не ми пука за тези лифтове. Който обича планината не чака да седне на седалка. Чудесен естествен подбор на планинари се получава.

 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#54] от "methodman":

  Мхм... А как запалваш децата да ходят там? Стигаш с тригодишно пеша до бай Кръстьо?
  А с бебе?
  А с баба?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#53] от "Darth Plagueis":

  "Никой никога не е казвал, че ще се застроят 48%. Твърдението е, че в 48% може да се строи"
  ===========
  А тогава защо оревахте Пирин, сякаш на Каменица отгоре има дискотека?
  Проблемът ви е един Цеко, дето не го познавам. Ами да строи някой друг. Цеко дори не е казал, че ще прави втори лифт.
  В същото време се тиражира, че Цеко държал и лифтовете на Витоша, но не ги пускал, за да ходят софиянци на Банско. Защо на Витоша да бива, на Пирин да не бива?
  Пиша това, въпреки че не съм скиор, а турист. Писти не ми трябват, на лифт се качвам веднъж годишно. Не може обаче да се случва все това, което на мен ми харесва.

  Еретик
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#56] от "Костадин Иванов":

  Нито едно от твърденията не разпознавам. На мен не ми е проблем, че е Цеко. Но искам да знам кой е. А ако е Цеко, това е проблем на БНБ. Като следствие - и наш.
  Пък за лифтовете - не знам някой да протестира против лифт. Няма нищо лошо в изграждането на лифт. За добро или лошо обаче, от такъв няма нужда. Затова и Цеко не е тръгнал да го строи. И да, Витоша е в това състояние точно заради Банско.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "Darth Plagueis":

  С баба и бебе има чудесни пътеки над Симеоново, Драгалевци и Бояна. С баба и с бебе може да се качите до Алеко с кабинката, да се разходите и да слезете. А малко по-големи деца съвсем спокойно могат да бъдат водени на походи из планината. Така се развива любопитство и любов към природата, с малко усилие, а не като жулиш по една писта надолу-нагоре цял ден. Истината е, че много малко хора в София реално познават Витоша, защото висят на Лалето (а преди това и на Стената) или най-много да се разходят до Черни връх или Златните мостове.

  Всъщност Витоша е прекрасно място за най-различни спортове, като алпийските ски могат да са само един много малък елемент. Защо да не развиваме ски бягане и ски преходи, сноу кайт, планинско колоездене, летни преходи?

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  Ми тя Фандъкова е дала разрешителни за строеж вече до средата на планината, като я изсекат и отгоре, няма да останат дървета.
  Само че, Дневник само за пистите се интересуват, нищо чудно да са се облажили с някоя къщурка на високото!

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#20] от "tie_interceptor":

  Разбира се, представяш ли си лифтове или автобуси по Фуджияма. Просто трябва да се учим от японците за да сме готови за бъдещето !

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#48] от "puknatastotinka":

  “Като дойдат мутро-милиционерите на власт и вземат че бетонират нещо. През 90-те Черноморието, сега планините. Малко са ресурсите за усвояване в държавата и паразитите се насочват към планината и земеделските земи.”

  Така е, само че мнозинството това си избира! Иска си претъпканите курорти, сергиите с гащи, музика до три през нощта, за това преоритет трябва да е образованието.
  Сега всеки се спасява сам, а общия знаменател е грамотността!

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Нали точно това е идеята. Ако са верни слуховете, то тия същите взеха за без пари един парцел да строят София ленд, после казаха, че парка бил на загуба и поискаха да го застроят с блокове и офис сгради....
  —цитат от коментар 16 на today


  Това е точно идеята на "Витоша Ски". Не разбирам само защо никой не ги обвинява в очите.

  А между другото не разбрах като как им се размина на тези нещастници със София Ленд да си построят блоковете.

 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Витоша е чудесна в момента. Който обича планината не ходи там с кола или автобус или лифт.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#58] от "methodman":

  1. Пътеките над Симеоново и Драгалевци първо са може би най-стръмната част в планината, та съвета за баба и бебе може да се даде само от някой, дето не се е качвал на Витоша. В комбинация - над тия пътеки, заради безразборното строителство е все едно да се разхождам из Люлин.
  2. Цената на Симеоновския лифт за отиване и връщане за възрастен е 20 лв. На драгалевския е 10 лв, плюс 6 лв за дете. Т.е., в моя частен случай - с три деца, на седалковия удоволствието ми е 40 лв. На Симеоново - 60 лв. Ако някой счита, че това е работещо, то той е откровен идиот.
  3. Изключително неадекватно ми се струва да критикуваш, че хората ходят на Алеко, и като алтернатива да ми предлагаш лифтовете, които водят единствено до там. Аз ски отдавна не карам, не знам що реши, че интересът ми към планината е свързан с тях.
  Ае пробвай пак..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на Sleuth Sloth
  Sleuth Sloth
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darth Plagueis":

  1. Погледни картата на Витоша и ще видиш доста пътеки, които не водят само нагоре, а и настрани. Препоръчвам за разходка пътеката Драг манастир-Боянското езеро или Бистрица-Железница. Доста възрастни хора и родители с малки деца се разхождат там. За лека разходка можеш да отидеш и на юг, откъм Рударци. А къде си видял стропителство в самите граници на парка като в Люлин, не ми е ясно. Освен ако не смяташ кварталите-села за част от планината (не са).
  2. Цената на Симеоновския лифт (отиване и връщане) е 15 лв, не 20, а за деца е 10 лв. Не е евтино, така е, аз затова и предпочитам да ходя пеша, но ако си мислиш, че ще се возиш с три деца за левче при нови лифтове, то явно живееш в друга вселена. Най-вероятно ще плащате заедно около 90 лв. (виж цените на кабината в Банско; 28 за възрастен, по 20 за деца).
  3. Казах, че ако толкова иска някой да се качи на Алеко, може и сега да ползва лифт. Толкоз.

  Каква ти е изобщо тезата не разбирам? Че трябват нови лифтове за да ходиш с децата за по-евтино? Е ми няма да стане. Пистите ще са достъпни само за богатите скиори. То пък и едни писти, честно - за хубаво каране на Витоша трябва около метър, метър и половина основа, а като гледам как се променя климата в последните 15 години, сезонът за алпийски ски ще е 2 месеца, не повече.

  Аз нямам против да се подмени кабината с по-нова. Или Романски да се смени (тук трябва някакъв компромис с еколозите да се разрешат нови стъпки на стълбовете). Витоша ски обаче нарочно остави всички съоръжения да се разпаднат, включително влековете на Спас и Боби (Заека е на друг собственик), за да извиват ръце. Нямало начин да се поддържат стари лифтове. Да бе! Живял съм в планински местности в Щатите и съм виждал чудесно функциониращи лифтове от 60те и 70те из разни малки селца. Имат и чар. А в някой от най-добрите курорти плащах 250 долара сезонна студентска карта. На Банско (или "банската" Витоша) ще трябва да се изръся с 1500 лева.

  Мисля, че на всеки е ясно, че в България ски бизнеса се върти от мафията. И точно поради това, предпочитам нищо да не се прави на Витоша, да остане малко природа и за бъдещето, отколкото да осерат всичко.

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#65] от "methodman":

  Тезата е, че Витоша се управлява по безумен начин, който води до куп противоречия. Най-логично би било качването нагоре да става с лифтове, сегашните съоръжения са достатъчни, ако работят. Имаш концесия - изпълняваш я.
  Долната част на Витоша трябва да се поддържа и облагородява и да се изграждат нови пътеки, там, където строителството заграби старите.
  И тогава да се затвори силно достъпа за коли. Но със цени от 50 лв. нагоре за лифт това няма как да стане. Това далеч не е реалната цена, няма никаква нужда да бъде такава.
  Последният ти абзац според мен е грешен. Витоша трябва да се развива, и казвайки това, нямам предвид ски бизнеса. Разбирам логиката ти за този абзац, но според мен бъркаш. Точно така ще осерат всичко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2183 Весело

  Лифтовете с начални станции близо до града са четири - Драгалевски, Симеоновски, Романски и Княжевски.
  ================================

  Поздравявам журналистите на Дневник, успели да преместят началото на Романския лифт близо до София! Постижението е повече от впечатляващо!
  След този подвиг им предлагам да придърпат и Банско със стотина километра към столицата, че да не се губи време и гориво на софиянци, когато пътуват до там ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 68. 68 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това е началото на края на любимата ми планина.Жалко! Същите приказки за благоустройство и подобряване на инфраструктурата ги слушахме за морските курорти и нали видяхме какво стана? Е, това я чака и Витоша - презастрояване, селяния и мръсотия до шия.Направете си добре сметката - в почивните дни когато се качи половин София горе и всеки се изпикае по веднъж, какво е количеството амоняк което ще се излее в природата.
  Абе, важното е парите на друзята да се въртят...

 69. 69 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2000 Весело

  След този министър ще има ли Витоша?

 70. 70 Профил на Jоhn Silvеr
  Jоhn Silvеr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нено, Нено...ма те не са знаели, че са те готвили за go.

 71. 71 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  наивно е да се мисли, че такива пладнешки разбойници като българските политически жрици мислят нещо хубаво за планината.

  това правителство работи не в полза на гражданите, а в полза на цеко,киро,пееф и т.н.

  една елементарна сметка показва, че държавата е на загуба от присъствието на тея крадливи офшорки в планините.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK