ГЕРБ и БСП предлагат по един кандидат за шеф на антикорупционната комисия (допълнена)

Пламен Георгиев е предложен от ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Георгиев е предложен от ГЕРБДен преди да изтече срокът за номинации за председател на новия антикорупционен орган, ГЕРБ и БСП внесоха своите предложения за ръководител.


От управляващата партия очаквано издигат настоящия ръководител на комисията за конфискация Пламен Георгиев, като сред вносителите на кандидатурата му са и няколко депутати от "Обединени патриоти", сред които Борис Ячев, който е председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. БСП номинират члена на комисията за конфликт на интереси Николай Николов.


Левицата представи кандидата си в парламента, докато за номинацията на управляващата партия се разбра от сайта на Народното събрание.
Николов също беше в НС. Пред журналисти той заяви: "Не се поддавам на влияние. Новият антикорупционен орган трябва да работи според четири принципа - превенция на корупцията, професионален и независим орган, пропорционална намеса в личния живот и равенство на всички граждани пред закона."


Според БСП Николов има дългогодишен опит в сферата на борбата с корупцията. Жельо Бойчев от БСП изрази надежда ГЕРБ да подкрепи кандидата им, защото е добър професионалист и избирането му би било шанс за справяне с корупцията.


Бойчев обяви, че Николов има всички качества да отговори на високите изисквания за поста председател на новата антикорупционна комисия. "За всички тези години от работата на Николай Николов, няма никакви съмнения в професионалните му качества. Името му никога не се е забърквало в скандали предвид специфичната материя с която борави", заяви още Бойчев.


Николай Николов е част от състава на комисията за конфликт на интереси от квотата на президента. В първия мандат на комисията за отнемане на незаконно имущество (2005 - 2010 година) е бил нейн член.


Няма данни дали ДПС или "Воля" ще издигат кандидати.


Новият орган беше създаден с приетия в края на годината антикорупционен закон. Председателят се избира от парламента, а впоследствие депутатите избират по негово предложение останалите четирима членове. Един от тях е заместник-председател.


ГЕРБ: Пламен Георгиев повиши престижа на комисията за конфискация


В мотивите за номинирането на Георгиев, който от 2013 година оглавява комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти пишат, че Георгив има "професионален опит, авторитет и доказано желание да се бори срещу организираната престъпност, проявите на корупционно поведение, защитата на правата на гражданите".


Според вносителите Георгиев е "добре подготвен юрист, който познава задълбочено нормативната уредба на правото на Европейския съюс и с работата си е доказал, че е развил способности за умения за тяхното коректно прилагане".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK