Съдебният съвет отказа повишаване в ранг на съдия след съмнителни назначения на синдици

Съдебният съвет отказа повишаване в ранг на съдия след съмнителни назначения на синдици

© Анелия НиколоваСъдийската колегия отказа повишение в ранг на придобилия публичност костинбродски съдия Ивайло Родопски. Със 7 на 6 гласа съдията по фалита на телевизия ТВ7 не получи най-високия ранг "съдия във ВКС и ВАС".


Името на Ивайло Родопски нашумя преди няколко години, когато Инспекторатът на Министерството на правосъдието извърши проверка на дейността на всички синдици в страната във връзка със сигнали срещу синдика Панайот Велков, който пък работеше с Румяна Ченалова по различни дела, припомня специализираният сайт news.lex.bg.


Тогавашният правосъден министър Христо Иванов предложи на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Родопски заради работата му по делото за фалита на ТВ7. Искането бе за нарушения на Етичния кодекс на магистратите и за действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с работата му и по делото за фалита на "Балкан Българска телевизия" (ББТ). По време на проверката на инспектората на правосъдното министерство се разбра, че Панайот Велков, като временен синдик, назначен от Родопски по искане на кредитора "Ноу Фрейм Медия България", сключил договори за охрана с фирмата "Делта гард" за 25 хил. лв. месечно. Стигнало се дотам, че за пазенето на едни и същи помещения имало два договора, т.е. сумата набъбнала до 50 хил. лв. на месец, с което увредил имуществото на ответната страна.
Повече за казуса вижте тук.


След проверката Велков бе изключен от списъка със синдиците, а тогавашният правосъден министър предложи съдия Родопски да бъде дисциплинарно наказан.


Дисциплинарният състав предложи съдия Ивайло Родопски да бъде уволнен, но ВСС му наложи наказание намаляване на заплатата с 10% за една година. Родопски по това време беше командирован в Софийския градски съд, но през 2015 г. се върна в Районния съд в Костинброд, Повече за откомандираването на Родопски и изчистването на Софийския градски съд от модела "Янева" четете тук.


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на съвета с мотива, че съдия Ивайло Родопски е превишил и превратно е упражнил правораздавателната власт като умишлено е игнорирал принципите за независимост, законност и безпристрастност при изпълнение на служебните си задължения.


Петчленен състав на ВАС обаче отмени наказанието. Основният мотив бе, че Родопски е извършил нарушения, но те попадали в обхвата на функционалния му имунитет.


Днес Драгомир Кояджиков заяви, че няма да подкрепи предложението да не се уважи искането за повишаване, защото има окончателно произнасяне на съда, с което наказанието е отменено.


Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова бяха на друго мнение.


Марчева заяви, че фактите, които са изложени в решенията на ВАС, са смущаващи и че не трябва да се гледа само дали съдията отговаря формално на изискванията на закона за повишаване в ранг, а да се види и духът на закона. Даването на ранг е за високи професионални качества, а тук има съмнения в тях, каза Марчева.


Цветинка Пашкунова поясни, че петчленният състав на ВАС е отменил решението не защото липсват нарушения, а защото попадат във функционалния имунитет на съдията. Дишева заяви, че ако се откаже повишение в ранг, съветът няма да изпадне в противоречие със закона.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  Независима съдебна власт произнасяща присъди в "името на НАРОДА". Царя надали се е пазарил с корумпета произнасящи присъда в "името на Негово Величество". Съдебната власт трябва да бъде зависима от суверена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Любопитно


  В тая колегия единомислието е изключение. За разлика от другата - където инакомислието е ерес с елементи на проказа. Два свята - кой ли е излишен!

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1944 Весело

  Абе аз се чудех, защо Христо Иванов е недолюбван сред "гражданите", а той им мътел водата в съдебната система! :-0
  Е ами, заслужил си го е, и му е хак! ;)

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  Как ви звучи това - извършил е нарушения, но те са в рамките на функционалния му имунитет... :)
  Това значи, че съдията е постоянна индулгенция за нарушения, ерго извън закона...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK