Предстои обществена поръчка за е-регистър за ражданията и онкоболните

Предстои обществена поръчка за е-регистър за ражданията и онкоболните

© Георги КожухаровТази година ще бъдат обявени обществените поръчки за създаването на електронен регистър на ражданията, на онкоболните и за електронната рецепта, съобщи в интервю за БНТ зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Трите дейности са част от проекта за електронна здравна карта и ще помогнат за по-доброто планиране на заплащането в болниците.


От април здравното досие на пациента ще бъде по-пълно. В него ще се записват не само дейностите по клиничните пътеки, но и резултатите от медико-диагностичните изследвания, каза зам.-министърът.
През тази седмица се очаква лекарският съюз и здравната каса да обсъдят Националния рамков договор за тази година. Начева изрази надежда, че страните ще постигнат съгласие по документа.


През тази година приоритет на ведомството ще е елиминирането на практиката да се плащат дейности, които не са били извършени, увери тя.


Зам.-министър Жени Начева: Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати


Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати, увери още зам.-министър Начева, след като миналата седмица ръководството на клиниката се оплака, че е пред финансова криза и в остър дефицит на медицински сестри.


Според Начева проблемът не е в недофинансираните клинични пътеки, както твърдят от клиниката, а е в начина на управление и преразпределението на ресурсите. "Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки", заяви тя и обясни, че е необходима цялостна промяна в начина на управление на болницата и на структурата на административния персонал, на използваемостта на сградния фонд и на легловата база, както и на ресурсите за издръжка. Тази седмица предстои среща с директора на лечебното заведение, на която ще бъде представен оздравителен план за болницата, изготвен от здравното министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK