Бъдещето на Витоша - между забраната на строежи и местата за инвестиции

Еко пътека на "Витоша"

© Юлия Лазарова

Еко пътека на "Витоша"Възможно ли е и сегашният план за парк "Витоша" и актуализацията му да не позволяват ново строителство, но същевременно промените да допускат ремонти, както и да отворят възможности за нови инвестиции? Да, поне според дирекцията, която управлява природния парк и Столичната община.


Неработещи лифтове и влекове, неремонтирани, а някои и полуразрушени изоставени хижи, несъществуващи или разбити екопътеки. Така изглежда природният парк "Витоша" днес. Собственикът на съоръженията "Витоша ски" и дирекция "Природен парк Витоша" намират причината в действащия план за управление, който според тях е прекалено рестриктивен.


Очакванията и на двете страни са, че с актуализацията на плана всичко това ще се промени. Същото мнение споделя и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, според когото така ще се отворят възможности за нови инвестиции, но без да посочи какви. Същевременно дирекцията и общината са убедени, че актуализираният план не допуска ново строителство.
Как обаче ще има инвестиции без ново строителство не е известно. Актуализацията допуска строителство в 37.5% от парка, но от дирекцията не могат да кажат дали тази площ е по-голяма или по-малка спрямо сегашния план. "Не е възможна съпоставка между зоните в двата плана", се казва в отговор на дирекцията до "Дневник". Според бившия директор на парка Тома Белев в сега действащия план зоната за строителство е 1.5%


Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че има подготвени промени в сегашния план, с които се улеснява ремонтът на лифтовете. Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха в парламенти предложение за промени в Закона за горите, с които се улеснява развитието на ски зоните във всички планини.


Как можеше да изглежда Витоша


"Изградеността носи отпечатъка на ведомствени интереси и възможности. В настоящия момент експлоатация на сградите и съоръженията на Витоша е нерентабилна. Въжените линии се нуждаят от техническо обновление и модернизация. Отдадените под аренда сгради с малки изключения не се поддържат. Наблюдава се липса на заведения за масово туристическо хранене на достъпни цени. Заведения за търговия, култура или услуги почти липсват."


Така е описано състоянието на природния в парк в действащия план, който е в сила от 2005 г. Освен да посочи тези проблеми, целта му е била и да намери решенията.


Ако беше изпълнен, хижите, заслоните и другите сгради в планината трябваше да са ремонтирани, да има нови места за къмпингуване и туристически услуги като велотуризъм, маунтийнбайк, езда и други.Достъпът до планината трябваше да е възможен през всички отправни пунктове най-вече от юг-югоизток.


Би трябвало и да има система, която да следи за запълването на паркингите и да пренасочва колите. Тази дейност би трябвало да се изпълнява от дирекцията на парка или общините, а парите да се използват за поддръжка на пътната мрежа.


Вместо това сега платеният паркинг пред станцията на лифта в Симеоново е собственост на "Витоша ски" и парите от услугата отиват в дружеството.


В плана се предвижда Княжевският и Романският лифт да бъдат ремонтирани, което не е направено. Допуска се подмяна и на другите съоръжения. Собственикът на съоръженията обаче "Витоша ски" обяснява бездействието си с нормативни пречки.


Управлението на парка пък е трябвало да бъде възложено на нов административен орган, в който да участват представители на държавата, местните общности и други заинтересовани лица. Вместо това в различните си части паркът продължава да се управлява от дирекция "Природен парк Витоша", министерствата по околната среда (МОСВ), регионалното развитие (МРРБ) и на земеделието (МЗХГХ), общините на София, Перник и Самоков. Резултатът е, че 18 години по-късно в общата картина на парка няма промяна.


Според дирекцията затруднение за изпълнението на плана е било именно "сложното интегрирано управление, базирано на различна собственост, многото стопани и ползватели, променените демографски, социални и икономически условия...". Противно на очевидното от дирекцията твърдят, че по-голямата част от приоритетите и целите в плана са изпълнени и посочват, че с актуализацията управлението на парка ще бъде по-лесно.


Къде е актуализацията


Планът за актуализация е завършен през октомври 2015 г., когато дирекцията го представя в МОСВ, което го връща за корекции. Поправките отнемат почти година, когато през юли 2016 г. дирекцията отново го праща в министерството. Сега, за да продължи процедурата, министърът на околната среда трябва да се реши дали на плана да бъде направена екологична оценка и оценка за съвместимост с "Натура 2000".


Нено Димов

© Анелия Николова

Нено Димов


Сегашният план за парка е преминал и през двете процедури.


Настоящият министър по околната среда Нено Димов, който и преди се е усъмнявал в границите на "Натура 2000", изглежда не е толкова убеден. За да се произнесе по въпроса, в края на 2017 г. той е поискал от дирекцията още информация, която се очаква през февруари. След като се излезе с решение, той трябва да свика Висшия експертен екологичен съвет, който да гласува плана. Ако съветът го приеме, министърът ще го внесе за разглеждане от правителството.


Проблемът е, че процедурата може да се забави още заради възможността решението на Димов да бъде обжалвано в съда. Създаването на двете екооценки също ще отнеме време.


Вицепремиер излиза на сцената


От телевизионно интервю на вицепремиера Валери Симеонов от вторник сутрин обаче се разбра, че скоро ще бъдат направени промени в сегашния план, подготвяни от работна група, с които явно се цели да избегнат цялата процедура по актуализацията на плана. Не е известно какво предлага групата, но се разбира, че тъкмо нейните предложения ще бъдат предложени на кабинета.


Потърсен о "Дневник", Симеонов отказа информация, защото щяла да бъде изопачена и използвана "повратно от псевдоеколозите", с които той нямал намерение да влиза в директни или задочни диалози. По думите му групата все още работи, като в нея влизат "изцяло представители на министерствата, които са ангажирани".


Отказа и да обясни процедурата, по която ще бъде променен сегашният план. "Когато дойде време, ще разберете как ще бъдат направени. Няма да станат криминално, нито ще станат задкулисно", каза Симеонов. Вицепремиерът увери, че Витоша няма да бъде застроена.


Ще се строи или не


Планът за актуализация въвежда напълно нови зони в планината, които не съществуват в сегашния. Затова от дирекцията не могат да кажат дали с новия план се увеличава зоната, в която ще бъде разрешено да се строи.


Общата площ на Витоша е 27 105 хектара. Най-голямата зона обхваща 55.7% и е за опазване на различни местообитания – скални, речни и др. Резерватната част е 6.8%.


Зоните, в които има или ще се допуска строителство, са за хижи и спортни атракции - 15.4%, и "за туризъм с крайселищен краткотраен отдих" 22.1% . В сегашния план тези зони липсват, като няма ясно описани параметри за строежи. Това прави сравнението невъзможно, както казват от дирекцията за парк "Витоша" в отговори до "Дневник".Оттам казват и че "новият план облекчава изключително ограничителните режими, въведени със стария план, който не разрешаваше никакво развитие на съоръженията за ски спорт - основна причина за сегашното им състояние". Това твърдение очевидно противоречи на цитираното вече, заради което не се разбира къде дирекцията вижда причината предвижданията в сегашния план да не се изпълнят.


Представители на дирекцията се съгласиха само писмено да отговорят на въпроси на "Дневник", което попречи на изясняването на този и други въпроси.


В писмените отговори за актуализирания план се казва, че той "не допуска каквото и да било ново строителство на сгради, а само ремонти на съществуващите обекти без увеличаване на легловата база". Същите ограничения съществуват и в сегашния план.


Забраните и възможностите за строителство в двете зони са описани в 3 таблици в плана за актуализация, и то не съвсем ясно. Общото е, че не се допуска разширяването на легловата база и няма да се допуска ново строителство, без то да е предвидено в Специализиран подробен устройствен план. Тези планове ще се изготвят тепърва от Столичната община след актуализацията на плана.


Така в зоната за крайселищен туризъм се забранява строилството на лифтове и писти, с "изключение на довеждащи лифтове" до зоната за хижи. Дострояването на вили ще е възможност само, за да се покрият санитарно-хигиенните, топлоизолационните и противопожарни нормативните изисквания.


Строителството в зоната за хижи също ще бъде забранено без специализираните планове. Те обаче няма да са необходими за ремонтите на построените вече, лифтовете и другите съоръжения.
В документа се казва и че се забранява изграждането на "съоръжения за зимни спортове и ски писти, с изключение на развитие и логистика на съществуващите ски-центрове "Алеко", "Ветровала-Офелиите-Конярника" и в случаите на практикуване на зимни спортове без изсичане на просеки и моделиране на терена за детски ски писти, снежни паркове и преместваеми влекове".


Така бъдещото строителство на Витоша ще зависи изцяло от решенията на общините на София, Перник, Самоков и общинските им съвети, които ще изработват Специализираните устройствени планове. Ако, разбира се, междувременно работната група, създадена от вицепремиера Валери Симеонов, не промени ситуацията.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Българският пишман-бизнес може да инвестира само в гората и на плажа. Бягай народе накъдето ти видят очите!

 2. 2 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Ами ако бяхме спечелили домакинството на зимните олимпийски игри?
  Какво щяхме да правим?

 3. 3 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Бъдещето на витоша: като най-новият квартал за вили на мутри и наркодилъри...

  Евроатлантида
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Неработещи лифтове и влекове, неремонтирани, а някои и полуразрушени изоставени хижи, несъществуващи или разбити екопътеки. Така изглежда природният парк "Витоша" днес.
  ------------------------
  Като прибавим и корояда завладаля половината гора и долу-горе получаваме резултата от дейността на $-цветния капо ди тути капи Тома Белев.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Концесията видимо е вредна. Поне тук. За това лифтовете отново да станад общински. Каквито си бяха. А концесията да се развали по най-неприятния за концесионера начин. Ама нема да стане.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 6. 6 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 502 Неутрално

  абе не знам кво е, ама това, което е в момента не е добре и е малко параграф 22. хем така, хем иначе. просто трябва да се направи така, че да се модернизират съоръженията пък кво точно ще променят не знам, тва си е тяхна работа

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 7. 7 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 334 Гневно

  Концесионерът ако имаше интерес да прави нещо, което да е от полза на хората - това щеше да се е случило през последните 10години... както и общината. Ама то едната ръка мие другата.

  Само заради подигравката "паркинг" на лифта Симеоново, управата на "Витоша Ски" трябва да бъдат линчувани. А от там тепърва им започват свинщините.

  panem et circenses
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":

  За това лифтовете отново да станад общински.
  -------------
  Като изключим личното ти удовлетворение от това, че Цеко ще претърпи (може би ) загуби, как ще помогне това за възстановяването на лифтовете?
  Или просто идва някой , опъва едни въжета и готово?
  Виждал ли си постаментите на какво приличат , ще се качиш ли на лифт монтиран върху такова нещо?
  Аре за Пирин коментирате без да сте ходили, но Витоша е до задника ви мама му стара, па вдигнете се един ден и се разходете преди да заръсите...... умности.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Цецо":

  И кой плаща за ремонта и подръжката на тия съоражения ?. Отделно щом е общинско, винаги ще има натиск да е евтино "понеже е общо" и съответно ще се налага общината да субсидира дейноста му както с всички общински неща - детски градини, градски транспорт и т.н. Така че всъщност въпроса е "искаме ли общината да закопае много милиони за ски-съоражения" и отговова е КАТЕГОРИЧНО НЕ защото има далеч по-смислено приложение на тия пари. Например може да се построят нови училища за да не се налага учене на две смени, може да се построя всички предвидени трамвайни релси, да се преасфалтират всички вътрешноквартални улици и т.н.

 10. 10 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1850 Неутрално
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Пак да питам, корояда проблем ли е и Белев ли е виновен?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  Ами например, ако е различен собственика има голяма вероятност да действа на пазарен принцип. На мен това ми стига. На теб ти пречи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ето го плана на Витоша Ски: http://2.bp.blogspot.com/_FvBEzWK0AYA/TQa7-s_drrI/AAAAAAAAAuQ/Exc7H4z1Ugk/s1600/3.png
  Аз както го виждам - всичко над линията от Голи връх, през хотел Простор и към междинната станция на кабинката се изсича. Представете си че се качвате на Алеко - и наоколо няма нито едно дърво.
  Всички искат нови съоръжения на Витоша. Повечето хора ще са склонни и на компромиси - за водохващане за машини за сняг, за нови места на стълбовете на лифтовете....
  Но това което предлагат от Витоша ски е един среден пръст. Според мен съвсем умишлено, те нямат никакво намерение да развиват ски зоната.

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  За корояда, пише, че засегнатите дървета трябва да се изсекат и изнесат от района. Белев не разреши като шеф на парка, природата щяла да се справи... и гората умря, изсъхна и изгоря! Дали е виновен?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Пак да питам, корояда проблем ли е и Белев ли е виновен?
  ---------------
  Ами не те следя та да знам кога друг път си питал , но първият ти въпрос само показва откога не си се качвал горе, а на втория - категорично ДА.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  Не съм се качвал от началото на тази седмица. Но считам отговора ти за Да - проблем е. Поправи ме, ако греша. И да уточня , считаш, че Белев, в качеството му на шеф на парка е виновен за това - предполагам с бездействието си. Правилно ли те разбирам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Съжалявам колеги от Дневник, знам, че ще имам много минуси - но - не всеки иска да пикае в гората и да стои на палатка. 99% не искат - да не кажем, че като ефективно забраняваме развитието на Витоша, реално си лишаваме децата, колегите и турситите от ефективен достъп до една от най-приятните мини планини в Европа - Витоша.

  Трябва лифтове, още писти където може, екопътеки, писти за ски-бягане и прочие. Трябва да може от центъра на София да се ходи горе спокойно както е по много от другите европейски държави.

  Моля ви се осъзнайте се и се спрете. Аз съм бил в Гондола за 120 човека в Швейцария с 200 ски-писти след това. Тука Витоша и Банско с каруца само мога да отида нормално.

  Айде стига толкова.

  Hola!
 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":


  До коментар [#9] от "m17":

  И що? Сега като не е общинско става ли? Що за договор е като не се изпълнява? И каква е ползата от частното като лифта не работи?
  И какъв е проблема общината да се грижи за инфраструктурата? Като изключим герберската некадърност. Която е и причината да не се строят нито училища, нито много други работи. Включително и спортни площадки по кварталите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#17] от "Major Major Major":

  Че кой е против това, което си изброил?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Витоша ски нямат никакъв икономически интерес да подменят лифтовете или да строят нови. Така ще стане и с Банско, където далаверата е съвсем друга.
  Затова вместо да се ослушва, общината трябва да спре тази концесия и да се заеме със замяна на съоръженията. Има достатъчно други печеливши дейности и не е задължително всичко да е на печалба. Както не е задължително от всичко да се краде, щом е общинско.

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Витоша запустяла и изоставена заради мръсни задкулисни интереси

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Бъдещето на Витоша е същото като това на нещастната ни Родина: докато са в ръцете на гробарско-депесарската шайка просто нямат такова.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  Неудобно ми става като гледам снимката. Един парк-резерват край моето градче изглежда с къде по-добре поддържани туристически пътеки, маршрути и защитени зони.

 24. 24 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Нено педер@с,
  Подлог@ и ибрикчия ,
  тия номера не на нас.

 25. 25 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Без пари акъл давам.
  СО и кмета да наеме за проект и реализация австрийска компания, Витоша златна ще стане!

  Сериозно гж казвам.

  Ама не им стиска пред олигарситеее!!!

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чинчила":

  И кои точно са тия печеливши дейности - продажба на кебапчета или разходки с каруци ?.
  Освен зимните спортове, няма грам икономически смисъл да строиш лифтове и съоражения в планината. И е яабсурдно да искаме общината да финансира ски зона. Това са грандизони инвестиции със съмнителна ефективност и крайно малка употреба. Обшината си има достатъчно належаща работа в града чер да се занимава с лифтове на витоша.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#22] от "ppopov_67":

  А като попаднат в ръцета на тъмно-лилавата шайка какво следва ? Всички съветници от ДСБ гласуваха за продажба на Витоша Ски на времето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK