Окончателно няма доказателства и виновни за стрелбата по Кирил Киров-Японеца

Кирил Киров-Японеца

© Скрийншот Би Ти Ви

Кирил Киров-ЯпонецаВърховният касационен съд (ВКС) оправда подсъдимите за опит за убийство на Кирил Киров- Японеца през 2003 г. Решението, с което се потвърждава оправдателната присъда на долната съдебна инстанция, е окончателно.


Процесът стигна до върховните магистрати след прокурорски протест, но съдът приема, че липсват доказателства.


Първоинстанционният съд - Специализираният наказателен съд, призна част от подсъдимите за виновни. Съдът намери вина у Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опит за предумишлено убийство по начин и със средства, особено опасни за живота на мнозина. Вторият бе осъден и за държане на радиосредство - заглушител на телефонни сигнали, без да има разрешение. Съдебният състав на първа инстанция осъди и двамата на 17 години затвор.
Марян Атанасов бе признат за виновен за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение, за което му бе наложена 2-годишна условна присъда с 4 г. изпитателен срок. Подсъдимите бяха оправдани от първоинстанционния съд за участие в престъпна група.


След това втората съдебна инстанция оправда Йосиф Йосифов и Ивайло Симеонов за опита за предумишлено убийство и потвърди първоинстанционната присъда в останалата ѝ част.


След окончателното решение на ВКС наложените наказания по това дело останаха - на Ивайло Симеонов - 8 месеца затвор и глоба от 300 лв. за държане на телефонен заглушител без разрешително; на Марян Атанасов - 2 години условно с 4 години изпитателен срок за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси за огнестрелни оръжия без надлежно разрешение.


В решението си ВКС казва, че не приема критиката към долната съдебна инстанция, че е игнорирала или неоснователно не е уважила исканията на прокурора в хода на процеса, с което той да е бил ограничен при изпълнение на функциите си.


В мотивите на решението на ВКС се подчертава: "Съгласно чл. 303, ал. 2 от НПК е недопустимо постановяването на


осъдителна присъда при недоказаност на обвинението по несъмнен начин.


Поради това само когато всички факти, включени в обсега на причинно-следствения процес на престъплението и неговото авторство, бъдат напълно изяснени и установени, съдът може да обяви осъдителен съдебен акт, който не може да почива на несигурност, на предположения и колебливи изводи относно обективните и субективните признаци на престъпното деяние и участието на извършителя в него. Неизменна и последователна е правната теория и съдебната практика, че осъдителната присъда може да почива и само на косвени доказателства, стига по безспорен начин да е установена тяхната неразривна фактическа и логическа връзка, при която да не е възможен друг извод освен единствения - за извършеното деяние и неговото авторство.


Тази връзка обаче в конкретиката на случая не е налице",


аргументират се върховните магистрати.


Върховните съдии се съгласяват с колегите си от другите инстанции, че има "доказателствен дефицит" за установяване на лидерската роля на Йосифов като ръководител на престъпна група и за участието на останалите четирима подсъдими като участници в нея. ВКС не приема, че има доказателства и за опит за предумишлено убийство.


След инцидента от 2003 г. Японеца едва оцеля и след покушение през 2005 г. По него беше стреляно, докато влизаше в своята бизнес сграда на бул. "Васил Левски" в София. Малокалибреният куршум попадна в главата на Киров, но той оцеля и се възстанови напълно след дълго лечение. По-късно бе прострелян и един от синовете му.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  мОле вИ се, в България и виновни, абсурд.

 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  15 години - е**м ти правосъдието, с извинение.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 3. 3 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  да съдят Киро за неуспешен опит за самоубийство

  както е модерно напоследък за родните географски ширини

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ами с това толкова години си караме - прокуратура слънце, що не хванат да дадат една пресконференция, начело с цацата, та да ни обяснят как те не са виновни - на тях или МВР или съда са им виновни,но никога те, дори когато им откраднат доказателствата докато пикаят из храстите.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Тя прокуратурата пък как не събра досега едни читави доказателства. Все съдът и е виновен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK