В медийния регулатор са постъпили над 35 сигнала срещу Емил Кошлуков

Снимка на Емил Кошлуков в знак на протест срещу поведението му в предаването

© Юлия Лазарова

Снимка на Емил Кошлуков в знак на протест срещу поведението му в предаванетоВ Съвета за електронни медии (СЕМ) са постъпили над 35 сигнала срещу водещия на предаването "Още от деня" и програмен директор на БНТ 1 Емил Кошлуков, след като в петък той два пъти показа среден пръст в ефир. Това се разбра на днешното заседание на медийния регулатор, на което беше представен доклад от мониторинга на петъчното предаване.


Кошлуков показа средния си пръст, придружен с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред", отправен към единия от гостите в студиото - Борислав Сандов от "Зелените".


Вчера водещият се извини за постъпката си, като я оправда с това, че е реагирал емоционално в защита на колегите си от БНТ, които били обект на нападки от протестиращи. Директорът на БНТ 1 допусна, че ще продължи да реагира първосигнално при подобни поводи, но и изрази надежда, че някой ден ще му дойде акълът.


Като на разпит
От изслушването се разбра, че от петък до днес в СЕМ са постъпили над 35 сигнала срещу проявата на Кошлуков, като по думите на члена на съвета Иво Атанасов "това не се случва често". Той изрази критично мнение за начина, по който програмният директор на БНТ 1 води предаването, а според колежката му Мария Стоянова "стилът на интервю" на водещия приличал на разпит.


В доклада се казва още, че разговорът в петъчното предаване между Кошлуков и Сандов бил "агресивен", "остър" и на моменти прехвърлял "добрия тон".


Членовете на съвета се съгласиха със становището на доклада, че поведението на Кошлуков е недопустимо както за журналист, така и за програмен директор. Предстои обаче регулаторът да вземе решение дали ще наложи санкция на БНТ за нарушаване на добрите нрави, като според закона тя може да е от 3 хил. до 15 хил. лв.


Не е само среден пръст


Според Мария Стоянова проблемът "не е само в средния пръст", а и в това, че самоцелната критичност на медиите към институциите може да се превърне в цинизъм и да отблъсне зрителите.


"Притеснявам се дали именно това не се се случва тук", каза Стоянова, като имаше предвид начина, по който Кошлуков води "Още от деня".


Същото мнение сподели и председателят на регулатора София Владимирова. Според Бетина Жотева, също член на СЕМ, е важно да се отговори на въпроса дали водещите имат право на собствено мнение, или ролята им е да дават думата на гостите си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK